Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2020-10-23 17:02

Försvarspropositionen: En vecka med 168 timmars hushållsberedskap gäller - inte 72 timmar

Med försvarspropositionen upprepas det tidigare beskedet från försvarsberedningen att hushållen ska klara sig en vecka utan samhällets service. 168 timmar, inte 72 timmar, där det senare ändå aldrig har gällt offciellt.
Bloggarens batterier avsedda för att kunna driva vidare bloggen vid strömavbrott när UPS:arna sinar, så länge som nätleverantören har kraft, samt driva vattenpumpen via växelriktare. Har körts skarpt flera gånger, senast förra vintern.
Den privata organisationen Civilförsvarsförbundet har gjort ett mycket gott arbete de senaste åren med sin kampanj 72 timmar, som anammats av många kommuner. Men att man ska klara sig i 72 timmar härstammar från hur länge man i Kanada under kalla kriget skulle klara sig isolerad i ett skyddsrum i händelse av kärnvapenkrig och joniserande nedfall ("radioaktivt nedfall"), inte hur länge ett hushåll ska klara sig utan samhällsstöd. 

72 timmar var dock relativt enkelt att ordna för ett normalt hushåll, och därmed inte ett svårt hinder för att börja med hushållsberedskap, även känt som prepping

72 timmar har dock aldrig varit ett statligt påbud, men nu uppges att hushållen ska klara sig en vecka utan samhällets service, samt kunna hjälpa andra hushåll solidariskt.

Försvarspropositionen som sannolikt kommer klubbas igenom av riksdagen säger i sin sammanfattning (PDF)
"Regeringen bedömer att vid en allvarlig samhällsstörning eller höjd beredskap och ytterst krig behöver medborgarnas förväntningar på samhällets service vara avsevärt lägre än under normala förhållanden i fredstid. Regeringen anser att enskilda individer som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse och som har förutsättningar och resurser att klara sig själva bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen under en veckas tid och i solidaritet och samarbete med andra bistå varandra i den utsträckning det är möjligt."

I själva den formella propositionen står det ungefär samma sak(PDF):

"Försvarsberedningen gör bedömningen att den enskilde individen ska ha beredskap för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från det offentliga. Den enskilda individens ansvar är viktigt, inte bara för den egna tryggheten och säkerheten, utan även för att solidariskt ta ansvar för att de som bäst behöver hjälp från det offentliga vid en allvarlig händelse kan få den hjälpen. Regeringen bedömer att vid en allvarlig samhällsstörning eller höjd beredskap och ytterst krig behöver medborgarnas förväntningar på samhällets service vara avsevärt lägre än under normala förhållanden i fredstid. Regeringen anser att enskilda individer som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse och som har förutsättningar och resurser att klara sig själva bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen under en veckas tid och i solidaritet och samarbete med andra bistå varandra i den utsträckning det är möjligt."

Så beskedet är 168 timmar, och var dessutom beredd att solidariskt hjälpa andra. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Målet borde väl vara 365 dagar (om året) och omvänt : UTAN (oönskad) inblandning av samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lägsta gränsen som dom talar om - inte målet

   Radera
 2. Ordet "solidaritet" använt av politiker brukar vara ganska synonymt med konfiskering fast låter bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och när dom säger att vi sitter i samma båt, så betyder det att det är du som ska ro.

   Radera
  2. Politiker är som blöjor. De behöver också bytas regelbundet och av samma skäl

   Radera
 3. Ha. Ha. Ha. Och när den där veckan har gått och samhället fortfarande är förlamat? Vem klagar man då hos?

  De kan lika gärna skriva "alla får klara sig själva bäst de kan under överskådlig framtid för nån hjälp från samhället blir det inte."

  SvaraRadera
 4. Tillräckligt med vapen och ammunition räcker nog långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha. Vad ska du nyttja detta till? Hur mycket är tillräckligt och långt?

   Radera
  2. För att försöka skydda dig från Alibaba och de 40 klanerna som konfiskerar resten

   Radera
  3. Det låter som att du planerar att bli en rånare i en nödsituation alltså, samhällets absoluta bottenskrap. Om inte behöver du långt mer än bara vapen och ammunition för att klara dig.

   Radera
 5. Hur stor förrådsyta behöver en normal 2-barns familj för att klara detta? Och hur tänker sig myndigheterna att folk som bor i lägenhet skall hitta motsvarande yta? Förråd hos någon SelfStore?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara att lägga ett förslag i föreningen om ett resrrvaggregat med djupborrad färskvatten tunn och en del yta av gemensamma förvandlas till krigsförråd? Reservaggregat får även ge ström till lägenheterna och en liten reservoljepanna vid cykelställ en som håller uppe värmen :)

   Radera
  2. Det är individens ansvar att se till att ha tillräckligt stor förrådsyta med relevant innehåll för sin situation, inte myndigheterna.
   På Krisinformation så kan man också läsa
   "Vi bör också vara medvetna om att vi har ett personligt ansvar för vår egen och våra näras säkerhet."
   Det ska tolkas att man ska vara förberedd att skydda sin familj från hot från t.ex. plundrare men givetvis dela med sig till de som ber om hjälp.

   https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/mer-om-sveriges-krishanteringssystem/civilt-forsvar/ditt-eget-ansvar

   Radera
  3. @Sjunkbomben, det är jättenkelt att på papper hävda individens ansvar, men sen struntar resten av samhället i det, liksom att det byggs inte riktigt för det.

   Radera
  4. En vecka är inte mycket. Om du vill göra det extremt enkelt för dig, så köp spagetti, ris, bönor och krossade tomater samt ett par 25-liters vattendunkar. Har du ingen vedspis så kan du ha ett spritkök. T-röd tar inte stor plats.

   Radera
 6. För att lösa näringsbehovet känns Huel som perfekt preppingmat, jag äter det till frukost och lunch varje dag och har alltid 20+ kg hemma, vilket bör räcka till familjen åtminstone en vecka. Det enda som krävs är att du även har tillräckligt med vatten, då täcker du näringsbehovet gott och väl.

  SvaraRadera
 7. Kanske detta kan leda till att vi som är hyfsat förberedda inte blir hånade av den breda massan framöver. Har tappat räkningen på alla gånger jag fått höra hur dumt och opraktiskt det är att ha fyra skafferilådor till roterande förnödenheter.
  Ska man sedan vara solidarisk, skulle det innebära att jag behöver öka förrådet fler gånger än jag redan tappat räkningen på.

  SvaraRadera
 8. Varför just en vecka?
  Det är nte realistiskt för dagens små urbana miljöer i BRF för svindyra lånade pengar.
  Som kommenterat ovan, vart skall hushåll ha allt detta. Då behöver ett enskilt hushåll tex veta hur länge vattnet kommer finnas tillgängligt mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu säger jag emot mina tidigare inlägg men tänker man 100-års händelser så är det princip helt onödigt med prepping i städer. Jag tänker närmast på stormen Gudrun där vissa gårdar blev helt avskurna i veckor men på landet är man van att ta hand om sig själv, vet inte om motsvarande har hänt i ett tätbebyggt område de senaste 100 åren.

   Radera
 9. Det kan ju också tolkas som ett erkännande att beredskapen är dålig.

  SvaraRadera
 10. Ganska självklart att man får klara sig själv vid krig, det nyttar knappast att lämna in ett klagomål.

  SvaraRadera
 11. Eftersom inga kriser framöver är möjliga att förstå för allmänheten, alltså planera för/mot, så kommer en kris att bli en total överraskning. Hur skall man kunna planera för något som man inte har den minsta aning om hur det skall bli? Och en kris behöver inte ens betyda krig....det har vi ju insett det senaste året.

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte min förväntning på samhället kan sjunka lägre... frågan är vad vi får för pengarna? Känns som om man fick mer för skattepengarna för bara 20 år sedan, staten överger sina medborgare i kris-krig-katastrof för att de använder pengarna på andra ställen, så enkelt är det. Prioriteringar av aktiviteter sker aldrig på heliga områden-då blir det så här i kombination med att staten ändå höjer skatten för att finansiera andra mer för deras plakatpolitiska ändamål behjärtansvärda frågor.

  Den dagen det blir riktigt illa bör de stå längst fram och skörda frukterna av sin bristande prioritering.

  Kanske skall vi sätta upp lokala polisstyrkor, försvar osv? Eftersom vi verkar inte kunna räkna med att staten ger den service vi skattar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... du får en stor samhällsbyråkrati. Är inte det bra?

   Radera
 13. "samt kunna hjälpa andra hushåll solidariskt"

  Betyder att ni som tar ansvars SKALL hjälpa andra även om det omöjliggör att ni skälva överlever.

  Statliga representanter kommer se till att omfördelningen av resurserna blir rättvis...

  SvaraRadera
 14. Blir läget riktigt akut så tar den som har vapen era förråd av förnödenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. precis. och polis och militär är så få de knappt kan hålla ordning i 1 storstad om man skickar alla dit.

   Radera
  2. Historiska och internationella erfarenheter säger att detta är fel. Folk hjälper gärna varandra vid kriser. De enda fallen av seriös plundring är när en krigsmakt invaderar ett område.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Varför har du två batteriladdare hade väl räckt med en om du parallellkopplar batterierna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade man på Cornus batteristatus så har han förmodligen fler helt åtskilda system, rapporteringen av hur mycket räkor han har i frysen och temp i 'Preparatus Supervivet'-förrådet ,får inte inskränka på 'ögat' och SMS:et ev. lajv-strimingen till mobilen, eller om det är tvårtom ;) .

   Radera
 17. Hej Lars,
  Jag är mycket intresserad av hur du utformat din lösning för reservkraft. Jag planerar nämligen att bygga en liknande fast med solceller och fritidsbatterier. Det är då i synnerhet, men inte uteslutande, reservkraft för vattenpumpen jag vill åstadkomma (3-fas i mitt fall). Kan jag ställa frågor via kommentarsfältet? I sådant fall vad krävs för vitlistning?

  Med vänlig hälsning
  Lars Jonsson

  SvaraRadera
 18. Ok, jag är vitlistad, då så.

  1. Är det en en- eller trefaspump du kan driva med dina batterier? Oavsett fall, vilken växelriktare använder du dig av?
  2. Har du även solceller för uppladdning av batterierna?

  SvaraRadera
 19. Ang. batterier, tänk på det däringa med 10,5 Volt, där brukar 12V omformare slå ifrån och det är neråt 50% av angiven batterikapacitet den i Ah, har du en 300W omformare på fullt pådrag så är det 25A och vi börjar luta mot startströmsbatterier det däringa CCA och det räknas då batteriet är neråt 7,5V då har omformarna ledsnat och orkar inte ens skrika, en 600W omformare drar max 50A då är det startström och . . . . . och gudarna vet om ett bilbatteri kan klara det mer än i minuter.
  enl. test nått marin . . . så vid 10A (120W effektuttag från batteriet) eller om det var 10% så blir Ah =tiden till 1,75V, alltså 10,5V där det mesta konstruerade inte avsett för bilar eller krig bryter =typ fritidsbatteri.
  Så ska ni köra en 2kw pump på 12V så är det 167A och bara att glömma då den omformaren inte kan användas till annat pga. hög tomgångsförbrukning, såvida den inte ligger i pris motsvarande ett elverk o en kbm olja
  Det är åt Cornus tragiska blå-grå böcker som gäller vid långvarig kaos, efter några veckor slår vi ihjäl varandra pga. svält och att många är kränkta för att inte nånannan förser dom med mat, 'nånannan-ismen', har en skvätt rödsprit för dom ständiga strömavbrotten då man bor sist på skogs-ledningen (vill ju inte riskera kaffekasken) (= rätt så billig ström då man ju får skadestånd numera ;) ).

  SvaraRadera