Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-29 15:07

FHM: Skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland, Östergötland - liksom tidigare i Uppsala och Skåne - sexförbud utanför sammanboende

Folkhälsomyndigheten skärper de allmänna råden för Stockholms län, Västra Götalands län, Östergötlands län, liksom man tidigare gjort för Uppsala. Detta på grund av snabbt ökande smittspridning av SARS-CoV-2 och sjukdomen Covid-19. Råden är i praktiken hårdare än i våras, och man ska undvika fysisk kontakt med de man inte bor med alltså ett förbud (ok, allmänt råd) mot sex utanför redan sammanboende. Alla inomhusmiljöer för allmänheten ska undvikas inklusive gym, köpcentrum med mera, men det är tillåtet att besöka livsmedelsbutiker och apotek när det är nödvändigt. Enkät om huruvida du kommer följa råden nederst.
Nix, så kul ska vi inte ha det heller

"Från och med den 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. 
Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län:

Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

I Uppsala län och Skåne län gäller redan lokala allmänna råd."

Sverige hänger alltså på det brittiska sexförbudet utanför de man redan bor med och till skillnad från i våras är det inte bara stopp för fester med fler än 50 personer, utan alla fester och allt socialt umgänge utanför hushållet. 

I praktiken bör ovanstående också innebära att man ska jobba hemifrån heltid om möjligt och de som börjat gå tillbaka till arbetsplatserna bör nu börja jobba på distans igen. Men det handlar förstås om allmänna råd då det inte finns lagrum att göra detta tvingande bortom offentliga arrangemang.

Detta innebär också att de precis lättade restriktionerna för idrotts- och kulturevenemang inte längre gäller i dessa områden - folk ska stanna hemma, punkt.

Nu återstår att se om svenskarna tröttnat på råden och skiter i dem denna gången, eller om man stänger ner de facto alla våra storstadsområden, plus Östergötland i princip helt. Hur butiker undantaget apotek och mataffärer ska överleva när de ska undvikas helt lämnas som övning till regeringen.

Råden gäller initialt till den 19:e november, men kan komma att förlängas. Och den normala influensaperioden med vinterns omfattande smittspridning har knappt börjat. Det är nu vi får facit på om svenskarna vill och orkar ta ansvar - och räkna med att dessa skärpta råd kanske är kvar tills långt in på våren, vilket i så fall även ställer in allt jul- och nyårsfirande utanför hushållet. Man kan dock konstatera att det verkar okej, rent formellt, att åka till ett län utan de utökade restriktionerna och träffas där.

Bloggens analys är att folk i allmänhet kommer skita i råden, tills det börjar dö av folk i bekantskapskretsen senare i vinter. Efter våren känner många sig osårbara och har svårt att orka med eller ta dessa råd på allvar, och finner pandemivarningarna överdrivna. Särskilt som råden nu är betydligt striktare än de var i våras. Resultatet kommer hänga på om verksamheter frivilligt tar ansvar och stänger, givet att de kan få betalt från staten för detta. För övrigt stängde byns två gym tidigare idag på grund av ett fall av konstaterad smitta bland medlemmarna. Detta innan råden. Får se om man öppnar igen nu, med tanke på råden - i våras höll man öppet, men det var glest och man tränade i stort sett själv. Vi får se om nästa helgs boksignering i Kungsmässan i Kungsbacka inför Fars dag ställs in.

Hur kommer du göra själv? Kommer du följa råden? Svara nedan, du är anonym och det finns inget sätt för bloggen att ta reda på vem du är då inget annat än svaren vare sig sparas eller går att få fram. Kommer du bara delvis följa råden följer du dem inte och svaret ska vara nej.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

101 kommentarer:

 1. Svar
  1. Du är alltså likt många andra svenskar just nu på solsemester?

   Radera
  2. C-vitamin och zink är också viktigt i dessa tider.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. De verkar inte uttryckligen avråda från semesterresor eller resor inom Sverige t.ex. pestsmittade horder från Stockholm åker till sina fritidshus i hela landet även om en kloka avstår.

   Radera
  5. Nä de går säkert att åka till valfri semesterö så länge man inte åker kollektivt då

   Radera
  6. Nej, D-vitamin ur en burk från Apoteket.

   Radera
  7. 50 ug D-vitamin per dag. C-vitamin och zink också. Jag har god erfarenhet av D-vitamin-tillskott, med bara en förkylning under de senaste åren.

   Radera
  8. Verkar vara ett klokt tillskott.

   Radera
  9. C, D3, Zn och att hålla metabolt syndrom på armlängds avstånd skulle jag vilja lägga till.

   Radera
  10. Det påstås vara ofarligt att ta upp till 100 ug D-vitamin per dag och jag gjorde det ett tag. Men sedan såg jag en läkare i TV rekommendera 50 ug per dag, så jag följer det rådet.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. @Marjatta, 20 µg räcker enligt expertis.

   Radera
  13. Jag brukar ta en multivitamin + mineraler. (Det är 10 ug D-vitamin. Men jag får rätt säkert i mig lika mycket genom födan.)

   Radera
  14. På kontinenten rekommenderas högre nivåer än Sveriges max 20 mikrogram per person i tillskott. Dock så berikar vi i Sverige många livsmedel med vitamin D, exempelvis alla mejeriprodukter, vi är en väldigt mejerikonsumerande nation (vi steker i smör, vi äter fil till frukost, vi dricker mjölk i vuxen ålder).

   100 g smör är exempelvis berikat med 10 mikrogram D-vitamin.

   Radera
  15. @Marjatta, var det måhända den kända soldoktorn som i direktsändning varnade för hudcancer? Själv stod han solbränd och nyss hemkommen ifrån Thailand och messade.

   Radera
  16. En solig sommardag genererar vår hud cirka 250 mikrogram D3 per dygn, givet att man dagligen exponerar ansikte och armar för solen under 30 minuter eller så. Gör en egen beräkning här: https://fastrt.nilu.no/VitD-ez_quartMED.html . Vid (cirka) 250 mikrogram per dygn uppstår mättnad, så det finns en naturlig begränsning av hur mycket D3 solen kan ge oss. Översatt till tabletter: Om du inte överskrider 250 mikrogram per dygn under den mörka delen av året så går du inte utanför den fysiologiska zonen vad gäller intag av D3 och negativa effekter som hyperkalcemi är osannolika. Förutom alla tillskott redan nämnda i tråden ovan kan man även fundera på intaget av magnesium och K2.

   Radera
  17. Så är det säkert professorn. Men sommaren är nu slut.

   Radera
  18. 20 000 iu om dagen tar jag (d3). har gjort sen februari. liposomal c vitamin (6-10mg om dagen) och zink (22mg) gör zuzzen. oroar mig inte. Blir det ännu allvarligare så kör jag med lite kolloidal silver också

   Radera
  19. Jag blir lätt bränd i solen, så jag brukar börja med utomhusvistelsen, vattengympan och simningen först efter kl. 3 sommartid och sedan kan jag hålla på fram till solnedgången. Morgnarna och förmiddagarna kan också vara behagliga utomhus, men poolvattnet är inte så varmt då; solfångarna och poolvärmepumpen höjer temperaturen i poolen ca 5 grader under soliga dagar.

   Radera
 2. Laddar med toapapper ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redundant om man bara tvättar händerna tillräckligt ofta.

   Radera
  2. Jag har lådvis med toapapper hemma, en del är i uterummet pga brist på förvaringsutrymmen. "Den dan man slutar torka sig i a----t ligger man risigt till".

   Radera
  3. Toapapper har jag nog för en 6-9 månader. Synd att det smakar så illa.

   Radera
 3. I min krets har det gjort stor skillnad redan. Störst effekt eftersom en hel del arbetsgivare beordrat hem folk till hemarbete och AW och andra jobbrelaterade aktiviteter ställts in. Gymnasieskolor har distansundervisning mm.
  Vid handling i en av de största mataffärerna har jag sett väldigt mycket mindre folk än annars.
  Detta gäller det lilla jag har sett av Uppsala.
  Testkapaciteten här har inte räckt till. Det finns bara två ställen att gå till. Nu ökar de kapaciteten och det kommer nog synas i statistiken (stor skillnad på bara igår och idag i antal positiva).
  Det har varit trångt på bussarna vilket nog till viss del har med vädret att göra och till viss del att folk inte oroar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle behövas studier i var smittspridning egentligen sker, senast var det mycket i utanförskapsområde och att inte informationen nådde fram p.g.a. fel översättningar osv. Hoppas att myndigheterna kraftsamlar runt detta denna gång. Likadant med sportlovsfirare i Italien, denna gång är det höstlovsfirare i Portugal och Spanien istället men misstag är väl till för att upprepas tills Darwin löst problemet.

   Radera
  2. I min stad är det tydligen värst i ett sånt område (Gottsunda). Man märkte det tidigt via avloppsnätet. Smittskyddet säger att det vid smittspårning är mycket relaterat arbetsplatser och AW samt studenterna så det är nog blandat här. De registrerar på postnummernivå i Uppsala.
   De byggde en teststation i Gottsunda men eftersom det inte fanns kapacitet för resten av staden i den enda andra teststationen så bokade hela staden där också. En del här har testat sig i grannkommuner pga kapacitetsbrist för testning. Tydligen högre andel av de som bor i Gottsundaområdet som faktiskt har Corona och inte en förkylning.

   Radera
 4. Varför så binärt? Alternativet "Delvis" saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bara följer dem delvis så följer du dem inte. Svårare än så är det inte.

   Radera
  2. Hmm. Det är många råd och många gummiformuleringar som kräver tolkning. Hur skall man förhålla sig till: "Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med". Det där "Om möjligt.." är ju vidöppet för tolkning och gör det lätt att svara "Ja" på enkäten.

   Radera
  3. Även "nödvändig" är rätt gummi. Jobb och inkomst kan anses vara nödvändigt. Liksom sociala kontakter för den mentala hälsans skull.

   Radera
  4. Enligt kanadickerna ska det gå bra att sexa med icke-sammanboende om man använder ett s.k. "glory hole"... världen är bara så absurd....

   Radera
  5. Varken "öppet hus" eller "öppen mus" är att rekommendera med andra ord.

   Radera
  6. Vad det ett förslag på årets julklappp?

   Radera
  7. När jag som singelkvinna fyller jämna år, så vågar jag inte ha "öppet hus", eftersom jag befarar att det kan misstolkas som "öppen mus" av någon. Det har nämligen hänt förut, trots att jag inte firar mina födelsedagar överhuvudtaget, varför skall man göra det överhuvudtaget, ett år närmare döden?

   Radera
 5. Var tog restriktionerna för äldreboendena vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionsfonderna ska drygas ut...

   Radera
  2. Man bedömer att restriktionerna gör mer skada än nytta i nuläget, men de kommer nog snart igen ska du se... Det är ju trots allt mycket svårare att mäta hur många som dör pga restriktionerna än som dör av viruset.

   Radera
 6. Jag kommer inte följa kraven helt men har redan gjort förändringar i mitt livsmönster för att bättre möta kraven.

  SvaraRadera
 7. Vi får hoppas uteserveringar kan få bli permanenta i år, vissa förutseende kommuner har redan grävt ned gas i marken. Verkar bli hemarbete nu ett halvår framöver, så de sociala aktiveterna får väl mestadels ske utomhus.

  SvaraRadera
 8. Hoten mot mentala hälsan större än den fysiska. men kommer att hålla avstånd mot de jag inte redan känner och kommer umgås i begränsade sällskap. Har ju fördelen att inte lida av diagnosen lagsport eller "kan inte ha trevligt utan alkohol" iaf vilket verkar vara en utmaning för många....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, självmord är i stark uppgång tyvärr. Likaså svält. (i fattiga länder)

   Men inget som tas hänsyn till nu när ekonomin ska omdanas med covid som ursäkt.

   Radera
  2. Seb, du får väl sitta hemma och titta på Let's dance eller nåt. Vi andra kan väl få komma ut och dricka sprit, bara vi följer rekommendationerna. Vilket är relativt enkelt.

   Radera
  3. "Vi andra kan väl få komma ut och dricka sprit, bara vi följer rekommendationerna. Vilket är relativt enkelt."

   Nu har jag förvisso bara ett par nyhetsartiklar och personliga anekdoter att basera detta på men; Det verkar ju vara ett problem att följa råden och alla som har varit runt fulla människor utan att vara full själv vet hur dåligt omdöme de har.

   Radera
 9. Vi har haft pandemier tidigare ex vis Asiaten och Hong Kong utan nedstängningar eller restriktioner. Varför nu denna enorma panik/hysteri? Och testerna är tveksamma.

  SvaraRadera
 10. Svårt att riktigt få grepp om vad som är restriktioner, allmänna råd, rekommendationer samt förbud. Formuleringar som; om möjligt, bör etc. är också luddiga.

  Otydliga formuleringar ger utrymme för väldigt olika tolkningar, vilket leder till en del "friktion" i praktiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det varit föreskrifter istället så hade det inte funnits något tolkningsutrymme samt det medför påföljder om man bryter mot dessa men de vill väl tänka på företagarna i viss mån också.

   Radera
  2. Kanske i sverige, men jag tvivlar.

   Radera
  3. föreskrifter och påföljder Vid brott mot dessa har vi sannolikt inte kapacitet till. En lockdown som många länder drog till med i våras, diskuterades alldeles säkert. Men skulle skolorna,socialtjänsten, polisen mäkta med något sådant? Jag är ytterst tveksamma till det, i bla Spanien hade ordninsmakten problematt upprätthålla utegångsförbud, och då är deras polisiära organisation, i bra mycket bättre skick än våran.

   Detta ledde självklart till propagandan/narrativet "att vi är så öppna och demokratiska här i Svedala och det var därför vi inte gjorde som många andra" I call bullshit! Och om nån nu undrar, japp jag har alltid foliehatten på när det vankas torsdagskväll:)

   Radera
 11. Jag lever i princip som vanligt, enda skillnaden är att jag inte kan gå och kolla sport live.

  Anser f.ö. att restriktionerna gör mer skada än nytta, men folk lär bli varse det snart nog...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever också nästan som vanligt, bortsett från att jag handlar mat tidigt på morgonen när de öppnar och har engångshandskar på mig i mataffären.

   Radera
 12. Följer råden genom att i princip bejaka min natur; misantropisk ensamvarg som inte frivilligt lämnar tomten annat än för att gå till Lidl, Maxi eller Systembolaget som samtliga finns inom 500 meters avstånd från hemmet. Det känns bra att vara introvert just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte det jag, har vänner som inte mår (psykiskt) bra just nu. Mycket pga just denna hysteri.

   Personligen lider jag inte, men det är inte kul när vänner håller på att bryta ihop.

   Radera
  2. Jag instämmer, jag är också introvert, så jag lider inte av ensamhet som många andra gör. Så här års blir det mycket storstädning i huset, när dagarna är korta och regniga. Jag kollar på ASMR-videos "hjärn-orgasmer" på Youtube, som t ex massagebehandlingar eller triggers för bra sömn.

   Radera
  3. Har jobbat hemma sedan Mars och trivs bra med det. Förutom matbutik och systembolag anser jag för egen del att även Bauhaus och liknande hör till livets nödvändigheter.

   Radera
  4. Jag tycker att ett AW ställe hör hemma i livets nödvändigheter. Givetvis går det utmärkt att uppfylla restriktionerna på en AW. Annars förstår man inte dem. Och då ska man såklart hålla sig hemma.

   Radera
  5. Att inte få ligga är väl ett icke-problem för många introverta personer ändå ;)

   Radera
  6. @Niklas, uppenbarligen så vinner sexdriften över introverta egenskaper, åtminstone tillfälligt. Annars hade det bara funnits extroverta personer nu.

   Radera
  7. Nja all lust leder inte till avkomma tack och lov.

   Radera
  8. Samma här. Den sociala distanseringen och fysiska avståndshållandet känns härligt avslappnande. Förstår att det inte är för alla men jag njuter. Det enda som jag tvingas avstå är diverse kulturevenemang jag brukar frekventera men det fungerar till nöds även digitalt.

   Radera
  9. Som introvert har pandemin inte påverkat mig, i princip, alls privat. Jobbrutinerna har förändrats en del dock, med många kollegor som jobbar hemma eller i skift. Tråkigt men jag mår inte psykiskt dåligt av det pga tidigare nämnda... mentala utmaning...

   Radera
 13. Kommer att följa råden för min frus skull, hon är mycket mer orolig för pandemin än vad jag är. Vi tillhör inte någon riskgrupp och har barn i skolåldern som deltar i olika sporter men jag får inte gå till gymmet nu.

  SvaraRadera
 14. World Economic Forum hymlar iaf inte med vad de vill uppnå med "the Great Reset". Deras hemsida är tämligen intressant läsning.

  https://www.weforum.org/

  https://www.weforum.org/agenda/2016/11/shopping-i-can-t-really-remember-what-that-is

  Välkommen till kommunism 2.0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längst ner efter artikeln (som du inte länkat till) så står det "The views expressed in this article are those of the author alone and not the World Economic Forum."

   I övrigt så påminner hennes vision väldigt mycket om Jacque Frescos Venus Project. Såg honom live i Köpenhamn en gång för minst tio år sen, intressanta koncept rent teoretiskt men ganska orealistiska i praktiken tyvärr. Vem vet, hon var kanske där då också?

   Radera
 15. Jag är riskgrupp men mina barn går i en skola där corona sprids och det är skolplikt. Och min man är brevbärare och de vidtar inga restriktioner samt måste jobba. Lycka till att hålla sig undan corona. Bor i en kommun som är hårt drabbad och senast i helgen hade en högstadieskola en fest med över 100 elever. En del föräldrar var där men INGEN reagerade på att detta var en dålig idé... Näe fina ord på pappret men lycka till.

  SvaraRadera
 16. Jag noterade i Stockholm den senaste tiden att allt fler inte brydde sig om restriktionerna. Och så fick vi tuffare restriktioner nu, tack för det!

  De yngre kanske känner sig safe och inte tänker på att man kan smitta en äldre och skörare. Man kanske inte ens känner någon utmärkande riskgruppsperson.

  Men det kanske inte är så kul nu om Mamma blir arbetslös så man inte kan köpa sin Louis Vuitton-väska.

  SvaraRadera
 17. Hmmm, jag följer egentligen redan de här råden. Det känns inte frestande att bege sig ut bland folk förrän pandemin är över, och det lär ta minst ett år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pandemin är ju den introvertes våta dröm. Äntligen är man ingen kuf om man vill hålla distans.

   Radera
  2. Exakt! Det är mindre risk nu under pandemin att någon dyker upp oväntat och bara stövlar in i huset. Jag har flera grannar, som knackar på dörren och bara kliver in, utan att vänta på att jag går och öppnar och släpper in dem. Jag avskyr det. Bara min kompis i gäststugan får göra det; släktingarna får absolut inte komma hit, någonsin.

   Radera
  3. Saknas lås på dörren?

   Radera
  4. Fan, hade precis lärt mig att kramas med alla utan att känna intensivt obehag. Förmodligen blir jag tvungen att KBT-träna upp förmågan igen när pandemin är över.

   Men det är helt rätt att hålla sig undan från viruset så länge det går. Effektiva behandlingar kommer att tas fram så att infektioner kan stoppas i sin linda, det tar bara lite tid. Och fram till dess så är det en god idé att undvika att få viruset.

   Radera
  5. Jag brukar inte låsa dörren på dagarna, eftersom kompisen "Jar-Jar Binks" bor i gäststugan och jag vill inte att han ska känna sig utestängd. Jag borde ha kodlås på ytterdörren.

   Radera
 18. Inrapporterade vårdtillfällen covid-19
  https://portal.icuregswe.org/siri/report/corona.kumulativ
  Kurvan plan. Pandemin syns i våras.

  Vecka 7 2016
  61 st på IVA med influensa (SIR influensaportalen)

  Just nu
  58 st med coronavirus på IVA

  Ingen nedsättning av regioner 2016  Vårdtillfällen IVA oktober 2019
  282

  Vårdtillfällen IVA oktober 2020 (hittills)
  164

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du alltså inne på fortsatt underdödlighet för Oktober?

   Radera
  2. Vad är din prognos för antalet inlagda på IVA baserat på antalet nya fall per dag (trendrapporten)?

   Radera
  3. Bättre du frågar någon som arbetar med denna type av analyser. Men jag ser ju med facit i hand att det går åt fel håll.

   Radera
  4. Frågan var riktat till @Struts som postar siffror utan någon slags kommentar om varför? Tycker den som gör ett indirekt påstående ska vara tydlig vad denne menar istället för att någon annan fyller i orden.

   Radera
  5. @Sjunkis, jaha du menar liksom var strutsen har sitt huvud?

   Radera
  6. Precis, låtsas man inte om problemet så finns det inte.

   Radera
  7. Med tanke på inkubationstiden innan symtom visar sig och att man kan smitta under tiden så är en liten uppgång just nu en väldigt obehaglig föraning om vad som väntar om 1-2 veckor när de som är smittade nu blir sjuka. Väntar man till det börjar bli problem att strama åt är det redan försent, för då är tsunamin redan på ingång.

   Radera
  8. Tänker du nu på alla solturister som sitter inklämda på charterplygplan och andas omloppsluft. Kaffeservering verkar dock försvunnit men sprit och matserveringen fick vara kvar.

   Radera
 19. Helt ärligt är jag inte övertygad om att pandemin är så farlig som påstås.

  Hur dödlig är Covid? Hur många har dött pga Covid?

  Frågor vi aldrig kommer få bra svar på då svaren är politiskt känsliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 934 har dött än så länge i Sverige av C-19. Du fick ett svar iaf.

   Radera
  2. Vi får inte heller svar på hur dödlig Covid varit om vi inte haft några restriktioner. Hur många hade dött helt utan restriktioner. Hur hade sjukvården klarat situationen utan restriktioner?

   De svaren får inte heller några svar.
   Jag är rätt övertygad om att Pandemin är att ta på högsta allvar.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Niklas, dött av eller dött med?

   Radera
  5. Vi verkar ligga i mittenspannet i jämförelse med andra länder vad gäller dödlighet (överdödlighet), i studien ingår cherry-pickade länder såsom NZ och Norge. Så strategin verkar ha fungerat väldigt väl än så länge, med avseende på alla andra konsekvenser - https://www.nature.com/articles/s41591-020-1112-0

   Radera
  6. Worldometers har en ganska bra uppskattning (de har nog snott den av annan källa såklart) som baserar sig på den mycket omfattande New York rapporten. Där uppskattas CFR till 1.4%.

   Det som är värt att veta är dock att vi nu är otroligt mycket bättre på att hantera sjukdomsförloppet än när coronan slog till som hårdast i New York, alltså bör CFR har minskat sedan dess. Antar vi 50% lägre CFR som konsekvens av erfarenhet inom sjukvården borde vi landa på potentiellt runt 70 000 döda totalt med 100% infektionsgrad. Tar man en viss flockimmunitet med i beräkningar landar vi antagligen på runt hälften igen, cirka 35 000 döda. Sju gånger fler än vad vi redan har. Sedan finns det ännu fler faktorer att ta i anspråk. 90% av de döda har komortalitetsfaktorer, människor med komortalitetsfaktorer är mycket oftare i kontakt med sjukvården och blev antagligen smittade tidigt i högre andel än resterande i övrigt frisk befolkning.

   Ett rimligt estimat på maximalt antal döda i c19 i Sverige är alltså nånstans i storleksordningen 20 000 - 40 000 människor. Det har redan dött 6000.

   Jag har klistrat ihop en jämförelse här: https://i.imgur.com/WPFcNu9.png
   Där jag lagt våra dagliga dödstal under dagliga smittade och sedan förskjutit dödstalen framåt i tiden cirka 2 veckor (ungefär 2 veckor från smittad till död i snitt). Så ser man hur mycket mindre dödligt det är nu (sedan testas såklart fler också). Höstens stegring av antalet smittade börjar i mitten av september så redan i början av oktober borde dödstalen ha börjat stiga i samma takt men det har alltså helt uteblivit hitills. Det är egentligen tydligare på c19.se bortsett från faktumet att dödstalen inte är förskjutna två veckor för att se kopplingen antalet smittade/antalet döda.

   Radera
  7. @Izze, ja du. Har inte kompetens nog att svara där. Men jag tror nog likt dig att siffran är lite hög (jag antar du tror det). Varav den officiella siffran justeras nedåt (vilket händer med några enstaka fall, senast i veckan).

   Radera
  8. Ja, det är en komplicerad bild. Det man registrerar är om de hade Covid när de dog. Ett antal av dem hade dött i alla fall av andra orsaker som influenza och liknande om vi inte covid och social distansering hade varit.

   Sen finns det teorier om "dry tinder" (även framförd av Tegnell) att året innan så dog väldigt få av influensa och att många av dessa överlevare stryker med nu. Personer som inte har så långt kvar behöver inte så mycket för att puttas över kanten, så det är lite missvisande att associera dessa med helt friska som dör av Covid.

   Däremot är det rimligt att man registrerar som man gör nu eftersom det är väldigt tydlig och enkelt. Och det finns mer statistik om tillståndet hos de som dör för professionella statistiker att grotta ner sig i för att bena ut detaljer.

   Man kan också göra som Ryssland där nästan ingen dör av Covid, utan av lunginflammation, blodpropp, och hjärtinfarkt.

   Radera
  9. Niklas, jag tror nog siffran är väldigt noggrann över de som dött med Covid-19.
   Dock är nog de som dött av Covid-19 betydligt lägre. Här tex nämns en beräkning på 15% vilket ger 'bara' 900 som dött av Covid-19.
   https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/

   Radera
  10. Ingen aning Izze, känns lite som hönan eller ägget. Men visst de flesta som dött hade gått bort i nära tid av nåt annat. Så vi är nog överens där. Sen tycker jag 15% låter lågt dock.

   Radera

  11. Riktigheten bör vara hyfsad
   Dör med hjälp av alt. pga.
   15 miljoner canser per år
   7 miljoner rökning per år
   1 177 898 corona hitintills enl. John Hoptkins
   660 000 malaria per år

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Att gå på gym är det sista som gör att jag förblir en någorlunda välanpassad medborgare. Hindras jag träda in i denna lugnets sista fristad kommer jag att lägga ner det fredliga arbetets verktyg och börja bygga brandbomber.

  SvaraRadera
 22. Det blir att åka 10-15 mil för att kunna träna på gymet :) Heja MP och Sverige

  SvaraRadera
 23. Jag har respekt för covid.
  Vet några unga friska brandmän som var sjuka i covid i våras. Där ena är 80% bra(trött), och där den andra inte ens jobbar operativt ännu pga ned satt hälsa.
  Då ska man komma ihåg att unga brandmän i regel vältränade, och genomgår årliga hälsoundersöknk gar(så inga bakomliggande sjukdomar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även friska unga brandmän har underliggande sjukdomar. Men visst vi vet lite. Så det är bra att vara försiktig. Men så tar tyvärr inte många råden på allvar.

   Radera
  2. Det blir kanske massdöd och krigzon som Linus P J pratade om i Mars. Men troligen inte.. Äldre lär dö, precis som tidigare år.

   Radera
  3. Lite otäckt att några av de typiska symptomen är bortfall av smak och luktsinne en tid. Tänker närmast på var dessa sinnen är lokaliserade, hpppas att det inte ger neurologiska följdsjukdomar, någon som vet om det finns data på det ?

   Radera
 24. Själv är jag precis i slutskedet av en COVID 19-infektion så i och med lyxen att ha antikroppar kommer jag ta mig friheten att strunta i råden totalt de kommande månaderna. Det är ju dock svårt att veta hur länge antikropparna eventuellt stannar kvar.

  SvaraRadera