Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-13 15:57

FHM inför möjlighet till skärpta lokala allmänna råd för Covid-19 - kan bli tvärstopp för kollektivtrafik

Folkhälsomyndigheten (FHM) förändrar från den 19:e oktober de allmänna råden för att hindra smitta av Covid-19. Det handlar om att en möjlighet att införa lokala skärpningar av de allmänna råden rörande t ex kollektivtrafik, resor, besöka riskgrupper eller äldreboendet, restauranger, gym med mera.
Smittförande ämnen på en plats i Sverige

De skärpta råden kan alltså beslutas om lokalt eller regionalt, istället för att hela landet ska stängas ner. FHM skriver:
"Om det pågår ett utbrott i en region kan Folkhälsomyndigheten, efter samråd med regionens smittskyddsläkare, besluta att de lokala allmänna råden börjar gälla i regionen eller i en del av en region. Exempel på lokala råd är att personer i det berörda området bör undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att resa, avstå från att besöka personer i riskgrupper och i särskilda boendeformer för äldre, avstå från att besöka restauranger, gym eller andra inomhusmiljöer där människor samlas och om det är möjligt, undvika fysisk kontakt med personer som man inte bor med. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare bestämmer i samråd om alla eller ett urval av de lokala allmänna råden ska tillämpas."

Den regionala smittskyddsläkaren kan också besluta om ytterligare åtgärder. De lokala allmänna råden ska vara tidsbegränsade men kan förlängas.

Bland annat innebär detta en möjlighet att helt avråda från kollektivtrafik, restaurangbesök eller att alls vistas inomhus med andra människor som man inte bor med.

Tanken är att inte hela Sverige ska straffas denna gång, bara för att vad som än så länge främst ser ut som Stockholm återigen inte kan sköta sig. Därmed kommer verksamheter, företag och ekonomi inte drabbas stenhårt i hela landet och Stockholm kommer anses som ett undantag och inte ett normalläge.

Det blir dock mycket intressant att se exempelvis ett totalförbud mot kollektivtrafiken i Stockholm, och hur framför allt bilar skulle klara av att ersätta bussar, pendeltåg och tunnelbana. Svaret på det är antagligen inte.

Möjligheten till hårda lokala allmänna råd är förstås helt rimligt. Smittan var även i våras framför allt regional eller lokal, men hela landet straffades ut ändå.

Samtidigt ser det ut som att september 2020 kan ha varit den per capita minst dödliga septembermånaden i Sverige någonsin, men det är först på måndag som statistiken på grund av två veckors eftersläpning kan anses vara säker. Mer om det nästa måndag således. Uppenbarligen gör vi något rätt som samhälle, även om smittan nu är på väg uppåt igen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Strategin går som en Tesla, hoppas det håller i sig. https://twitter.com/elonmusk/status/1315052624748535808

  SvaraRadera
 2. Skillnad mellan föreskrift och allmänna råd. "Föreskrifter är bindande. Allmänna råd ger generella rekommendationer om hur du tillämpar en föreskrift."

  Tycker myndighetsspråket ska anpassas till "måste,ska, obligatoriskt, förbjudet". Dels är det otydligt när det översätts till andra språk vad ett råd innebär, dels är t.ex. "förbjudet att använda ..." väldigt tydligt.
  Annars kommer den som är sjuk/snuvig ge sig ut för att man är timvikarie, måste klara tentan, hänga på krogen osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara smittskyddsläkaren som kan utfärda förbud. FHM kan som myndighet bara ge råd. Lite som att regering och riksdag stiftar lagar, men det är polisen som ser till att de följs, inte statsministern själv. FHM rekommenderar, smittskyddsläkaren förbjuder.

   Radera
  2. Något förenklat, men så är principen. Styret av Sverige är delegerat via ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen. Vi fungerar således även utan t ex FHM eller regering, vilket kan vara bra i kris.

   Radera
  3. I byggregler har jag för mig att man ger allmänna råd hur man anser att något bör utföras utan att för den sakens skull sparka igen dörren ifall någon skulle komma på en bättre lösning. Avviker man från det allmänna rådet tas också ett större ansvar för att behöva visa att det blev lika bra eller bättre. Det tycker jag är klokt att man är mer safe om man väljer att följa råden. Omvandlar man det allmänna rådet till en föreskrift så finns risk att man motverkar nya och bättre lösningar.

   Radera
  4. Fast det är här det haltar. För att stoppa en dödlig sjukdom så måste kraftfulla åtgärder vidtas om det blir värre. Då finns inte utrymme för individuella tolkningar där vissa väljer det som passar just dom själva bäst. Det finns olika slags kriser och just denna typ kanske inte riktigt svensk myndighetstradition kan hantera optimalt då det verkar handla om att skydda den politiska ledningen frän obekväma och svåra beslut.

   Radera
 3. Ansvarsprincipen gäller ju även enskilda och företag, vilket exemplifierades under vårens preppingövning. Dock har säkert inte polletten trillat ner hos alla ännu.

  SvaraRadera
 4. Inte så konstigt att Coronan sprids mest i Stockholm. Övriga Sverige består ju av små byar där det är lätt att hålla avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller lyssnar vi bättre till råden som ges, bl a att undvika kollektivtrafik.

   Radera
  2. Ni har väl ingen kollektivtrafik? 1 buss om dagen?

   Radera
  3. Jo det finns i närheten samt en riktig flygplats (för vidare färd neråt kontinenten) till skillnad mot Arlanda. Men så gör vi förstås inte nu. Till jobbet går eller cyklar man förstås, 3min resp. 10min. Lite ansvar för man allt ta. Men du är inne på en intressant fråga varför just Stockholmare är så "drabbade" jämfört med bor i t ex Köpenhamn.

   Radera
 5. Tror det behövs och att två veckors framförhållning är en bra tidsgräns. Smittkedjor som dör ut istället för att grenar växer ut och vidare. Jag undrar vad som kommer i olika städer.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Alltså det här ständiga tjatet om att Stockholmare inte kan sköta sig. Länet har 2.3 miljoner invånare varav 1% smittade vilket är samma nivå som riksgenomsnittet. City är avsevärt mer tätbefolkat och det är ju knappast invånarnas fel att det t.ex. blir trångt på bussar.
  Sedan varierar det enormt inom regionen, och där jag bor norr om stan är spridningen låg och folk är rätt duktiga på att följa råden. Ungdomarna på SpyBar är en annan historia, men det är ju en promille av stockholmarna och knappast signifikant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast man ska ju bara om absolut nödvändigt åka kollektivt. Då verkar det inte så klokt ni gör det. Stockholm är för övrigt mindre tätbefolkat än Malmö, så överlag verkar ni sämre på att ta eget ansvar för att minska smittspridningen.

   Radera
  2. Jag tror det är något fel på bloggens mobilsajt. Det hackar väldigt mycket när jag scrollar.

   Radera
  3. Ang. åka kollektivt så är det nog ända möjligheten för många i sådana yrken där det inte går att jobba hemma samt förstås alla skolungdomar och studenter.

   Radera
 8. Danska media berättar att Danmark har det lägsta antalet döda på sex år. Även Sverige rapporterar låga siffror och det blir intressant att se helårssiffran för landet.
  På vilket sätt är det berättigat att stänga ner landet som vi gör, med svåra konsekvenser för föreningar, företag och institutioner i en rad branscher? Samhället, inkl FHM har ju inte bara antalet covidsmittade och döda att se till utan en rad andra parametrar. Öppna istället upp så mycket som möjligt och låt yngre och personer som inte tillhör riskgrupper arbeta, studera och leva som vanligt, men med distansering till äldre och de i riskgrupp. Då kan vi uppnå flockimmunitet snabbare, och på så sätt kommer de äldre och utsatta löpa mindre risk för att smittas. Det rekommenderar Martin Kulldorff, svensk biostatistiker, epidemiolog och professor, Harvard Medical School.

  https://www.berlingske.dk/danmark/danmark-har-det-laveste-antal-doede-i-seks-aar-trods-pandemi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig. Jag undrar fortfarande vad som hände med strategin ”klara sjukvården”. Låt de som är gamla och sjuka få ordentliga råd och övriga får leva med distans och rena händer. Trodde Fhm skulle ha öppnat upp mer vid det här laget med ryggraden verkar ha mjuknat.

   Radera
  2. Precis, det verkar tvärtom som om man är inne på att införa tuffare restriktioner, trots att färre blir allvarligt sjuka, och att man är mycket bättre på att förhindra att de allvarligt sjuka dör.

   Radera
  3. Det är väl tur att vi inte bor i Australien eller i vissa amerikanska delstater (oftast styrda av demokrater). I NY har synagogor kritiserats och nu bötfällts för att de kallar till mässa. I Australien förväntas två års social distansering och inga utlandsresor förrän alla är vaccinerade. Samtidigt som WHO nu går ut och säger att Lockdowns bara ska vara en sista utväg. Allt enligt Tim Pool, som också säger att Trump hela tiden haft rätt, han som varit emot lockdowns konsekvent. https://youtu.be/YCg-iEgizS0

   Radera
  4. Sen 18 juli har ett fåtal avlidit i Corona. Noll till 6 per dag, ett snitt nära noll. En vanlig influensa är dödligare. Fattar inte vad det handlar om med hot om nedstängningar.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Malmö kommun använder sig av de nya möjligheterna direkt och införde munskyddskrav på alla som arbetar med äldre idag i nära kontakter.

  https://www.sydsvenskan.se/2020-10-13/munskydd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, samt där bor man fler capita per km2. Smittspridarna i Stockholm verkar vara det största problemet.

   Radera
  2. Ja eller i Uppsala som har planer på att stänga ner från 19 oktober p.g.a. stor smitthärd bland studenter.

   Radera
 10. Tjoho ja. Man räknar redan med att effekterna av alla lockdowns, och specifikt effekterna på matproduktion och distribution kommer kosta 130 miljoner liv i svält under kommande åren.

  Och t.o.m. who har vaknat och avråder nu för såna drastiska åtgärder pga konsekvenserna för inte minst de fattigaste...

  Man baxnar över idiotin. Och föraktet för människoliv, men det är ju inte i de rika länderna folk kommer svälta ihjäl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Corona har än så länge dödat 5 907 personer, vilket så klart är trist. Underdödligheten under kvartal 3 verkar blir över 6000 personer. Även Danmark som likt Sverige är hårt drabbade har nu en kraftig underdödlighet.

   Radera
 11. Noterbart att det rekommenderas att undvika kollektivtrafiken och istället gå eller cykla men alternativet att istället ta bilen var ett stort NO NO.

  SvaraRadera