Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-31 18:19

Enkätresultat: Stockholmare minst villiga att följa coronarekommendationerna - östgötar och upplänningar mest

Utifrån bloggenkäten kring huruvida läsarna kommer följa de nya hårdare coronarestruktionerna, så är stockholmarna minst benägna att följa dem, medan östgötar och upplänningar är mest villiga. Totalt sett avser fyra av tio att inte följa rekommendationerna.

Minst villiga att följa rekommendationerna

Enkäten besvarades av 1 476 bloggläsare. Läsekretsen är generellt cirka 90-95% män, varav runt 75% är tjänstemän, företagare eller chefer och oftast bor i ett storstadsområde. Enkäten säger alltså inte något om så kallat vanligt folk.

På frågan om man kommer följa de nya hårdare rekommendationerna i de län som fått dessa - Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Uppsala och Östergötland - så svarade 61% att de kommer följa rekommendationerrna. 39% kommer inte göra det.

Minst benägenhet att följa rekommendationerrna hittades i bland de boende Stockholms län, där 44% inte tänker följa rekommendationerna. I Västra Götaland kommer 37% inte följa, i Skåne 36%, i Uppsala län 30% och i Östergötlands län 29%.

Stockholmarna bland läsarna är alltså minst villiga att följa de hårdare rekommendationerna,

Man kan fråga sig varför. Kanske anser man sig vara osårbara efter att ha klarat våren, eller så tror man sig haft Covid-19, eller så har man helt enkelt tröttnat efter att ha varit bland de värst drabbade tidigare. Eller så anser man sig vara lite finare än resten av landet, har högre löner och därmed fler möjligheter eller något annat motsvarande. 

En möjlig slutsats är att resten av landet bör undvika stockholmare, men då det generellt är stor ovilja att följa rekommendationerna kanske det inte kommer hjälpa ändå? 

Så åk gärna på semester. Men inte till Stockholm.

Datat

I efterhand hade det varit intressant att se svaren fördelat på utbildningsnivå, politiska sympatier och socioekonomiskt status. Detta frågade bloggen dock inte om.

48 kommentarer:

 1. Det rådet hade jag gärna hört Folkhälsomyndigheten presentera; undvik Stockholmare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buu Butter! Jag är 08 sedan drygt 40 år och därmed ytterst giftig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. På Värmdö undviker vi alltid Stockholmare, de är ett besvärligt släkte. De kör för fort och våghalsigt och blir ofta arga i trafiken och tutar mycket. De skapar långa bilköer, särskilt varje söndag-eftermiddag under sommarhalvåret och på midsommar-afton. Någon hängde upp en skylt i vår rondell "Stockholmare - högst 8 varv".

   De klagar mycket i våra affärer och butiker med repliker som "den där varan är billigare i stan" och "varför har ni inte den varan i ert sortiment, den finns i stan". "Badjävlarna" fyller alla parkeringsplatser och "slänger ifrån sig" sin bil även längs småvägarna i närheten, så att de boende inte kommer förbi med sina bilar. De skryter mycket om hur "täta" de är och hur mycket pengar de har på banken och i aktiefonder.

   De krävde, att vår vägförening ska ordna en avskjutning av alla rådjur på området, alternativt bekosta fästingvaccination till deras barn. De motsatte sig vägbelysning, plogning och sandning på vårt område, pga att vägavgiften blev för dyr för sommargästerna. Vägföreningsmötet blev ofta årets vildaste evenemang, med knytnävarna i luften.

   Radera
 2. Förstärker bilden av de bör benämnas _smittspridare_ så egentligen inget nytt. Kanske en utbildningsfråga i relation till Linköping/Norrköping och Uppsala vs Stockholm så ter det sig så.

  SvaraRadera
 3. Körde förbi en del handelsplatser i norra Sthlm (gick inte in då jag inte hade ärende där) och det var knökafullt. Helt uppenbart är Svenskarna less. Frågan är hur många som varit lika less i de länder där smittspridningen exploderat (läs; UK)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden i antal besökare på min näraliggande galleria upplevde jag ändå som påtaglig mellan torsdagen och fredagen, när jag gjorde en räd in och ut ur matbutiken. Men visst, det var inte ödsligt som i våras.

   Radera
 4. Hade alla gjort som jag, undvikit att bli smittad så hade inte coronan varit ett problem.

  SvaraRadera
 5. Är väldigt intresserad om varför man inte vill följa dessa råd. Vilka skäl har man och på vilket sätt avser man att inte följa dessa?

  Enligt råden så kan man åka till arbetsplatsen om arbetsgivaren kräver det, likaså att handla i butik om man måste så detta är inte en anledning att ha svarat nej.

  226 st Stockholmare har svarat nej så minst 10 % kan väl ge just sina personliga anledningar nedan om nu inte någon okynnesröstat i enkäten med falska svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu är väl lite inne på anledningen. Man kanske ska gräva i lite politisk/socioeko/bildning så kanske man kan få fler svar. Uppsala torde då hamna högt, vilket de även gör.

   Radera
  2. Stockholmare som röstade nej här. Jag tycker inte frågan är så lätt som att följa/inte följa restriktioner så gör man rätt/fel. Jag och min fru har hållit oss mycket noggranna och hemma sedan februari eftersom jag följde utvecklingen i Kina sedan december och insåg vad som komma skall. Rekommendationerna som kommer är väldigt styltiga och anpassade för dumnickar som inte fattar saker som håll dig hemma och tvätta händerna och anvönd handsprit.

   Så vi kommer bryta råden är:

   1. Vi kommer handla på andra platser än mat och apoteket när det är 'nödvändigt'. Nödvändigt är såklart inte specat här men i mina ögon är det när man är i nöd. Har vi glömt köpa Matlagningsgrädde kommer jag gå ner och köpa det. Vi har sedan feb handlat sådana tider på dygnet att det närmst är tomt i affären.

   2. Umgås bara med de du lever med. Jag kommer fortsätta umgås med andra människor som jag vet håller samma pandemidisciplin som oss, detta för att det sociala är mycket viktigt. Det värsta regelbrottet kommer vara att jag kör och hämtar min 85-åriga farmor för att umgås med oss. Detta då hon själv säger att umgänge med sina barnbarnsbarn är viktigare för henne än att överleva pandemin. Hon vet själv att hon inte har många år kvar och dessa vill hon hellre spendera kvalitativt.

   3. Res inte. Vi kommer åka till andra orter inom Sverige. Detta för att besöka släkt. Ser inte varför detta skulle vara värre än att ta bussen, vilket är tillåtet. Det är inte avståndet som avgör sannolikheten att smittas, utan hur man beter sig.

   Som med alla regler och råd så är det viktigare att tänka och agera sunt själv än att blint följa överhuvudet och tro att man klarar sig.

   Radera
  3. Som jämförelse. Hade jag satt mig pch åkt ner till Mallis på ett fullsatt plan för en vecka sedan hade jag följt råden. Hade jag åkt till Italienska alperna i mars när det exploderade där hade jag följt råden.

   Men om jag går till domus kl 07 på en tisdag nu när det är helt folktomt följer jag inte råden.

   Radera
  4. Det där skulle jag inte klassa som att strunta i råden. Trots allt så har inte myndigheterna infört lockdown så då är gummibudskap redan där. Jag tror inte att lockdown fungerar eftersom då måste hela världen göra detta samtidigt och sedan totalförbjuda resande samt att illegalt resande upphör vilket inte går förstås.

   Radera
  5. Jag kommer att fortsätta besöka gymmet. Gymmet är förutom jobbet det enda ställe jag får någon social kontakt då jag är själv i hushållet, alla andra sociala aktiviteter har varit inställda sedan i mars. Träning och en miniminivå av social kontakt (träffar samma personer på gymmet så mindre risk där) är en 'nödvändighet' enligt mig för att man ska orka mentalt samt hålla sig frisk.

   Radera
  6. Nej-stockholmare även jag. Jag följer definitivt inte FHM-råden. Däremot kan det jag gör för att undvika corona överlappa med vad de ger för råd nu för tiden. Generellt tycker jag de är för sena med information och råd. Även att de inte verkar dra lärdomar från andra länder. Mina, kanske lite bittra, åsikter.

   Radera
  7. @Tim

   Från i december, bra kontakter? För svensk del anser jag att pandemins start borde räknas från 17 januari 2020 när den blev omskriven på Flashback. https://www.flashback.org/t3111908

   Fick förövrigt tråden länkad till mig kort senare och avfärdade den lika snabbt.. inte viruset men att kineserna Inte skulle klara av att stoppa spridningen likt de gjort tidigare. Bummer.

   Radera
  8. Japp, i slutet av december. Snubblade över en tråd om nåt som läckt på weibo om ett nytt virus (följer lite anti-kina subs) och sedan kom en artikel 1-2 dagar senare i south china morning post som jag brukar läsa. Det fick mig intresserad då jag är överdrivet fascinerad av postapokalypsm främst som konsekvens av virus. Så det var bara slumpen. Minns att det var slutet av dec för det var före vi firade nyår och jag var på annan ort över jul och nyår.

   Radera
  9. Jag minns att jag var medveten om utbrottet när jag reste till Australien i mellandagarna, pga bytet i Hong-Kong på resvägen och irritationen över de som inte höll avstånd etc, samt kontrollen av att resenärer vvar friska osv. Det var dock inte en global pandemi då, utan ett nytt kinesiskt virus.

   Radera
  10. Och ändå valde du att åka till Saint Protez under sommaren. Jo man tackar, för att undvika onödiga resor.

   Radera
 6. Själv räknar jag mig som imun ett tag till.. Och har varit ute lite idag. Tycker nog att det är mindre trängsel än vanligt. Inte i närheten av hur det var i början med corona dock. Själv tänker jag mest att undvika trängas i kollektivtrafiken men som sagt så är jag inte alls orolig för egen del. Inte heller Stockholmare utan inflyttad till Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske är imun men det är osäkert ifall du är
   immun. Men det finns väl tester för det. Tyvärr verkar immuniteten försvinna efter ett tag, så man undrar ju hur ett vaccin ska fungera.

   Radera
  2. Även immuna bidrar till trängsel med sin närvaro.

   Radera
 7. Med tanke på den forskning som framkommit, är det inte konstigt att dom inte uppmanat befolkningen att knapra d vitamin samt multivitamin? Det är inte enbart en studie utan relativt många. Finns en del gamla Quercetin studier (helst ihop med zink) med men det är ett rätt ovanligt kosttillskott, D-vitamin är däremot rätt känt sedan länge, läkare har knaprat dessa tillskott långt innan Covid. Utöver dom större D vitamin doserna på ca 4-5k IU (international units) så finns det rätt många på lägre doser, det är i princip ofarligt, dom enda överdoserna som dokumenterats är 30-50k IU om dagen i flera månader, långt över EUs rekommenderade maxdos på 4k IU. Kör du en tablett från t tex amazon som har både vitamin D och vitamin K så motverkar du det farliga "hypercalcemia".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin smygreklam. Kopierat från någon Facebook-bot? Vad tyckte Jeff Bezos du var värd för det?

   Radera
  2. Att nämna amazon är som att nämna google... Bägge orden finns nog i ordböckerna vid det här laget.

   Radera
  3. Är det ofarligt att äta K-vitamin, den gör blodet "tjockare" och används som motmedel, om man har fått i sig en för stor dos av blodförtunnande, som "Waran"? De som äter blodförtunnande medicin, måste hålla sitt intag av K-vitamin från kosten så jämnt som möjligt, för att det koaguleringen av blodet inte ska variera för mycket. Broccoli och jordgubbar är exempel på mat som man då behöver undvika eller äta försiktigt av.

   Qurcetin är en flavonoid, som finns i gult pigment i grönsaker och frukt och allra mest i kapris. Den är en antioxidant, med antihistamina egenskaper för den som är allergisk.

   Radera
  4. D-vitamin är ett billigt kosttillskott, eftersom det tillverkas från lanolin, fettet från fårull. Quercetin är ganska dyrt, men det har förbättrat de kognitiva förmågorna hos gamla råttor, enligt djurexperiment, så varför inte? Då är kurkumin, ett pigment som finns i gurkmeja, ett billigare alternativ.

   Radera
 8. Jag har haft det. Det är som en vanlig influensa (men byt ut ledvärken mot brösttryck).

  Finns ingen som helst anledning att anpassa mig för detta på ett personligt plan. Och något mellanmänskligt ansvar tänker jag heller inte sträcka mig till att ta. Eftersom om DU är rädd eller besvärad av något så är det DU som får anpassa DITT beteende. Det finns ingen anledning att jag ska tillmötesgå DINA (inbillade) behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de hade säkert varit skönt med en ledig sjukhusplats ifall symptomen hade varit värre? Genom att försöka trycka ner antal smittade så överbelastas inte vården och förhoppningsvis fler överlever.

   Radera
  2. Riktigt utvecklingsstört antisocialt beteende. Synd att du kom undan.

   Radera
  3. Oj, man baxnar över egoismen

   Radera
  4. Lite egoistiskt ja, Jag respekterar andra människor tillräckligt mjt och håller avstånd i affärer o dylilkt. Hur ska dom kunna ändra på sitt beteende om nån ställer sig intill dom och hostar i ansiktet på dom? Eller om någon kommer sjuk till deras arbetsplats osv.

   Radera
 9. Ena dotter med sambo har antikroppar efter en lättare förkylning.

  Andra dottern med sambo har det inte, men verkar immuna ändå med tanke på sitt extroverta leverne.

  Min sambo jobbar dagligen med covid-patienter, men har inte testats eller varit sjuk, ej heller jag.

  Med tiden kan man lätt få för sig att man är immun. Det kan vara en illusion, men jag har aldrig ens funderat över att hamna på intensiven, eller varit rädd öht.

  Dock följer jag råden ändå, och har därför över helgen åkt till annan ort än sthlm där mindre stringenta råd råder.

  Det finns ett liv att leva också.

  SvaraRadera
 10. Bekräftar mest det vi redan vet.

  SvaraRadera
 11. Har man slarvat borde man ju ha fått Corona nu kan man tycka.

  SvaraRadera
 12. Stockholmare som spenderar pengar verkar mycket välkomna i obygden där jag befinner mig idag. Enligt barmästaren på förmodligen en av Sveriges bästa champagnebarer ligger omsättningen +30% jämfört med förra året.

  Inte bara stockholmare som tar weekend i obygden utan folk kommer från hela landet, fullbokat. Dock inga ungdomar, så reglerna respekteras.

  I går Champagneprovning extra plus, samt avslutade med en raritet, en flarra Tattinger Comtes de Champagne Grand Crus, Blanc de Blancs 2007.

  SvaraRadera
 13. Det är väl svårare att följa rekommendationerna i tunnelbanan jämfört med en 15 minuters bilresa i en småstad. Relativt många stockholmare har inte ens körkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 15 minuters tunnelbana är att tigga om att bli smittad.
   Har åkt 1 gång och kommer inte att göra om det förrän covid-29 är slut.
   Länge leve cykel moped bil... 😃

   Radera
 14. Ni som struntar i rekommendationer är hjältar och jag beundrar er.
  För ta ett exempel ur min närhet. Sen från mars har jag strypt mitt umgänge till en annan familj för jag vet de är lika noggranna som mig. En på mannens jobb berättade nu att hans dotter hade konstaterad smitta sen några dagar tillbaka. Men han var en hjälte och struntade i rekommendationen att stanna hemma om någon i hushållet var smittad, han hade minsann inga symptom. Tyvärr uppskattade inte alla hans heroiska hjältemod och han blev hemskickad. Dagen efter hade han symptom och nån dag senare även flera av hans kollegor. De jobbar med utföra servicearbeten på vårdinrättningar...

  Så, Keep it Up! Låt oss ta med smittan till 2021

  SvaraRadera
 15. Hur inverkar storstadens alla ensamhushåll? Det kanske är lättare att isolera sig med familjen i villan på landet än ensam i den lilla lägenheten i storstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som boende i ensamhushåll i storstan, 30+, kan jag rapportera ett rejält avbräck i sociala kontakter. Jobbar ensam i hemmakontoret, äter frukost, lunch och middag ensam, om än ibland på en näraliggande lunchrestaurang för att i alla fall få se andra människor. Får i alla fall prata med kollegor på telefon och i videomöten. Att jag då någon gång i veckan bryter mot regelverket för att träffa några utvalda vänner känns högst rimligt för att inte få en helt förtorkad själ. Min gissning är att det är troligare att smitta sprids mellan folk som bor ihop än mellan personer i singelhushåll.

   Radera
  2. Om du bara skulle smitta de du bor ihop med skulle vi ju inte ha någon smittspridning. Alls.

   Radera
 16. Kompisen Jar-Jar Binks kan inte vara utan mat från pizzarestaurangen "Plogen" på Värmdö, han måste få Pljeskavica, serbiska blandfärsbiffar med Ajvar med råstekt potatis på onsdagar, trots coronan. Restaurangen öppnar redan kl. 9 på vardagarna och då är den stora lokalen nästan tom. Vi har ätit nästan överallt på Värmdö förut, men för några år sedan har det blivit enbart "Plogen" i industri-området Magneberg på Värmdö. Ofta i kombination med ett besök på båttillbehörsaffären nästan mittemot.

  SvaraRadera
 17. 40% tänker inte följa råden alltså. Misstänker att solidaritet inte är i ropet nuförtiden...

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Jag har varit sjuk fram och tillbaka sen typ den 8oktober. Var hemma första veckan, hade hosta från helvetet och huvudvärk och snuva. Beställde hem ett test, som sen visade negativt. Jag blev bättre, men var liksom lite snuvig och rosslig, men mitt test var ju negativt, så tillbaka till jobbet. Sen kom det på nyheterna att det där testet som man ger oss tålmodiga och hårt prövade Stockholmare, inte alls är tillförlitligt!

  Man ska gnugga utav h-e längst in i halsen med topsen och ÄNDÅ är det inte säkert att det fastnar något virus även om man har covid. Wtf... Hur kan det då vara så jäkla smittsamt??

  Och VARFÖR stänger man inte av trängselskatten... Det är ju KAOSi lokaltrafiken med trängsel överallt i rusningstid!

  Vissa bussar från Stockholms lokala landsbyggd, typ Värmdö/Ingarö/Södertörn är ju så fulla med pendlande lantisar, att om någon sticker ut tungan, hamnar den i örat på en annan lantis. Vad hjälper det då att man bor i skogen och ungarnas bästa kompis är ett rådjur??

  Och karensdagen är inte borta som ledningen stod och skröt om. Min första dag kostade mig nästan 2 000:- Jag fick tillbaka 490:-

  SvaraRadera