Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-19 19:36

DN: Regeringen vill införa en ny pandemilag - kunna begränsa kollektivtrafik och köpcenter mm - men först till sommaren

Dagens Nyheter uppger att regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) vill införa en utökad och tillfällig pandemilag, som ska kunna begränsa sådant som inte är allmänna sammankomster, som kollektivtrafik, badplatser, köpcenter med mera. Lagen väntas dock först vara på plats till sommaren, och frågan är därmed om den kommer ha någon påverkan eller om pandemin vid det laget är över.
Rosenbad
Ordningslagen och smittskyddslagen kan inte begränsa individers frihet, utan bara allmänna sammankomster, vilket gör att t ex affärsbesök, bad på offentliga badplatser eller resor med kollektivtrafik inte kan begränsas. Den nya lagen ska vara tillfällig och ge möjlighet att begränsa även individens frihet, där begränsningarna hittills varit frivilliga eller byggt på att t ex olika företag frivilligt stänger ner, eller inför begränsningar som god vilja.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till DN:
"Det är inget som går med ett par veckor. Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet. Men vi hoppas att ha den nya lagen på plats i sommar."

Frågan blir då om det fortfarande råder pandemi nästa sommar, och den svenska sommaren i år var trots allt relativt sett milt drabbad. Så frågan är om lagen ens behövs då? Lagen kommer alltså inte kunna tillämpas redan i vinter och ska oavsett bara vara tillfällig. Regeringen vill också se en annan permanent lag som kan användas för motsvarande vid pandemier, men förmodligen ligger det ännu längre fram i tiden. 

Land ska som bekant med lag byggas, vilket är både en fördel och nackdel med det svenska systemet där inte ens regeringen står över lagen. Det ger en inbyggd konservatism i det svenska samhället, men samtidigt tar det tid att anpassa lagstiftning till nya typer av kriser vars konsekvenser man inte riktigt tänkt igenom innan. Likhetsprincipen innebär att samma lagar gäller vid kris som normalläge och vi har inget undantagstillstånd i Sverige. Sedan kan man aktivera vissa lagar vid kris, t ex smittskyddslagen eller ordningslagen, eller ta beslut om att aktivera förfogandelagen vid ofred osv.

Exakt hur begränsningar i kollektivtrafikens antal passagerare ska hanteras blir en intressant övning från en MP-regering där allt annat än kollektivtrafik systematiskt har motarbetas under regeringsperioden. Försök hantera jobbpendling i t ex Stockholm med halverad kollektivtrafik. Medelklassen kanske kan jobba på distans, men det gäller inte arbetarklassen, som dessutom inte alltid kan flexa utan börjar och slutar på fixa tider - ta t ex det kaos som stavas industrierna på Hisingen i Göteborg vid rusningstid.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Självklart har vi fortsatt en pandemi till sommaren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, även i bästa fall har man inte vaccin till större delen av befolkningen. Och influensa är ju en årlig issue med vaccin...

   Radera
 2. De här nya mutationerna verkar vara mycket mer smittsamma men mindre dödliga, eller så gick det hela stenhårt mot riskgrupper i våras alternativt så var smittan otroligt mycket mer omfattande än vad statistiken ger sken av. Ta ex daily cases/daily deaths för Sverige på worldometers, invertera dödsgrafen och lägg den under fallgrafen med 2-3 veckors förskjutning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer relaterat svar: ytterligare problematik med halverad kollektivtrafik vs klasstillhörighet är att boendet i Sverige är tungt klassegregerat. Bussen/tåget från vissa orter kommer vara smockad medan ex bussen från villamattor kommer vara tom.

   Radera
  2. Evolutionen brukar gå åt det hållet. Ökad smittsamhet och lägre dödlighet förbättrar virusets chanser att föröka sig, så det naturliga urvalet kommer att gynna sådana mutationer.

   Radera
  3. Du missade den helt uppenbara orsaken. Vi hade mycket lägre D-vitaminnivåer hos befolkningen i våras. Nästan alla som blir alvarligt sjuka eller dör i Covid-19 har D-vitaminbrist. Nästan ingen som inte har brist blir alvarligt sjuk eller dör. Data är så överväldigande uppenbara att man undrar varför det inte är mer känt.

   Radera
  4. @carmania, oj det låter väldigt rimligt.

   Radera
 3. Har glädjande besked.

  Jobbar inom logistik mot pharmabolagen.
  Man räknar med att vaccinen i mängd finns ute tidigast Q3 2021.
  Fram till dess är det i princip enbart riskgrupper som kommer vaccineras

  Så räkna med hemester 2021 med.

  Sen är det bull att viruset är mindre dödligt. Man har helt enkelt lärt sig att vårda de svårt sjuka så att de inte avlider i samma omfattning. Vilket är det som kanske smärtar mest med att Sverige fick spridningen så snabbt. Det gjorde inte att vi fick högre dödlighet än de som fick toppen samtidigt. Men däremot så fick vi inte kunskapen hur vi behandlar den.

  Absolut bäst är syrgas så fort du börjar få lungpåverkan. Och cortisosteroider när du blir sjukare trots syrgas.

  Problemet i Sverige 'är att beslutet att inte ge syrgas till äldre gränsar på aktiv dödshjälp. Syrgas och näringsdropp hade mest troligt räddat en hel del av de som dog på boenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behandlingen med syrgas och cortisosteroider använde flera högteknologiska länder i Asien tidigt och de har haft väldigt väldigt låga dödstal. Denna metod förkastades både av Sverige och andra västländer, dom läkare som trots det förordade dessa metoder kördes över. Det visar tyvärr på arrogans och okunskap i vetenskapliga metoder bland ledningen i stora delar i vår värld.

   Radera
  2. Du missar att betydligt färre blir inlagda på sjukhus och färre vårdas på IVA så din förklaring håller inte.

   Radera
  3. Dessa behandlingar ges väl innan IVA så logiskt borde antalet inlagda där minska om behandling i tidigare skede är effektiv.

   Radera
 4. Jaha ryms inte det under den i hast framtagna lagen som gav regeringen massa extra mandat.. Jag vill minns att det var nästan precis det man sa..

  SvaraRadera
 5. Som jag sett det här i sthlm, det har varit och är ett skämt med avstånd

  SvaraRadera
 6. Pandemin är över för Sveriges del det blir ingen "andra våg" att tala om. Tegnell mm bör gå ut i media och konstaterar att Sverige hade rätt nästan alla andra länder hade i coronapaniken fel och förstörde sina länders ekonomier med sin coronanedstängningshysteri. Istället fortsätter den överstatliga coronahysterin även för Sveriges del istället för att rekommendera att riskgrupper bör fortsätta vidta försiktighetsåtgärder och resterande del befolkningen bör återgå till normal läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har troligen rätt. Blev ingen krigszon, utan det är snarare ytterligare en "flunsa" som kommer snurra runt, vare sig vaccin eller ej. Riskgrupper drabbas förstås som vanligt. Bästa moteld är att ta hand om sin hälsa helt enkelt. Vore trevligt ifall de som kritiserat Sveriges modell erkände sitt fel nu. Lär väl inte hända p g a stolthet tyvärr. Men skulle förstås vara bra för samhällsengagemang.

   Radera
  2. Toppen på kurvan med sjukdomsfall för Sverige kom i Juni och sammanföll med utökad testning, innan den fortsatte neråt. Extrapolerar man klockkurvan bakåt när man inte testade så mycket ser det ut som att antalet smittade låg på ca 5-7000 per dag i Maj (den saknade delen av klockkurvan). Vi ligger nu på ca 1000 med en ökande ganska linjär trend, utan det inledande exponentiella förloppet som man ser i andra länder för "andra vågen". Så vad vi nu ser är förmodligen att smittnivån anpassas till den nya sociala nivån i samhället efter sommaren.

   Så pandemin är inte över, utan kommer att tuffa på ett bra tag till, fast på en lite högre nivå, och med bromsen på. Men åtgärderna är bara tillräckliga för att hålla ner smittnivån.

   De åtgärder vi har ger effekt, annars skulle vi se samma inledande exponentiella förlopp som i det länder som öppnat upp igen.

   För de som är lite äldre kan det vara en god att försöka undvika att smittas så länge det går då behandlingsmetoder hela tiden förbättras och nya mediciner är på ingång. Vid någon punkt i framtiden kommer det att finnas effektiva motmedel mot viruset om man insjuknar, och då kommer det inte vara ett problem längre.

   Radera
 7. "Plandemin" eller inskränkningarna för öppna sammankomster på gator och torg kommer inte försvinna innan valet 2022.

  SvaraRadera
 8. Det var ju oväntat att sossarna kommer med lag att begränsa människors frihet. Och likt momsen kommer detta bara vara tillfälligt.
  Det finns ingen coronakris, har aldrig funnits. Coronans konsekvenser (förutom tråkigheter i dödsfall) är endast orsakad av polikers okunskap och eviga jakt på kontroll av folket.

  Medicinska allvarligheter i covid-19 kulminerade i maj. Nu är det knappt nån som e sjuk i covid-19.


  Det rapporterars endast att folk dör med coronan inte av, alltså dödsorsaken orsakad av Coronan utreds aldrig, finns absolut noll statistik om dödsfall ORSAKAD av Coronan. Tror fasen att man hittar fler smittade när fler kommer vara smittade men inte ha symtomen och tester blir bättre. Det är för övrigt helt ointressant hur många som är smittade så länge inte folk blir sjuka i covid-19. Hela jordens befolkning kommer så småningom varit kontakt med detta virus, sålunda kommer alla på jorden dö med coronan på ett eller annat sätt, med antikroppar, t-celler mot Coronan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nära vän till mig fick Coronan i Juli, han tappade smak och lukt och sjukdomsförloppet var värre än alla influensor han haft sammanlagt.
   Han har i dag fått tillbaka lukt och smak, men dessa är mycket förändrade.
   Dofter och smaker har helt ändrat karaktär för honom, han uppskattar väldigt få maträtter nu och väldigt många dofter gör honom rent av illamående.

   I övrigt en frisk och ung man, 38 år gammal.

   Min anekdot då. :)

   Radera
  2. "Nu är det knappt nån som e sjuk i covid-19."

   Jag har två i min bekantskapskrets som insjuknade innan sommaren, och flertalet nu på sistone. Jag upplever att fler blir sjuka nu, men de är yngre och blir inte allt för drabbade utöver att det är jobbigt att vara sjuk och isolerad.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Klubba igenom lagar snabbt utan att tänka har ju gjorts i närtid. Man kan ju alltid säga i efterhand "Vi har varit naiva"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttrycket naiva borde vara bannlyst för politiker. Det borde ersättas med inkompetenta och berörda avsäga sig sina uppdrag och har de inte vett till det borde de avsättas.

   Radera
  2. "Naiv är synonymt med oskuldsfull och trohjärtad och kan bland annat beskrivas som ”som tänker som ett barn, barnslig”.

   Mer orolig att "folket" uppenbart tillskriver sig själva denna definition.

   Radera
 10. Det kan ju komma fler pandemier och då är det ju bra om lagstiftningen finns på plats redan innan. Rimligtvis borde någon sorts undantagstillstånd gälla innan sådana lagar får användas, men det saknas väl idag?

  SvaraRadera
 11. Är inte detta ett ganska allvarligt sluttande plan som visar på att begränsningar av människors frihet går att införa även i Sverige? Det har ju alltid påpekats att "vi har inga undantagstillstånd" och andra verktyg som finns i utlandet, men nu visar ju sig politiken kunna lösa sådana teknikaliteter på en eftermiddag när det väl kniper. I detta fall är kanske syftet gott, men att vi lever i ett rättsosäkert samhälle visar sig ju mer för varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. "Build back better", "Great Reset" osv. Den lille konspirationsteoretikern på min axel viskar att det handlar om ett steg i en stor powergrab utan ordentlig information eller genomlysning.

   Radera
  2. Behöver inte tassa så på tå, myndighetsssverige har länge varit fullt upptagna med att förbereda för Agenda 2021 / 2030. Det som händer nu är en "enabler" för vissa steg som annars hade varit jobbiga att få igenom His gemene man.

   Radera
 12. Likhetsprincipen har inte den betydelse som du anger i inlägget. I 1 kap. 9 § regeringsformen återfinns principen i fråga och lyder ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annan likhetsprincip. Det här handlar om krishantering. Ansvarsprincipen, närhetsprincipen, likhetsprincipen.

   Radera

  2. Ja detta är en grundlag som det knappast ger några större konsekvenser att bryta mot och det finns otaliga exempel på att den går utmärkt att skita i.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera