Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-04 14:23

Det nya globala kalla kriget 2.0 handlar om Kina

Även om Ryska Federationens grannar likt Sverige i Östersjön i allra högsta grad upplever ett andra kalla krig med ett aggressivt Kreml med storhetsvansinne, så handlar det riktiga nya globala kalla kriget 2.0 om Kina. Ryssland är en medium size dog with big dog attitude, som egentligen bara har massiva vapensystem och kärnvapen ärvda från Sovjetunionen att komma med. Den stora framtida kalla eller heta konflikten grundar sig i Kinas ambitioner att ta över världen.
Den kinesiska jagaren Heifei
För Sverige och andra grannländer till ett Kreml, som med näbbar och klor försöker fortsätta vara relevant är Ryssland fortfarande en skolgårdsmobbande tölp med rejäla nypor. Men det finns ingen ytterligare finess och inget ekonomiskt hot från det dysfunktionella landet. I framtiden kommer skolgårdsmobbaren hittas i bästa fall som städare på McDonalds, medan alla andra gått vidare till välstånd som inte kan hotas av ryska knytnävar.

Det finns en avgörande skillnad mot det forna kalla kriget. På 80-talet var Sovjetunionen världens näst största ekonomi sett till BNP, även om USA (1985 som exempel) hade en ungefär dubbelt så stor ekonomi. Det gjorde ändå att Sovjetunionen hade ekonomiska muskler att faktiskt vara en global spelare, med globala ambitioner och inte bara någon som mobbar och tränger sig in hos sina grannar. Ryssland var innan coronakrisen trots sina 147 miljoner invånare en ekonomi mindre än Kanada, med sina 38 miljoner invånare. Man lever på gamla militära meriter, införskaffade på Sovjetunionens tid, men har än så länge inte fattat hur oväsentliga man är bortom det nära utlandet.

Idag är Kina likt Sovjetunioenn på sin tid världens näst största ekonomi och kommer innan 2030 enligt prognosen i Megatrend-artikeln i nyutkomna Världen Om att bli världens största ekonomi. 2040 kommer man vara 50% större än USA. Detta samtidigt som man lyckats få Västvärlden att stänga ner sina ekonomier och förlora i värsta fall upp till ett helt decennium ekonomiskt (t ex Portugal, Spanien) innan man är tillbaka. Samtidigt fortsätter bara Kina framåt och drog bara ner tillfälligt på tempot och låtsas att man lyckas bekämpa pandemin så man slipper stänga ner ekonomin. Ovanpå det har USA:s internationella inflytande kraftigt minskat under en Trump som sluter sig inåt med America First!, likt Kina själva gjorde en gång i historien vilket tog över 500 år att hämta sig från.

Det nya kalla kriget handlar inte bara om vapen och militära och territoriella ambitioner i Kinesiska sjön, Sydostasien, Himalaya, och framöver Mongoliet och östra Ryssland utan också om världsdominans kring vem som ska få avlyssna alla på Internet, t ex via Hujedamei eller andra kinesiska leverantörer. Och i mediatystnad i väst håller Kina på att nykolonisera Afrika, en kontinent där stora delar - särskilt mot Indiska Oceanen - kommer förvandlas till kinesiska vasallstater framöver.

Nej, Kina kommer inte invadera Sverige eller några andra västländer med militär makt, utan den invasionen pågår redan ekonomiskt och teknologiskt, om än inte ideologiskt på gammalt sovjetiskt vis.

Sverige behöver ett starkare militärt försvar för att hantera det militära huset från skolgårdsmobbaren i Kreml. Men det är Kina som tänker ta över världen när ett allt ovilligare USA lämnar över. Och vi ser ut att stå med mössan i hand som bästa torpägare, redo att sälja ut sina ägor i utbyte mot ett dagsverke. Det är ett angrepp som vi än så länge helt saknar försvar mot.

Och till skillnad mot Sovjetunionen kommer Kina nå positionen som världens största ekonomi. 

För svensk del måste vi ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste möta det militära hotet från Ryssland, och vi måste också möta det mer existensiella hotet från Kina. Kom ihåg att demokrati än så länge varit ett undantag och tidsmässig parentes. Länder som inte demokratiserats kommer titta på Kina som modell för att man kan lyckas ekonomiskt utan frihet. Sedan kommer vi börja dräggla efter det samma när vi i Väst allt mer stagnerar.

Så passa på att njuta av dina friheter. Räkna inte med att dina barn eller barnbarn kommer ha dem kvar i takt med att Kinas inflytande över Sverige och världen ökar. Och kom ihåg att Sverige är ett land (förenklat) på andra sidan jorden både geografiskt, historiskt och kulturellt, samt ekonomiskt i princip oväsentligt i jämförelse och därmed ett land som Kina kommer behandla med samma respekt som en tiggande gatuhund. I bästa fall med en klapp på huvudet om vi lyder och sitter fint.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Kina har också ambitionen att utmana USD:n som världens reservvaluta, vilket nog bara är en fråga om när. Det kanske dröjer sisådär 10-20 år.

  Kinas CB har hamstrat guld under en längre tid och lär fortsätta med det, samtidigt som guld har en mer framträdande roll i samhället som värdebevarare och värde än i väst. Finns en hel del konspirationer om att centralbanken har betydligt större guldreserv än vad som sägs officiellt.

  Kina är världens största producent av guld och kinesiska företag köper upp gruvor som bryter guld och andra metaller runt om världen.

  Om man har oroat sig för USA:s imperialism så bör man vara oerhört mycket mer oroad för Kinas dito, men den kanske minskar när demokrati uppnås?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att Kina har få barn genom sin gamla ett barnpolicy. Dessa ensambarn får en stor börda att ta hand om sina gamla föräldrar strax. Indien växer ekonomiskt och kan nog ekonomiskt snart tävla med Kina. Men båda länderna hotas av vattenbrist när glaciärerna smält ner till dvärgnivå. Än ökar flodvattnet.

   Gruvor är viktigt men koppar har betydligt större verkligt värde för världen än guld. Bara för att ta bilar som exempel innehåller en fossil 20 kg, en hybrid 40 kg och en ren elbil 60 kg koppar.

   Är demokrati i Kina nära?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Och kommer något av dessa problemen. göra Kina mindre aggressivt?

   Demokrati i Kina har aldrig varit så långt borta.

   Radera
  3. Möjligen är Kina inte störst 2030. Resonerade om att Indien kan passera ett åldrigt Kina. Ett mer federalt EU kan också växa ekonomiskt om majoritetsbeslut kan tas.

   Vänliga hälsningar


   Nanotec

   Radera
 2. Du har rätt om Kina men helt fel om Trump. Tvärtom är ju Trump den som satt hårt mot hårt och aktivt agerar för att försöka vända trenden att allt mer ekonomisk makt överlämnas åt Kina. Man har stärkt relationen med Taiwan ( https://en.wikipedia.org/wiki/Trump%E2%80%93Tsai_call ) och agerat mot Kinas allt större anspråk i Sydkinesiska sjön, inte minst med hangarfartygsgrupper men även införande av tull på varor. Med Biden som trolig ny president lär USA återgå till en svagare hållning där man visserligen säkert fortsätter uttrycka missnöje men där man i praktisk handling är alltför undfallande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biden är redan komprometterad vad gäller Kina pga hans sons affärer. Iofs lär han inte vara president länge så det har inte Kineserna så mycket för.

   Radera
 3. Wilderäng anlägger en övergripande världsbild som jag inte kan annat än instämma i ... D.v.s. Det vi i Västvärlden här och nu uppfattar som demokrati och som Fukyama för cirka 25 år sedan triumferande proklamerande som historiens slut endast är en lokal temporär företeelse som sett hitoriskt mycket väl kan vara en enstaka parentes.

  SvaraRadera
 4. Kan vara så att Kina tar över världen. Svårt att annat än demografiskt ge prognoser på så lång sikt som 2030. Mycket utvecklas/förändras så snabbt nu att världen ser ganska annorlunda ut på så lång sikt. Lättare att konstatera att vi nått peak fossil transport inom kort. Och definitivt peak papperstidningar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Mittens rike drar sig inte heller för historierevision precis som Erdogan , Putin eller Trump. Makten framför allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken historierevision ägnar sig Trump åt?

   Radera
  2. Med Mittens rike avses vanligtvis Kina. Vet inte var du får Trump ifrån.

   Radera
  3. Ja du, vad får jag Trump ifrån? Har du ens läst inlägget jag svarar på?

   Radera
 6. Helt korrekt analys! Dock har även Kina problem med bland annat demografi och brist på allierade. Vi får se vad Quad kan hitta på som motvikt. Samtidigt har både USA, Europa och grannarna i Asien vaknat och det är nu tydligt var Kinas ambitioner ligger.

  SvaraRadera
 7. Jag kan tänka mig att Kina i första hand lånar ut pengar och köper upp tillgångar i olika länder i första skedet, sedan bygger man militären som kan säkerställa att tillgångarna fortsätter att vara en Kinesisktillgång.

  SvaraRadera
 8. Den norska fredsförfattaren Johan Gatung förutsåg Sovjet Unionens fall 10 år innan den föll och sa 2010 att USA Imperiet kommer att falla 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av 10 000 personer som förutspådde något 1981 så hade en rätt av ren slump. Säger inget alls faktiskt.

   Radera
  2. Han menar att alla krig och alla militärannläggningar USA har runtom i världen har sitt pris.

   Radera
  3. SAAD: jag tycker det har faktiskt säkrat usa´s ställning, american fruit corp och många andra bolag som utvecklade länder och när nån börjar faktiskt personligt utveckla emmigrera nyrika till usa medan us militär säkra deras tillgånger.
   Drain fruit, ressources, brains...
   Men det är ingen fast upfattning det är vad jag tycker idag, info might change that.

   Radera
 9. Hmm. I min grönaste ungdom gick jag på China och såg en H&T-revy där Gösta Ekman d y framträdde som "mittvriden centerextremist" (i grön kostym, hade varit på konferens i Lagomaggiore och krävde Lagom ordning). Har tiden rullat ikapp så att det snart är Mittens Rikes centralextremism som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=_76uHtxLlM4

   Radera
  2. Just den ja! Tack så lagom för fyndet, din historierevisionist. ;-)

   Radera
 10. Sverige är en parantes i världen, men inte Unionen vi är med i. Vi har lite trögt att ta till oss det än så länge. EU är relevant. USA och Ryssland har mindre befolkning och marknad.

  Ryssarna är för övrigt som lamm i sin relation med Kina medan de mobbar västerut. De vågar inte sticka ut näsan mot Kina alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU har fullt upp med att trycka ned diverse ideologier i halsen på sina befolkningar. Inget tecken på storhet. Det kommer att trycka och pysa inom Unionen framöver, och ex. Kina kan manipulera enskilda länder till Unionens nackdel.

   Radera
  2. Kanske beror det på att det bor 6 miljoner människor i östra Ryssland medan det strax nedanför gränsen bor 133 miljoner i Kinas nordligaste provinser. Det finns för närvarande inga gas eller oljeledningar som går österut till Kina. Klimatförändringen kommer antagligen att öka pressen söderifrån så på sikt är det svårt att behålla denna del av Ryssland.

   Radera
 11. Om man baserar sin innovation på att stjäla andras idéer kommer man aldrig vara först. Kina är t.ex fortfarande efter när det gäller avancerade integrerade kretsar (läs: CPU:er). Jag tror att en auktoritär kultur som inte uppmuntrar fritänkande alltid kommer att ha svårt att hänga med en öppen kultur.
  Med det sagt så är de såklart en global spelare som verkar jobba mycket långsiktigt med att lägga under sig så mycket naturresurser de kan (framförallt i Afrika) och kommer vara att räkna med i framtiden. Men det kanske inte är så självklart att de kommer dominera.

  SvaraRadera
 12. Det finns hopp. Kina har historiskt med ojämna mellanrum råkat ut för katastrofala revolutioner/inbördeskrig.
  Mao var den senaste vettvillingen. Det kommer nya. De kanske ser lite olika ut men de kommer. Förr eller senare.

  SvaraRadera
 13. Blir intressant med ett Ryssland som får allt fler kineser boende längst borta i öst. Inom 100 år har Kina, tror jag, utan att et enda skott avlossats blivit lite större rent geografiskt och Moskva har bara att rätta sig därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror att det är i östra Ryssland i gränsen mot Kina som det kommer hända saker. Kina behöver Europa för att sälja sina produkter de producerar, även USA är mycket viktigt. men Ryssland ska nog oroa sig mer för Kinas ambitioner.

   Radera
 14. "Man lever på gamla militära meriter, införskaffade på Sovjetunionens tid, men har än så länge inte fattat hur oväsentliga man är bortom det nära utlandet." Gäller detta i Syrien också ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, ja. Man lyckas fortfarande inte besegra en bondearmé i Syrien, trots allt flyg och alla stridsvagnar. Det var USA och kurderna som intog IS huvudstad, inte ryssarna. Och i Ukraina där en kvalificerad motståndare biter tillbaka har mann inte tagit mark sedan 2016.

   Radera
 15. Usa har ju inte heller lyckats besegra en bondearmé i varken Afganistan eller i Irak.

  SvaraRadera
 16. Apropå den ryska björnens militära styrka, ifrågasätts i en ny artikel i Militarywatchmagazine påståenden från Svenska flygvapnet (från början av 2019) om att Gripen E är kapabelt att hantera SU-27 och SU-35 i air-to-air-combat. Gripen ska vara designad just för att möta den motståndaren, och ändå har den bara en bråkdel av deras motoreffekt och halva vikten.
  https://militarywatchmagazine.com/article/gripen-vs-flanker-five-fronts-where-sweden-s-light-su-27-killer-could-face-russia-s-elite-heavyweight-fighters

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta språket, men vilken jävla skitartikel. Förpassas lämpligen till papperskorgen (elektronisk eller verklig).

   Radera
  2. Hittar ingenting om källans trovärdighet förutom detta. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.reddit.com/r/LessCredibleDefence/comments/9bkcfo/how_credible_or_noncredible_is_military_watch/&ved=2ahUKEwj10N665pzsAhWvs4sKHVzVAPwQFjAAegQIChAB&usg=AOvVaw3MjF4XBGiAHIjxbzfJvzDF

   Radera
 17. Undrar vem som infiltrerade primula.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Primula innehåller ingen information där det finns säkerhetsklassad information. Detta var känt långt innan skiten påtvingades resten av myndigheterna i Sverige..

   Radera
  2. Den innehåller vilka som är på plats när (semestrar) samt strukturerad information per person även kontaktuppgifter om anhöriga utan att man behöver begära ut det.

   Radera
 18. Bra spaning ang. framtida stormakter.
  Ryssland är ingen välståndsmaskin för den stora massan. Och deras militära förmåga går nog inte längre att jämföra med en modern stormakts. Men dess förmåga att rasera och förstöra är nog helt adekvat för att vara ett reellt hot för närområdet.

  Och som många andra råskinn så har de alltid varit duktiga på att korrumpera och utpressa sina motståndare. Så man skall nog inte underskatta alla hållhakar de samlat på sig på våra makthavare. Finns säkert många beslut som påverkats genom åren (mycket men inte allt är inkompetens).

  SvaraRadera
 19. Sverige och svenskar måste bli mer medvetna om vilket enormt industrispionage som pågår mot västvärlden.

  SvaraRadera