Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-28 11:28

Det är centralbankerna som gjort Amazons Jeff Bezos rik - inte arbetarna

Amazon-grundarens och huvudägarens Jeff Bezos förmögenhet som en av världens rikaste personer baseras på den uppblåsta övervärderade aktiekursen för Amazon. Det är centralbankernas panikångest över kraschande finansmarknader sedan finanskrisen 2008 som gjort Jeff Bezos rik, inte arbetarna eller ens att Amazon är ett särskilt lönsamt företagsbygge.
Superyachten Flying Fox påstås inte ägas av Jeff Bezos
Det finns tre sätt att bli rik på ett företag. Det första är att som ägare ta ut en hög lön. Det andra är att som ägare ta ut hög utdelning, och det tredje är att börsnotera bolaget och få en uppblåst värdering på aktieinnehavet.

Vad jag vet har Amazon aldrig delat ut ett cent i utdelning och Jeff Bezos lön ska vara lite drygt 80 000 USD om året, eller mindre än en miljon svenska kronor. Vad som gjort honom bokföringsmässigt rik är aktiekursen. 

Bezos har i själva verket tagit ut extremt lite pengar från det kapital Amazons förtryckta arbetare dragit in - hans rikedom kommer från aktierna. Istället är det centralbanksstimulanserna av finansmarknaderna, som pågått sedan finanskrisen 2008, som gjort Bezos rik.

Amazon värderas till 1 646 MUSD och handlas till p/e 102x, dvs 102x resultatet efter skatt. Om 100% av resultatet efter skatt skulle delas ut, skulle det alltså ta 102 år att få tillbaka en investering i Amazon via förtryckandet av de anställda.

I kontrast så är AB Volvo ("Sverige-Volvo") värderat till 353 GSEK, men handlas till p/e 21.7x. Skulle Volvo övervärderas lika mycket som Amazon skulle bolaget vara värt en tiondel av Amazon. Fast det delar ut vinst.

Att Amazon värderats upp beror på centralbanksstimulanser och har inget med Bezos skicklighet som företagsledare eller förtryckandet av arbetarna att göra. Istället har centralbankerna, framför allt amerikanska Federal Reserve och europeiska ECB, tryckt upp pengar och köpt obligationer för, vilket dragit ner räntorna och gjort att kapitalet gått in i aktiemarknaden istället. Och dragit upp Amazons aktiekurs.
Kvartalschart Amazon

Centralbankerna är nämligen jätteskraja över att marknaden ska värdera finansiella tillgångar korrekt, och vill till varje pris hindra detta. Och då får man supermiljardärer som Jeff Bezos som konsekvens därav. Coronakrisens centralbanksstimulanser har på ett halvår dubblat hans bokförda förmögenhet. Det är inte några förtryckta arbetare som står för det, om de nu inte köpt aktier i arbetsgivaren. Utan centralbankerna.

Så vi har att välja mellan att Bezos förmögenhet dubblats på ett halvår, alternativt att pensionsfonder och sparkapital halveras världen över i en enorm börskrasch för att matcha det faktiska tillståndet i ekonomin.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Det är en väldigt tudelad börs där growth premierats (läs skuldsättning genom expansion till ständigt lägre räntor).
  På andra sidan börsen har vi Boliden som rapporterade idag. Q3 tjänade de 7.44 SEK efter skatt. Kursen står i 247. Dvs teoretiskt är PE under 10. Så att påstå att världens börser är uppumpade är en sanning med modifikation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dag måste utdelningen komma för en dag hoppar folk på något mer spännande och kvar finns investerarna som kräver utdelning och värderar aktie efter finansiella prestationer i nutid och närtid.

   Radera
 2. Elegant utförd analys som med logik innebär ledande till frågan om vad är Värde? ... Samt detta Värdes samband med Pris ... i detta fall priset på företagets aktie.

  SvaraRadera
 3. Människan är lat till naturen och tar alltid den lätta vägen. Centralbankschefer är också människor. Politiker likaså. Det är alltså bättre att trycka upp pengar och hålla systemet under armarna så länge det går. Det kommer att fortsätta så länge det går. Får vi en ny dipp blir det mer QE av FED. Japan visar vägen. Blir USD för billig kommer Riksbanken också bli orolig och vilja få ner värderingen på SEKetas.

  SvaraRadera
 4. Det som oroar är ju de historiska parallellerna, det har ju hänt förut att valutor förlorat sin köpkraft och det skapar ju mycket tydliga vinnare och förlorare.

  Vad händer när tillräckligt många inser att de gjorts till förlorare av sin egen centralbank? Vilka politiska krafter kommer att använda missnöjet detta föder denna gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @OT: Yes. Det är lite scary att tänka på det. Drabbar ju dock inte oss som folk då vi mestadels äger det centralbankerna trycker i 1 månad, d.v.s. fram till nästa lön kommer.
   Tyskarna har ju än en gång sparat sig fattiga dock.

   Radera
  2. Knappast lugnande kommentar, att skapa missnöjda, arga tyskar har historiskt sett inte varit en särskilt bra idé.

   Radera
 5. Okej, applicera nu detta på Elon Musk

  SvaraRadera
 6. Helt korrekt analys av Bloggaren. Att bloggaren kan ha denna korrekta insikt samtidigt som han hatar bitcoin och den alternativa möjliga ekonomi som därmed möjligörs är för mig en gåta. Framför allt gör bitcoin det omöjligt för kapitalägarna att själa den tid som vanligt folk försöker spara frukten av till ett framtida tillfälle. Det värsta med vårt nuvarande ekonomiska system är just det, att den icke kapital-starke luras på sin tid när denna försöker spara till framtida sämre tider.

  SvaraRadera
 7. Man ska vara försiktig på att tro på historier om förtryckta Amazon-arbetare, Walmart-arbetare etc. Det är knappast så att butiksbiträden generellt har super-villkor heller

  SvaraRadera
 8. Kanske är det för att klyftorna ökar som det ännu inte inträffat hyperinflation? Alla pengar som trycks upp hamnar hos en liten, hyperrik, skara människor. Deras köpkraft kan knappast påverka det allmänna kostandsläget särdeles mycket. Alla vi andra samsas om smulorna och får inte mycket del av alla låtsaspengar och kan således inte trissa upp priserna i samma takt som pengarna uppstår.

  SvaraRadera
 9. Kan något som alltid är övervärderat kallas övervärderat? I så fall, hur länge?

  Annars är analysen korrekt. En annan viktig orsak till storbolagens höga värderingar
  är det ständigt ökande inflödet till indexfonder som automatiskt premierar de högst värderade bolagen. Vilket sätter snöbollen i rullning, en storskalig ränta på ränta-effekt.

  De sägs vara lysande för ägarna men skada den fria konkurrensen, https://www.bloomberg.com/news/features/2020-01-09/the-hidden-dangers-of-the-great-index-fund-takeover

  SvaraRadera
 10. Dina enheter i texten ser ut att vara tusendel av vad de borde vara. De borde vara 1 646 GUSD (1,646 TUSD om man vill se riktigt teknisk ut?) för Amazon och 353 GSEK för AB Volvo.

  Fast personligen föredrar jag det nog utskrivet eller förkortat på svenska. ”1 646 miljarder dollar” eller ”353 mdkr”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag kör dock SIS-enheter och inget T eller md eller liknande konstigheter.

   Radera
  2. Det ser helt efterblivet ut. Dags att ändra SIS.

   Jag hittar inte ens standarden?

   Radera
  3. Nu har har i alla fall någon slags källa, inte för SI men i Språkrådets Myndigheters skrivregler, åttonde upplagan. Samma rekommendation verkar ges mellan åtminstone 2009 och 2014 vilket är den senaste upplagan.

   "2 tkr = tvåtusen (eller två tusen)kronor
   2 mnkr = två miljoner kronor
   2 mdkr = två miljarder kronor

   De s.k. multipelprefixen kilo, mega och giga (k, M, G) är mindre begripliga för de flesta och bör därför inte användas vid belopp (dvs. undvik kkr, Mkr och Gkr)."

   Skriv begripligt tack.

   Radera
 11. "Att Amazon värderats upp beror på centralbanksstimulanser och har inget med Bezos skicklighet som företagsledare eller förtryckandet av arbetarna att göra. Istället har centralbankerna, framför allt amerikanska Federal Reserve och europeiska ECB, tryckt upp pengar och köpt obligationer för, vilket dragit ner räntorna och gjort att kapitalet gått in i aktiemarknaden istället. Och dragit upp Amazons aktiekurs."
  Precis samma argument kan tillämpas på vilket börsnoterat bolag som helst, men givetvis är det få bolag som värderas lika högt som Amazon, alltså gör Bezos något rätt. Märkligt att denna analys blir hyllad.

  SvaraRadera
 12. Men något måste ju Bezos ha gjort rätt. Känns som en väldigt förenklad analys, och Amazon är ju inte det enda bolaget med högt p/e tal, på svenska börsen har vi t.ex. Ericson och Astra Zeneca med p/e över 100. Många börsbolag har väl uppblåsta värderingar som beror på centralbankerna i sånt fall.

  SvaraRadera