Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-10-14 06:58

BREAKING: Amerikanska specialförband övar i Karlskrona skärgård de kommande veckorna

De kommande veckorna kommer amerikanska specialförband från Navy Seals att genomföra övningar i Karlskrona skärgård med stridsbåten CCM, Combatant Craft Medium. Det framgår av en bildanalys av en nyhet på Försvarsmaktens hemsida.
Svenska stridsbåt 90. Foto: Erik Gustavsson
CCM är en stridsbåt som används av Naval Special Warfare Group 4, även kända som Navy SEAL:s, specifikt Special Boat Team 12 och Special Boat Team 20. Båten är utformad för att kunna transporteras ombord på en C-17 Globemaster.

Farkosten motsvarar delvis en svensk stridsbåt 90, och har fyra mans besättning, samt kan ta nitton Navy SEALs med utrustning. Maxfart uppges till 50 knop. Det finns också en någon mindre CCA, kring vilket lite är känt, men som även kan fällas direkt med fallskärm från en Globemaster. Stridsbåtarna hos SBT12 och SBT20 anses ha låg signatur, både via icke radarreflekterande kompositmaterial, och via tvära vinklar i skrovet, samt deras lilla storlek. Antagligen kommer de vara mycket svåra att upptäcka i en skärgårdsmiljö.

Stridsbåten finns endast hos det amerikanska specialförbandet. 

Att det amerikanska specialförbandet kommer öva i Karlskrona skärgård framgår av en nyhet på Försvarsmaktens hemsida, där man lagt ut foto på hur en CCM lastas av från en C-17 Globemaster på Blekinge flygflottilj F 17 utanför Ronneby.

Om även CCA kommer förekomma framgår ej.

Försvarsmakten skriver:
"De kommande veckorna kommer personal och båtar från USA:s försvarsmakt att ingå i en svensk övning i Karlskronas skärgård där målet är att träna navigering i skärgårdsmiljö tillsammans. Den svenska skärgården är både komplex och utmanande att navigera i och utbildningen är uppdelad i olika faser där både skydd och anfall ingår. Sverige övar och genomför utbildningar tillsammans med USA regelbundet. Sveriges bilaterala samarbete med USA är av stor betydelse. De prioriterade områdena för det fördjupade samarbetet är bland annat förmågeutveckling, övningar och utbildning."

Sverige kommenterar inte de egna specialförbandens aktiviteter, men man kan förmoda att Sverige även kommer delta med egna specialförband som Sjötransportenheten STE och eventuellt även Särskilda operationsgruppen SOG  för att handleda och även samöva.

Det är knappast en slump att Försvarsmakten går ut med nyheten och lägger ut foton på en CCM.

Att Sverige offentliggör detta handlar om strategisk kommunikation, avsedd att noteras på andra sidan Östersjön och i Kreml, och understryka det täta samarbetet mellan Sverige och USA.

Till svenska folket är kommunikationen att Sverige står inte ensamt, utan försvaras tillsammans med andra, och är en del av vårt demokratiska närområde, och kommer inte stå passivt vid sidan om en granne inom EU eller EES angrips

Stridsbåten är dock övertäckt på fotot vilket gör att det hela går att förneka officiellt, men en mycket enkel bildanalys ger facit.

Varför behöver då USA bekanta sig med navigering i svensk skärgård och särskilt Karlskronaområdet? Svaret ligger förstås likt för de nya lokalförsvarsbataljonerna i Mellansverige att det handlar om krigsplanering för ett ryskt angrepp mot Baltikum, där svenska baser, flygfält och hamnar kommer spela en avgörande roll för att undsätta våra demokratiska grannar på andra sidan Östersjön. Blekinge skärgård med hamnar som Karlskrona och Karlshamn kommer därför behöva försvaras.

För övrigt är detta långt ifrån första gången amerikanska specialförband är närvarande i Sverige, men kanske en av de första gångerna när Försvarsmakten publicerar foton så öppet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Det är väl inte mer än rättvist om Navy SEALs får öva i svenska skärgården. Rykten gör ju gällande att Spetsnaz också gjort det (och styrkt av att Kreml förnekar det). Så i alliansfrihetens anda tycker jag gott att jenkarna också ska få sin del av kakan.

  SvaraRadera
 2. ja, 561 OMRP kommer känna sig utanför, eller kanske inte....

  SvaraRadera
 3. Att amerikanerna vill öva med sina egna båtar har jag förståelse för. Men behövde de flyga in egna lastbilar att dra båten med också? Det borde vara billigare att arrangera på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklare nu men förmodligen inte i skarpt läge - Man övar som man avser att strida.

   Radera
  2. Om man har ett fungerande sätt att jobba med rutiner så använder man det, att vid varje plats improvisera kan skapa mer problem än önskvärt, man är helt enkelt uppgiftsberedd snabbare under standardförfarande. Det är ju inte så att det saknas utrymme på flyget....

   Radera
  3. Antar att hela kedjan, behöver övas? I skarpt läge, kanske inte Svensk draghjälp. Finns att tillgå?

   Radera
 4. Roligare desto fler man är. Kul att vi kan leka krig ihop :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul för jänkarna att de får lära sig kriga på svenska! "Päng! Päng! Päng! Brooom brooom broom! Pängpäng!"

   Radera
 5. Som född och uppvuxen i Karlskrona väcker det hela minnesbilder av barndomen när farsan hade en Koster och tonåren när jag själv var ägare av en Blekingseka ... varvid den senare avyttrades när jag gick till sjöss på allvar ... Och kan från egen erfarenhet intygas att där finns grynnor att vara observant på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lärde sig besättningen på U137 den hårda vägen. Whiskey on the rocks så att säga.

   Grynnor finns det överallt. Nu senast en på Östersjöns botten som Estonia lyckats ha landat på tydligen...

   Radera
  2. Rickard Ohlin: Ja hur man kunde navigera så inihelvete fel som 137:an gjorde är uppseendeväckande. Hade man kommit lite längre in hade man hamnat på Kullens COOP på Sturkö en bit från Folkets Park ... i folkmun benämnt Korax!

   Angående Estonia finns enligt min mening ingen anledning vidare här diskutera. Det finns det så många andra som gör på diverse fora på internet så det både räcker och blir över.

   Radera
  3. Jag skulle vilja säga att ansvarige på S363 navigerade rätt intill sista giren, resten är ju historia, fd Sovjetiska officerare har ju senare medgett att de visste mycket väl vart S363 befann sig.

   En intressant sak i sammanhanget är när ambassadören i Stockholm får frågan huruvida det finns fler Ryska Ubåtar i svenska vatten så säger han, -Mig veterligen finns inga Ryska ubåtar i svenska vatten. Nej, de som ev fanns var ju sovjetiska....

   @ chief - håller med dig om Estonia, kommer dock inte minska på spekulationerna

   Radera
  4. #47: Sovjetunionen stod med brallorna nere vid fotknölarna inför hela världen och Regeringen Fälldin och svensk militär skötte, givet alla ingående omständigheter, hela situationen på ett synnerligen föredömligt sätt.

   Radera
 6. Det anas mer färg och form av trepartsavtalet mellan USA, Sverige och Finland som tecknades med pompa i Washington 2018.

  Förutom att medvetet signalera hur tätt USA och Sverige samövar så ser man mönstret i de nya regementenas placering. Ett pärlband kring Sveriges midja från Jämtland ner mot Norra Svealand, dvs visa att vi fokuserar skydd för uppmarschväg för amerikansk brigad från Trondheim och livlina till Atlanten. Likaså Amf i Gbg flr att skydda den största hamnen i Nordeuropa och avgörande för förstärkningar.

  Hamnen i Gbg är innanför staketet amerikansk tullklareringshamn. Bara ett fåtal hamnar har detta förfarande som gör att man kan transportera mellan Gbg och varsom i US smidigt. Det kallas för CSI-hamnar och är i de flesta fall bemannade med amerikanska tulltjänstemän. Källa: göteborgska.se. Dvs amerikansk statlig personalstyrka är troligtvis på plats som ju kan förstärkas vid behov. Kanske finns lämplig utrustning som inte är klarerad ut ur US även på plats?

  SvaraRadera
 7. Vore intressant att veta hur taktiken är i mer detalj. Hemligt såklart, gissar vilt. Bränna ut i full fart genom förberedda leder genom skärgården, landsätta på någon ö, gömma sig & duck and cover. Har dom någon egen Robot med sig eller är det bara spaning och målinvisning... Frågorna hopar sig !

  SvaraRadera
 8. I Pentagon kallade de Sverige för "the unsinkable carrier" och det är väl nåt sånt de planerar för. Krigsplanering är krigsplanering och den pågår ständigt överallt. Gasen i Sibirien är en enorm förmögenhet som bara kommer att bli viktigare vartefter övriga källor sinar och det vore direkt tjänstefel att inte planera för alla eventualiteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen tror man att man lärt sig läxan från Karl XII, Napoleon och Hitler och tänker sig att det faktiskt är möjligt att erövra och stycka Ryssland - om man bara tar i ordentligt från början och går från minst tre håll samtidigt. Eller nåt sånt. Hoppas att det stannar vid planering - något annat vore opraktiskt i vardagen.

   Radera
  2. Tror du helt blandat bort korten fullständigt. Sverige, Finland, NATO har varken landstigningstonnage eller pansararméer i startläge längs gränserna - men det har Rossija.

   Att svenska och amerikanska förband övar i Karlskrona skärgård är för att säkra att ingen objuden skall kunna få fäste där i Sverige - det kallas för försvar.

   Du har ju samma logik som Stalin och Molotov 1939 som hävdade att den finska FÖRSVARSLINJEN Mannerheimlinjen var ett hot mot Sovjet.

   Eftersom du nämner historisk kuriosa så har du mer att hålla reda på. Den 12e mars 1610 intogs Moskva av svenskarna i de la Gardies fälttåg, då med tydligen jublande Moskvabor.

   Radera
 9. Då får jänkarna känna på lite skärgårdskyla :) bra att man tränar ihop, Sverige lär behöva hjälp om det händer något.

  SvaraRadera
 10. Siktade i Arkösund igår eftermiddag. Oerhört läckra båtar!

  SvaraRadera
 11. Navy Seals Gucci deployment. Även sälarna måste varva ner mellan afghanistanrundorna.

  SvaraRadera