Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-10-06 07:18

Börsrekord på Stockholmsbörsen - Trump frisläppt

Med gårdagens stängning blev det nytt börsrekord på Stockholmsbörsen. Donald Trump ska ha släppts fri i natt, så börsuppgångarna fortsätter måttligt i Asien, medan dollar faller.
Dagschart OMXSPI

Osäkerheten är nu som bortblåst på marknaden med Trump frisläppt, och de amerikanska börserna rusade än mer än OMXSPI:s +1.30%. S&P-500 gick +1.80% och Nasdaq 100 +2.25%. Dock faller dollarn igen och kompenserar för skillnaden. Under morgonen går dollarn -0.63% mot euron och -0.34% mot SEK, och kostar nu 8:89 SEK.

I Asien fortsätter börserna uppåt, om än blygsamt. ASX 200 +0.27%, Hang Seng +0.75%, Nikkei 225 +0.51% och Straits Times +0.55%.

Guldpriset har återhämtat sig något och kostar 547:- SEK per gram.

Det finns förstås risker med att Trump är på fri fot igen, t ex att han släppts för tidigt. Marknaden bör nog inte se det för tidigt om han skickas in på institution igen. Samtidigt påstår media att Trump nu rasar i opinionen efter att Den Store Ledaren (TM) inte visat sig osårbar.  Senaste opinionsundersökningen är dock för 2-4:e oktober (Change Research/CNBC) och ger Trump hela 42% av väljarstödet, mot 52% för Biden, så det finns väl stora möjligheter för honom att ta hem presidentvalssegern fortfarande, då samma undersökning förra veckan gav Trump 41% och Biden 54%.

Annars kanske marknaderna gläds åt ökad säkerhet i valutgången. Marknaden hatar överraskningar.

6 kommentarer:

 1. Trump låg väl ganska illa till mot Hillary Clinton också i undersökningarna innan valet? Men kanske inte så nära inpå valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora skillnaden är väl att nu har Trump suttit i 4 år - han är inte längre någon "okänd" som ingen tror kan vinna.

   Radera
  2. Trump fick färre röster än Clinton, som vann majoritetsrösterna. Men valsystemet är som bekant sådant i USA att den som får flest röster inte nödvändigtvis blir president. För övrigt egentligen ingen skillnad egentligen mot Sverige, där en minoritet röstat på statsministern, rent av färre (av de som gick till valurnorna) än som röstade på Trump.

   Radera
  3. Å andra sidan så är skillnaden större än mellan Clinton och Trump, Biden satsar på att föra kampanj i de stater som Clinton förlorade med liten mariginal men framförallt så har ju opinionsinstituten som är företag på en konkurrensutsatt marknad incitament att förbättra sina prognosverktyg.

   Samtidigt så har ju år 2020 slängt in ett antal okända faktorer i ekvationen så vem vet...

   Radera
 2. Nåja, det är ju rätt nära till sjukhuset från Vita huset så det går väl rätt snabbt att frakta dit honom ifall han skull bli sjukare igen. Risken är väl att han känner sig bra för att han är uppumpad av det som de gett honom, kanske förutom det som officiellt administrerats, och därmed inte inser hur sjuk han är. Eller också har han gjort en fantastisk snabb återhämtning från ett ganska allvarligt tillstånd.

  Personligen tror jag att han ville tillbaka till sitt stash i vita huset. Ja, jag har svårt att tro att någon som beter sig som Trump inte går på någon slags drog. Inte heller så ovanligt bland starka ledare genom historien, så att de kan känna sig som sig själv.

  SvaraRadera
 3. Är det ingen i USA som ifrågasätter varför en överviktig 74-årig man med förhöjt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och högt kolesterolvärde kan vara utskriven från sjukhuset typ tre dygn efter Covid-diagnos? OK, alla blir inte supersjuka, men någon foliehatt borde ju kunna ifrågasätta vilken deep-state-behandling han har fått och varför den inte har getts till de 200 000 som har dött.

  Det borde inte se jättebra ut för amerikanen i gemen. Ännu mer oförståeligt att patienten själv säger att ingen behöver vara rädd för sjukdomen. Återigen: vad säger de 200k?

  Sannolikt står väl personfixeringen i det landet över alla former av sunt förut och kritiskt tänkande.

  SvaraRadera