Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2020-10-01 17:50

Bloggläsarna tror fortfarande Trump vinner presidentvalet - men vill att Biden vinner

Veckans enkät om läsarnas tro på utfallet av det amerikanska presidentvalet är i stort sett oförändrat mot tidigare. Majoriteten tror fortfarande att Trump vinner valet, och majoriteten vill hellre att Biden vinner.
Tiden är inte på väg att rinna ut för Trump enligt läsarna

53.0% av bloggläsarna vill att Joe Biden vinner det amerikanska presidentvalet, men hela 73.1% tror att Trump kommer vinna.

Exakta siffror är 41.5% som tror på Trump och vill att Trump vinner, 31.6% tror på Trump men vill att Biden vinner, 21.4% tror på Biden och vill att Biden vinner, och slutligen tror 5.6% att Biden vinner, men vill se Trump som fortsatt president.

Hur utfallet än blir kommer således många bli besvikna på ett eller annat vis och polariseringen och gnället kommer fortsätta dominera.

Senaste opinionsundersökningen i USA är från Change Research/CNBC och ger Biden 54% av rösterna, och Trump 41% med +/- 3.22% i statistisk felmarginal. Även med maximal felmarginal åt bägge håll vinner i så fall Biden majoritetsrösterna, vilket förstås likt tidigare inte innebär att man vinner valet i det uråldriga elektorssystemet, som härrör från den tiden då man under några veckor fick resa in med häst och vagn för att avlägga rösterna från delstaten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Har man lån, aktier och är helt odödligt och behöver aldrig andra människor i livet är det väl Trump som man vil har.
  Från ett mänskligt perspektiv som tycker att vi är varandras miljö och utveckling är det väl Biden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har lån är det Ingves man behöver:

   "Det kommer inte att bli aktuellt med några räntehöjningar även om inflationen stiger över målet på 2 procent. Det framgår tydligt av protokollet från Riksbankens senaste möte."

   :)

   Radera
  2. Equal Outcome, som demokraterna nu är ute efter, är ingenting man vill hålla i handen. Såvida man inte tycker om koncentrationsläger.

   Radera
  3. Så om dem hela tiden frångår sin egen prognos, oftast inte följer sina egna uppsatta mål/regler och skapar undantag när det passar... Så varför ska vi ens ha dem? Låt marknaden bestämma...

   Radera
  4. Biden, eller kanske rättare sagt, Kamala Harris, kommer bara köra ännu mer med stimuli och krascha dollarn ännu mer på sikt än Donald Trump. Så fort hans regering får chansen kommer de väl dessutom att inleda nya meningslösa krig i Mellanöstern samt vräka in fler invandrare så mycket det bara går.
   Att tala sanning om USA:s historia kommer också att bli förbjudet då verkligheten alltid är rasistisk.

   Radera
 2. Någon som vill kommentera hur motsvarande siffror såg ut för 4 år sedan? Mest intressant är så klart 5-7 swing states.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biden leder med 7-8% i opinionsundersökningarna från innan debatten. 2016 ledde Clinton med 1,4% vid den tidpunkt vi är i just nu. I tillägg vann åtminstone inte Trump debatten, så sannolikt kommande veckas opinionsundersökningar inte kommer vara bättre för Trump.

   https://fivethirtyeight.com/features/trumps-chances-are-dwindling-that-could-make-him-dangerous/

   Även när det gäller swing states ser det bra ut för Biden. Han leder i alla undersökningar i Pennsylvania, vinner han där vinner inte Trump. https://www.realclearpolitics.com/elections/trump-vs-biden-top-battleground-states/

   Radera
  2. Kcat Morgan!

   Ser tufft ut för Trumpen.

   Radera
 3. Nu handlar ju inte elektorsystemet om att rida på häst utan vilken fördelning av rösterna staterna ska ha, för att gynna glesbefolkade stater.
  Precis på samma sätt som EU, där tex Sverige har fördel jämfört med sin befolkningsmängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Bra att det dyker upp en och annan initierad kommentar lite då och då...

   Radera
  2. Tanken med elektorssystemet var ju att folkrika stater inte skall kunna dominera mindre stater, ett slags utjämningssystem.

   Radera
  3. Ett väldigt odemokratiskt system alltså.

   Radera
  4. Rent principiellt ja men alternativet är en ökad separatism, både i EU och USA. Om en delstat eller land konsekvent missgynnas av en allians eller union finns det ju ingen anledning att stanna kvar.

   Radera
  5. Som i EU-debatten där det framställs som att det är bättre att "vara med och påverka", även om man har noll påverkan och samtidigt har avhänt sig rätten att protestera. Det är ju demokratiska beslut, som när två vargar och ett lamm röstar om vad man skall äta till middag.

   Radera
 4. En av Svensk media största nederlag var när Ronald Reagans återval Läste man den fick man intrycket att 3 senila och äldre skulle rösta på Ronnie Nästa dag var det svårt att hitta valresultatet i PK media man förstår bättre om såg till resultatet Ronnie vann med 525 mot 13 Han vann 49 delstater En som som Michel Moore tror också på Trump seger

  SvaraRadera
 5. Vore kul och intressant om bloggarn själv kunde analysera vilka konsekvenser drt innebär ekonomiskt ifall Biden vinner, kontra Trump?
  Vad jag förstått så är marknaden inte positiv till Biden. Men geopolitiskt känns det ju som en risk att ha Trump fortsatt vid rodret vilket också blir vara en risk för marknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna den hypotetiska geopolitiska risken?

   Radera
  2. Geopolitiska risken med Trump är att han vänder på en femöring stup i kvarten och aldrig har sagt vissa saker trots att det finns inspelat - fullständigt opålitlig alltså. Det kombinerat med hans vurmande för vissa aggressiva diktaturer, aggressiva konfronterande av andra diktaturer och även ifrågasättande av långtida allierade är ett recept för världskaos utan dess like.

   Radera
  3. Likaså har han ju verkat för att tydligt minska NATO insatser och närvaro i Europa, sett ur ett kostnadsperspektiv. Vilket antagligen ligger i intresset att i majoritet fokusera nationellt inom ramen för "America first".

   Radera
  4. Att europeiska NATO-medlemmar tar sitt ansvar är väl ändå inte orimligt, och är dessutom inget som Trump hittat på utan bpgot som drivits på även av Obama.

   Radera
 6. Trump har ju nu också covid-19. Hoppas naturligtvis att han tillfrisknar snart, men hur påverkar detta valet?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-s-president-i-karantan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump kommer att tjäna på att ha fått COVID-19 (under förutsättning att han inte går hädan förståss).

   Om han får milda symptom så bevisar han sin tes att det är bara en influensa och hans hantering av epedemin varit korrekt. Får han svårare symptom så blir det svårare för Biden att kritisera honom och han kan få mycket sympati från folket.

   Radera
  2. Om Trump bara får milda symptom så bevisar han att på just honom har den covid-19 som han nu drabbats av bara påverkat hans hälsa som: "bara en influensa".

   Radera
  3. Jag skulle tro att Trump bara får milda symptom, om han får några alls, trots åldern. Sjukvården har bättre koll på hur Covid19 ska behandlas idag, till skillnad från när Boris Johnson var inlagd. Främst vikten av att använda kortison, IV eller för inhalation. Jag läser på c19.se att det bara är 17 inlagda på IVA i Sverige idag - varför lyfter man inte fram den positiva siffran mer?

   Radera
  4. Beror ju på att de flesta som lyfte Covid19 i våras var de som vill Sverige illa och bara talar illa om landet. När något är bra håller de käften. De skiter egentligen helt i om folk dör, bara de får prata skit om vårt land.

   Radera
  5. Sverige har varit covid outstanding. Visst, det tog ett tag att få koll på de fria marknadskrafter som tillhandahöll äldreboenden, men vi har gjort en fantastisk resa tillsammans.

   Jag tycker, trots all skit som kastats, att vi kommit ut på andra sidan relativt oskadda. Amerikanska media och andra ser nu på oss förbluffade, igen, att vi inte böjde oss, och att vi nu är en fyrbåk i en annars blödande värld som alla vill emulera.

   Det vi gjorde så bra var att hålla några enkla regler, som gav resultat.

   Nu börjar dock det hela krackelera. FHM, som så bra tidigare styrde har nu lämnat in till det politiska kastet. Och genast börjar det hagla svammel.

   Jag hukar mig inför haglen.

   Radera
  6. Sverige är ett av de länder i EU (tillsammans med Danmark) som har allra höst andel icke-privat (dvs offentlig) äldreomsorg. Kolla gärna upp.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Lungläkaren Dr Mike Hansen ger en medicinsk analys av Trumps covid hälsotillstånd, inklusive medicinering som satts in och möjliga behandlingar.
   https://youtu.be/ekOBfiT3G80
   Vi får verkligen hoppas Trump slipper en svår infektion, så vi får se honom i fler debatter med Biden, the Swedish Chef (Muppet show) vs. Chewbacca.

   Radera
 7. Det har väl sällan varit lika mycket pest eller kolera för den amerikanske väljaren? Biden är väl koleran då i min bok. Men hade jag varit röstberättigad där så hade nog en blankröst lockat, om alternativet finnes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ERB på Youtube hade Lincoln till att rappa "The president should not be the shiniest of two turds" om valet mellan Obama och Romney. Om de bara visste hur bra kandidater de hade att välja på då!

   Radera
  2. Att se ERB refererat i en svensk politisk (m.m.) blogpost fyller mig med glädje

   Radera
  3. Att se ERB refererat i en svensk politisk (m.m.) blogpost fyller mig med glädje

   Radera
 8. Iom covid kan det nu vara ett stort skifte på gång. De gamla strukturerna med väldigt gamla senila människor i toppen, som Trump et al, är kanske på väg ut. De nya strukturerna kommer in nu.

  Den nuvarande strukturen är ett resultat av hur det var förr. Men nu är det nya tider. Trump har lyckats locka de gamla men inte de nya. En sits som är högst temporär.

  Och det är likadant över hela jorden. Vi (som i befolkningen) accepterar inte längre skit. Vi vill ha resultat. snake oil men are of the past.

  SvaraRadera
 9. Varför finns det inget mittenparti i USA? Nåt lite mer lagom alltså. Jag är inte alls insatt i deras system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att Demokraterna ligger höger om Moderaterna?

   Radera
  2. Gör dom? Det känns inte så när man ser svenska nyheter 😁. Jag trodde det var mer som sossarna/mp🙈

   Radera
  3. Aha det visste jag inte. Det verkar vara så polariserat i USA att något mellanting kanske skulle kunna ge något - eller så har jag tittat för mycket på designated surviver.

   Radera