Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-10-28 08:17

Amazon.se har öppnat

Den amerikanska e-handelsportalen Amazon har öppnat sin svenska sajt amazon.se. Även om man en gång började som en bokhandel online är det glest med svenska boktitlar, t ex finns inte en enda av mina böcker till salu via sajten. Annars verkar man erbjuda ibland konkurrenskraftiga priser, fri frakt och leverans redan på fredag av en del prylar jag kontrollerat.
Har fortfarande inte något lämpligt foto för att illustrera Amazon - åtminstone inget jag tänker publicera på Internet - så det får bli Facebook istället
Amazon.se har alltså öppnat och allt det är är en e-handelssajt. Priserna är lite udda med tiotals ören hit och dit, vilket talar för att en hel del produkter i själva verket ligger på lager i kanske Tyskland. 

Priserna är något lägre än i svenska butiker, kanske tack vare att man slipper de unika svenska kemikalieskatterna om man levererar från Tyskland. Ett par Apple AirPods Pro kostar 2 177:47 kronor hos Amazon.se och kan levereras redan på fredag, utan fraktkostnad. 

På NetOnNet kostar samma produkt 2 290:-, men produkten finns också för 2 178:- SEK hos CDON eller 2 190:- hos CyberPhoto. Också med fri frakt, förstås.

Ett fyrpack Brother LC3219XL bläckpatroner kostar 924:42 SEK hos Amazon.se, vilket verkar vara bra mycket billigare än befintliga alternativt, så det går kanske att hitta billiga produkter på Amazon. Att det handlar om tyska leverantörer framgår i det fallet tydligt bland alternativen säljare på sajten.

Amazon är ungefär som CDON redan är en plattform där andra lägger ut sina produkter och det finns alltså noll garantier att köpet går via Amazon själva.

Vad gäller böcker så kostar Nathaniel Ficks One Bullet Away 121:30 SEK fraktfritt från Amazon, med leverans på fredag. Samma utgåva kostar 110:- SEK hos svenska Adlibris. Mats Svenssons Den trettonde bomben (som är enda sökträffen på mitt namn) kostar 189:- SEK hos såväl Adlibris som Amazon, men skickas inte fraktfritt som ensamt köp från någondera.

Spontant känns det inte som att e-handelssverige behöver köpa toalettpapper av nervositet. För övrigt kostar ett 45-pack toalettpapper av ett märke som inte finns i Sverige 329:37 med fri frakt och leverans på onsdag om man nu skulle behöva.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Företag inom EU med en viss omsättning på försäljning till Sverige måste väl betala kemikalieskatten? Tror det är 100 000 per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när Amazon bara agerar portal är ju inte de säljare utan det kan vara Günthers Webbenshoppe som står som säljare.

   Radera
  2. Tyvärr omfattar det alla företag i världen hur nu MP lyckats med det. Tänk på det i nästa val.

   "kemikalieskatten från och med den 1 oktober 2020 även skulle gälla utländska företag som sålde varor till konsumenter i Sverige. Hittills har företag som varit baserade utomlands samt skickat varor från lager i andra länder inte behövt betala kemikalieskatt, men det ska alltså ändras nu."

   Radera
  3. Lycka till. Vad ska MP göra? Skicka Skatteverket utomlands? Tror Gunthers Webbenshoppe högaktningfullt skiter i det.

   Radera
  4. Tyvärr omvänd skattskyldighet, köparen får betala samtidigt som ev. moms och tull.

   "Vid försäljningar från länder utanför EU ska skatten betalas från första kronan i samband med att köparen betalar tull och eventuell moms."

   Dessutom tas det ut en administrationsavgift på 200 kr för hanteringen nu när också kläder och skor ska omfattas av skatten.
   Egentligen tror jag målet är att få bort privatimport genom att lägga på diverse skatter som egentligen är tull men skulle då strida mot den fria rörligheten.

   Radera
  5. Vad har EU med "Vid försäljningar från länder utanför EU ska skatten betalas från första kronan i samband med att köparen betalar tull och eventuell moms." att göra.

   Radera
  6. Japp, irrelevant som Trollolol summerar. Amazon i detta fallet är handel inom EU.

   Radera
  7. Sorry, alla varor(med kemikalier) omfattas av kemikalieskatten, inom EU så ska säljaren stå för skatteinbetalningen men kommer varan utanför EU så erlägger köparen skatten. Gäller även säljare som har sitt säte i annat eu-land och lager utanför Sverige d.v.s. inga kryphål finns för vanliga medborgare.

   Radera
 2. nr 1 på toplistan böcker är Kölle singt mit Björn Heuser: Das kölsche Mitsingbuch
  känns lite kackigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är Amazon.se i princip mestadels Amazon.de med svensk översättning.

   Radera
  2. Verkar vara direktöversatt via engelskan då tangenter på tangentbord översätts till "nycklar" istället för tangenter. Taste -> Keys -> Nycklar blir det alltså men det är väl så Google Translate också översätter...

   Radera
  3. Man kan väl gissa att Amazon inser att svenskar, anglofierade som de är, hittills mest handlat på amazon/uk. Och nu när UK går ur unionen behövs en ersättare. Och det blir lågbudgetversionen med google translate av amazon/de som amazon/se.

   Radera
  4. Tydligaste svaret på brexit var väl att den tyska siten fanns i engelsk version typ dagen efter folkomröstning

   Radera
  5. Tja det skrevs en del om det för något år sedan. Att Amazons plan A för ytterligare några år sedan var att skapa en svensk site men styrd/levererad från UK. Boris och Co satte käppar i hjulet med Brexit. Plan B var att Tyskland var nog rätt OK ändå och att de satsat på en rejäl utbyggnad av sitt distributionslager i Schleswig-Holstein för att täcka in vidare expansion norrut.

   Radera
 3. Då tycker jag alla köper den här boken nu genast:

  https://newrepublic.com/article/159662/libertarian-walks-into-bear-book-review-free-town-project?fbclid=IwAR28IJWgRsqO2cryfZKWoqzctuInzRJU3hDXvI8RblWXnDbJNdfVUYhAQOs

  ...i vilken amerikanska libertardianer mäter sina intellektuella krafter med korkade björnar, och blir överlistade, på vilket de så klart svarar att det är statens fel. Vad skulle man skratta åt, om inte detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om Lööfopia, såg ni Jan Emaunels uppgörelse med C? Den var också ganska "rolig".

   Radera
 4. Det finns en del spännande översättningar på sidan:
  https://www.amazon.se/gp/product/B084DQ37BK?pf_rd_r=NS9YGHM932V04FWFBXE4&pf_rd_p=8910b1f7-a852-4705-9f9c-6e0bdc570d78

  SvaraRadera
 5. Obegripligt att de släpper igenom sidan med så märkliga översättningar. Vågar man handla där?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qAA6vg/amazons-oppningserbjudande-massiv-kuk-och-misshandel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fullständigt klockrent med all denna gratis reklam från svensk media.

   Radera
  2. Är all reklam bra reklam för Amazon? Nja, inte om du frågar mig.

   Radera
  3. Hittills har det fungerat alldeles lysande trots omfattande utfrågningar i US som definitivt inte varit bra reklam för bolaget.
   Det som händer nu i Sverige är bra reklam och ökar intresset samt leder till en massa trista skämt vid fikabordet.

   Radera
  4. Ja, det råder delade meningar om huruvida att all reklam är bra reklam. Ibland ja - ibland inte. Men det går ju oavsett ingen nöd på Amazon.

   Radera
 6. Det är ju PostNord som sköter Amazons logistik här i Sverige. Så jag har svårt att se någon särskild fördel med Amazon jämfört med andra svenska e-handlare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amazons "edge" är kanske produktutbud. Allt kan handlas från samma ställe. Annars funkar det ofta bra att bara googla på det man vill ha så dyker det genast upp annonser från de som säljer sån't, med utsatta priser om man vill ta den billigaste. Inte sällan hamnar man på ett tyskt företag med svensk översättning av google.

   Radera
  2. Siten är ju fantastiskt ful. Påminner en hel del om CDON och vi vet ju hur framgångsrik de var/är mot Prisjakt...

   Radera
  3. Det är ju tragiskt att CDON misslyckats som de gjort fast de egentligen hade en straffspark utan målvakt. Problemet var/är att de inte insåg hur viktigt det är med lay out och design för det svenska folket. Ingen vill ödsla tid på en ful och förvirrad hemsida.

   Radera
  4. Ja CDON känns ju tyvärr på namnet som en relik från 90-talet som bara väntar på att kantras. De borde bytt namn för typ 20 år sedan till att börja med.

   Radera
 7. Mina indiska arbetskollegor är glada iaf då Amazon tillåter dom att beställa saker som används i hemlandet men som här inte har någon riktigt marknad och tror vidare att detta kan slå hårt mot lokala affärer här i Sverige. Antagligen gäller detta även för andra länder.

  SvaraRadera
 8. Vänta tills black friday, då blir det kul för oss konsumenter

  SvaraRadera
 9. Hmm verkar dyrt. Fick upp Samsung S20+ på första sidan. Klickar vidare och då står det att det är "tysk" version som måste aktiveras på plats i Tyskland men fungerar sedan i Sverige. Priset är nästan 3000 kr dyrare än billigaste på Prisjakt. Har egentligen inte hittat något som verkar billigare än de gamla vanliga svenska sajterna när jag bläddrar bland teknikprylar. Men det kanske beror på att det levereras från Tyskland med svensk moms och de ännu inte anpassat mot svenska marknaden.

  SvaraRadera