Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-19 15:50

Var fotar man Göteborgs nya växande skyline?

Jag har varit på stan och avsatt lite tid till att prata med mannen på gatan om Karlatornet, samt jagat runt efter var man ska fotografera Göteborgs nya växande skyline. Vilket inte är helt enkelt. Johanneberg avklarat idag, och det dög inte.
Gårdahisschakt och Gothia Towers som skyline från Johanneberg.
Göteborg får en härlig skyline av lite småstadsaktikt skick, med tomma lokaler de kommande åren. Mer om det i ett separat inlägg, då ämnet kräver lite mer utläggningar.

Med anledning av att det börjat sticka upp en del hisschakt försökte jag idag få ett foto där både Gothia Towers och de nya hisschakten i Gårda finns på bild. Var inte så enkelt, och Johanneberg är avklarat och avfört, liksom Kallebäcksbron.

Kravspecen är som följer:

1. Stå lågt nog att det faktiskt blir en skyline, med byggnader som avtecknar sig mot himlen.
2. Få med både Gothia Towers och Gårdatornen
3. Tillgängligt dygnet runt, så jag inte måste tigga mig in ens hos en läsares bostad eller arbetsplats när vädret undantagsvis är klart, eller för den delen natteti
4. Ej från bil (=E6/E20), pga i rörelse, kräver två personer, och bilrutan pajar fotot
5. Ska fungera året runt, dvs ingen störande grönska så här års, vilket t ex helt pajade Johanneberg.

Villhöver är:

4. Även få med Ramberget, och Gullbergsvass. Ramberget för Karlatornet och Gullbergsvass, för att det blir det andra klustret med nya skrapor, tillsammans med Gårda. Det tredje blir Karlastaden, inshallah. Ett fjärde kluster långt fram blir Järntorget-Masthugget.

Gissningsvis bör Kallebäck i backen upp mot Space vara ett alternativ, och det som ska testas härnäst. Då kan man dessutom få med både ÅF-huset (ja, ja, Evry) och Peabhuset också.

Jag hade goda förhoppningar om Kallebäcksbron, men där var antingen Peabhuset ivägen för Gothia Towers, eller så kunde man inte se Gårdahisschakten. Annars kan man få enbart Gårda från H23 eller Upper House för en nota på tusenlappen och uppåt, men med störande fönster.

Vet du en plats som uppfyller kravspecen? Kommentera gärna. Besitter du tillgång till låst utrymme som uppfyller allt utom 3 ovan, hör gärna av dig, så kanske vi kan ordna en lunch eller något.
Man ser bara en kran till ett av hisschakten. Johanneberg bakom Voltrat Tham, vilket är för lågt. Parkeringshuset bakom Panorama såg lovande ut, men låst för allmänheten.

Angående mannen på gatan och Karlatorrnet, så blir det ett separat blogginlägg, fyllt med mikrolokalt skvaller om projektet, lägenhetsspekulanterr och spekulationsköp, Serneke och en brittisk miljardär med superyacht och eventuellt en McLaren. Ibland träffar man rätt person.

22 kommentarer:

 1. Gc bron, södra marieholm

  SvaraRadera
 2. Ingen aning. Men borde du inte kunna nyttja Google Earth för att testa lite olika tänkbara vyer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testade precis. Går att ställa sig på marknivå om man vill det. Det är bara att zooma tills Google Earth skiftar till Streetview, men sedan trycker man på knappen uppe till höger som visar ett hus och har hoover texten "Växla till marknivå".

   Jag testade att zooma in på ett av förslagen nedan (Mikaela) och tog en skärmdump - Snikens kulle i Lunden: https://imgur.com/jCI4KTa

   Radera
 3. Tycker det låter märklig att man skulle få en bra by från panoramas phus men det borde väl löst sig bara genom att fråga dom om tillträde..

  SvaraRadera
 4. Och var på johanneberg är det där, så mycket träd är väl inte I vägen högst upp på berget.. Eller var det så länge sen jag var där.. Är nog bara 10år sedan..

  SvaraRadera
 5. Från götaälvbron ser man många av de nya höghusen, kommer dock inte ihåg om man ser Gothia.

  SvaraRadera
 6. Längs Grönstensvägen i Skår kanske? Tillgänglig dygnet runt, tror du får med Gothia Towers, Gårda och Ramberget på samma bild i alla fall. Tror inte det ligger för högt, kolla på Google Maps.

  SvaraRadera
 7. Hmm, har två tips som jag kan komma att tänka på... snikens kulle i Lunden
  https://goo.gl/maps/XwdANptg1A7ivnPj9 och P-däcket vid AB Volvo i Lundby
  https://goo.gl/maps/hydepJbMSv7PoGVR6

  SvaraRadera
 8. https://goo.gl/maps/X3eHi52z27dEGaWt5

  Inte precis dina krav, men trots allt...

  SvaraRadera
 9. södra marieholmsbron (GC)

  SvaraRadera
 10. Det vore kul med ett gästspel av Jan Jörnmark i bloggen framöver ang. Göteborgs stadsutveckling.

  För övrigt så finns en fin utkiksplats på berget (gamla tippen) precis nedanför masten på Brudaremossen. Du bör ha zoomobjektiv och stativ med dig.

  SvaraRadera
 11. Skansen kronan kanske?

  SvaraRadera
 12. Skansen Lejonet, kanske. Om det är tillgängligt nu under Västlänksbygget.

  SvaraRadera
 13. Kolla om restaurangen på SAAB i Kallebäck är öppen för externa lunchgäster?

  SvaraRadera
 14. Från bergsknallarna runt Masthuggskyrkan.

  SvaraRadera
 15. Från bergsknallarna runt Masthuggskyrkan.

  SvaraRadera
 16. Från bergsknallarna runt Masthuggskyrkan.

  SvaraRadera
 17. Testa Jenny Lindsgatan. Bör ge dig fin vy mot alla dina objekt. Ligger i berget direkt öster om E6/E20 strax norr om Ullevimotet.

  SvaraRadera
 18. Jag var på ett bröllop för ett par år sedan. Fotografen använde ett jättehögt stativ för att ta en slags flygbild på alla gäster. Det var ca fem meter högt. Kanske kan man använda ett sådant för att fota över skymmande byggnader och annat?

  SvaraRadera
 19. Kolla med en gammal kolkega, Anders som är Göteborgsfotografen. Han har tagit många fina skylines. https://www.facebook.com/Goteborgsfotografen/

  SvaraRadera