Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2020-09-16 19:02

Uppföljning tangentbordslösning

Dags för en liten uppföljning av hur det gick med tangentbordsproblematiken. Jag har nu testat den i Sverige tillgängliga Twelve South MagicBridge respektive en separatimporterad The Tré.
Twelve South MagicBridge

Som ni kanske märkt har skrivfelen på bloggen rasat de senaste veckorna, utom när jag varit bortrest exempelvis i Gislaved förra veckan och fått hålla mig till skittangentbordet på min Macbook Pro. Innehållet på bloggen kan dock inte höjas i kvalitet med nytt tangentbord, om nu någon trodde det.

Initialt använde jag en Twelve South MagicBridge, som tog några timmar att vänja sig vid men sedan flöt på bra. En Apple Magic Keyboard till vänster och en Magic Keypad till höger. Var kanske lite passformsproblem för keypaden, som gjorde att den klickade onödigt högt om man satte den på plats hela vägen i bott, men produkten fungerade. Dock inte fullt så praktisk att använda i min vanligaste skrivställning, dvs med fötterna på bordet, men det fungerade.

Ett stort plus med MagicBridge är att det går att ladda både tangentbordet och keypaden utan att ta ur dessa, även om tangentbordets batteri håller i flera månader och keypaden i veckor. Dessutom går det att stänga av dessa när man inte använder dem, utan att ta ut dem.

En läsare i USA bistod mig med att skicka över en The Tré, som just nu bara levereras i USA.
The Tré.
Layouten blir här istället samma som på en Macbook, och passformen är perfekt. Går utmärkt att skriva med i knät med fötterna på bordet. Min föredragna produkt av de två, och jag kommer inte använda MagicBridge.

Nedsidan är att enheterna inte går att ladda när de är monterade i Tré, utan måste plockas ur. Ett mindre problem, då man därmed enkelt kan ladda dem över natten med några veckors eller månaders mellanrum.

Tristare är det att det inte heller går att stänga av dem utan att plocka ur dem. Så de får sitta kvar påslagna och batteritiden påverkas därmed.

Mest allvarligt är att man blir påmind om att det finns mjukvara i en Macbook som ser till att musen inte hoppar runt när man skriver. Det gör det inte med externa enheter, och ibland kan man därmed råka stryka på musplattan med tumfästena, varpå muspekaren hoppar runt. Dock rätt sällan det händer, och det händer aldrig när jag har den i knät, utan bara när jag har den på skrivbordet där skrivvinkeln blir annorlunda.

Ett stort tack till läsaren som skickade över min Tré från USA!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Jag har en MacBook Pro från typ 2016 eller något sånt, tror det var första modellen med det här nya, fruktansvärda tangentbordet. Man tror inte det är möjligt men det blir faktiskt ännu sämre med tiden. Man får slå så hårt på varje tangent att man nästan blir andfådd, dessutom låter tangenterna även när man skriver så löst det går så högt att halva huset vaknar kvällstid.

  Någon som vet om tangentborden på nuvarande Macbook Pro är bättre och mer hållbara? Det MÅSTE dom väl vara? Katastrof att Apple ens släppte det här tangentbordet i en enda generation tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Ja, ”butterfly-keyboards” är värdelösa. Känns som att skriva på en kartongbit.

  MacBook Pro 16” har ”scissor-keys”, dvs. den gamla konstruktionen.
  Betydligt skönare, och tangentbordet har även en riktig Esc-knapp.

  Tror även den senaste MacBook Air samt MacBook Pro 13” har nytt tangentbord.
  Alla modeller som lanserats det senaste året kör med nya, bättre, skönare och pålitligare tangentbord.

  Kan varmt rekommendera MacBook Pro 16”. Lite klumpig, om man värdesätter mobilitet, men en riktig arbetshäst.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon som vet hur det kommer sig att ett meddelande kan komma i tre kopior? Är det någon miss på min sida?

   Radera
  2. Det beror på att du inte var vitlistad, och därför postade ditt inlägg igen och igen och igen. Sedan vitlistade jag dig, och då dök samtliga inlägg upp.

   Radera
  3. Du läste väl kommentarsreglerna innan du kommenterade?

   Radera
 5. Precis vad jag har letat efter! The tré alltså, är så van vid att ha den layouten nu att inget annat funkar.
  Hittade två modeller, någon anledning till att du valde det lilla The tré framför The big tré?

  Ska också jaga fatt på någon snäll läsare som kan skicka till mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Big Tré är väl något annat, gjord för ett annat tangentbord?

   Radera
  2. Ja,
   för det större med numeriskt tangentbord. Fritolkade det som att du köpte allt på en gång men nu är jag med.
   Här är det iaf.
   https://www.etsy.com/listing/799329516/the-big-tre-black-o-apple-bluetooth

   Radera
 6. Hur mycket har du rotat runt i inställningarna? Inbillar mig åtminstone att jag någon gång fixat exakt samma problem åt en kollega, och att det visade sig finnas en separat inställning för hur oavsiktlig touchpadinput från externa enheter ska hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hittat något faktiskt.

   Radera
  2. Kolla in better touch tool.
   Kört det i flera år, grymt bra och man får med bonusar som windows snapping mm.

   https://folivora.ai

   Radera
 7. Externa tangentbord som är identiska med sunkiga laptoptangentbord? Varför?

  SvaraRadera
 8. Det bästa tangentbordet jag har någonsin testat var på en Minidator från Samsung. Ingen laptop eller externt tangentbord har slagit det. Perfekt motstånd och skålade tangenter så man knappt behöver titta var man sätter fingrarna.

  SvaraRadera