Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-11 07:20

Tjurfälla på väg att slå igen på Nasdaq-börsen?

De amerikanska börserna vände ner igen igår, och det ser väldigt mycket ut som att tjurfällan slår igen på Nasdaq i en klassisk dubbeltopp eller huvud-skuldra. Men idag är det fredag, så vi får se vad som händer inför helgen.
Marknadsbubblans anatomi.
Kraschrisken för Nasdaq-börsen och dess teknikaktier - vilket förstås kommer dra med sig övriga börser - finns fortfarande kvar.

Ett vanligt mönster för en uppblåst bubbla ser vi ovan. Den första stora dippen följs av en liten upprekyl i en tjurfälla, som lockar in de sista positiva för de tyckte det blivit billigt. Sedan krashar allt igen. Formationen kallas även huvud-skuldra eller dubbeltopp. 

Utlösande bekräftelse på kraschen blir om botten på tjurfällan passeras, vilket ofta leder till att raset tar mer fall när en del av de som köpte in sig utlöser sina stop-loss.

Dagschart Nasdaq Composite.

Nu ser Nasdaqbörsen ut att göra just detta, även om formationen inte fullbordats, och naturligtvis gäller detta bara tills det inte gäller, historiskt uppträdande är ingen garanti för bla bla bla som man måste skriva för annars kommer någon säga att man hade fel, då folk inte kan skilja på prognoser och teoretiska resonemang.

Därtill är det fredag, vilket kan leda till överreaktioner inför helgen. Åt bägge håll.

Men vi får se. T ex föll inte övervärderade Tesla igår, men väl FAANG-bolagen. Ingen FAANGST, då Spotify inte föll.

Det ser blandat ut i Asien på morgonen, så jag vet förstås inte. Men bevaka Nasdaq, om index brakar ner genom tisdagens botten kan det gå fort. 

Eller inte.

23 kommentarer:

 1. Sitter du Still i båten?

  SvaraRadera
 2. Jag har kapitulerat inför börsen, det går nog inte att applicera någon storskalig analys så länge riksbankerna fortsätter elda för fullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just därför investerar jag i lite allt möjligt, regelbundet. Precis allt kan ju inte gå ner samtidigt, det är ju alltid i relation till något annat. Så "cash" i olika valutor, stadsobligationer från olika länder, aktier från olika länder, diverse ädelmetaller, och andra random-saker som privatutlåning (exempelvis Lendify/Savelend) och solcellsparker borgar för att jag inte blir av med precis allt precis samtidigt i alla fall.

   Radera
 3. Tror en hel del av den här långa TA teorin behöver uppdateras. Marknaden matas med nytryckta pengar och alternativet är nollränta. Upplever allt mer att gamla sanningar inte stämmer tekniskt. Tex hur konjunkturförändringar påverkar. Om konjunkturen går ner trycker staten ännu mer pengar, med en dold inflation som resultat. Vem vill vara utanför ägande då? Så småningom kommer detta förstås inte funka längre och då är ju ”all bets off”..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kickern är ju så klart att folk alltid konstaterar att "gamla sanningar inte gäller längre" precis innan en krash som bevisar motsatsen :D

   Men ja, det verkar som att vi fått svart på vitt att marknaden inte tillåts gå ned för mycket.

   Radera
  2. "Den här gången är det annorlunda"?

   Radera
  3. Allt syns om man har rätt charts. Charts berättar saker. Men svårt att veta vilka, när och varför, dessutom finns det en human bild att jorden ska snurra på, samhället på ngt sätt, bestå.

   Radera
 4. Sitter still i båten. Nästan inga aktier, endast lite pga resultatandel i arbetsgivaren. Räntefonder, pappersguld, i SEK och USD. Villa + sommarstuga med låg belåning, kontinuerlig amortering.

  SvaraRadera
 5. TSLA, sett till det senaste året ser väldigt mycket ut som bilden ovan. Det är nästan så att jag börjar tro på trendanalys. :)

  En battery day (21 ep) utan helt fantastiska nyheter borde kunna spräcka spekulationsbubblan i Tesla.

  SvaraRadera
 6. Bara för att index kraschar behöver inte hela börsen krascha. Även om samtliga aktier brukar se minst ett litet hack nedåt. Är man orolig för en indexkrasch som löser ut pga övervärderad techsektor är det väl bara positionera sin portfölj för det och vara viktad mot sektorer som ej påverkas av kraschad tech?

  Ofta då många bra köplägen uppstår också. Under corona nu kunde man fånga upp många aktier till ett pris som givet bevarad utdelning ger en direktavkastning på 10% eller mer. Då har man både detta och eventuell återhämtning i kurs att luta sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl just att marknaden inte bedömde att de skulle ha bevarad utdelning, för annars hade allt annat lika inte värderingen minskat. Du kan förstås ha en annan åsikt om utdelningen men det är en annan sak.

   Radera
  2. Precis som bubblor uppåt är ras neråt i mångt och mycket drivna av psykologi. Alla säljer allt och jag ser hur mina innehav rasar så nu måste jag sälja också. Sen visst finns många firmor som fått sig en törn. Men för många företag har detta på sin höjd handlat om ett förlorat kvartal och inte ens det om man stannar och tänker sansat kring det. Men dessa kommer självklart rasa också för börsen är på väg ner och jorden på väg att gå under.

   Hur skulle corona påverka IES exempelvis? Skulle staten sluta betala pengar till skolor? Ändå rasade dem 20%. Swedish Match, kommer folk sluta snusa pga corona? Knappast men de rasade också 20%. Yara som tillverkar gödsel till jordbruk (ska folk sluta äta?) föll 30%.

   Radera
  3. Notera, jag menar inte att man kan veta exakt när botten är och allt sånt och handla perfekt med annat än tur. Det jag menar är att man måste vara helt kylig när man tar sina beslut och man måste lita på det man tror på.

   I detta fall, tror man verkligen på en techkrasch eller ens ser en risk för det, varför positionerar man sig inte bara för detta (det går att köpa bra företag utanför tech-sektorn som bör vara oberoende i sitt kassaflöde hur tech går)? Detta har man gott om tid att undersöka i förväg. Gör ett dokument där du listar aktier som är helt opåverkade av det och vilka kurser du tycker de är köpvärda till.

   Istället för att börja stoppa pengar i madrassen eller köpa obligationer och dylikt som vi vet kommer bli kassa om vi får breda ras i index och likviditeten på finansmarknaderna stryps.

   Radera
  4. Men likvididitet är en till chart som nånstans finns?

   Radera
 7. En sanning som inte förändras är att vi har en ändlig värld men vi avlar av oss som aldrig förr.

  Det är aldrig fel att köpa upp ändliga resurser som odlingsmark som påverkas positivt av global uppvärmning.

  Samt attraktiva lägen för boende (om 40 år, ingen annan har sådan horisont.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jord- och skogsbruksfastighet i Norrland minst 50 m.ö.h. kanske inte är helt fel. Billiga än så länge också.

   Radera
 8. Nu är det väl bara TINA som gäller, jag räknar med flera nya rekord innan vi få långt stagnation.
  Dessutom tror jag på inflation framöver.

  SvaraRadera
 9. Är det bara jag som tycker det är löjligt att kalla sociala medieplattformar och entertainment för ”teknikbolag”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är marketing. TIN ny teknik och swedbank ny teknik är i stor del bara gaming och gambling. Framtid och utveckling ligger i att vi lura oss om pengar, its the current big thing!

   Radera
  2. Jag undrar hur många idag vet vad sina fonder köper, sen köper fonder bara, man undrar sig vem som köper FAANG och folk förstå inte att det är indexfonder och börsspekulanter med havstång som spela casino, tycker jag.

   Radera
  3. APPLE US 2,258.45 4.84 Info Tech
   MICROSOFT CORP US 1,629.62 3.49 Info Tech
   AMAZON.COM US 1,460.24 3.13 Cons Discr
   FACEBOOK A US 705.36 1.51 Comm Srvcs
   ALPHABET C US 501.50 1.08 Comm Srvcs
   ALPHABET A US 488.69 1.05 Comm Srvcs
   JOHNSON & JOHNSON US 404.19 0.87 Health Care
   TESLA US 367.54 0.79 Cons Discr
   VISA A US 361.66 0.78 Info Tech
   NESTLE CH 358.79 0.77 Cons Staples

   Investerar man 1000kr "i hela världen" investerar man över 100kr i övervärderade techbolag och 550kr mer i usa bolag.

   Radera
  4. Det har varit vikting i msci world...

   Radera