Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-02 09:10

Teknikfråga: Ny bordsladdstation eller powerbank för USB-A/C/Qi mm

Dags för en liten teknikfråga, som jag kan delegera ut på mina kära teknikintresserade bloggläsare. Överväger att byta ut min laddlösning för skrivbordet, då jag numera har ett överskott av AC-uttag pga teknikutveckling. Letar därför antingen efter en laddstation med USB-A, USB-C, Qi och gärna Apple Watch, alternativt en powerbank med stöd för pass-through laddning med motsvarande förmågor.
Powercuben och IKEA-laddaren kan med fördel slås ihop till en enhet, utan grenuttag för AC. Powerline med sex lediga grenuttag på väggen bakom.
Teknikutvecklingen har minskat mina behov av vägguttag. Numera är exempelvis bildskärmen både USB-C dockningsstation och bildskärm, vilket innebär att tre uttag på några år bytts ut mot ett enda. Nätverksutrustningen kör PoE, vilket också gör att switch, router och wifibas har bytts ut mot ett enda vägguttag. Annat verkar också gett med sig, även om jag inte kommer på exakt vad just nu, och min Powerline på väggen har därför hela sex lediga uttag.

Enbart där har alltså behovet av vägguttag minskat med fyra stycken. Således använder jag bara ett vägguttag på mden Powercube som jag haft på skrivordet sedan kanske 2013. Och det uttaget används till en trådlös Qi-laddare från IKEA. I övrigt använder jag bara de två USB-uttagen på den, för att ladda sådant som inte nödvändigtvis dockas med dator - Powerbanks, e-boksläsaren, telefon, padda, hörlurar, systemkamera etc. Apples datorer har ju numera dessutom bara USB-C, och i så fall behövs en bunt adaptrar (har typ två) om man ska ladda via datorn. Laddning via datorn är dock inte aktuell, eftersom jag behöver ha den för att jobba på och den blir otymplig om det ska hängas på en massa saker som laddas.

Jag skulle alltså kunna rationalisera bort Powercuben, då min Powerline på väggen ändå är några decimeter från skrivbordet om man tvunget ska koppla in något på AC.

Skulle bli lite renare och effektivare att bara ha en enhet.

Två alternativ finns - som idag bara ha en laddningsstation, eller ha en powerbank med pass-through som även kan dubbla som batteribackup. Pass-through är nödvändig, då den i 95% av fallen kommer sitta inkopplad och bara användas som en laddningsstation. Powerbank med USB-C vore ju trevligt för att förlänga och förenkla driftstiden vid strömavbrott, så slipper jag primärt ladda datorn via mina backupbatterier och UPS:ar.

Krav

K1. Minst två uttag USB-A
K2. Ett uttag USB-C - ska kunna användas samtidigt som enheten laddar om powerbank
K3. Qi (trådlös laddning - suveränt att bara lägga ifrån sig mobilen)
K4. Tyst, inga j-a tjut eller pip (=dålig kvalitet), det här är min arbetsplats

Villhöver

V1. Laddare Apple Watch
V2. Gärna fler än två uttag USB-A, det är många saker som ska laddas efter resor
V3. Känt etablerat märke borgar för viss kvalitet, inga Noname
V4. Inga ställ för mobil eller mobillåda, det är som sagt en uppsjö av olika typer av prylar som laddas - mobilen laddas via Qi

Optioner

O1. Laddstation utan batteri 
O2. Laddstation med batteri och pass-through laddning ("powerbank")

Det finns en snårskog av prylar där ute, men jag tänker att kanske har  någon av bloggläsarna facit.

Exempel på powerbanks som ser ut att matcha kraven är Goalzero Sherpa 100PD, som har två USB-A, en USB-C kraftfull nog att ladda datorn, och därtill Qi-laddning, och som ska stödja passthrough, dvs kan laddas samtidigt som den laddar. Oklart dock om den laddas via sitt USB-C-uttag och därmed inte kan ladda USB-C samtidigt som den själv laddas. Dessutom kostar den skjortan. Billigare verkar Omnicharge Mobile vara, men oklart om pass-through och oavsett laddas den via sitt USB-C-uttag på framsidan.

Exempel laddstation kan vara Deltaco SMP-USBC, men den faller på att den inte klarar kravet K3. med trådlös laddning. Kan i teorin förstås fortsätta använda IKEA-laddaren, men kopplad till Powerline istället för Powercube.

Jag vill att enheten ska laddas på baksidan, så alla uttag på framsidan är tillgängliga för bruk.

Kanske finns det redan, men en USB-C till PoE vore ju inte fel, så kunde man även köra litiumpowerbanks med passthrough som UPS, istället för gamla blybatterier. Är dock nöjd med mina UPS:ar från Eaton i övrigt.

Så vad har ni för förslag? Låt höra.

14 kommentarer:

 1. Letade efter en liknande för ett tag sen, men gick bet på Qi. Hittade bara kinesiska märken på Ebay och Amazon.. Så det fick bli en Anker PowerPort Atom III med separat Qi-platta. Finns en PowerPort Atom PD 4 med 100W laddare nu såg jag

  SvaraRadera
 2. Lite off topic, men ändå relaterat till Aux Pwr.
  Läste att Barsebäcks gamla gasturbiner kommer finnas kvar och numera är kraftreserv för elnätet.
  Sannolikheten är nog större att få starta idag än tidigare.
  Båda går på disel, miljö politik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar alltså röra sig om reservkraft som byggdes på 70-talet, som finns kvar och kan tas i bruk. Det säger väl lika mycket om den eran som det säger om nuläget, allt byggdes med reserver och redundans. Nu kör vi med full kastrull på det vi har och litar på att det håller alltid typ.

   Radera
 3. https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datortillbehor/usb-tillbehor/usb-laddare/usb-laddstation-med-quick-charge-3.0-och-usb-pd-4-portar-p97610

  Mkt nöjd med ovanstående, saknar dock Qi. Valde en stående induktionsladdare som egen enhet, skönt att få rätt vinkel på telefon för Face ID. Personligen gillar jag att separera sladdhärvan från Qi-laddare varsin sida av datorn.
  Finns väl varianter för telefon och klocka.

  SvaraRadera
 4. Jag har en Goalzero Sherpa 100PD.
  Den kan laddas via USB-C samtidigt som den i det andra (den har två USB-C-uttag) kan ladda något annat, dvs pass-through. Den har dock alla uttag på framsidan och uppfyller därmed inte "Jag vill att enheten ska laddas på baksidan".

  Finessen med denna enhet är att den smidigt passar med deras andra förvisso dyra solpaneler. Pass-through även här. Displayen visar exakt hur många watt som kommer in per port, och hur många som går ut per port. Exempelvis kanske 50w in från USB-C1, 20w ut genom USB-C2, och 5w ut via det ena av de vanliga USB-uttagen. Displayen ger även ett estimat antingen till hur lång tid batteriet förväntas räcka (givet nuvarande belastning) alternativt hur lång tid kvar till batteriet är fullt (om input överstiger output).

  I preppingsyfte har jag provat att driva laddning av både 13" Mackbook Pro samt iPhone i två veckor i sträck enbart med laddningen från denna powerbank, genom att också låta den vara ansluten till en av deras solpaneler (Nomad 50). Panelen var ansluten till powerbanken dygnet runt, men enheterna vara bara ipluggade vid behov. Min bedömning var att det gick att åtminstone under sommaren uthålligt jobba en 6h/dag med datorn och använda telefonen normalt. Åtminstone om man var lite försiktig med ljusstyrkan på datorn. Allt utan att använda ett eluttag. Internet ficks genom mobilen, så ingen annan utrustning behöver ström för att klara att jobba på distans helt utan eluttag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit: Jag pratade visst om sherpa 100ac som är den jag har, inte pd-versionen.

   Radera
  2. Nä, PD-versionen har bara en USB-C.

   Radera
 5. Det har precis börjat komma laddare med GalliumNitrid transistorer. Japp, spinoff från den nya generationen AESA radars som sitter i nya stridsflygplan. Dessa är fantastiska men fortfarande lite dyra i de butiker jag har omkring mig. Man kan göra dom väldigt små jämfört med förut.

  SvaraRadera
 6. Omnicharge är grymma. Köpte en själv på deras kickstarter. Vet inte alla modeller klarar pass through men vissa gör det iaf.

  https://www.omnicharge.co/

  SvaraRadera
 7. https://www.omnicharge.co/products/omni-ultimate/
  Kanske något dyr men har AC/DC.
  Denna annars:
  https://www.omnicharge.co/products/omni-mobile-25600/

  Båda har Barrel port för alternativ laddning om man inte vill ta upp en USB-C port.

  Båda klarar Qi.

  SvaraRadera
 8. Jag orkar inte med någon långsam trådlös laddning. Trådlös laddning är ändå långsammare än kabel. Så jag skulle rekommendera en trådlös laddare som stödjer 10W trådlös laddning. Jag tror laddaren på bilden är en 5W laddare, jag har en sådan på kontoret.

  Vad sägs om en denna i kombination med en trådlös laddare? Denna har 2 st USB-C med power delivery och 2 st USB A med QC 3.0.

  https://www.netonnet.se/art/telefoner/mobiltelefontillbehor/mobilladdare/laddstationer/andersson-dual-usb-c-pd-charger-100w-black/1010981.15400/

  Jag har en annan laddstation från Andersson och den när nästan helt tyst (låter lite om jag lyssnar riktigt nära).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foot of Gork! Är ditt namn+avatar inspirerat från tabletop eller digitala varianterna? :)

   Radera
  2. De digitala bygger ju på tabletop, så båda. Foten kommer från Monty Pyhton. Syntes av populärkultur :).

   Radera
 9. Hyperdrive: https://www.kickstarter.com/projects/hypershop/hyperdrive-usb-c-hub-75w-qi-wireless-charger-iphon

  SvaraRadera