Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-20

Söndagsenkät: Hur många justitieråd i Högsta domstolen kan du namnet på? Hur många är de? Och vem utser dem?

Dags för en söndagsenkät. Med anledning av att svensk media fokuserar på amerikanska rättsväsendet och amerikansk inrikespolitik genom att en domare i USA:s Högsta domstol avlidit, så är söndagens enkät hur många av Högsta domstolens (HD) justitieråd du kan namn. Och hur många de är. Samt hur de utses. Utan att fuska.
Högsta domstolen
HD:s domare kallas för justitieråd. Men hur många är de? Hur utses de? Och hur många av dem kan du namnet på? Svara nedan.


För facit på namnen (och även hur många de är, och hur de utses), så kan man besöka HD:s hemsida med rätt svar här, så kan du räkna hur många du kunde namnet på korrekt och ange i enkäten ovan.

Eller är du en sådan där som bryr dig om rättsystemet och domstolsväsendet i ett land på andra sidan Atlanten, men inte i Sverige? En så kallad journalist?

Personligen hade jag förstås fel på två av tre frågor ovan, nej jag kunde inte namnet på en enda av dem, men visste vem som utser dem.

20 kommentarer:

 1. 3 fel av 3 möjliga, kanske borde bli journalist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här.
   Hade dessutom inte hört namnet på någon av dom.

   Radera
  2. Samma här. Uppenbarligen förekommer de inte i media så ofta.

   Radera
 2. Renfors är den person jag har hört nämnas, känd för sin aktivism när det gäller åldersbedömning av ensamkommande.

  SvaraRadera
 3. Rätta mig om jag har fel, men har inte amerikanska HD mer makt i USA än svenska HD i Sverige? De avgjorde ju (typ) t.ex valet 2000 då de avbröt omräkningen av röster i Florida och förklarade Bush som vinnare. Ett liknande scenario skulle ju mycket väl kunna hända igen i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA HD motsvarar nog mer EU HD och löser bla tvister mellan delstater. Svenska HD motsvarar en amerikansk delstats högsta domstol. Så det är lite äpple och päron att jämföra USA HD med Svenska HD.

   Radera
  2. Kan ni nämna något om "EU HD" då?

   Radera
 4. Ber om ursäkt för kommentar utan relevans för inläggets ämne.

  I premium online-upplagan av Expressen finns en artikel med titeln ” Familjerna i polisens rapport - här finns de 36 klanerna”. Polismyndigheten har som biträdande rikspolischef Mats Löfving avslöjade nyligen indentifierat 36 kriminella klaner i Sverige. Här kommer nu det ”starka” svenska rättsväsendet indundrande med hela sin kraft och inleder en utredning av - trumvirvel - POLISEN....... för att eventuellt har ett olagligt register upprättats om dessa personer.
  Det utförs alltså just nu en utredning av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden av polismyndigheten för att utröna om polismyndigheten gjort fel när de utövat vad iallafall jag anser vara grundläggande polisarbete, att kartlägga misstänkt kriminella personers relationer till varandra. Detta är dagens Sverige i ett nötskal. Detta kära bloggare förtjänar ett blogginlägg.

  Bakom betalvägg https://www.expressen.se/nyheter/krim/familjerna-i-polisens-rapport-har-finns-de-36-klanerna/?referrer=article

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som hysterin efter det sk. romregistret.
   Alla våra myndigheter är dessutom så socialdemokratiserade, så val i det här landet är nästan överflödigt. Sossarna styr i alla fall.

   Radera
  2. Polisen får väl kalla undersökande journalistik, då är det inga problem att upprätta olika typer av personregister.

   Radera
  3. @sjunkbomben utrusta alla poliser i yttre tjänst med pressleg så behöver folk inte känna sig kränkta när obekväma frågor ställs:-)

   Radera
  4. OnT Renfors är den enda jag dessa undertecknad känner till. Han utmärkte sig på ett inte alltför positivt sätt får några år sedan , aldrig förstått varför så många jurister sysslar med aktivism... nen det är så mycket jag inte förstår

   Radera
  5. Rickard L: "Han" heter alltså Cecilia? Nu känns det dock som vi närmar oss ett skärt ämne här så det är inte värt jag säger mera för att inte riskera min vitlistning ... :-p

   Radera
 5. Saknar alternativen Vet ej, vet ej och vet ej.

  SvaraRadera
 6. Skämsfel, bara ett rätt.
  Men jag har i alla fall känt ett (mycket) tidigare råd, när jag var sådär 5 år. Väldigt snäll farbror. Klok var han också vill jag minnas.

  SvaraRadera
 7. Jag ska luncha med en av dem i veckan, det är dock den ende av dem jag känner till.

  SvaraRadera
 8. Skralt här med. Hade hört och "visste" att en av dem hade ett vanligt efternamn, men gissade fel på att det var Karlsson ...

  SvaraRadera
 9. När den polska regeringen utser dommare i Polens HD är det et tecken på en totalitær utvekling i et semifascistiskt polen. När den svenska regeringen utser dommare i svenska HD är det demokrati....

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Europaportalen, lätt tillgänglig på internet, ger 26e maj i en överskådlig och ytterst lättfattlig redogörande artikel en beskrivning varför HD i Polen inte är att jämföra med HD i Sverige.

   Radera
 10. Endast ett rätt (Vem som utser dem). Fel på antal och givetvis kunde jag inte en enda vid namn.

  En liknande lite enklare frågeställning kring Sverige/EU - USA som jag brukar roa mig med när ämnet kommer på tal är hur presidenten väljs. Det är väldigt poppis att klaga på det amerikanska systemet men generellt sett kan folk inte svara på de tre frågorna nedan:
  - Vad heter högsta ämbetet inom EU?
  - Vem innehar det just nu?
  - Hur väljs man dit

  Säga vad man vill om det amerikanska systemet men jag hävdar bestämt att det är betydligt mer "demokratiskt" än EU's dito.

  SvaraRadera