Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2020-09-03 20:04

Småtrista amerikanska börser i kvällningen

De amerikanska börserna är lite småtrista nu under den svenska kvällningen, och faller en del. Eventuellt kan detta orsaka att det blir fear on och vi får en liten korrigering, alternativt blir det nya centralbanksräddningar av marknaderna.
Björnen är tillbaka.

Lite halvtrist alltså. 

Den svenska kronan faller mot dollar när pengar flyr till den enligt marknaden trygga dollarn, trots att börserna går lite trist i USA.

Stofilbolagsindex Dow Jones Industrial Average faller bara med -2.69% i skrivande stund, medan bredare S&P-500 är ner 3.39% och jättebreda Russel 300 går -3.59%.

Störst reaktion hittas dock på den tekniktunga övervärderade Nasdaqbörsen. Här är Nasdaq Composite -4.72% och Nasdaq 100 -5.01%. Utmärkande är t ex en del teknikbolag som Apple på -6.54%, Amazon -5.04%, Facebook bara -3.68%, Google (Alphabet) -4.79%, Netflix -4.79% och Tesla -8.35%.

Finns mycket som talat för att IT-bolagen och teknikbolagen är hopplöst övervärderade, och alla håller egentligen med. Så nu får vi se om det blir fear on och alla försöker ta hem sina rätt goda vinster sedan coronakraschen i mars. Kan bli trångt i dörren. Men centralbankerna ingriper nog och stoppar det hela. Marknaderna får ju inte krascha. Nasdaq är inte ens på dagslägsta i skrivande stund.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Ja det var ju en väldig svängning över dagen. Har något hänt eller det är algoritmerna som spökar tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var en lång artikel om detta i FT för nån timme sen. Vollan i faang börjar närma sig post dotcom-krasch nivåer. Man pratar om att optioner blivit väldigt mycket populärare även bland småhandlare men även bland stora och då är det vanligt att säljaren av tjuroptionen hedgear genom att köpa aktien i motsvarande mängd som de säljer optioner för vilket skapar otroligt tryck i ena eller andra riktningen när hela marknaden har samma sentiment, så blir det hela självförstärkande uppåt, men sen när det vänder vilket mycket väl kan ske på intradagshandel så sker samma effekt nedåt.

   Radera
 2. Frågan är väl hur det kommer att se ut under morgondagen. I stora drag är det tech som dyker medan det finns andra branscher som inte påverkas på samma vis och en del med positiva nyheter som stärker en del bolags situation.

  Antingen blir det allmänna breda ras eller så jämnar det ut lite och andra aktier/branscher kommer i fokus och det blir lite mer techisolerat fall.

  SvaraRadera
 3. Guld -0.8% och silver -3.5%, iirc. Visar på skillnaden och den högre risken med silver. En del silverjuniorerna har ju tryckts upp rejält över sommaren.

  Är inte proffsen tillbaka på banan efter Labour day weekend i USA på måndag?

  SvaraRadera