Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-16 14:34

Skadeskjutet Miljöparti presenterade växelpengar i sociala åtgärder

Regeringen skickade på en presskonferens fram Miljöpartiets två så kallade språkrör för att presentera lite växelpengar i budgetåtgärder för social hållbarhet. Småpengarna till utsatta familjer är så små att Socialdemokraterna antagligen inte ville presentera dessa, utan skickade istället fram ett Miljöparti som redan är nere för räkning.
Glada besked från Per Bolund, som i egenskap av en av dagens presentatörer får pryda detta blogginlägg.
Ministrarna tillika språkrören Lövin (MP) och Bolund (MP)  var märkbart nedstämda och saknade i princip all entusiasm när de presenterade åtgärderna för social hållbarhet.

Bland annat skulle underhållstödet höjas med 100:- SEK i månaden per barn under 15 år, och 150:- SEK per barn över 15, för att motverka barnfattigdomen. Antingen räcker det alltså med en hundralapp för att bli av med att barn växer upp i ekonomiskt utsatta familjer, eller så var detta ett rent skämt och spottloska i ansiktet på de som knappt får vardagen att gå ihop. Underhållstöd är de pengar staten betalar till ensamstående föräldrar med vårdnad om den andre föräldern vägrar betala underhåll.

Budgetposten för det höjda underhållstödet blir 100 miljoner kronor år 2021.

Mer växelpengar skulle gå till sociala insatser i socioekonomiskt utsatta områden.

Problemen med segregationen i Sverige är så stora att man får ett anslag om hela 250 miljoner kronor om året. Denna fetstil kan innehålla ett visst mått av ironi, vilket för övrigt gäller hela blogginlägget.

Presskonferensen inleddes med ett brandtal om att vårdyrkena borde vara de mest attraktiva yrkena i Sverige, något som alla ungdomar borde söka sig till. Därför satsar man 105 miljoner kronor till förbättrad arbetsmiljö och exempelvis poängsystem inom vården och 195 MSEK för det samma inom omsorgen.

Vi är alla övertygade om att 105 MSEK till ett poängsystem inom vården kommer göra vårdyrkena omåttligt populära.

Största posten var en höjning av det träffsäkra behovsprövade bidraget bostadsbidrag om 531 MSEK i höständringsbudgeten för innevarande år, då kostnaderna varit större än väntat (sannolikt kopplat till den stigande arbetslösheten). Detta gäller bara för i år.

Sverige hostar alltså upp 531 MSEK i socialt ekonomiskt stöd i år, och 650 MSEK nästa år. Värre eller viktigare än så var inte de socioekonomiska problemen i Sverige. Inte konstigt att Socialdemokraterna inte kunde med att stå på podiet och presentera denna spottloska.

Antingen finns det inga socioekonomiska problem i Sverige, eller så har regeringen tappat kontakten med verkligheten. Det är nästan så att regeringens summerade löner är högre än de ökade anslagen till underhållstödet. Släng in statssekreterare och pressekreterare och släng på lokalkostnader, arbetsgivaravgifter, pensioner osv så når man nog 100 MSEK enbart för den priviligierade gruppen regeringen och dess närmaste medarbetare.

Kanske är detta en del av en ny "klipp dig och skaffa ett jobb"-linje från regeringen, där beskedet är "vi kommer inte ge er något ekonomiskt stöd, men höjer med en pizza i månaden (en pizza och en Fanta om du är över 15 år) så har vi i alla fall gjort något.

Jag antar att Vänsterpartiet kommer hugga som en orm på dagens utspel från regeringen. Det borde de göra, öppet mål på att plocka väljare genom att lova mer än så här åt alla. Strategin från statsministern och tillika regeringschefen Löfven är att skicka fram MP att presentera allt som skulle få sossarnas väljare att skämmas öronen av sig. Miljöpartiet är ändå nere för räkning och ute ur riksdagen i opinionsstödet.

Sedan sträckte sig medias intresse till typ 5-6 journalister, som först inte ville ställa en enda fråga, men sedan lyckades prestera två frågor.

25 kommentarer:

 1. Miljöpartiet, de har ju iaf ingen agenda för miljön och för klimatet så missar de totalt målet, de kör sina floskler, de är sin egen klubb för inbördes beundran. jag tycker att deras 4% av väljare kan pynta in sina inkomster till deras alla påhitt, efter att deras normala skatt är dragen. Just nu subventionerar vi andra deras nonsens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med men det säger väl något om väljarkårens upplysningsnivå när de ändå kan ha ”högt förtroende” i klimat- och miljöfrågor bara för att de har ordet miljö i namnet. Undrar om det funkar på andra områden? Kanske ska starta Polispartiet och lägga beslag på förtroendet i frågor kring lag och ordning?

   Radera
  2. Det är ju inte så att SVT direkt ställer MP mot väggen, och de flesta har förtroende på SVT.

   Radera
 2. Bostadsbidraget är ett av de sjukaste bidragen. Likaså att ge olika mycket socialbidrag beroende på hur hög hyra man har. Det gör dels att mottagaren inte anstränger sig för att anpassa sina kostnader och dels att hyresgivare subventioneras med skattepengar eftersom efterfrågan hålls artificiellt hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm håller med. Varför jobba om det blir marginellt mer pengar och du inte är ledig tror jag många tänker. Samma med bostadstillägg. Kan man inte spara mycket är det ingen idé att spara till pensionärslivet.

   Radera
  2. Tror inte det är så enkelt. Hamnar man i en dålig situation så är denne diskvalificerad för allt annat boende då det krävs fasta inkomster och enda alternativet är att bo kvar (och förstås hitta ett jobb). Men jag håller med att det blir bieffekter.

   Radera
  3. Javisst det är svårt att balansera det.

   Radera
  4. Varför skall bidragsberoende familjer bo i dyra områden ?

   Radera
  5. Då motverkas väl "segregationen". För visst vill man betala för att få ett socialfall som granne i kvarteret där man lånat miljoner för att kunna bo?

   Radera
 3. Poängsystem finns ju redan varför behövs det satsas på det? Man får fler poäng för nattpass -> mindre arbetstid per vecka.

  SvaraRadera
 4. Blev väll inga pengar kvar efter den där Coronafonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nu är det dags att avskeda sjukvårdspersonal en masse och därefter låta Docrates ta över vår sjukvård mot tredubbla kostnaden. Finnair får flyga sjuka människor till och från Finland för sjukvård.

   Radera
 5. Nja, mycket positiv mediatid för pengarna, kan vara melodin att dutta på och ta plats i media, snart ska ni se ett lyft över fyra procent with a little help from my friends.

  SvaraRadera
 6. Skadeskjutet kanske men jag tror att MP blir kvar i riksdagen. Namnet är alltid till deras fördel. Bland annat nya årskullar som röstar har naturligtvis insikten att ”vi måste ju ha en bra miljö”. Och så kommer V att byta partiledare och om denne nye ledare inte blir så poppis så hamnar en hel del röster hos MP istället.

  SvaraRadera
 7. Nån som vet om den nya skattehöjningen på bilar är nya eller både nya och gamla? Ca 50% högre fordonsskatt. En Tiguan å xc60 kommer höjas med en 1000 i månaden
  Framgår dock inte om det endast gäller nya bilar eller alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. https://carup.se/lista-sa-mycket-hojs-skatten-pa-sveriges-mest-salda-bilar/

   Radera
  3. Jag tycker det är bra. Ska man tvunget köra miljövidriga SUV:ar, så kan det allt få kosta lite.

   Radera
  4. @Gargamel - "Framgår dock inte om det endast gäller nya bilar eller alla". Eftersom du inte är speciellt läskunnig, så kan jag berätta för dig att det drabbar nya bilar. Följ din egen länk så ser du att så är fallet.

   Radera
  5. Nej det framgår inte i artikeln om det gäller alla bilar eller enbart nya.

   Radera
 8. Lite är ändå bättre än inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite i absolut kan absolut vara sämre än inget i fallet med reell ökning/minskning. Och det är ju det som räknas per individ i behov.

   Radera
 9. Det handlar ju som vanligt bara att hitta på svepskäl för att dra in skatt. Om någon tror att jordklotets uppvärmning begränsas av att vissa punktskatter höjs så är det en bonus.

  SvaraRadera
 10. Jag skulle vilja att MP talade klarspråk om hur mycket de beräknar att begränsa resandet per person om Sverige ska nå miljömålen. Vad tycker de krävs? Åka tåg kommer inte fungera som ett byte rakt av pga kapacitetsbrist.
  Det är lätt att säga att det är viktigt med miljön men det verkar svårt att säga - vårt mål är att trumvirvel- du får hemestra nio år av tio yay (eller vilket mål det nu är).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore väl bra att hemestra? Dock klarade vi ju inte ens denna sommar, Corona till trots samt FHM:s förmaningar att undvika onödiga resor. Så nej, det återgår nog som vanligt i snar framtid.

   Radera