Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-29 07:34

Rusning på börserna - men fortfarande inget utbrott uppåt

Gårdagen bjöd på en ordentlig tjurrusning på världens börser, som fortsätter nu under morgonen i de asiatiska tidszonerna. Men något utbrott över tidigare toppar blev det inte och vi får se hur länge tjuren är lös.
Inte så jättevild, egentligen
I Europa gick OMXS30 +2.85%, OMXSPI +2.48%, DAX +3.22%, CAC 40 +2.40% och FTSE 100 +1.46%. I USA stängde S&P-500 på +1.61% och Nasdaq Composite på +1.87%.

Uppgångarna fortsätter nu i Asien. ASX 200 går visserligen -0.01% och Hang Seng -0.25%, men Nikkei är +0.41% och Straits Times +0.70%. Dock kanske vi får en nedrekyl idag i Europa.
Som man ser har Stockholmsbörsen svårt att ta sig över toppen från innan coronakraschen, och gårdagens rusning tog oss inte ens förbi toppen förr-förra veckan. För de amerikanska börserna är det ännu värre och rusningen är bara en rekyl i en sättning från börsrekordet.
Dagschart S&P-500

Det amerikanska presidentvalet kommer antagligen dominera allt mer och frågan är om någon vågar låta börsen dra iväg innan det är avgjort. Vilket inte ens ser ut att ske på valdagen i november. Dessutom blir coronapandemin återigen allt allvarligare, vilket nog lär öka den dåliga stämningen. Men jag är känd för att alltid ha fel, så vem vet?

Den svenska kronan stärktkraftigt mot euron och dollarn under morgonen. USDSEK är tillbaka nere på 9:04, men nio kronor håller fortfarande. Kronan stärks även mot det brittiska punden, danska kronan och norska kronan.

Guldpriset är dock relativt stabilt på 545:- SEK men guldet förblir försvagat i amerikanska dollar, numera under 1900 USD igen.

10 kommentarer:

 1. Är det bara jag som undrar vad detta slutar med? Oavsett vad man tror? För slut tar det på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är högintressant och undrar mycket hur det står till med de flesta tillgångar, ränteläget osv om säg 10 år. Jag ser det väl inte som att det finns något slut på det som du beskriver. Funderar mest på om det kommer att vara ungefär samma linje som drivs då som nu, eller om det ställs på ända någon gång fram till dess och man kommer att behöva driva allt på något helt annat vis. Jag har ingen aning faktiskt, det enda jag vet är att jag är öppen för det mesta.

   Radera
 2. Händer mycket positivt nu. Nortvolt tar in 600 miljoner från bland andra Christina Stenbeck, Daniel Ek, Niklas Adalberth. Ja dollar. Många företag som påverkas positivt av förändringarna från fossilt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Inte mycket till tjurrusning på Stockholmsbörsen idag..

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Kan någon förklara?! Har SAS aktien stigit kraftigt som di.se skriver eller har aktien fallit 63% idag som börsen visar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utspädningen av nyemissionen som räddar bolaget. Räkna på antalet nyutgivna aktier så får du förklaringen. Avanza visar t ex +24% just nu.

   Radera
  2. Eller mer korrekt, dina skattepengar.

   Radera
  3. Räkna på antalet aktier är nästan lika omodernt som att flyga med SAS.

   Radera