Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-09-29 12:33

Regeringen backar för kulturbranschen och idrotten - tillåter livemusik på restaurang och framöver 500 deltagare

Regeringen backar nu för påtryckningarna från kulturbranschen, idrotten och de religiösa sekterna, och meddelade idag att man kommer tillåta livemusik eller andra scenframträdanden på restaurang utan att detta ska drabbas av begränsningen om 50 deltagare. Från den 15:e oktober väntas man återigen tillåta arrangemang med 500 deltagare om man håller en meters avstånd. 
Kommer fortfarande inte vara tillåtet. Man ska sitta ner och hålla händerna på täcket bordet.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna klarade alltså inte trycket från intressorganisationerna hos de religiösa sekterna, idrotten och kulturbranschen. 

Tidigare var det okej med över 50 gäster på en restaurang, men inte om det spelades livemusik då det i så fall blev en konsert och därmed högst 50 gäster.
"Undantaget som kommer att beslutas på regeringssammanträdet på torsdag innebär att arrangemang på serveringsställen som träffas av den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen, det vill säga till exempel restauranger och caféer, inte träffas av förbudet om allmänna sammankomster och tillställningar. Konserter som hållits på restauranger träffades tidigare inte bara av kraven på serveringsställen, utan även av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar."
Man offentliggjorde idag också att man den 8:e oktober avser att ta beslut om undantag från 50-begränsningen, givet att smittläget då fortfarande tillåter ett sådant undantag. Undantaget börjar då gälla från den 15:e oktober.
"Regeringen planerar också för ett ytterligare undantag i förbudsförordningen gällande arrangemang med sittande publik, till exempel teaterföreställningar, konserter och idrottsmatcher. Undantaget möjliggör för sådana arrangemang med upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig."

Däremot blir det alltså inte tillåtet med mingelevenemang, som t ex mässor. Däremot kan man ha en föreläsning så länge folk sitter ner snällt och alltså håller avstånd.

Okej med livemusik till maten framöver

Särskilt förbudet för livemusik vid restaurang och över 50 samtidiga gäster har förstås varit orimligt, så länge man sitter ner och äter i god ordning. Man kan tycka att närvaron av levande musik inte påverkar smittspridningen när man sitter ner i god ordning. Förbudet har utifrån studier under sommaren också rundats rätt friskt av olika inrättningar.

Sedan får vi se vad detta gör med smittspridningen och om man lyfter 50-begränsningen för de tre sektorerna religiösa sekter, idrott (ofta ungefär samma sak som religiösa sekter) och kultur, eller om det inte blev av. Smtitspridningen ökar som bekant igen

Framför allt visar detta att samhället inte orkar med respektive tolererar att all verksamhet fryses tills vidare i väntan på de vaccin eller flockimmunitet som kanske inte kommer i närtid. Begränsningarna tappar över tiden legitimitet, delvis på grund av att de faktiskt fungerar och därmed blir svårare att motivera, motsägelsefullt nog.

Och degen måste in för det offentliga. Då kan man inte stänga ner hur länge som helst.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Risken för superspridarhändelser ökar förstås något. Men det kanske också beror på vad de har för sig. Körsång verkar inte vara en bra aktivitet. Kan tänka mig att ståuppframträdanden där folk skrattar väldigt mycket inte heller är särskilt bra. Mycket virusaerosoler som pumpas ut.

  Det läggs ett stort ansvar på arrangörer och publik.

  Man undrar om det går att kontrollera att det efterlevs, eller om arrangörerna skall begära godkännande först, och presentera en plan. I vilket fall låter det som att någon får väldigt mycket extra att göra, och att infektionsnivån kommer att jacka upp en nivå eller två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl låta en myndighet stryka de roligare skämten, ifall ståupparna inte tar ansvar och självcensurerar. Kan ju också hända att vissa poänger går förlorade med ansiktsmasken.

   Radera
 2. Hahaha. Ge mig något exempel på att något efterlevs som som våra ledare beslutar om. Om det inte sker frivilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte efterlevs skulle man väl inte uppleva det som ett problem? Sen finns det ju såklart en del som inte följer några andra lagar heller kör du svartklubb kanske ditt största problem inte är att man inte får ha mer än 50 pers...

   Radera
 3. Som aktiv medlem i en så kallad "religiös sekt" tycker jag det är väldigt vårdslöst att släppa efter nu. Dem svaga och utsatta i samhället finns fortfarande kvar, men det är kanske dem man vill bli av med? 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svaga... Subjektet
   kanske dem... Objektet
   Eller ersätt både de och dem med dom så blir det bättre.
   Läs tex detta: https://www.textlyft.se/textbildning/spr%C3%A5kfr%C3%A5gor/de-eller-dem--42109064

   Radera
  2. Religiösa sekter blir man ju gärna av med. Samma människor tror du konspirationsteorier. Nej jag tror den åtgärd är dum då vi har främst ökad smittspridning hos de dumma Stockholmarna igen. Lantisar förefaller smartare.

   Radera
  3. Att skriva grammatiskt rätt är tyvärr inte min starkaste sida, men jag ska in och kolla om jag inte kan lära mig mer och skriva bättre nästa gång!

   Jag tycker man kan släppa efter på iaf dansbandsmusik, dom vill jag helst bli av med. Och människor som handlar på ullared... Och EPA traktorsägare.

   Radera