Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-09 20:35

Partiledare gick sjuk till riksdagen - slut på kraven om skärpta restriktioner?

"Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra." - Folkhälsomyndigheten (FHM)

En partiledare för ett parti som krävt hårdare restriktioner, rent av munskydd, mot coronapandemin och även krävt ansvariga myndighetspersoners avgång, framträdde sjuk med förkylningssymptom i riksdagen, och hävdade att hen följde FHM:s rekommendationer. Man får anta att det därmed är slut på kraven om hårdare restriktioner och ansvarstagande.

Ring 112?

Det var alltså Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som framträdde med hosta på riksdagens öppnande. Han hävdar att han följer FHM:s restriktioner, som dock säger att man inte ska gå till jobbet om man har snuva eller hosta, och skyller även på journalister för att han inte gick och testade sig igår. Dock brukar det ta uppåt en vecka att få provsvar, så även om han hade bokat en tid för testning, vilket det är veckors väntetid på, så är det tveksamt om det hjälpt.

Nog så, även om man kan bli åtalad för misshandel om man medvetet sprider coronavirussmittan.

Men SD har bland annat krävt Folkhälsomyndighetens Anders Tegnels avgång i en debattartikel i DN, och krävt hårdare restriktioner kring coronaviruset.

"Anders Tegnell bör avgå" - Jimmie Åkesson (SD), i debattartikel i DN (referat)

Därtill har den sk SD-svansen även känd som fiskmåshögern högljutt krävt hårdare, rent av drakoniska restriktioner hela våren.

Tydligen gäller inte detta partiledaren som hostar i riksdagen. Därmed hamnar man i området hyckleri, och denna gång med risk för andras liv.

Man får förmoda att detta innebär att SD:s krav om hårdare restriktioner och avgångar åt höger och vänster därmed är över, samt att svansen nu tystnar. Ledaren har talat i frågan, eller snarare hostat. Och snörvlat. 

Och haft feber enligt en intervju i Aftonbladet.

Notera att jag själv inte har krävt hårdare restriktioner, men också hållit mig hemma vid förkylningssymptom, vilka har varit få, och inte haft feber sedan i mars. Det är positivt att SD nu släppt sina krav på hårdare restriktioner.

46 kommentarer:

 1. Tyckte också det var lite underligt, men läste på Omni att en smittskyddsläkare i Uppsala gav JÅ rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste det också ja och jag tycker det låter rimligt. Om jag har förstått det rätt så smittar man inte så mycket i slutet på ett sjukdomsförlopp.

   Det finns gått om BS saker att ta upp angående JÅ men detta är inte en av dem, i min mening.

   Radera
 2. Det är inte veckors väntetid på test för pågående infektion.. du kan få ett test hemlevererat nästa arbetsdag. Därmed såklart helt oansvarigt att vara ute och snörvla bland andra människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, chefen bokade test för mig en måndag. På tisdagen gjorde jag testet. Under onsdagen fick jag testresultatet.

   Radera
  2. Samma erfarenhet, d v s provsvar dagen efter på 1177. Dock svårt med tid, fick åka några mil för snabbt provtillfälle. En liten egenavgift på några tiotals kronor och provkit på Konsum/ICA hade kanske underlättat en hel del. Men flaskhalsen ligger nog i att "framkalla och förmedla resultaten".

   Radera
 3. Egenansvar ihop med SD-svans känns verkligen som två motsatsord. Det skulle inte förvåna mig ifall SD-väljare är de som är mest emot Sveriges strategi, jag har dock nöjet att slippa umgås med dem IRL. Men de finns ju i kommentarsfältet här i överflöd.

  SvaraRadera
 4. Skönt att riksdagen har fått ett större problem än organiserad brottslighet som dom ändå inte är förmögna att göra något åt.

  SvaraRadera
 5. Kvällens stora politiska nyhet är annars att Löfven pratade sanning i TV .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nu så glasklart att se att migration ger ökad brottslighet, men det var inte så glasklart när han bestämt förnekade det förra veckan.

   Lägger mig inte i sanningen bakom för den är varken svart eller vit. Men det är otroligt horribelt att en statsminister kan svänga 180 grader på en vecka.

   Radera
  2. Har en analys av det på Twitter. Skriver det som blogginlägg i morgon.

   Radera
  3. Hur skall journalistkåren hantera detta nya narrativ? Det osägbara är nu sant? Det blir en spännande höst med många utspel. En Svensk miniversion av "Game of thrones".

   Radera
  4. Det logiska bör vara att S söker sig närmare SD för en eventuell S+SD (Som passiva) regering. Vad som är märkligt är att man bytar vänsterextrema mot högerextrema.

   Vi har order lagom av en anledning...

   Radera
 6. Rimligt att centrala personer för ett land, t.ex. partiledare, ignorerar FHMs rekommendationer.

  Jag skulle kunna gå så långt som att de borde själva försöka bli smittade på ett kontrollerat sätt. Skulle det uppstå en riktif kris, t.ex. ett krig, så kan vi inte ha dem sjuka i corona.

  De får helt enkelt ta risken, det ingår i jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, fast det är ju nu inte den smittade som har risken. Ouch

   Radera
  2. Det är väl en risk för dem själva också.

   Sen kan de smitta det vidare, och det var därför jag sa smitta sig själva på kontrollerat sätt.

   Radera
  3. SäS, så med andra ord är det alltså inte rimligt att vara på plats i riksdagen vid misstänkt coronasmitta?

   Radera
 7. Ja det är ju inte bra att någon i den positionen följer FHM riktlinjer och går till arbetet efter att ha varit feberfri tillräckligt länge men ändå uppvisar vissa andra symptom. Nu får iof Riksdagen veta och se det som de flesta andra arbetsplatser redan vet, att man alltså inte behöver vara symptomfri utan feberfri.

  Kanske han gjorde detta för att belysa någonting, för han borde förstått vad som skulle hända. De andra är ju ofta ganska snabba med att hitta något på honom, och media hakar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du kan återgå till jobbet eller skolan även om du har kvarvarande torrhosta om det gått 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn."

   Radera
  2. Dessa rekommendationer är väl lite märkliga utifrån att det finns ganska många som upplevt en förbättring i sin sjukdomsbild ungefär en vecka in, men att de senare efter några dagar återinsjuknar och då blir ännu sjukare.

   Rekommendationerna borde ändras och attackeras, inte de som följer dessa.

   Radera
  3. Så du stöder FHM:s rekommendationer och vill alltså inte ha hårdare restriktioner menar du?

   Radera
  4. Med tanke på att vi numera är ett land med väldigt låg smittspridning även internationellt sett så är väl rådande rekommendationer ganska lyckade - eller?

   Att däremot propagera för mask och sen stå och hosta utan är allmänt idiotiskt ur PR-perspektiv, men smittsamhetsmässigt? - Fullständigt ok.

   Radera
  5. "Om man varit sjuk och tagit ett test som visade att man inte hade covid-19
   Om du har varit sjuk och fått ett negativt provsvar som visar att du inte har covid-19 ska du stanna hemma så länge du är sjuk. Du ska vara feberfri och känna dig frisk innan återgång till jobbet, skolan eller förskolan, men det behöver inte ha gått minst sju dygn sedan du blev sjuk."

   Uppenbarligen kände sig JÅ frisk och hade fel, eller så tycker han att Sverige modell är för hård. Nu testade han sig aldrig så han borde vara ännu mer försiktigt då han potentiellt är en smitthärd för Covid-19. Jaja ännu en som inte lever som hen lär.

   Radera
  6. Niklas, precis. Bitterchiefen tycker tydligen att Sveriges restriktioner och rekommendationer är tillräckliga och vill inte se hårdare. Bra.

   Radera
  7. Nu räknas väl även hosta och snuva som symtom. Och då skall man enligt FHM inte träffa andra.

   Radera
  8. @Svinto - numera? Hosta eller problem i de övre luftgångarna s k torrhosta har väl varit det mest signifikanta sen länge? Lite osäker, har själv en son med negativt Covid-19 test (provsvar dagen efter) som hostar sådär varannan minut. Svårt att se honom som frisk för skolgång enligt FHM förmaningar. Sen må det vara att Sonny, Ronny, Conny och Jimmie tolkar saker annorlunda.

   Radera
  9. Men de som blir bättre för att senare bli sämre, är de feberfria 2 dygn? Jag hade feber utan andra symptom i 5-6 när jag hade corona. Kan nämna att en del länder också ändrat till 3 UK tror jag tex

   Radera
 8. Verkar vara svårt med läsförståelsen för partiledaren mfl. Snuva, nästäppa och hosta är symptom. Vem tycker att Jimmy verkade symptomfri?

  SvaraRadera
 9. Även om det rör sig om covid-19 är man ”skapligt smittfri” efter sju dagar, säger Johan Edvin Nöjd och hänvisar likt Åkesson till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.Brist på sunt förnuft kallar jag det. Om han nu vill ha munskydd så borde han börja själv. Och inte utsätta andra för smitta.

  SvaraRadera
 10. Även för folk som arbetar inom sjukvården med allvarligt sjuka och försvagade människor har 7 dagar efter insjuknande, 2 dagar efter feber som gräns vid BEKRÄFTAD Covid-19 även om man fortfarande är snuvig eller hostar.

  Detta är en tidningsanka och bloggaren kör på clickbait-spåret precis som media (som även själva bekräftar att han agerat korrekt i separata artiklar för dubbla klick).

  Angående väntetid så finns det gott om tester som ger svar samma dag om man betalar för expresstest. Går man via landstinget är svarstiden 1-4 dagar senast jag kollade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker alltså att restriktioner och rekommendationer är tillräckliga. Bra.

   Radera
  2. Men andra dödliga ska ha munskydd även ifall de är kärnfriska? Det är ett sånt uppenbart hyckleri.

   Radera
  3. Var läser ni? Från fhms sida:
   ”Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårds­rådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola. Du kan återgå till jobbet eller skolan även om du har kvarvarande torrhosta om det gått 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn.”

   Verkar som hela SD får underkänt i läsförståelse.

   Radera
  4. @Struts. Ja det är sen gammalt. De s k eleverna längst bak i klassrummet under GP skolan. Alla skulle visst med ändå, så förvånas inte ifall en och annan t o m fullföljt ett individuellt gymnasieprogram.

   Radera
  5. Struts, bra, du är nöjd med FHM:s rekommendationer och ställer inte krav på hårdare ätgärder. Då vet vi det.

   Radera
  6. Jag tycker absolut att restriktioner och riktlinjer är bra på nuvarande nivå. Vad är det för intressant med att påpeka det?

   Det jag lyfter på ögonbrynen åt är hur folk tycker att JÅ agerat fel då han agerat utifrån de riktlinjer som finns och som även sjukvården pådyvlar sina anställda.

   Varför påpekar bloggaren vilka som är nöjda med nuvarande nivå? Tänkte du upprätta register för att neka sjukvård om riktlinjerna skärps?

   Är man frisk men har t.ex torrhosta 7 dagar efter insjuknande och man varit feberfri i 2 dygn är det fritt fram att gå till jobbet - precis som JÅ och andra gör - även folk inom sjukvården.

   Radera
 11. Hemtest levereras vanligen dagen efter beställning. Sen ca 2 dagar innan resultat (åtminstone i sthlm). Svaret får man på 1177 med Bankid-inloggning efter sms-ping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så JÅ skulle få svaret tidigast fredag, och hållit sig borta från riksdagen tills dess.

   Radera
  2. Säger bara att det går rätt snabbt att få svar. Blir man sjuk kan man ju med fördel beställa testen i början av sjukdomsperioden så får man svar innan blivit frisk. Har inga åsikter om JÅs agerande då jag inte vet detaljerna. Kanske han konsulterat en läkare. Antar att riksdagen har någon som de kan konsultera hela tiden. I vilket fall är det hans ansvar att se till att han inte covid-smittar någon om han inte är frisk. Sen är han väl redan rätt isolerad av de andra partierna, så det kanske inte är ett problem för just honom.

   Radera
 12. Krav på ansiktsmasker är ju bara symbolpolitik. Finns inget som hindrar någon från att använda ansiktsmask. Frågan är om de som kräver dels vet vad det innebär och dels om de lever som de lär och går med ansiktsmask?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen kan de inte handskas med en ansiktsmask, samt vet inte ens om att den bör bytas med jämna mellanrum (4h?). Nä det blir nog mest en falsk trygghet, är man sjuk så är det såklart bättre att stanna hemma. Vilket detta inlägg troligen handlar om. Förutom att JÅ, ändrat åsikt 180 grader och nu struntar i Corona-restriktioner givna av FHM.

   Radera
  2. Syftet med ansiktsmask av kirurgtyp är att skydda andra, inte sig själv.

   Radera
 13. Att leva som man lär verkar vara en sällsynt egenskap hos högre politiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så, men det var sällsynt klantigt av JÅ

   Radera
 14. Många politiker är hemma med full lön. Mycket märkligt och ovanligt agerat.

  SvaraRadera
 15. Tyvärr är det lite som fastnar på teflonpolitiker nu för tiden. En nyhet ligger på första plats några timmar sedan är det något uttalande från Bianca som smäller högre och då är klavertrampet som bortblåst. Detta vet politiker och forna tiders drev med avgångskrav förekommer inte. En gång i tiden räckte det med en obetald tvlicens för att avgå, brott mot smittskyddslagen försvinner i det tysta.

  SvaraRadera
 16. Kanske hittade han inspiration i Percy Barneviks gamla klassiker - "gör inte som jag gör, gör som jag säger åt er!"

  SvaraRadera