Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-15

Osäker återhämtning på Nasdaq - men Tesla rusade - guldpriset upp

Det har skett viss återhämtning på Nasdaq-börsen, men den är spretig och kanske inte alls så kraftfull som man tro, även om Tesla-aktien återigen rusade. Guldpriset har dock tagit ett kliv uppåt, vilket talar för stigande oro.
Bulls on parade(?)

Nasdaq-börsen återhämtade sig tillsammans med de amerikanska börserna något under gårdagen. Nasdaq Composite steg med +1.87% och S&P-500 med +1.27%. Dock är det spretigt med uppgångarna i enskilda aktier. Apple rusade med +3.00%, men Facebook gick -0.17%, Google -0.46%, Amazon -0.43% och Netflix -1.20%. De flesta FAANG-aktier föll alltså. Även Spotify backade och gick -1.26%, medan Tesla brölade iväg med +12.58%. Uppenbarligen har spekulanterna i den överprissatta aktien hos den ledande elbilstillverkaren lärt sig exakt noll av förra veckans hårda ras.

Samtidigt har guldpriset stuckit iväg från 1940 USD per troy ounce till i skrivande stund 1966:80 USD eller drygt 553:- SEK per gram, samtidigt som dollarn stiger.

Detta talar för oro på marknaden. Stiger både guld och dollar så letar sig kapital till trygghet just nu. Att Tesla rusar kanske inte handlar om att faran är över. Snarare ser det ut som alla tjurfällors moder just nu i aktien.
Dagschart Tesla.

Stockholmsbörsen var igår i princip oförändrad med OMXSPI på +0.12%.

I Asien är det varierande under morgonen. ASX 200 -0.08%, Hang Seng +0.58%, Nikkei -0.44% och Straits Times +0.62%.

Jag skulle inte vilja säga att faran för IT-kraschen 2.0 är över än.

5 kommentarer:

 1. Jag är lite osäker om Tesla. Ser det som möjligt att batteridagen kan ge något spännande. Men köper inga Teslor idag. Såg annars att BP tror peak oil inträffade 2019 och att det nu är nedförsbacke för oljan. (Svenska Dagbladet).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något annat än fortsatt uppgång inför 22 september vore förvånande men konstigare saker har ju hänt. Kursen stängde ju på dagshögsta.

   $ 420,69 är ett starkt psykologisk stöd vilket man kunde se ganska tydligt i fallet förra veckan, eller det höll i flera sekunder ☺️

   På kort sikt hänger utvecklingen allena på vad som visas på batteridagen. En massiv utrullning av högeffektiva pressverktyg är en bubblare.

   Radera
  2. "Oljan är på väg att ersättas av ren elektricitet. Inom 30 år är merparten av dagens fossila drivmedel ersatta av el som producerats i vindkraftverk, solceller och vattenkraft. Det förutspår oljejätten BP i sin energirapport som publicerades på måndagen."

   https://www.svd.se/oljejattens-prognos-efter-corona-en-total-kollaps

   Radera
  3. Har inte peak oil varit förra året i 40 år?

   Radera
 2. OT: Såg en utmärkt MÖP-film igår Hunter Killer (2018), ny på Netflix. Handlar om en militärkupp i ryssland och krigsförberedelser mellan USA och Ryssland. Intressant då det inte finns många filmer om stora moderna militärsystem i action mot varandra. Filmen har hög budget med skådisar som Gerard butler, Gary Oldman och tom. Mikael Nykvist, som så klart spelar ryss, liksom alla svenskar i hollywood får göra (stormare, Stellan skarsgård osv.). Filmen påminner en del om den gamla Jakten på röd oktober.
  Är man intresserad av modern krigföring så är den mycket sevärd.

  SvaraRadera