Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-09-01 09:52

Ont om munskydd i Göteborgs kollektivtrafik

På grund av service för 35000-milsrishögen spenderades morgonen i Göteborgs kollekttivtrafik. Man kan konstatera att undantaget chaufförernas  säkerhet så verkar ingen  bry sig om pandemiskyddet, och eventuell social distansering på spårvagnarna kan avfärdas som vanligt svensk folkfobi. Exakt två munskydd observerades, varav ett på mig.
Göteborgs bästa adress har klappat igen. Korsningen Vasagatan/Kungsportsavenyn. Fast vad låg egentligen här innan? En skoaffär? Klädaffär? Vem vet? Snart blir det väl Göteborgs tjugotredje Espresso House. Är ju trots allt säkert 200 m till närmaste.
Att sätta på sig munskydd är onekligen ett bra sätt att hålla folk på avstånd. I Sverige. I Frankrike var det tvärt om och munskydd användes som ursäkt för att inte hålla avstånd. I Sverige verkar snarare munskyddet vara bästa sättett att få vara ifred och hindra att någon ställer sig bredvid dig på spårvagnen.
Nu kanske ett tvättbart munskydd med Saint Tropez 2020 kanske inte är det mest diskreta, men jag tänker att det signalerar "detta är är en smittad galning som varitt utomlands och fått Covid-19".

Förutom min egen spegelbild i spårvagnsglaset på den annars halvfulla spårvagnen (lite drygt en person per två säten) tillhörde det enda andra munskyddet en 190 cm lång välsvarvad man med taktisk skäggstubb och rovdjursblick, som tog på sig munskyddet när han klev på. När denne civilklädde polis klev av vid jobbet på Polishuset på Ullevi Södra tog han av sig skyddet.

Annars verkar alltså oron över pandemin vara noll och obefintlig. Åtminstone i Göteborg och för stunden.

Å andra sidan verkar folk så där otäckt friska och man hör inte den minsta nysning. Kanske räcker det att folk helt enkelt håller sig hemma om de är sjuka? Torde vara den effektivaste åtgärden kan man tycka, då smittorisken rimligtvis är högst från den som hostar ut virus.

I övrigt kan konstateras att det märks att gymnasieskolorna öppnat igen. De flesta i kollektivtrafiken på morgonen var ungdomar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Sjukskrivningarna för förkylningssymptom ökade markant i våras, men jag har inte sett nån riktigt aktuell statistik som sträcker sig över sommaren. Så man kan ju misstänka att folk fortfarande är noga med att stanna hemma när de har symptom.

  Nån som har en aktuell länk? Förnedringskassan kanske för statistik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett den datan. Men "COVID Symptom Study" visar en uppgång i antalet med COVID19 liknande symptom senaste veckorna. Tydlig uppgång från de låga nivåerna i början av Augusti.

   https://csss-resultat.shinyapps.io/csss_dashboard/

   Vi får hoppas att den ökningen beror på andra mindre allvarliga virus.

   Radera
  2. FK har en egen sida för statistik kopplat till corona:
   https://forsakringskassan.se/statistik/coronoaviruset-statistik

   Radera
  3. Jag undrar också om hur FK-statistiken ser ut. Har hört att de som är långtidssjuka blir tillsagda att säga upp sig och söka andra jobb annars nekas dom fortsatt sjukpenning. Hoppas det är ett missförstånd som Hallengren kan styra upp för att tidigare fullt friska ska behöva säga upp sig från jobb de är utbildade och kvalificerade för och med feber och andningssvårigheter lyckas hitta nån som vill anställa dom till en tjänst där det inte är ett problem känns inte troligt.

   Radera
  4. @Martin, ja det är väl post-vacation uppgången.

   @BD, Psykisk ohälsa har ökat rätt kraftigt under sommaren, en period då den normalt sätt minskar enligt Previa bl a. Rädsla för viruset och isolering verkar vara orsakerna, åtminstone större än risken för att bli arbetslös.

   Radera
  5. Rätt normalt över sommaren annars. Den psykiska ohälsan är ju lite långsammare.
   https://www.forsakringskassan.se/statistik/coronoaviruset-statistik

   Radera
  6. Eller förlåt, normalt var väl fel ord. Högre andel sjukskrivningar kanske passar bättre. Men jämfört med våren så är det stor skillnad.

   Radera
 2. Är det inte mest taktiskt att undvika skäggstubb helt om man har mask på sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller nog mest för riktig mask, där blir det en jäkla skillnad.

   Skäggstubb är äkta polis mode.

   Radera
 3. Åtgärderna just nu kanske räcker för flockimmunitet men känns fortfarande som stor risk för en ny våg i höst.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt visavi munskydd, det hindrar när du puffar och pustar, hostar och nyser.
  Jag är avundsjuk på din rishög. Faktiskt.
  180 cm lång välsvarvad kvinna med taktisk makeup och rovdjursblick hade väl vart lite coolare?


  SvaraRadera
 5. På jobbet kom vi fram till att anledningen till att vi haft så lite smittspridning via kollektivtrafiken stavas mobiltelefon. Alla sitter fokuserade med huvudet nedåt i mobilen. Smittspridning sker via prat. Och vem pratar med någon på spårvagnen? Bara alkisar och de använder ju handsprit även i munnen som en äkta Trumpare så de smittar ju inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollektivtrafiken har gått 10-miljarder kr back, så det fanns 10-miljarder kr personer mindre att smitta, resten åkte väl sparkcykel , bil eller vabbade, kände sig dålig , jobbade hemifrån , undervisades hemma . . . . .
   Sen inte att förglömma folk köpte på sig handsprit ,tvål, rödsprit , ospätt hembränt , klorin o vätesuprosid, så det var nog mycket sanering efter varje misstänkt händelse, så vi är nog inte dumma direkt, FHM verkar nu snart tycka att munskydd kanske inte är så dåligt, visserligen då nån 5-6 månader för sent tyckande med tanke på nån 3-tusen i överdödlighet hos internerade åldringar.

   Radera
  2. Men Nils, är det inte så att anledningen till att det gått back är att man inte kunnat ta betalt? Folk har helt enkelt åkt gratis. Medvetet beslut, tror jag.

   Radera
 6. Var på Gotland i helgen (förlängd weekend) sista helgen innan allt stängs, och rätt tunt med turister.

  Men noterar att alla skötte sig föredömligt, vilket kan bero på att det mest var äldre människor.

  Färjorna tog färre resanden och hade 3 parkeringsfiler istället för fyra i bredd. Personal såg till att man gick med två meters avstånd till och från bildäck. Restaurangen hade markerat varannat bord som stängt. Det fanns rikligt med handsprit överallt.

  På hotellet observerades noggrant avstånd, och även där fanns rikligt med handsprit på strategiska platser. Frukostbuffén var begränsad till antalet samtidiga som tog för sig, vilket alert personal såg till, samt tydliga instruktioner att sprita både för och efter.

  Även andra restauranger höll bra nivå på distanseringen även om de inte var fullt lika strikta som på hotellet.

  Såg en person med munskydd och tänkte att hen kanske var högrisk eller nåt, alternativt redan sjuk, eller möjligen utlänning.

  Noterade en som hostade med ett rosslande ett par gånger ett par stolar bakom oss på färjan, men verkade i övrigt vid god vigör. Vi kom fram till att det nog var vanlig KOL eller rökhosta.

  SvaraRadera
 7. Min anekdotiska erfarenhet säger att dagis-/skolstartförkylningarna har börjat gå precis som vanligt. Känner åtminstone 4 olika familjer där barnen och även vuxna är däckade med vanliga grisförkylningar (flera av dem har testat sig och var covid-negativa). Trodde dessa förkylningar skulle spridas mindre nu men så verkar det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma erfarenhet här många sjuka bland förskolefamiljerna. Jag blev dessutom bjuden hem till en kvinna som vabbade sitt förkylda barn. Hon var ju ändå hemma bara. Tack men jag är ehm lite upptagen idag 🙈.

   Radera
  2. Samma här, dotter 11 år var i skolan tre dagar, onsdag till fredag första veckan. Vaknade på lördagen med förkylning och var hemma hela förra veckan.

   Radera
  3. Fram till för två veckor sedan följer vi 2019 kurva ganska precis. Senare statistik hittar jag inte. Vi få se hur blir under hösten, men med dagens låga smittspridning så borde det ju inte bli så stor skillnad jmf med 2019. Precis som vanligt tror jag eller t o m lägre då andra rutiner följs. Än så länge bara vecka 10-15 som avvek ifrån 2019

   Radera
  4. Tycker faktiskt det är lite primitivt att komma med alla anekdoter när all statistik finns inom räckhåll, 5s med google för den medelbegåvade skribenten (iaf om man är under 50år).

   Radera
 8. Varför servar du en så gammal fossilbil på verkstad? Köp olja och filter på biltema och byt själv så har du tjänat sköna tusingar. En fullt stämplad servicebok har begränsat värde när bilen har gått så långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad säger du om havererad AC och fjädring?

   Radera
  2. Ja det är ju en annan femma.

   Radera
  3. Acn är dålig på dem, grattis om den hållt.
   Finns ingen anledning att snåla på olja om man kört hondas hela tiden.

   Radera
  4. Berätta gärna mer om bilen, vad som pjaat och vad som blitt dyrt.

   Radera
 9. Samma anekdotiska observationer från Uppsala. Få med mask, de som har det undviks extra mycket av andra. I dagsläget ter det sig faktiskt som en bra åtgärd att ha mask för att undvika att bli smittad själv, trots att masken i sig mest är tänkt att skydda andra från dig.

  SvaraRadera
 10. Off topic (butiksläge) :
  Var det möjligen där som det låg en lakritsbutik? Vi kollade in en sådan lite snabbt precis i början av mars men hann sedan inte handla innan gästerna skulle med tåget.

  Välsorterad och lyxig, i sin nisch. Läget var något liknande, i ett hörn på Avenyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en sko och en väsk/accessoar butik som delade på lokalen, eller det är väl två lokaler men gemensam entré typ. Minns inte vilken kedja men numer är väl de flesta sko butiker samma.

   Radera
  2. Och lakrits butiken jag tror du tänker på (lakritsroten) ligger på östra Hamngatan vilket ju är avenyns förlängning innanför vallgraven, den finns kvar.

   Radera
  3. Är du säker på att du inte tänker på Lakritsbutiken i korsningen Kyrkogatan - Östra Hamngatan? Den finns fortfarande kvar.

   Radera
 11. Vad hände förresten med motståndarna till FHMs strategi, varit väligt lite mothugg där på sistone. Jag tycker det annars är kul och utvecklande med en diskussion. Vissa verkar dock bli mest kränkta. Jaja, vi får se ifall de ger sig till känna igen. Saknar Joakim och Linus på den sidan faktiskt. Linus var kanske inte den skarpaste kniven men Joakim brukar ju vara vettig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjaee, det är för sent nu, alla svaga o klena som var förtids-döbara , har dött undan, finns inte längre så många kvar att skydda, det finns nu bara starka o odödliga kvar och dom är det svårare att få dön på, så nu kan FHM skryta om underdödlighet, alltså FHM har lyckats fått färre att dö än som normalt ska dö trots kina-smittan, men det kan vara mer folkets sätt att mota kina-smittan, köpa upp tvål. handsprit, munskydd, jobba hemifrån, cykla, ta bilen, veckohandla, att själva minimera att exponera sig för fara.

   Radera
  2. Typ 3-tusen stycken har fått ett förkortat liv på typ 3-4 -månader var, eller runt 100-miljoner i vinst för pensionsverket.
   Den enes död den andres bröd.

   Radera