Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-05

Ny bok från Piketty

Den av vänstern hyllade ekonomihistorikern Thomas Piketty har tydligen kommit med en ny 1000+ sidor bok. Vad den heter spelar ingen roll, för ingen som uttalar sig kommer ändå att ha orkat läst den, och den kommer från vänstern att användas som argument för egentligen vad som helst, oavsett vad som står i den. Fenomenet att skriva luntor på 1000+ sidor är just att ingen orkar faktagranska och ifrågasätta påståenden  som påstås komma från boken.
LO, and behold!

Pikettys förra bok användes som argument för allt möjligt, och ingen orkade ifrågasätta eller faktagranska, och ingen som uttalade sig hade faktiskt läst hela boken (och än mindre förstått).

Nu har Piketty släppt en ny bok, även den 1000+ sidor som ska garantera att ingen läser och ingen heller förstår. Men vänstern kommer använda den som argument för allt möjligt ändå. Fast tydligen sågas svensk vänster som till för medelklasseliten, och att man inte är särskilt ekonomiskt vänster. Exakt var i boken det står orkar nog ingen leta reda på. Men det låter ju bra.

Alla kommer istället - likt undertecknad - bara läsa intervjuerna med Piketty, med utifrån vem som genomför dem vinklade frågor.

Så Piketty har kommit med en ny bok, vänstern kommer vänstra och höger kommer högra. Och centern kommer centra.

Någon av bloggens 150 000 - 200 000 månatliga läsare som faktiskt läst Pikettys förra bok från pärm till pärm, eller har ni bara läst någon sammanfattning på 200-300 sidor skriven av någon annan?

46 kommentarer:

 1. Jag såg honom på Skavlan där han vänstrade ut den där norske oljebaronen på ett så övertygande sätt att jag för ett ögonblick blev vänsterpartist. Var tvungen att göra armhävningar och bokföring tills det gick om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... se hur enkelt dessa personer kan ta ett grepp om din tanke! Wow, detta funkar, han vet och kan!

   Radera
  2. De flesta är bara en karismatisk fadersfigur från att vara fullfjädrade sektmedlemmar.

   Radera
 2. Den står redo i bokhyllan sedan köpet när den kom. Ge mig några år till så kanske... om inget intressantare kör om i läskön förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varfor inhandlade du med "hard cash", han hatar ju pengar och borde ge bort sina trista alster?!

   Radera
 3. Lyssnat på ljudböckerna. Bra böcker även om jag är mer höger än Piketty.

  SvaraRadera
 4. Aldrig hört talas om Piketty - lika bra det

  SvaraRadera
 5. Nej och nej.

  Det vore något för PS att låta 3-4 insatta personer läsa boken och sedan debattera mot varandra under någon timme eller två.

  SvaraRadera
 6. SVT och en debatt panel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om Alexander Bard eller annan oliktänkande får vara med, annars blir det lika ointressant som vanligt när SVT arrangerar.

   När får vi en uttömmande debatt om klimatet i SVT där personer med olika ståndpunkter får komma till tals utan bli ständigt avbrutna.

   Radera
  2. Är Alexander Bard ett orakel eller bara en motvalls ordbajsare?

   Radera
  3. Har omvärderat honom, lite förvånad på mig själv. Om inte orakel så åtminstone tänker han utanför boxen.

   Radera
  4. Finns många "stöllajävlar" som tänker utanför boxen. Varför ska Bard vara ett sanningsvittne?

   Radera
  5. Utomlands är väl just Bard erkänd framtids siare.

   Radera
 7. Har försökt läsa vänsterböcker, såsom No Logo och The End of Work, men det är en plåga. Ska sägas att en del högerböcker också är på tok för långa. De ältar om samma sak.

  Ett bra upplägg är den bok (Ett annat Sverige är möjligt) som Johan Norberg och America Vera-Zavala skrev där man får både vänster -och högerperspektivet. Den är dessutom lagom längd, som gör att man orkar igenom den sida man inte håller med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fotnot om America, festade hårt med henne i min ungdom, fantastiskt kul tjej (då iaf) men redan då extrema åsikter, diskuterade vilka som skulle skjutas när revolutionen kom.

   Radera
  2. Chockdoktrinen av Naomi Klein förutsade mycket som har hänt och händer nu i coronapandemin.

   Radera
  3. @Putte

   Jag är mot arkebusering av både lika- och oliktänkande men glad att samhället kan ge dylika en vuxen chans trots ungdomssynder.

   Vem skulle hålla i vapnet förresten?

   Radera
 8. Förra boken toppade Amazons lista över minst andel lästa sidor på Kindle. I snitt 5% av boken lästes om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 9. Jag införskaffade och läste samt läste om med behållning Jesper Roines sammanfattning på svenska av Piketty´s Kapitalet i 21a Århundradet innan den fanns i svensk översättning på Karnevals förlag något år därefter.
  Fann ingen anledning införskaffa och läsa den kompletta svenska utgåvan efter att ha gått igenom Roines excerpt.
  Finner inte på något sätt Piketty oväsentlig utan snarare angelägen trots att de åtgärder han i Kapitalet i 21a Århundradet förespråkar för att motverka den utveckling och de resultat han presenterat synes mig något modesta ... Reformism modell Light med lagom dos Valpskatt ... Inte ens en ansats till Revoluform!

  Kommer dock att införskaffa den av Wilderäng härovan nämnda Kapitalet och Ideologin samt ta den tid den kräver ....

  Om inte annat så blir måhända Piketty för egen del ett komplement till Marx.

  SvaraRadera
 10. På den tiden jag botaniserade på bokhandeln och läste intressanta böcker läste jag en bok av honom. Kommer inte ihåg vilken det var men den verkade intressant först, med en massa diagram i. Sen visade det sig att argumentationen lämnade en stor del av relevant verklighet och mänsklig psykologi utanför resonemanget för att bevisa hur bra det var om alla tjänade lika mycket eller något i den stilen. Den åkte i återvinningen vid en av de stora utrensningarna av böcker som jag aldrig mer kommer att läsa.

  Personligen tror jag att vi gått alldeles för långt i Sverige med att komprimera löneutrymmet. Det gör att folk på de lite högre nivåerna inte tycker att det är värt att anstränga sig mer, fast de lätt skulle kunna levla upp några nivåer till. Det gör att en viktig resurs inte utnyttjas till fullo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de lågavlönade behöver piskas och de välbeställda ha bonus för att anstränga sig.

   Radera
  2. Tror du på allvar att systemet med statlig skatt från inkomster på drygt 45k motiverar de som går över taket att jobba mer eller ta på sig mer ansvar? Personligen är motivationen noll att arbeta mer när brytpunkt plus 3:12 utdelningen slår i taket. Har så många fritidsintressen som jag hellre ägnar mig åt än att ge bort merparten av frukten från mitt arbete.

   Radera
  3. Se där, lata höginkomsttagare som gärna leker fritid utan att bidra.
   Frukten av ditt arbete beror väl på att du fått utbildning av samhället men det vill du inte bidra till att kommande generationer får så att de kan bidra till din pension så småningom.

   Radera
  4. Eller hur. Började jobba när jag var 15 och är självlärd. Jokes on you, boomer.

   Radera
  5. Duktigt!
   Du kan både skriva och läsa utan att gått i skolan.
   Jag blir imponerad, inte många självlärda som har din eminenta förmåga att uttrycka dig.

   Radera
  6. @Mats "Se där, lata höginkomsttagare som gärna leker fritid utan att bidra" - Det är ju i allmänhet precis tvärtom. De flesta höginkomsttagare är ju just höginkomsttagare på grund av att de jobbat hårt.

   Radera
  7. Svar till FredL. Tog du åt dig?

   Radera
 11. Han har en intressant idé att alla ungdomar ska få 1.2 miljoner när de är 25 år från staten istället för när de är 60 år så att de unga kan använda det för att etablera familjen men vänster lär knappast köpa hans tankar på ett starkare överstatligt EU även om syftet är ett socialistiskt Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle göra under för priserna på ettor på södermalm. V&MP saknar helt konsekvenstänk. Sen måste man instifta nya regler i en ond spiral tills man når Venezuela, vänsterns förlovade land, en failed state.

   Radera
  2. ... vem betalar, du?

   Radera
  3. Welcome to norge :)
   Inte bara har alla även lite mer än 1,2 miljoner, om nån ska har mer assets än 1,5 miljoner måste dom även betala skatt för detta. Mer för kommun än för regeringen.
   Och nej jag tycker inte alla ska har 1,2 miljoner personligen. Men norge göra det jätte bra, och personligen tycker jag ett ISK är idag redan förmögenhetsskatt där ,,rika" skatta varje år och måste inte flytta på pappret vid försäljning av värdepapper till nån bättre land.

   Radera
  4. Skulle bli hausse för spelbolagen! Problemet med sådana här idéer är att en stor andel inte kan hantera pengar, de skulle vara brända inom ett år och vad sen?

   Radera
  5. Pengar som snurrar i ekonomin är bra för alla. Men detta vara bars en idé hämtad från de tusen sidorna. Dessutom tog jag de från en recension av en sammanfattning från den ursprungliga boken vilket var Cornus poäng. :)

   Radera
  6. Den enklare lösningen är att folk slutar testamentera sina tillgångar till barnen (varför ska de få en bra 60-årsfest) och i stället testamenterar till barnbarnen...

   Radera
  7. @ola: det är ett fråga om perspektiv om arvet, vissa tycker det är kanske nånting att konsumera dock andra tycker det ska stanna i familjen som säkerhet för alla.
   Varför ska barnbarn konsumera om barn säkra studier till sina barnbarn, kanske barnbarn gifta sig i 20års ålder vid första tillfälle och nån barn få 50% förmögen utan nån arbete. Barnbarn måste först göra alla fel själv innan dom kan ta hand om förmögenhet.
   Och veta att man måste jobba för nya telefon och roliga spel.

   Radera
  8. Tror inte man ska testamentera massa pengar till unga individer. Det förstör mer än gör nytta.

   Målet är ingenting, vägen är allt.

   Däremot kan jag hålla med om att det inte är helt optimalt att den äldsta generationen sitter på en massa egendom som växer tills sig för varje generation, speciellt när det kommer till boende. Vid 55 år när barnen är utflugna får de ärva två sommarstugor och pengar att kunna köpa en stor våning eller fin villa.

   Skulle man sänka skatterna drastiskt, så skulle det vara enklare att arbeta ihop en förmögenhet själv.

   Radera
 12. Jag läste hela boken på engelska, minns absolut ingenting...

  SvaraRadera
 13. Ingen normal person läser en bok skriven av en fransk marxist - det finns annat att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per G Eriksson: Ingen normal person vill väl påstå att Piketty är marxist ... eller?

   Radera
  2. Nej men ideologin er Marxistisk, ta, distribuera, fordela. Grundtanken, ta det som inte er ditt med makt!

   Radera
  3. Watcher: Nix! Det finns inte minsta antydan till marxistisk ideologi, om vi nu skall använda det uttrycket, hos Piketty!
   Han analyserar och argumenterar helt inom kapitalismens ramar på precis samma sätt som exempelvis socialliberalerna hos tidigare Folkpartiet, hela SAP och i stort sett hela V. Dom skiter i byxorna så fort man nämner Marx!

   Radera
 14. Jag har läst den första boken "Capital in 21st century". Den är bra.
  Det är titeln till trots framför allt en historisk översikt av hur förmögenhet är fördelad i olika samhällen. Som mest jämlikt i OECD runt 1975, sedan dess har förmögenhetskoncentrationen ökat, så att vi nu är tillbaks på 1910-talets nivåer.
  Med ökade klass-konflikter som resultat.

  Tyvärr pratar han inte om energi. Jag rekommenderar Charles Hall's Introduction to Biophysical Economy som komplement.

  SvaraRadera