Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-17

Läsarnas favoritmånader - maj och juli populärast - januari och november minst

Dags att redovisa resultatet för vilka månader på året som läsarna tycker mest om. Den månad läsarna tycker enskilt mest om är maj följt av juli, och minst januari följt av november. Populäraste kombinationerna är juli som förstahandsval med maj som andrahand följt av maj i första hand med juli i andra hand. Bloggens eget val hittar ni nedan.
Middag utomhus den 15:e september. 20 grader i skuggan på kvällen.
Det kanske inte är så överraskande att maj och juli är de mest populära månaderna och att de minst populära hittas på vintern. December dras upp lite mot grannarna januari och november, kanske pga julfirandet och viss ledighet i slutet av månaden, samt att många i samband med detta utövar olika former av familjeritualer, t ex reser bort.
Enkätresultaten. Primär favoritmånad överst, sekundär till vänster.

Det finns förstås en del hårda läsare, där t ex 0.07%, eller sju tiondelars promille tycker att november-januari är de bästa månaderna. De kanske gillar vintersport eller bor i Australien? Rent slumpmässigt ska med 144 kombinationer 0.7% vara snittet, eller 0.75 med 132 kombinationer, men nu gick det att välja samma månad både primärt och sekundärt vilket några gjorde ovan.
Fördelning favoritmånad

Själv är jag ju lite som jag är och endast 0.79% av mina läsare är de samma.

Att jag körde enkäten nu i september är förstås ingen slump. September är min favoritmånad följt av april.

Motiveringen för september är att arbetet är igång för fullt igen efter den långsammare sommaren, vädret är fortfarande varmt och trevligt, utan att höstregnen börjat, men man kan nu vistas utomhus i vuxna kläder hela dygnet utan att bli dränkt av svett. Samtidigt kan man äta ute på kvällen utan att bli sönderstucken av mygg. Man börjar eventuellt även elda igen i kaminen för extra mys inomhus, svamp går att plocka, det är bokmässa i Göteborg (inte i år), stressen från bokrelase juli-augusti (inte i år) har lagt sig, och jag har kommit igång med nästa roman. I trädgården blommar rosorna  fortfarande och växthus och odlingar dignar av färska grönsaker. Samtidigt har ogräset slutat att växa, och gräsmattan saktar in så det är i princip inget att underhålla längre, utan man kan bara luta sig tillbaka och njuta. Och det går att bada eller vattensporta utan att vara extremist. Kort sagt - inte för varmt, inte för kallt, utan äkta lagom. Det är fortfarande sommar, utan sommarens nackdelar.

April är i mycket motsvarande, våren och ljuset har återvänt, solcellerna producerar för fullt, men samtidigt har trädgården inte kommit igång med allt vad den pressen i att hålla efter innebär. Löven är ännu inte på plats på träden, och det är därför årets ljusaste månad. Man kan också komma ut ur vinterkläderna, återigen utan att svettas sönder så man kan ha vuxenkläder fortfarande utan nedsida. Man slutar elda, så en syssla försvinner, utan att sommarens sysslor dragit igång på allvar. Vårlökarna är i full blom och det myllrar av färger. Fåglarna har börjat sjunga igen. Plus att jag helt enkelt subjektivt gillar april bättre än maj, där det kan bli svinvarmt om det vill sig illa.

7 kommentarer:

 1. Enda tråkiga med september är att det går så snabbt utför med dagarnas längd då. Såklart individuellt hur mycket man påverkas av det dock.

  SvaraRadera
 2. Håller med bloggaren om september. Men även oktober är OK. Det är höst på allvar. Inget snack om saken. Naturen slappnar av. Tanken klarnar i den klara luften. MVH

  SvaraRadera
 3. December är för mig lite hatkärlek. Brukar vara sjukt stressig månad men när man väl är framme vid kaklet så är det ofta supermysigt med 2-3v ledighet över jul och nyår. Juli är ju en förväntans månad där det beroende på väder kan vara underbart eller piss. Maj däremot är inte lika stressigt som juni innan semestern, värmen i poolen är ordentligt igång och det är inte för varmt för spabad.

  2020 är dock inte något favoritår. Inför 2020 så önskade jag och frun oss ett mindre dramatiskt år än 2019 och så blev det verkligen inte. Dubbla cancer-scares (var dock godartat för oss båda), kraftigt minskade uppdrag april-augusti, sen corona utöver allt annat. Bilen vars garanti upphör i december har också börjat krångla och verkstan tar det inte på allvar.

  Det är ju fortfarande tre månader kvar av 2020 och för 2021 så kommer jag inte önska något.

  SvaraRadera
 4. Jag är född i december, men älskar sommaren. 1. Juli 2. Röstade juni (men dött lopp med augusti).

  PS. (OT) Såg att regeringen nu ska återuppbygga det svenska civilförsvaret:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-satsar-miljarder-pa-civilt-forsvar

  SvaraRadera
 5. Lammkotletter? Passar väl först i oktober?

  SvaraRadera
 6. Älgjakten drar upp oktober för mig iaf.

  SvaraRadera
 7. Jan-feb för min del, har man tur är det svinkallt och snö

  SvaraRadera