Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-04 08:01

Kraftigt ras på Nasdaq - nedgångarna fortsätter i Asien - risk för black friday vid långhelg?

Teknikbörsen Nasdaq rasade kraftig från börsrekordet i onsdags, och med amerikansk Labor Day på måndag finns det en risk för en black friday om aktörer vill ur marknaden inför långhelgen. I Asien fortsätter nedgångarna, men det finns positiva tecken på att detta än så länge är isolerat till teknikaktierna.
Tjuren och björnen?
Nasdaq-börsen stängde på -4.96% för Composite-intex igår, och storbolagsindex Nasdaq 100 på -5.23%. Bland annat föll Tesla -9.02% och Apple -8.01%.

Nedgångarna fortsätter nu i Asien, där Australiens ASX 200 går -2.89%, medan övriga visar mer måttliga nedgångar givet omständigheterna. Hang Seng -1.64%, Nikkei 225 -1.20% och Straits Times -1.49%.

Terminen för S&P-500 pekar nedåt, och talar för fortsatt nedgång även i USA, och vi kan garanterat räkna med ett inledande ras i Europa, kanske runt Australiens -3%.

Sedan får vi se. 

Vändningen på Nasdaq kommer från ännu ett börsrekord i onsdags. Från stängning på nästan dagshögsta till stängning på nästan dagslägsta.

Generellt är det ovanligt med en börskrasch direkt från börsrekord, utan de stora rkascherna föregås ofta av en utplanande eller svagt fallande börs. Men historia gäller bara tills den inte längre gör det.

Framför allt har dock inte guldpriset reagerat särskilt, och fear on gäller alltså inte riktigt än. Nedgången från de extrema nivåerna har också bara skickat tillbaka börsen en vecka i utvecklingen. 

På andra sidan så är massa indikatorer och fundamenta på IT-bubblenivåer, men på den tiden var det andra räntor som gällde och centralbankerna höll inte upp marknaden.  IT-kraschen var utdragen över i princip två år tills den avlöstes av 11:e september-kraschen. Kraschen skedde inte över en natt, och det var få som insåg hur illa det skulle bli dagen efter att börsen toppade i början av mars 2000.

Men vi får se om det blir spridningseffekter och när eller om paniken tar överhanden.

På måndag är börserna stängda i USA pga Labor Day och med det en amerikansk långhelg. Det kan driva på skräcken i att ligga inne på börsen utan att komma ut om raset fortsätter på måndag i resten av världen. Eller så blir det tvärt om - man vill inte missa uppgången på måndag.

Ikväll har vi facit.

15 kommentarer:

 1. Är det nu det vänder ner igen? Vi kanske fick en berömd "dubbeltopp" trots allt.

  SvaraRadera
 2. De som säljer i IT lär ju svänga in på andra branscher. Kanske ligger de lite likvida över helgen och kollar av sentimentet. Om börserna rakt över inte faller idag pladask så kan det innebära att det blir inflöde i annat under nästa vecka.

  SvaraRadera
 3. Stockholms börsen öppnar plus i alla fall om än bara lite..mycket småsparare som blivit traders i och med corona mest i USA via Robin hood appen men även i Sverige

  SvaraRadera
 4. Vore inte dumt med en större nedgång nej, särskilt för högvärderad teknik.

  De flesta av "dagens börs"-inläggen verkar inte få så många kommentarer längre. Frågan är hur mycket det egentligen finns att krama ur dagliga börsrörelser när vi ändå har massa X-faktorer (pandemi, ränta, centralbanksstöd) som skjutsar kurserna upp och ner vid sidan av bolagens fundamenta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick ju en större nergång i år? Den största sedan finanskrisen faktiskt.
   Nu kanske det är obligationer som man ska satsa på. Lägre räntor skulle öka kredittillväxten.

   Radera
 5. Jag fattar knappt varför någon besvärar sig att tycka något om hur svenska börsen öppnar. För den kommer i 9 fall av 10 ändå bra tvärt ändra beteende när den amerikanska börsen öppnar och "ändrar sig" till att bli så som det går för husse.

  Det är liksom att öppna och släppa ut hunden. Den kommer vara helt överlycklig och studsa runt åt alla håll slumpartat i trädgården, men så kommer husse ut med kopplet och så följs de sedan åt under promenaden och landar ändå på samma ställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med. Det är ganska oviktig info som snabbt blir inaktuell.

   Radera
  2. Hehe. Spot on skulle jag säga. Eftersom amerikanska investerare dominerar OMX då syr det den också. Nästa två veckorna kommer att präglas av lösen den 18 September. OMXS30 är överköpt och skall ner före eller efter lösen. 1650 den 18 september är mitt tips men det kan bli ännu lägre. Turboprop du har rätt om att husse styr. :))

   Radera
 6. Sthlm ligger på plus och mitt Avanza på +107,63% i år. Man kanske ska casha in hälften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis. Själv har jag lyckats pricka in alla förlorare och ligger precis på plus...

   Radera
  2. Du borde bli fondförvaltare. Då hade du varit nr 1 på avanzas lista i YTD kolumnen :)

   Radera
 7. En förklaring annars skulle kunna vara att det är extremt tech-tungt på Nasdaq och OMX har knappt någon tech alls på large cap.

  SvaraRadera