Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-27

"Kontoren här runt Centralen har öppnat och folk äter lunch igen"

Några korta anekdoter och observationer från helgens besök i Kongliga Hufvudstaden. Livet verkar allt mer ha återgått till det normala och de tomma och öde gator och knutpunkter som observerades vid besöket i maj verkar åter vara normalbesökta, åtminstone för att vara en lördag.
Vapiano på Vasagatan mitt emot Centralen
En av de bolag inom besöksnäringen som gick i konkurs i våras var den nordiskt italienska kedjan Vapiano med sitt koncept med IT-system och kundkort, som gör det enkelt att dela upp notan. Sex restauranger togs dock över av grundaren och tidigare delägare, och kedjan drivs nu vidare med tre färre restauranger.

Jag bytte min vana trogen några ord med personalen om hur läget var och beskedet var att det tar sig och ser bra ut. Dessutom hade "kontoren här runt Centralen öppnat och folk äter lunch igen", vilket förstås är helt avgörande för många restauranger som annars får betala hyra för att stå tomma stora delar av tiden.

I övrigt var det fullt med folk ute i Stockholm både på eftermiddagen och kvällen. Kanske inte riktigt lönehelgnivå, men det känns spontant att det enda som påminner om pandemin är markeringar om avstånd i köer och närvaron av handsprit hos de flesta inrättningar.

Sedan får vi se hur farsoten utvecklas framöver. Givet att Stockholm nu ser ut som det gjorde i Frankrike i somras, men utan det meningslösa spektaklet med munskydden, så ska vi nog räkna med att vi får ett rejält uppsving i sjukdomsfall igen. Allt annat vore ett mirakel med innebörden att Sverige på något vis uppnått någon form av flockimmunitet.

10 kommentarer:

 1. En stor skillnad är att vi inte håller på och kind pussas... Något man borde slutat med iom corona i Sverige har vi slutat med handslag.

  SvaraRadera
 2. Vi är 6 personer på mitt kontor. 5 har nu återgått till att jobba på kontoret och bara jag följer rekommenderationerna. Ser det ut så på alla arbetsplatser så lär corona snart ta fart på riktigt allvar igen ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite olika på olika arbetsplatser. Som jag sagt tidigare jobbar vi (10000+ i Sverige) hemifrån resten av året. Ser på mina barn att deras efterlevnad av distansering inte är så stor längre, men de jobbar fortfarande hemifrån. Är man ute och handlar får åtminstone jag känslan att en del tar lätt på det hela, man får backa själv eller säga till när de kommer för nära.

   Infektionsnivån kommer förmodligen att anpassas till det nya beteendet och tillgänglighet på nya offer när folk nu återgår till kontoren i större utsträckning än tidigare. Därmed inte sagt att det drar iväg i ett initialt exponentiellt förlopp igen. Snarare kommer det nog att puttra på på en lite högre nivå med några hundratal fler fall varje dag.

   Radera
  2. En annan viktig faktor är att behålla 50 personers gränsen för att undvika superspridarhändelser. Om man har tillräckligt med broms på så blir det inte okontrollerad spridning.

   Radera
 3. Svar
  1. Korrekt, tyskt ej italienskt.

   Radera
  2. Avser maten. Ägs nu av en svensk efter konkursen, restaurangerna i Sverige iaf.

   Radera
 4. Ja det har ju inte fått så bra i Stockholm tidigare, de s k smittspridarna borde lära sig social distansiering och att följa rekommendationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför får jag inte ringa min gamla pappa? = socialt
   Det är fysisk distansering som hjälper.

   Radera
 5. Jag besökte Mall of Scandinavia för ett par veckor sedan. P.g.a. dålig planering blev det en lördag eftermiddag. Jag spenderade minst 5 minuter med att köra runt i garaget och leta en parkering, och då fungerar ändå det automatiska systemet som ska guida till lediga platser ganska bra. Det bådade inte gott och bekräftades när jag kom upp för rulltrappan och kastade en snabb blick längs gångstråken. Knökfullt och omöjligt att ta sig fram med bibehållet avstånd. Jag kunde vända tillbaka ner och gå genom garaget och istället komma upp direkt utanför den butik jag skulle besöka så jag kunde hålla avstånd och avlägsnade mig snabbt, men det fanns många tusen personer där (det finns 4000 parkeringsplatser) den eftermiddagen som verkade helt obekymrade över trängseln.

  SvaraRadera