Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-30 11:36

Konjunkturbarometern återhämtar sig upp till normal lågkonjunktur - högkonjunktur i flera sektorer

Med gårdagens barometerindikator ("konjunkturbarometern") från Konjunkturinstitutet (KI) så är Sveriges ekonomi inte längre kvar i misärens djupa lågkonjunktur, utan tillbaka på vanlig lågkonjunktur. Allt utom byggsektorn stiger och detaljhandel samt tillverkningsindustrin är nu i högkonjunktur.
Konjunkturbarometern till och med september 2020 Data: KI


Stora delar av ekonomin är alltså tillbaka i högkonjunktur, medan ekonomin i stort nu bara befinner sig i en normal lågkonjunktur på -5.5. Tillverkningsindustrin går framåt starkt och är på +5.8, men läget är ännu ljusare för detaljhandeln på +6.9. 

Tjänstesektorn och hushållen är kvar i djup lågkonjunktur med -13.5 respektive -11.7, och som enda negativa utveckling för de övergripande sektorerna är nu byggsektorn tillbak i djup lågkonjunktur och -10.5.

Den spikformade kraschen på coronakrisen fortsätter alltså att återhämta sig. En månad till med lika stark återhämtning och den samlade svenska ekonomin kommer vara i högkonjunktur. Orosmoln på himlen är dock att sjukdomsfallen i Covid-19 nu ökar snabbt, kanske inte i just Sverige, utan framför allt i övriga Europa. Så risken för ett W i ekonomin finns fortfarande.

En titt på enskilda delsektorer i ett senare blogginlägg.

1 kommentar:

  1. Ingves förväntar sig ingen V formation i återhämtningen. Vill minnas han killgissade på ett W varav räntan bedöms hållas låg även framöver.

    SvaraRadera