Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2020-09-30 11:36

Konjunkturbarometern återhämtar sig upp till normal lågkonjunktur - högkonjunktur i flera sektorer

Med gårdagens barometerindikator ("konjunkturbarometern") från Konjunkturinstitutet (KI) så är Sveriges ekonomi inte längre kvar i misärens djupa lågkonjunktur, utan tillbaka på vanlig lågkonjunktur. Allt utom byggsektorn stiger och detaljhandel samt tillverkningsindustrin är nu i högkonjunktur.
Konjunkturbarometern till och med september 2020 Data: KI


Stora delar av ekonomin är alltså tillbaka i högkonjunktur, medan ekonomin i stort nu bara befinner sig i en normal lågkonjunktur på -5.5. Tillverkningsindustrin går framåt starkt och är på +5.8, men läget är ännu ljusare för detaljhandeln på +6.9. 

Tjänstesektorn och hushållen är kvar i djup lågkonjunktur med -13.5 respektive -11.7, och som enda negativa utveckling för de övergripande sektorerna är nu byggsektorn tillbak i djup lågkonjunktur och -10.5.

Den spikformade kraschen på coronakrisen fortsätter alltså att återhämta sig. En månad till med lika stark återhämtning och den samlade svenska ekonomin kommer vara i högkonjunktur. Orosmoln på himlen är dock att sjukdomsfallen i Covid-19 nu ökar snabbt, kanske inte i just Sverige, utan framför allt i övriga Europa. Så risken för ett W i ekonomin finns fortfarande.

En titt på enskilda delsektorer i ett senare blogginlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Ingves förväntar sig ingen V formation i återhämtningen. Vill minnas han killgissade på ett W varav räntan bedöms hållas låg även framöver.

    SvaraRadera