Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-10 13:02

Hotel Nissastigen visar hur ett modernt hotellrum ska se ut

Utåt sett kanske det ser ut som ett vanligt stadshotell i en svensk småstad, men invändigt är Hotel Nissastigen uppfräschat och modernt. Och de nyrenoverade hotellrummen (iaf mitt) var perfekt fokuserat på det viktigaste i ett hotellrum idag - eluttag och laddmöjligheter.
Att det fanns bärpaj med vaniljsås på frukosten sänker inte betyget.
Före corona kanske jag stämplade in runt 40-50 hotellnätter om året i tjänsten, på affärsresor, researchresor, bokmässan och föreläsningar, samt upp till ett dussin privat. I år har det inte blivit så många efter alla avbokningar och frånvaro av nybokningar på grund av coronapandemin.

Så när Gislaveds kommun bokade in mig på Nissastigens hotel mitt emot kommunhuset var inte förväntningarna direkt på topp.

Hotell i Sverige är alltid rena och fräscha, men annars kan standarden variera stort när man är utanför storstäderna. Särskilt så kallade stadshotell, som funnits för evigt kan erbjuda en del överraskningar.

Jag brukar roa mig med att klassificea när ett hotellrum kan varit renovera eller nybyggtt. Före 2005 så finns det inga vägguttag vid sängen. 2005 - 2015 finns vägguttag och efter 2015 har USB-uttagen dykt upp.

Men  det finns ofta för få uttag. Jag har med mig dator, mobiltelefon, Apple Watch, systemkamera, hörlurar, 4G-puck och åtminstone två powerbanks. I värsta fall är det nio prylar som ska laddas samtidigt, även om det kanske är lite ovanligare. Men det har hänt. Värst blir det som i Hobart, när jag dessutom bara hade en reseadapter och fick göra någon brutal kedjekoppling efter att ha spenderat nästan två dygn på resande fot.

Sedan dubblar man det och är två i dubbelrummet. Då kan det bli trångt med laddning.

Men Hotel Nissastigen är nyrenoverat invändigt, kanske undantaget golven i de allmänna utrymmena. Annars fräsch modern inredning.

Och rummen var helt fräscha in i minsta detalj. 

Och hade fokuserat på den moderna resenären.

Nämligen väggutttag.

Innan jag går in på de nio bilder som krävdes för att fotografera alla uttag, så hade man också gott om klädhängarplatser inklusive galgar och extra krokar. Något en del hotell förvånansvärt nog glömmer.
Gott om plats hänga kläderna.

Vidare så hade man skippat kortströmbrytaren, som tvingar dig att stoppa i ett kort för att strömmen ska slås på. Så när du lämnar hotellrummet och tar med dig passerkortet så bryts strömmen och dina 8-9 prylar slutar ladda. Detta hade man avstått. 

Nu har man förstås som lite rutinerad resenär med sig separata icke-betalkort som man använder till kortströmbrytaren, men det är skönt att slippa göra ens det.

Vidare så är ett hotellrum inte hemma. Alltså vet man inte hur allt fungerar. Det är extremt irriterande att ha lagt sig och upptäcka att man inte kan släcka ljuset i hallen från sängen.

Så icke på Hotell Nissastigen. Här gick alla lampor att kontrollera från sängen. Från bägge sängplatserna, något som inte gäller på många hotell där man måste ligga på rätt sida för att kunna släcka ljuset. Dessutom var rullgardinen för fönstret motorstyrd. Från sängen. Stort plus.

Över då till det väsentligaste, nämligen vägguttagen. 

Förutom vägguttag måste man även ha plats för alla prylar vid sängen. Och där levererade Nissastigen med en lång hylla lika bred som dubbelsängen, stor nog för alla prylar utom en bärbar dator.
Hylla över sängen. Vägguttag, strömbrytare, USB och längst bort rullgardingsstyrningen. Hörlurar och klocka på laddning. Ja, telefonen får förstås en USB-kondom i form av den medhavda väggladdaren, men nu  tog jag foto med telefonen.

Med uttagen placerade över mitten på sängen kan man också utan problem använda mobiltelefonen i sängen samtidigt som den laddas. Bra där.
Arbetsbordet.

USB och vägguttag upprepades sedan vid arbetsbordet. Och ...

... två under bordet.

Vid de två fåtöljerna vid fönstret fanns det ett lättillgängligt uttag i fönstret. Dessutom ett nere vid golvet bakom en av fåtöljerna. Perfekt så man både kan ladda datorn medan man jobbar, plus lägga 4G-pucken på laddning där täckningen är som bäst i fönstret. (Numera undviker jag genrellt hotell-wifi pga säkerhetsriskerna och kör via egen 4G istället - i tätort är farten ofta motsvarande och surfpotten betas fortfarande inte av vad jag än gör och hur mycket jag än reser)

Vägguttag i fönstret och vid golvet.


Nu kanske ni tror att det tar slut där. Men kom ihåg att det här är ett dubbelrum. Två personer ska kunna ladda alla sina prylar. Så det fanns ytterligare två par vägguttag.

Vägguttag.

Och vägguttag.

Inte ens premiumhotell som Upper House (det hotell där jag nog bor mest pga bokmässan varje år - tillika Göteborgs dyraste hotell) har sådana här laddmöjligheter, särskilt inte så lättillgängligt till sängen. Där behöver man koppla ur sänglampan som jag minns det, om man vill ladda mer än en pryl vid sängen (telefon + klocka) men så är rummen nog från runt finanskrisen.

Så Nissastigen får 5/5 i betyg. Bra jobbat. Villig att ladda batterierna igen. Att ett hotellrum kostar under tusenlappen gör inte saken sämre.

Hur ser då den kommande generationen av hotellrum ut laddningsmässig, säg generation 2020 - 2030?

Jag ser framför mig att det kommer inbyggda Qi-laddare, samt USB C-uttag framöver, och inte bara gamla stoppa-alltid-in-kontakten-fel-USB. Många prylar som kör vanlig USB kommer åtminstone jag fortfarande ha om tio år, även om allt mer blir USB-C numera.

Jag föreläser på Hestra bibliotek ikväll torsdag klockan 18:00. Det finns platser kvar, men pga coronapandemin krävs föranmälan hos kommunen.

15 kommentarer:

 1. Jag hoppas att USB-PD tar fart på allvar snart. Grymt trött på alla olika typer av snabbladdning. Visst, på hotellet där man laddar över natten funkar väl vanlig 5V 2A USB, men telefoner, plattor och power-banks tar en förfärlig tid att ladda om man sitter och väntar.
  Så, i framtiden, USB-C med PD upp till 100W direkt i väggen tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördel nya USB C-Macbooks är att man iaf har en 60W USB-C med sig, så den kan dra på rätt bra till andar USB-C när man inte laddar datorn samtidigt.

   Radera
 2. Du har för många prylar :-)

  SvaraRadera
 3. kan inte annat hålla med eluttag verkar de flesta hotell inte bry sig om att ordna

  SvaraRadera
 4. Tips från resecoachen: Det lilla kartongkuvertet nyckelkortet kommer i går utmärkt att vika och använda för att hålla ström och AC igång utan att man behöver släpa med gamla skidkort eller dylikt.

  SvaraRadera
 5. Tips:
  1. Köp en USB laddare med många uttag. Finns 4/6/8 som inte är stora. Anker är bra märke.
  2. Ha alltid med grendosa. Då räcker det med en reseadapter. Dessutom är reseadaptarna ofta dålig kvalite och funkar oftast bäst med de tjockare solida pluggarna. Ofta funkar de sämre till tex USB laddare.
  3. Ofta får man två nyckelkort, om inte, be om ett extra, för att stoppa i väggen så att strömmen inte slår av. Vissa hotell kan man inte lura med annat än riktig nyckel.

  SvaraRadera
 6. Dude, wassup with the boots???

  SvaraRadera
 7. You had me at bärpaj med vaniljsås på frukosten

  SvaraRadera
 8. Föredömligt många uttag. Brukar ha med en liten skarvdosa när jag är ute och reser och vet att jag inte kommer behöva dra packningen några längre sträckor. Kommer inte ihåg vilket hotell det var men jag har bott på ett som hade satt in trådlösa laddare på sängbordet.

  Som tidigare nämnt hade USB-C PD 100W eller iaf 60W i väggen varit fint.

  Sen var det något scandic jag bodde på där det fanns framdragen HDMI-kabel till skrivbordet och man kunde använda tvn hjälpigt som sekundär skärm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har min USB C-presentationshub, med VGA, HDMI etc och 3 st USB-uttag att koppla till Macbooken, som därmed kan agera skarvdosa. Packar dock ur den om jag inte ska på tjänsteresa pga onödig vikt och plats.

   Radera
 9. Skaffa en Powercube. Ger 2 USB och fyra 230V av ett uttag. Går att seriekoppla så offra ett av uttagen för att få ytterligare 2 USB och fyra 230V. Med mer än 100 hotellnätter är en hundring styck av dessa en nobrainer och man slipper detta problem för alltid.

  SvaraRadera
 10. Jag brukar släpa med mycket teknik, så från tidigt 2000 tal har jag alltid en förlängningssladd med grendosa, då vissa hotell envisas med att ha uttagen på fel sida rummet eller under sängen. Brukar även ta med ett mindre verktygsetui för mindre tweaks av hotellrummet.

  SvaraRadera
 11. Vaniljsås med paj menar du väl?

  SvaraRadera