Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-09-22 15:56

Höstdagjämning - resten av dagen ägnas åt blot

Idag är det höstdagjämning, och således ägnas resten av dagen åt det påkallade traditionsenliga höstblotet. Jag bjuder er därför lyckade riter vid helgandet av den livgivande säsongen som varit och återhämtningens säsong som nu börjar, samt Frö och Fröja.
Blot
Bloggen återkommer i sedvanlig ordning i vintermörkrets gryning i morgon.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Parentetisk kommentar under avdelningen perifert vetande: Det finns all anledning antaga att begreppet Blåkulla, där alla elaka fruntimmer hör hemma, egentligen härstammar ur begreppet Blotkulla ... den plats, vanligen på en kulle, där de förkristna bloten avhölls.

  SvaraRadera
 2. Det är viktigt med riter vid olika skeden under året: fester vid midsommar och vid höstdagjämningan förstås också. Vi måste acceptera att vi styrs av ljuset och mörkret, av solen och månen. Och av naturen. Allt är inte rationellt men ändå i någon mening rätt. Blotningen åter!

  SvaraRadera
 3. De förkristna hade en lite lugnare tid framför sig när skörden var bärgad, säsongens handelståg och vikingatåg hade lagt sig, fisk och kött hade torkats, ved hade samlats. Visst fanns det att göra men det var mer tid till att berätta om äventyr och planera nästa säsong.

  Matvanorna var goda. Säd, grönsaker, mjölkprodukter, fisk och kött om vartannat. Medellängd och kroppsbyggnad var bättre än senare under kristendomen. Inget socker så fina tänder var vanligt.

  Som sagt nu börjar lägereldarna tid.

  SvaraRadera
 4. Tackar vet jag den gamla goda tiden, numera är högtiderna tråkigare.

  Adam av Bremen har skrivit lite om hur det gick till i Gamla Uppsala i Svitjod:

  ” Tor var den mäktigaste av dem och härskade över åska och blixt, vind och regn, solsken och gröda. Han var placerad i mitten med en spira i sin hand, och på hans sidor satt Oden, krigsguden, i full beväpning och Frej, freds- och kärleksguden, försedd med en väldig stående manslem. Alla de hedniska gudarna är tilldelade präster som frambär folkets offer. Om farsoter eller hungersnöd hotar offrar man till Tor, vid krig till Oden och vid bröllop till Frej.

  Vart nionde år har man niodagarsblot, en gemensam fest där folk från hela sveariket deltar. Då offrar man nio stycken av varje varelse av manligt kön, även människor, och kropparna hängs upp i en lund nära templet. Ingen får utebli från dessa blot och alla sänder gåvor till helgedomen, såväl kungarna som folket. De som antagit kristendomen måste köpa sig fria från deltagande, något som är grymmare än varje straff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, randomiserade utfall kan skapa de mest bisarra beteenden för att blidka gudarna. Läste om en forskare som slumpmässigt gav duvor mat om de pickade på rätt sätt. Efter ett tag började de associera vad de höll på med när de väl fick något, vilket slutade med att de förföll till avancerade danser och ritualer, precis som religiösa människor. Slumpen är således mycket viktig i att lura fram beteenden hos associerande individer med dålig statistisk kunskap, som duvor och de flesta människor.

   Radera
  2. Tack, Svinto!
   Av din utläggning lyckas jag dra slutsatsen att ortnamnet Åre-Duved i själva verket härstammar från det fornnordiska "årets duva-Veda" dvs en symbios av riter med rotor ur asa- och vedisk åskådning med inslag av voodoo (som i realiteten (!) härleds till islams rituella tvagning wudu). Allt slumpmässigt och holistiskt härlett ur sedvanliga källor (från systembolaget.se) samt därav hämtad inspiration och association. Stora snurren alltså, precis som detta år är. Blot en dag, ett ögonblick i sönder.
   Tack igen.

   Radera
  3. Lessmog: Din ovanstående kommentar till fullo uppskattad! I flugighet närmast av Povelramelsk kaliber och därför ytterst nöjsam att ta del utav!

   Radera
  4. Tackar, chief! FFF var modernäring, min första bok var nog Skrattataaa.

   Radera
  5. Lessmog: Må tillstå att Lingonben gav upphov till ett och annat stilla småleende!

   Radera
 5. Att ett blot kräver blod säger sig självt. Och man ska inte snåla. Minst en spädgris för att inte göra mer skada än nytta. Onödigt att sabba nästa års höskörd för en sån här sak...

  SvaraRadera
 6. När vi ändå nördar in på asatro och tid, så kanske lite summering om vad det skrivits om hur det hela tilldrog sig. Obs! jag summerar ett scenario som kanske både stöds och ifrågasätts för att göra en komplicerad historia förenklad.

  Germanska stammar fanns vid tiden innan kristi födelse ungefär där de finns nu med justeringar och med tillägget att de även spritt sig ner mot dagens ukrainska stäpper och Krim.

  Asarna enligt Tor Heyerdal var ett germansk folk vid Azovska sjön vid Tana älv (Donfloden). Dessa hade över tid varit i fejd med grannfolket Vaner. Sedemera hade de blivit fränder. Kanske av yttre tryck. Området låg inom grekisk-romerskt kulturområde och Rom stärkte sitt grepp.

  Vid något tillfälle var det dags att ge sig av från området, Åtminstone för de ledande klanerna. Dags att dra norrut till andra germanska stamfränder. Kanske jobbigt med Rom eller andra stäppfolk.

  Marschen går norrut. Vid varje ställe ses man som ganska coola av andra germanska stammar. Fränder som känner romersk/grekisk kultur bra och som kanske kör lite samma stil men är en av oss, alltså lite typ kingar.

  Enligt sägnerna droppade Asarnas top boss (Oden alltså) son efter son längs vägen som skulle vara hövding över diverse lokala germanska stammar. Med följd att samtliga germanska stammars hövdingar över tid hade ett fint släktträd till Oden, saxare, även senare anglo-saxare och nordbor. När team Oden (Asar och Vanerklaner) kom till Fyn kändes allt rätt. Man slog sig ner i vad som blev Odense. By the way Vanerna omnämndes i strider med Romarna ihop med sina germanska fränder i nuvarande Sydtyskland men då som daner.

  Hursom daner/daner slog sig ner på de danska öarna och tog befälet. Heruler, Cimbrier, angler och götar (juter) började en resa i att bli danifierade så ock skåningar och hallar.

  Asarna var lite mer rastlösa. De drog vidare med Oden, förbi de göterna längre norrut mot det jungfruliga Mälardalen. Här utanför götarnas räckvidd kunde de dominera. Lätt att dominera infödd befolkning med mer avancerade tips om hur man brukar jorden, om nya gudar som liknar romarnas, om skriftspråk, helt enkelt steget före. Bygga tempel i Gamla Uppsala för att hålla kontrollen på folket, tips från grekisk/romersk kultur. Lätt å vinne. Till slut har asarna och lokalbefolkningen smällt samman till vad vi kallar Svear.

  Ända fram till Olaf Skötkonung så titulerade man sig kung över Stora och Lilla Svitjod (stora är alltså de ryska stäpperna, lilla Svitjod är typ Skandinavien). Romerska skrifter kallade Svear för Suiner/Svioner. Hur långt är Suioni/Suomi/Sami språkligt från varandra eller Svitjod?

  Hursom sägnerna säger ju att daner och svear har samma rötter medan götar/juter/guter var på plats innan de andra kom.

  Det fanns andra gudar i Skandinavien, så kom asarna ihop med sina hang arounds vanerna och blev gudar. På en del håll beskrivs Oden som en titel, alltså flera individer som varit "Oden" dvs härkare. Jämför med Ceasar, Tsar.

  Hursom lite att fundera på i höstmörkret. Finns det någon som helst logik eller bara svammel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en liten randanmärkning:
   En del menar att vaner kommer av ordstammen /uan/ ungefär, som i sv ut-an eller ty ohne, och skulle hänföras till att dessa gudabilder saknade armar i motsats till asarna, således mera lika stockar eller kubbar. Men det är förstås likaså ren spekulation, liksom att Odin kommer från slaviska "1".

   Heyerdahl hade i alla fall ett frejdigt namn!

   Radera
  2. Men detta kan väll ändå inte stämma då vi tillbett Oden i Norden långt innan rom fanns. Brånsålders folket i Norden dyrkade Oden och hade många av dom gudar och riter som vi förknippar med vikingarna. Bränsåldersmänniskan i Norden har sitt ursprung från området kring Kaukasus och stäpper där. Samma folk vandrade ut till Indien. Man härleder även gruppen i Kaukasus från Mesopotamien där våra nordiska asagudar har sitt ursprung.

   Radera
  3. Och för att ytterligare röra till det hela så finns ju också den skola som bl.a. företräddes av J.A Hellström, religionshistoriker, professor och biskop i Växjö under början 1990-talet, som gjorde gällande att Asatron i sin helhet var en reaktion på och en konkurrerande lokal avbild av den framväxande Kristendomen tiden runt millenieskiftet 1000.

   Samt att Heyerdals teorier om Kaukasisk migration i detta sammanhang mött stark kritik bland övrig etablerad forskning inom fältet.

   Dessa ämnen var mycket på tapeten för 30-35 år sedan i samband med TV-serien Svearikets Vagga som vissa kanske kommer ihåg.

   Radera
  4. Ja, en del kanske minns spridda brottstycken.
   Var det inte så att Rom i själva verket var Skara eller nåt sånt?

   Radera
  5. Lessmog: Jodå ... och Uppsalatemplet låg som alla kan förstå högst uppe på Kinnekulle! ... Monumentalt Rudbeckianskt i lokalpatriotisk Västgötaanda!

   Radera
  6. För den som inte visste det så har senare tids DNA forskning givit västgöta-skolan rätt på alla punkter som går att påvisa med DNA. Fast jag hänvisade inte till denna skola då jag först skrev även om jag tycker den låter trolig. Utan jag hänvisar till de bronsåldersfynd man gjort i Norden där man kunnat påvisa att asatron var bronsålderns gudstro alltså 1800 år före Kristus födelsedag. Detta har jag aldrig hört någon invändning mot. Där emot kom huden Tor in senare har jag för mig

   Radera
  7. Ja, det är säkert en massa olika faktorer som bidragit. Visst fanns gudasagor och olika utvecklingsstadier av dessa innan Tor Heyerdals tänkta invandring. I de flesta fall är det lite av varje. Om det kom någon betydelsefull klan från söder så lär de varit snabba att kläcka ur sig att jovisst det är vi som är gudarna.

   I de germanska sagorna refereras kungarna härstamma från en eller annan son till Oden. Att det var ett team som tog sig till Odense. Landet norr var Norveg och söder därom Sörveg (saxarna och friserna). Centrum blev ju då DK. I Sverige kollar ju de flesta på Birka, Gamla Uppsala och Skara etc, men i Uppåkra utanför nuvarande Lund började det hända utvecklande förändring tidigt, influerade av något nytt som verkar dykt upp. Intressant program på SVT om det för något år sedan. Att några infuencers dök upp som var mer påverkade av romerska nymodigheter och drog nytta av det samt hävda att de var ju gudarna var väl ett sätt att ta över.

   Radera
  8. Men fattar ni inte att det INTE kan varit så som Abbe påstår att Rom tryckte på folkvandring mot Norden som tog med sig asatron?? Den fanns ju redan här under bronsåldern då bronsåldern pågick från 1800 fkr. Och romarriket började först 800fkr. Alltså 1000 år tidigare

   Radera
  9. Men snälla Gargamel, det var inte alls vad jag beskrev. Jag beskrev vad Tor Heyerdal summerat om att germansk invandring av klan kan ha skett som tagit sig an att personifiera asatro.

   Det är inte exakt samma upplägg i färg och form som varit på plats hela tiden. Den utvecklades och förändrades över tid. Att några sluga figurer dök upp under folkvandringstid och iklädde sig roller var ju inte otroligt. Romerska härskare kallade ju sig för levande gudar.

   Sluta skumma igenom tex Gargamel. Läs ordentligt istället.

   Radera
 7. Jag har också blota i dag. Offrade e hel del Co2 till gudarna från min hög med byggavfall i skogen. Var rätt mysigt när man gick dit i mörkret och la på planker och grenar i periferin som inte brunnit upp.

  SvaraRadera
 8. Nu kommer höstnätterna, slår ett slag för den enkla saken att bara gå ut och se stjärnhimlen såhär års, förutsatt att du bor ”på landet”. Gärna med en fällbar solstol, filt och en god öl till. Testa, du dör inte av det..

  SvaraRadera