Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-18 12:31

Höjd tobaks- och alkoholskatt ska gå till försvaret - "omkring en krona" för en flaska vin

Föreutom att sex miljarder årligen ska gå till försvaret via en skatt på bolån dolt som bankskatt, meddelar TT nu att en höjd skatt på tobak och alkohol ska ge förvaret en miljard om året. Det handlar om 25 öre för en långburk, "omkring en krona" för en flaska vin och "några kronor" för en flaska sprit.
En krona till försvaret.
Det ser alltså ut att handla om att lösa trycket på försvarspolitiken dubbelt. Initialt via en miljard mer i finansiering, men på lång sikt genom att få försvarsvänner att dö av i förtid på grund av högre alkohol. och tobakskonsumtion från väljargruppen.

TT skriver:
"Den exakta utformningen av skattehöjningen är inte klar, men en flaska vin blir omkring en krona dyrare 2023, en 75 centiliters flaska sprit blir "några kronor" dyrare och en öl knappt 25 öre dyrare."

Tyvärr ska denna för skattebetalarna frivilliga merfinansiering av rikets försvar först införas år 2023, men om tre år blir det alltså fritt fram att sponsra försvaret genom att supa och röka så mycket som möjligt.

Tills dess kan du se till att ta lån för att köpa en ny bil eller låna till en dyrare bostad, så finansierar du försvaret den vägen. 

Ironin i att försvarshatare och femtekolonnare behöver bli nykterister och sluta röka framöver, för att inte vara med och finansiera försvaret extra överträffas möjligen av att sojalattevänstern på Södermalm kommer stå för ännu större tillskott till försvarsbudgeten via sina högbelånade lägenheter i femmiljonersklassen och uppåt.

18 kommentarer:

 1. Varför inte ge de olika myndigheterna mandat att driva in sina skatter själva, då torde Försvarsmakten med sina möjligheter att underbygga med hot om våld om man inte betalar säkra inbetalningar.....Nej det enda rätta ar att lappa befintliga hål och omprioritera från fusk och utlandsbetalningar som inte tillför någonting annat än att andra länder tycker vi är korkade.

  SvaraRadera
 2. En fundering, varför måste man öronmärka pengar till just försvaret från särskilda punktskatter såsom bolån och alkohol? Varför inte bara bestämma att försvaret behöver mer pengar och sedan ta det från allmänna kassan precis som allt annat?

  Då kan vi ju öronmärka allt till allt? Känns helt meningslöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra ursäkt att höja skatter. I praktiken är inte pengarna öronmärkta.

   Radera
  2. Att omprioritera är tydligen inte att tänka på. Allt åt alla.

   Radera
  3. Det tas från den allmänna kassan. Man höjer försvarsanslagen samtidigt som man höjer skatterna med vad som beräknas som motsvarande belopp.
   Det handlar alltså inte om öronmärkta pengar.

   Radera
 3. Vi snusare har ju blivit plågade sedan Anders Borgs tid... Men om det går till försvaret så kommer jag att dubbla mitt snusintag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud ja vad snusen gåtts åt hårt med skatt. Man tjänar väl mycket på det som smugglas till Norge och Finland också.

   Radera
  2. Ahh, regeringen vill att finnar och norrbaggar ska vara med och betala vårt försvar. Blir säkert flera tusenlappar i månaden...

   Radera
  3. Snus är väldigt tacksamt att politisera. Å ena sidan är det tobak och hamnar då i samma kategori som rökning när man vill höja skatten för att minska skadeverkningarna. Men samtidigt vill man sälja det utomlands som ett nästan sunt alternativ till rökning, och då är det precis som vetenskapen visat närapå ofarligt.

   Radera
 4. Nu gäller det att börja dricka på allvar för Sveriges trygghet. Kan inte bli bättre.

  SvaraRadera
 5. Jag som varken dricker, röker eller snusar, hur skall jag bidra till försvaret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får helt enkelt offra dig, och börja nyttja nämnda laster.

   Radera
 6. grymt så med denna skatt och bolåneskatten får man ihop till sju nya jas plan !

  SvaraRadera
 7. Jag kommer också supa något hårdare och börja röka efter drygt 20 års frånvaro. Vad gör man inte för försvarets bästa?

  SvaraRadera
 8. Vi var ytterst nära att satsa på kärnvapen men då kom plötsligt onkel sam och sa att vi försvarar er vid eventuell konflikt men det kommer de knappast göra längre så jag ser väldigt positivt på att vi skaffar kärnvapen det är enda vägen som jag ser det att hålla lögnarna i öst på plats.

  SvaraRadera
 9. Sjukt att statens grunduppgifter bekostas av punktskatter medans vi har råd med hur mycket bistånd och andra lyx utgifter som helst inom vanliga skatteramar

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 11. Vilka puckon kom på det där?
  Staten borde vända på det. Vi får köpa vinflaskan för en krona och staten skjuter till resten till försvaret.

  Då blir det en vinvin situation Istället.

  SvaraRadera