Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-23

Har Trafikverket ändrat sig och sätter nu upp laddstationsskyltar?

I helgen såg jag en första laddstationsskylt någonsin. Så sent som 2017 vägrade Trafikverket sätta upp skyltning till laddstationer, utan satte bara upp dem för fossilstationer. Men nu är åtminstone Circle K nära Oljehamnen i Göteborg uppmärkt med skyltar. Någon som sett detta på fler ställen?
Skylting om laddplats på lokalväg. Motsvarande även ute på trafikleden och på vägen till stationen.
2017 vägrade Trafikverket sätta upp skyltar för elbilars laddstationer, utan bara för fossilstationer, även i fall med nybyggnation. Istället skulle elbilsförare vara tvungna att pilla med appar för att hitta var man laddar, vilket fossilbilisterna och gasbilister slipper.

Fast nu var nya Circle K väster om Älvsborgsbron faktiskt uppmärkt som laddplats. Både ute på trafiklederna och inne på lokalvägarna. Fast det kanske bara är en av de 20 laddplatser bland Sveriges runt 4000 - 5000 laddplatser som finns på Uppladdning.nu, som har fått tillstånd att skyltas av Trafikverket.

Exakt varför Trafikverket inte skyltat för laddplatser utan bara för gas och fossilstationer är en mycket intressant fråga. Det är nästan som att någon på myndigheten motarbetar elbilar. Fast det är klart, snart kommer en Volvo-märkt riktig elbil, och då blir det förstås ändring.

Någon som sett skyltning för en annan station?

Circle K Vädermotet, som den tydligen heter hade två CCS supersnabbladdare om 150 kW och två 50 kW lite mer ålderdomliga kombinerade CCS/CHAdeMO.

9 kommentarer:

 1. Jodå, har sett dem i minst 1 år på lite olika ställen.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Det sitter en utanför Karlshamn (längs E22, avfart 52), den har nog suttit där i ett par år.

  SvaraRadera
 4. Tycker att Trafikverket motiverar det ganska bra i artikeln du länkar till. Där sägs också att om man skulle ansöka för skyltning till bensinstation i dagsläget så skulle det troligen ej godkännas det heller. Sedan om det stämmer är en annan fråga.

  "– Vi måste utgå från de regler vi har idag och när de gamla skyltarna för bensinmackar kom upp då var det en annan policy som gällde. Och vi kan ju inte plocka ner skyltar som godkänts och redan sitter uppe. Men om de skulle ansökt idag skulle nog inte de heller godkänts."

  SvaraRadera
 5. Det handlar alltså om att en eller flera anställda i Trafikverket , aktivister eller åsikter , ska gälla typ lag.
  Lövin ska ju ändra på Trafikverkets åsikter, Trafikverket består o styrs av människor med åsikter om deras förträfflighet.

  SvaraRadera
 6. Såg senast en på E6 i höjd med avfart 21 (Lund) då den pekar till en Circle K mack med laddstation

  SvaraRadera
 7. Yes, sett vid nyare Cirkel K. Själv reagerade jag på hur otydlig symbolen är. Många och små detaljer som inte syns på avstånd.

  SvaraRadera
 8. Det hade varit önskvärt om det framgick på skyltningen hur mycket klipp det var i laddaren också. Spannet är ju onekligen stort.

  SvaraRadera
 9. Såg en i somras på E6 vid avfart 91 (Stenungsundsmotet). Hittade dock aldrig någon laddare, det hade behövts någon mer skylt än bara ute på motorvägen.

  SvaraRadera