Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-10 13:53

"Går det bra att swisha?"

Restaurang Ströget på Hotel Nissastigen i Gislaved kör stenhårt med betalning via Swish. Inte bara minskar det smittorisken så här under coronapandemin, utan Swish är också avsevärt billigare som företag än de förlegade betalkorten.
Havets Wallenbergare med potatispuré, pepparrot och smörsky på Ströget i Gislaved.
"Går det bra att Swisha?" ekar genom lokalen när hovmästaren kommer fram till nyanlända lunchgästers bord. Och det gör det. Alla betalar med Swish. Bara skanna av lappen på bordet och betala. Lätt och enkelt.

Så inget kladd med kortterminaler, och med det åtminstone en eliminerad smittorisk, förutom att sallad bärs ut av personalen för att undvika bufférisken, och maten levereras till bordet.

Men framför allt är Swish billigare än korttransaktioner.

Som Sparbankskund börjar Swish-kostnaden som företagare  på 1:50 SEK per transaktion och nedåt. Andra bankers företagstjänster kan dock vara dyrare tydligen. Korttransaktioner börjar på runt 3% om man inte ska betala månadsavgifter. Redan innan 100:- SEK är Swish lönsamt, och med fyra lunchgäster för 396:- SEK blir skillnaden ett antal kronor även om restaurangen är nere på en procent i kortavgift.

Dessutom ofta enklare för kunden att fiska fram mobilen än ett kort.

Själv väljer jag numera alltid Swish om möjligheten erbjuds vid köp online. Mitt telefonnummer kan jag utantill och koden till Mobilt Bank-ID sitter i muskelminnet. Dessutom måste man även med kort oftast ändå legitimera sig med Bank-ID på grund av den dubbla säkerheten på de åldrande korten. 

I butik kör jag i alla fall utom företagsköp med Apple Pay via handleden och mina Apple Watch. Apple Pay fungerar ju även från Mac-datorn eller mobilen vid onlineköp, men det är få svenska butiker som stöder detta. Annars oerhört smidigt med en identifiering med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning så löser sig även leveransadress. Visserligen ligger det kortteknik där under, men förhoppningsvis kan man i framtiden helt ta klivet bort från Mastercard och Visa. 

Dessas ålderdomliga kort är bara ett arv av ren vana och chip och nu blipp är bara de sista dödsryckningarna. Framtiden kommer handla om andra betalsystem än kort, likt Swish. Och nu kommer dessutom den europeiska standarden för utbyte mellan Swish-motsvarigheterna i olika länder. Så man kommer kunna swisha även utomlands, även om det kan bli avgifter som kund.

Men med fler och fler företag som kör Swish så tror (jag har alltid fel) jag att Swish mellan privatpersoner kommer förbli gratis. Det är på företagsbetalningarna som Swish blir lönsamt. Och vem vill gå tillbaka till att restaurangen ska behöva dela upp notan, istället för att man gör det privat via Swish?

25 kommentarer:

 1. Apple Pay med klockan är ju det klart smidigaste sättet i mitt tycke. Swish i all ära, men att behöva fiska upp mobilen, hitta appen, scanna och identifiera sig med BankID är ju ett par moment fler. Självklart är det ett plus att företagaren slipper den högre avgiften, men min lättja vinner nog där.

  SvaraRadera
 2. Jag tror också Swosh mellan privatpersoner kommer fortsätta vara gratis. Dock inte med ditt argument om delade restaurangnotor - med Swish kan ju ändå var och en betala så mycket till resutaurangen som deras del av notan motsvarar, istället för att en betalar restaurangen och resten Swishar denne.

  Vid onlineköp däremot är det för mig självklart att alltid välja faktura när så är möljigt så jag kan betala när jag fått varorna. Annars kör jag med ett kort med månadsfaktura så banken får ta smällen om något visar sig vara fel och jag slipper att själv ligga ut med pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr eller senare kommer det onlinetjänster som skippar korten och gör att man får samma trygghet i att bestrida fel. Klarna på faktura är ju i princip det redan.

   Radera
  2. Jag använder också alltid faktura (Klarna), där det är möjligt. Få varan - betala sedan. Det har fungerat felfritt genom åren. Använder faktiskt även kortet flitigt. Mycket möjligt att jag ändrar beteende framöver. Det är ju inte alla som tar kort numera. Fast det dröjer nog innan samhället blir helt "kortfritt", gissar jag.

   Radera
 3. Tänk på att smittan sker främst genom Aerosol och inte kontakt. Det räcker att stå bredvid en smittad eller befinna sig i samma rum. Inga munskydd hjälper. Så eleminering är det inte tal om även med Swush.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa? Vad jag kan hitta finns det inget bra underlägg för det. covid är långt ifrån mässling (luftburet på riktigt). Jag satt bredvid en som visade sig ha covid i en timme. Själv blev jag inte smittad och ingen annan från den föreläsningen heller. Dock är ett exemplet långt ifrån bevis. Men när en vanlig person tar vanligtvis i ansiktet ca 23 gånger per timme så känns det icke troligt.
   DOI: 10.1016/j.ajic.2014.10.015

   Radera
  2. Här i kommentarsfältet är det mest killgissningar. I förrgår så var Norge föregångslandet, idag har de dubbelt så hög smittspridning och följer Sveriges modell numera 🤷‍♂️ (som övriga länder inom Europa).

   Radera
  3. https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/aerosoler-kan-vara-en-smittvag-vid-svar-influensa/

   Radera
  4. Okej kompis, kan vara då. Det står kanske nån procent över en killgissning. Din källa är dock lika utdaterad som vissa länders modeller tyvärr...

   Radera
 4. För jobbyn betalar vi 2.50 per transaktion (SEB), så för belopp under 100 är det dyrare än sämsta iZettle-dealen (2.4%).

  Fördelningen 50/50 mellan kort och swish (och 1-2% kontant). Överväger att ge någon slags rabatt till kunder som betalar med swish.

  SvaraRadera
 5. Tror precis som bloggaren att Swosh kommer fortsätta växa. Svårt att se vad de traditionella korten ska ha för plats i framtiden när Swush rycker fram. Själv använder jag Swash nästan dagligen. Go Swesh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swäsch, gick din poäng över mitt huvud taget.
   Rätt in under mitt stundom.
   :D

   Radera
 6. Jag läste smörsky som någon slags exotisk rysk maträtt.

  SvaraRadera
 7. En krogkedja här på framsidan kom med QR-kod och onlinemeny inom några dagar från restriktionernas införande... Scanna - välj - swisha, så kommer det goa vandrandes så som sig bör.
  Varför skall man behöva gå till baren för att köpa öl?

  SvaraRadera
 8. För mig känns det riskabelt att ha Bank-ID på mobilen och jag har av den anledning valt bort Swish. Det minskar risken att jag i ett väpnat rån tvingas till överföra likviden på mitt bankkonto till ett av rånarna uppgett konto. Frågan är dock hur stor risk detta är i praktiken. Jag har aldrig hört talas om det och en sådan överföring kanske går att upphäva i efterhand. Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Swedbank är det ganska säkert. Jag har INTE "utökat mobilt BankID" aktiverat.

   Det innebär att inget på mitt konto kan ändras. Swishs beloppgränas (max/vecka) kan inte ökas. Man kan inte lägga till nya mottagare (bankkonton/bankgiro osv). För båda krävs bankdosan.

   Sedan har jag inga kort kopplade till mina Swedbankkonton. Jag använder Revolut.

   Jag antar om rånaren ser att man har mycket på sparkontot (finns bättre ställen för det än banken) men utan möjligt att lätt få tillgång till det kan det spåra ut till kidnappning/tortyr.

   Radera
 9. Blir skönt när allt kan köras från klockan eller mobilen.
  Lite kul att när mobilen kom skippade jag armbandsklockan. Den fanns ju på mobilen.
  När aktivitetsklockorna kom "skippade" jag mobilen. Gick ju att läsa sms, mail och svara på mobilen från den. Vet, hade fortfarande mobilen i fickan så skippade egentligen inte men ville få lite power.

  SvaraRadera
 10. Hur ska man dä samla eurobonuspoäng med amex? :)

  SvaraRadera
 11. Går det bra med kontanter?

  SvaraRadera
 12. Ett annat problem med Swish är att det inte funkar för utländska turister, som jag själv. Lite spännande att komma hem till Sverige för att se vilken lokalt begränsad teknik som ni snöat in er på för tillfället. Hej Postgiro, SMS-biljetter och Swish.

  SvaraRadera
 13. Swisha för att gå miste om 2k i cashback från komplett bank? Vem är man då dum att säga nej till gratis pengar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag har Biliakortet för cashback, men såg att Kompletts kort verkar vara bättre. Tack för tipset. :)

   Radera
  2. Komplett bank är väl det som är bäst i dagsläget. Cashback är dock småpengar jmf med bostadsavkastningen på 100k/månad än så länge detta år.

   Radera
 14. Bra med konkurens om betalningar, kan ju hålla nere kostnaderna. Kort företagen exp Visa har levt gott på kortavgifter som företagen betalat.
  Troligtvis införs det en avgift för Swish när det blivit tillräckligt etablerat INGET är gratis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har byggt en wallet till kryptovalutan Nano (Canoe) och Nano är snabbare än Swish, funkar i hela världen och är faktiskt helt utan avgift. Många tror inte det är sant (nästan alla kryptos har avgift, även om den ofta är väldigt låg) men det är bara att testa själv. Då blir plötsligt 2.5kr per betalning en ganska stor summa totalt för en liten verksamhet med många små betalningar.

   Radera