Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-11

Fredagsmys: Det blev IKEA för USB-laddning

Dags för lite fredagsmys. Angående tidigare frågeställning om ny laddningslösning för USB på skrivbordet, så landade jag faktiskt till slut på prylar från IKEA. Prisvärt, och de trådlösa laddare jag har från IKEA sedan tidigare har aldrig strulat.
Lampa med trådlös Qo-laddare och USB-uttag installerad.

IKEA har prisvärda och faktiskt rätt bra IT-prylar numera, inklusive deras produkter för det sk smarta hemmet som deras Trådfri-produkter med lampor, rullgardiner mfl. Visar kanske att när väl någon bjässe hoppar på tekniktrender så går det att pressa priserna rätt rejält utan att tumma på kvalitet. Missa inte priserna på IKEA:s USB-sladdar.

Då jag även behövde en arbetslampa till skrivbordet, så blev det en kombinerad arbetslampa, Qi-laddare och USB-uttag Riggad från IKEA. Den uppfyllde inte hela specen, då den bara hade ett USB-uttag, men minskade antalet prylar och vägguttag rejält.

Istället blev det några IKEA-prylar till.
Riggad, Livboj och Åskstorm

IKEA:s USB C-laddare Åskstorm har ett USB C-uttag på 40 W och två USB A-uttag och pluggas direkt in i grendosans vägguttag. Ska jag verkligen ladda allt så tar jag bara fram den och får tre uttag till. Kostade 199:- SEKiner. Sedan blev det IKEA:s USB C Qi-laddare Livboj också. Kostar hela 49:- SEK eller i sammanhanget nästan gratis jämfört med andra produkter. Dock ingår ingen USB C-sladd, men det har jag redan. Därtill är Livboj så kompakt att den med lätthet går ner i min Unipörs eller för den delen ryggsäck och kan tas med som trådlös laddare på resor.

Gamla fristående vägganslutna Qi-laddaren från IKEA åker ut i köket och PowerCube:n hamnar i lådan med förlängningssladdar.

Bra grejer, IKEA. Synd inte Riggad fanns i körsbär bara, men jag kan leva med det. Min Markus skrivbordsstol är också från IKEA, även om jag ärvt den från författarkollegan Chris Bergs far. Chris kommer för övrigt med en riktigt bra ny thriller Draksådd på NoNa Förlag om en månad. Jag har testläst boken, och det är en mycket skicklig och värdig hantering av ett mycket svårt ämne. Rekommenderas.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys.

12 kommentarer:

 1. "Kostar hela 49:- SEK eller i sammanhanget nästan gratis jämfört med andra produkter."

  Jag väntar bara tills din bank höjer något med 49 kronor. Du kommer då att säga att det är nästan gratis och går till försvaret dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken djup och insiktsfull kommentar =)

   Radera
 2. Inte för att pissa på dina fredagstacos, men orsaken till att IKEA-grejorna är billiga är troligen att de är undermåliga. Den trådlösa laddningen på både Riggad och Livboj är på max 5W, vilket gör att trådlös laddning tar väldigt lång tid. Läggar man lite mer pengar kan man få trådlösa laddare som laddar med 10W, vilket är mycket mera hanterbart.

  USB-PD på 30W är också i klenaste laget, och det kan tänks att den laddaren inte ens orkar mata datorn om den går tungt beroende på hur hög effekt den har. Alternativt så går det bara segt att ladda batteriet medans man jobbar. USB-PD-specifikationen är på upp till 100W.

  Inga av USB-portarna stödjer någon form av snabbladdning heller, så det kan ta sin tid att ladda telefoner och annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom kvalitet så brukar ju priset påverkas till stor del av volym också. Och där är IKEA är rätt starka.
   Så jag tror inte det nödvändigtvis är undermåliga produkter.

   För övrigt så är det väldigt stor skillnad i hur mycket effekt en trådad 3:e-partsladdare lyckas förhandla med en telefon. I många fall blir det inte mer än 5W även via sladd faktiskt.

   Radera
  2. Ikeas laddare har i flera tester visat sig vara extremt stabila och säkra, så det är nog inget problem. Kanske låg effekt på den trådlösa laddningen, men de ligger nog där en stund ändå. Plus att det finns en variant som man kan försänka ner i sin möbel, det blir snyggt.

   Radera
  3. Ladda långsamt är ofta mer skonsamt för batterierna.

   Radera
  4. Och när det gäller deras laddbara batterier finns det de som misstänker att det rör sig om Panasonics top-of-the-line batterier i annan förpackning:

   https://gizmodo.com/are-ikeas-7-rechargeable-batteries-actually-pricey-ene-1823204061

   Radera
 3. Kör Åskstorm för som extraladdare till Macbook Pro, funkar grymt.

  SvaraRadera
 4. Ikeas teknikprylar eller led håller alltid godkänd kvalitet. Och om de av någon orsak inte gör det så har man utmärkt garanti.

  SvaraRadera
 5. Nu tar fogden SAS. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 6. Det finns en auktoritet på området https://lygte-info.dk/

  Allt om laddare batterier mm. Jag brukar alltid kolla hans resultat innan jag beställer tex USB-laddare.

  SvaraRadera