Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-14

Försvagad Lukasjenko krälar för Kreml - rysk trupp officiellt till Vitryssland

De fortsatta massiva demonstrationerna och protesterna mot Vitrysslands1. diktator Lukasjenko har klart och tydligt allt mer försvagat diktatorn och regimen. Han har nu rest till Ryska Federationens Sotji för ett toppmöte med Rysslands diktator Putin, som inte ens mötte honom på flygplatsen, och rysk trupp går nu officiellt in i Vitryssland under förespegling av en övning.
OS-byn i Sotji 2014.
Lukasjenko är alltså märkbart försvagad av de fortsatta protesterna, där det enbart i Minsk går ut 100 000-talet människor på gatorna i demonstrationer mot diktatorn igen och igen. Oavsett hur hårt polisen slår till mot enskilda demonstranter låter sig inte massorna skrämmas bort, trots att det även skickats in militär i bland annat Minsk.

Vitryssland har nu gått med på en tidigare ej annonserad militärövning tillsammans med Ryssland och Serbien, vilket innebär att rysk trupp nu går in i Vitryssland officiellt, under täckmantel av en övning.

Samtidigt har Lukasjenko flytt rest till ryska Sotji vid Svarta Havet, känd för fiaskot vid vinter-OS 2014, strax innan krimkrisen. Han ska där träffa Ryska Federationens diktator Vladimir Putin, men möttes inte ens på flygplatsen. Det handlar inte om ett möte mellan likar, utan om ett möte mellan en undersåte med mössan i hand och den höga herren ifrån Kreml.

Frågan är vad officiella och inofficiella resultat av mötet herre-undersåte blir. För uppenbart är att Lukasjenko nu är i underläge och verkar förlorat allt folkligt stöd utom från polisen och en del militärer.

Den ryska regimen ska redan tidigare tagit över Vitrysk statsmedia, och styr numera den officiella statliga rapporteringen inom landet enligt samstämmiga mediauppgifter. Frågan är hur mycket Lukasjenko längre har att säga till om, och hur mycket som styrs från något av den ryske presidentens kontor i Kreml.

Tydligt är att vasallen söker någon form av hjälp och stöd från Kreml. Vi får se om det blir som i min roman Höstsol och Vitryssland kommer omvandlas till en delrepublik i den Ryska Federationen, kanske med Tjetjenien-garantier att Lukasjenko får vara lokal småpåve resten av livet, med fria händer att göra vad han vill.

1. Nej, jag använder inte den av regimen önskade Belarus som namn på landet, lika lite som jag kallar Finland för Soumi, Ryssland för Rossija eller Nederländerna för Nederland. Lev med det.

18 kommentarer:

 1. Undrar vilka delar av den vitryska militären som inte mobiliseras? Det borde inte behövas många kompanier som sätter sig på tvären för att operationen skall bli PR-mässigt extra jobbig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen när bryr denna typen av människor sig om dålig PR?

   Radera
  2. Inte alls, inte alls, inte alls, men om en tröskel klivs över så respekten faller som i Östtyskland rasar allt.

   Radera
  3. Östtyskland föll för att någon blev anställd till helt fel jobb, det hade absolut noll med avsaknad för respekt att göra.

   Radera
  4. Det är väl klart att de bryr sig om PR. En diktator är ju bara så stark som folket kring hen tillåter. Med folket menar jag inte tvunget befolkningen utan det kan räcka med ett fåtal nyckelpersonen inom militären eller kyrkan t ex, som i sin tur har förtroendet av sina undersåtar osv. Så har det alltid varit.

   Radera
 2. Tycker att det är bra att du står på dig. Allt fler börjar säga Belarus istället för Vitryssland.. vad heter Sverige på ryska egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shvetsia eller något sånt...

   Radera
  2. På vitryska heter det Швецыя uttalas enligt Google Šviecyja.

   Så det får heta Vitryssland ett tag till.

   Radera
  3. Ja, de får väl börja uttala Sverige Sverige helt enkelt.

   Radera
  4. Dålig jämförelse. Vitryssland är en benämning som föredras av den ryska regimen. Belarus har en annan känslomässig konnotation och är ett sätt att mentalt frigöra sig ifrån den (påtvingade) ryska identiteten. Märk väl att sedan ryska journalister tog över i Minsk har Vitryssland använts istället för Belarus i nyhetsförmedling. Allt för att främja ett narrativ som gynnar Kreml.

   Radera
 3. Finns det chans att militären tar över helt och utlovar nyval, eller fortsätter eländet i tangentens riktning och militären blir helt underställd Kreml? Eller skulle Kreml inte tillåta det förra om det nu finns demokratiska krafter inom militären, vilket jag inte har en aning om?

  SvaraRadera
 4. Tycker polisen och militären ser rätt fåniga ut Vitryssland. Med sina svarta masker ser de ut som de klätt ut sig till Tengils män i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. De börjar tappa sitt macho, Tengil själv passa bra in på Lukasjenko.

  SvaraRadera
 5. Här kan det kanske vara läge att erinra om den gamla samizdat-vitsen om Lukasjenko?

  Härskaren skröt med sina språkkunskaper:
  "Jag kan tala tre språk!"
  "Det var som värst. Kan Ers Excellens avslöja vilka språk det är?"
  "Vitryska, ryska och engelska!"
  "Oj oj, det var verkligen imponerande. Kan Ers Excellens kanske ge oss ett smakprov på engelska?"
  "Hände hoch!"
  "Fantastiskt! Fast det är faktiskt tyska egentligen."
  "Haha, då kan jag alltså FYRA språk!"

  Naturligtvis kan jag inte gå i god för sanningshalten i alla detaljer. Dock är det nog inte heller fullständigt osant, i någon mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner om den gamla presidenten Mitterand, som hävdade att han visst kunde fler språk än franska. Han talade latin också.

   Radera
 6. Fast Serbien ska väl inte vara med på militärövningen?

  SvaraRadera
 7. Tror att Kreml vill köra maktövergång så street smart som möjligt denna gång. Att som i Ukraina tömma fängelser och skicka i dessa skrumphjärnor att besätta Kharkiv, Odessa etc. i form av oroade medborgare gick ju käpprätt åt skogen. Ukraina är ett jättemisslyckande i Kremls book of records.

  Nä det gäller att i rätt ögonblick framstå som att man banar väg för en positiv förändring. Någon någorlunda ansedd oppositionspolitiker kommer in i bilden. Det lovas lite justeringar här och var. Lukasjenko var inte bra enas alla om och Ryssland blir ett fint stöd för en positiv utveckling. Alla happy och Kreml blir good guys i stora folklager. Det lär vara generalplanen. Luka får kolla in en datja runt Sochi när han ändå är där. Kanske kan han bli granne med Yanukovich. Ryssland inleder ett nytt fint samarbete om att realisera Unionsstaten och Rysk trupp får nya fina baser när Suwalkigapet.

  SvaraRadera