Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-29

Finns det nya IT-jobb som öppnat för permanent distansanställning?

Jag har hört ej verifierade uppgifter om IT-arbetsgivare som nu lagt ut kvalificierade permanenta distansanställningar när de söker jobb - kort sagt att du kan ta jobbet utan att behöva flytta, och kan bo var som helst så länge du har Internet. Någon som sett dessa jobb. Alltså inte callcenter eller support, utan kvalificerade tjänster.
Foto: Thomas Jensen, Unsplash

Enligt en opinionsundersökning beställd av distansarbetemjukvarubolaget Citrix och genomförd av Sifo, refererad i Computer Sweden, så kan 38% av respondenterna tänka sig att flytta till en annan del av Sverige eller rent av utomlands om distansarbete blir normalt. Orsaken uppges främst vara ökad livskvalitet, med närhet till natur som den vanligaste anledningen, vilket 68% uppgav. Man vill helt enkelt inte egentligen bo i storstaden, utan gör det på grund av jobben. 15% uppgav att de ville komma närmare släkt och vänner och sju procent på grund av bostadspriserna. För de naturromantiska svenskarna är det alltså den svenska naturen som är den starkaste drivkraften för att flytta från stan.

Jag har hört talas om men inte kunnat verifiera om att flera arbetsgivare nu utlyst kvaliciferade IT-tjänster som permanent distansanställning. Alltså inte någon callcenter eller support, även om detta inte är några enkla jobb utan ställer rätt höga krav på personlighet, utan systemutvecklare, gärna med ordentlig erfarenhet.

Fördelarna är flera - större rekryteringsbas, möjlighet till att pressa lönerna och spara på lokalkostnader. Och möjligheten att kunna runda LAS. För LAS gäller per anställningsställe, inte per arbetsgivare. Den som tar en distansanställning kan alltså sparkas oavsett hur många som anställts efteråt. Men framför allt kan redan anställda på det befintliga kontoret sparkas och man kan behålla den distansanställde. Något förenklat - LAS är ju annars alltid bara en fråga om pengar i kompensation.

Tillbaka till huvudfrågeställningen.

Har du sett dessa kvalificerade IT-jobb utlysas där permanent distansanställning är ett alternativ istället för att tjänstgöra på en viss ort?

Jag känner flera i byn som jobbar permanent på distans, men de är egna företagare. Nu pratar vi om att anställa folk på distans.

30 kommentarer:

 1. Har funnits i alla amerikanska IT-bolag jag arbetat på, med skillnaden att tjänsterna sällan utlyses som remote, utan knutna till ett kontor. Är det rätt tjänst (arbeta med kunder globalt) och framför allt rätt person/kompetens så har remote inte varit ett hinder på något decennium i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är Remote-anställd på amerikanskt bolag sedan 7 år utan placering till kontor. Är chef över ett gäng konsulter i EMEA som också jobbar på distans. I flera fall finns inte ens kontor i landet de bor i, och jag bryr mig inte vartifrån de jobbar så länge jobbet blir gjort.

   Radera
  2. Ja enklare IT-arbeten fungerar väl utmärkt remote. Det blir lätt lite värre när man kommer upp i nivå.

   Radera
 2. Har precis signat för svenskt bolag på kvalificerad tjänst med trevlig lön. Kommer jobbar på distans. Förväntas komma in till kontoret om det absolut bara måste ske, kanske pga workshop eller liknande som inte bör hållas på teams

  SvaraRadera
 3. Är det verkligen klarlagt att distansarbete är att utgöra egen driftsenhet? Man införde ju nya bestämmelser i LAS precis på grund av detta:

  LAS § 22:

  "Har arbetsgivaren flera driftsenheter, fastställs en turordning för varje enhet för sig. Enbart den omständigheten att en arbetstagare har sin arbetsplats i sin bostad medför inte att den arbetsplatsen utgör en egen driftsenhet. "

  ... dvs det kan bli en organisatorisk knytning till driftsenhet snarare än geografiskt. Verkar dock inte finnas många rättsfall här än, men det kommer nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kreativa arbetsgivaren öppnar då en filial i Trångsviken, en i Myggträsk osv. som av en händelse bara har en anställd per ort och ingen kontorslokal?

   Radera
  2. Ja, det går -- fast det håller nog knappast i rätten om syftet enbart är att runda LAS. Juridik handlar ju mycket om avsiktstolkning.

   Radera
 4. Ja, ett rekryteringsföretag söker c#-utvecklare för kunds räkning att arbeta helt på distans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget handlade väl om kvalificerad arbetskraft och inte om finniga tonåringar som kan programmera C#? Eller missade jag något.

   Radera
 5. ja, vi anställer systemutvecklare är arbetsorten inte längre är lika relevant. Men som Ridiculous cadet skrev ovan, ibland så förväntas man kunna ta sig till något av kontoren. Men det har blivit en stor förändring i "remote policy" efter corona.

  SvaraRadera
 6. Varför skall vi ha IT ingenjörer som arbetar på distans i dyra Sverige? Det gamla östblocken har många IT ingenjörer som gärna arbetar på distans till avsevärt lägre kostnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Språket är en stor anledning gissar jag.

   Nu finns det säkert coola och hippa IT-bolag som kör allt på Engelska men på de flesta ställen är det Svenska som används i dokumentation, kommunikation, på möten osv.

   Radera
  2. Det och möjligheten att inget vara för evigt. Bara för att en tjänst är på distans nu så känns det nog bra om arbetsgivaren känner att det finns möjlighet att "komma in" för arbetstagaren vid större möten osv.

   Radera
  3. Det har nog med kultur och kontinuitet att göra. Har man ett etablerat företag som lett utvecklingen under många år vill man behålla kontinuiteten/kunskapen/ledarskapet för utvecklingen av framtida produkter. Kultur spelar också roll. Svenskar är i allmänhet pålitliga, ansvarstagande, målinriktade, arbetar bra i grupp, tar eget ansvar i platta organisationer, ser till helheten, etc. Det är därför man vill behålla den tekniska ledningen från Sverige, även om man outsourcar mycket jobb till lågkostnadsländer och partners i dessa.

   Men visst, efter ett tag fattar de galoppen, börjar ta eget ansvar, egna initiativ, etc, och blir mer försvenskade likvärdiga partners. Så vi exporterar inte bara kunskap iom outsourcing/partnerskap, utan även svensk arbetskultur. En win-win situation.

   För jobb i framkant (i början av en produkt) skaffar man normalt partners i hög/mellankostnadsländer, eller länder som producerar ingenjörer med hög kvalitet i överflöd (Indien o Kina), medan i slutet på en produkts liv outsourcas underhåll till något lågkostnadsland. Också win-win, billigt för oss och de får en chans att lyfta sig i näringskedjan.

   Radera
  4. Därför att i många fall måste konsulter förstå lokal kultur, strukturer, lagar osv. Jag är chef för ett gäng konsulter och en del av konsulterna jobbar off-shore medan resten jobbar lokalt i sina länder. Då får man en mix med lokal närvaro som ofta är nödvändig inte minst pga språk samt lägre kostnader för mer mekaniska aspekter av leveransen.

   Radera
 7. Jag har personligen (tjänsteman, byggbranschen, sthlm innerstad, juniora tjänstemän under mig) blivit erbjuden anställning på distans med fri bostadsort om jag pallrar mig till sthlm nån gång i månaden.

  Så det gäller inte bara IT-sektorn.

  SvaraRadera
 8. Många arbetsgivare har mycket att jobba med för att bli attraktiva distansarbetsplatser. De flesta klarar inte ens av att genomföra ett distansmöte på ett professionellt sätt.

  SvaraRadera
 9. Det här gäller just nu för det företaget jag arbetar på:

  • Most importantly, stay at home if you feel any symptoms.
  • We recommend that you work from home if you can.
  • Working from home is a recommendation. This does not imply that you are forbidden to go to the office.
  • Work from the office if you are not able to perform your work efficiently from home.
  • If you need to be at the office, avoid public transportation at rush-hour.
  • If you are at the office, maintain social distancing and put extra attention to hygiene.
  • If you are a manager, ensure to separate the workforce so that not everyone in critical function visit the office at the same time.
  • All work trips and events – both domestic and international – continued to be cancelled/postponed until further notice.

  Vi har kvalificerade utvecklare som har arbetat hemifrån sina bostäder i t ex norra Sverige under flera år redan, så det är inget problem om du har rätt kompetens. De företag som _inte_ kommer att tillåta distansarbete post-corona (nåja, post-corona är nog ett rätt luddigt begrepp) kommer att straffa ut sig själva i jakten på kvalificerad arbetskraft.

  SvaraRadera
 10. Jag känner personligen till 2 bolag i Malmö som anställer sin mest kvalificerade personal helt oberoende av bostadsort och med inga krav på att någonsin komma in till kontoret. Deras bästa kanal för att hitta utvecklare är stackoverflow

  SvaraRadera
 11. Finns flertal amerikanska bolag som anställer oavsett ort, land eller tidszon.
  Exempelvis
  https://zapier.com/jobs/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smartrecruiter har gått helt online och lagt ner sina kontor.
   https://www.smartrecruiters.com/news/smartrecruiters-goes-remote-forever

   Radera
 12. Jag har en lite speciell situation då jag rapporterar till en chef i USA, men har mitt närmaste kontor ca 1.5 pendling från min bostad. Han har sagt att han inte bryr sig var jag sitter. Nu hör det till saken att "mitt" kontor råkar ligga i DK och jag bor i Sverige. Såsom skattereglerna ser ut så är jag idag tvignad att kaste bort 3h om dagen och en massa pengar på att byta skrivbordet hemma mot skrivbordet på kontoret, eftersom jag annars "anses" socialförsäkrad i Sverige och då tvingas betala svensk skatt & sociala avgifter. Nu inte minst iom Corona så har detta blivit allt mer ifrågasatt och kritiserat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här en aktuell text i frågan.
   https://www.norden.org/sv/news/finansministrarnas-nej-tvingar-granspendlare-betala-skatt-i-tva-lander?fbclid=IwAR1TxnwTWPvUphS5tIgxX7p9bmoRO4yt0d6nmOMAfZNnv_7Glxlz6nDO5dQ

   Radera
 13. Som introvert vill jag verkligen ha jobb hemma ett psr dagar i veckan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är många inom autismspekrat som vill det.

   Radera
 14. Jag och sambon blev anställda med distansarbete som plan från dag ett. Flyttade ut på landet i sverige direkt från ett huvudkontor nere i europa. Finns ett sverige kontor i malmö men måste bo med riktig vinter.

  SvaraRadera
 15. Har arbetat från utländsk bostad några månader om året senaste åren men i år funkar det inte pga. Corona.

  SvaraRadera
 16. Det är inte helt unheard of i min bransch med anställning på remote men jag har ännu inte sett den ökning av utannonserade tjänster (anställningar) på remote som jag förutspådde. Det kommer dock, förutspår jag också ^^

  Det är dock redan vanligare med att anställning sker med emfas på "rätt person" mer oaktat geografi, dock med villkoret "bra att vara på plats iallafall lite", inte minst i initial onboardingfas. Bygga team, bli bundisar etc lattjo som är rätt 1900-tal.

  Inom branschen är dock remote vanligt, dock som egen eller frilansare. Frilansade mycket hemifrån de senaste åren och är idag glad över att vara hemmavid igen, dock som anställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja enklare IT jobb som programmering fungerar utmärkt remote. Går man upp några intellektuelka steg krävs det än så länge fysisk närvaro men det kan säkert utvecklas det med. Om än lite mer komplicerat.

   Radera