Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-09-30 18:51

Fasadtvätt

Förr eller senare är det dags. Dags att konstatera att huset behöver målas om. Men först fasadtvätt, vilket nästan gör att man ångrar beslutet att måla om, om det inte vore för att tvätten exponerat var färgen börjat flagna.
Detalj på fartsukvisten
Min mangårdsbyggnad byggdes ut 2001, och målades då i enhetlig färg mellan gamla och nya delen. Nitton år får ändå sägas vara rätt okej utan att behöva måla om. Nej, exakt vilken färg det handlade om vet jag inte. Målaren tycker det verkar som man dels har målat över Falu rödfärg, dels målat med Falu rödfärg och dels även målat över delar av huset som varit vitt, ej grundfärgat vitt. Så har också de olika fasaderna haft lite olika nyans, men jag har alltid utgått från att det bara är för att huset har blekts olika på olika sidor.

Ommålning är en av underhållskostnaden för en egen villa, och beroende på hur stor villan är och om man gör arbetet själv eller tar in någon, samt hur länge färgen höll, så kan det hela gå på en driftskostnad på mellan 500 - 1500:- SEK i månaden för ommålning, som förstås behöver fonderas.
Farstukvistens räcke är numera vitt, men ...
Tar man in målarfirma så ska man komma ihåg att det finns arbetsskyddskrav på t ex byggnadställning, vilket kan kosta en del för en normalstor villa. Detta har man dock antagligen tillbaka i nedkortad tid för målning, plus att den kan kläs in med klimatskydd så det går att måla året runt, så länge det är plusgrader. Även om man målar själv är det nog värt pengarna att bygga ställning.

Men först ska förstås fasaden tvättas, inklusive sprejas med olika medel och sedan högtryckstvätt.
... det syns nu var ett lager färg har släppt på lockpanelen även på den vind- och solskyddade norrsidan.
Och snacka om att tvätten av fasaden var värt det.

Det är nästan så att jag ångrar beslutet att måla om, med tanke på hur snygg det blev med ren fasad, iaf så ren som det går. En del fysiskt slitage har ju lämnat märken på särskilt vitt knut och foder.

Nu lägger jag inte ut hur söderfasaden ser ut efter tvätt, men det blev bara ett ännu mer korrekt beslut att måla om. Då den skyddande dalen huset ligger i här uppe högst upp på berget sluttar åt söder, är det alltid från söder det blåser när vinden väl träffar huset. Värst är det för vindskivorna, som kommer behöva bytas helt. Men det får bli när byggnadsställningarna är på plats.

Men man får vara nöjd. Nitton år är längre än de förväntade 10-15 åren fasadfärgen ska hålla.  

Annars är det enklast att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att en fasad håller för evigt. Liksom allt annat i bostaden. Så det verkar billigt att bo.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Har tegelfasad och måttligt av trä att måla på villan, men det räcker till i alla fall, norsk målarfärg ska vara betydligt bättre, funderar på den när det blir sommarstugans tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, miljösämre färg brukar hålla bättre och längre. Samma gäller tryckt virke.

   Radera
  2. Jag målar också med norsk färg. grundar med "barn-diarré" Visir och sedan Demidekk eller Drygolin. Inomhus målar jag med "Tena" Lady.

   Radera
 2. Brukar stå på pall med pallben och vingla när jag målar, resten tar jag från stege där jag inte når.

  SvaraRadera
 3. En av de bättre investeringarna man kan göra med ett hus. Målar man i tid, håller det betydligt längre. När det väl har flagnat och träet blivit grått, får man ofta måla om betydligt oftare.
  Den norska färgen kanske är bättre, men med en matsked kopparpasta i vanlig oljefärg, slipper man i alla fall påväxten. Miljövännerna kanske fäller en tår, men det är ju inte så mycket bättre med kemikalier för rengöring vartannat år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är färgen på färgen helt opåverkad av kopparpastan?

   Radera
  2. Har gjort det med vit färg i många år nu och det syns ingen skillnad för ögat.
   En matsked av Biltemas kopparpasta per liter, ordentligt nedrörd i färgen räcker gott.

   Radera
  3. Fy fan vad bra, kopparpasta. Borde man kunna använda i båtbottenfärgen också.

   Radera
  4. Koppar är en tung metall. En burk Hempel dazumal vägde betydligt mer än en liter mellanmjölk! (Köpte ut åt en släkting, som fått samvete sedan dess)

   Radera
 4. Var glad att du inte har oljelasyr på fasaden, det är 5 års intervall på den. Dock slipper man grunda..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag vet. Mitt förra hus var laserat. Det målade jag om 2x på 9 år. På stege. Fi fan.

   Radera
  2. Varför finns ens det alternativet undrar man ju då. Fy vad segt att måla så ofta...

   Radera
  3. Jag har hört att oljetäck-lasyr, som jag också målar med vissa av mina byggnader, inte flagnar.

   Radera
 5. Lite OT kommentar. Är det inte dags att du byter namn på V*TLISTAN, till något mer accepterat ord. Såsom de flesta amerikanska storföretag redan gjort. Tänker främst på dina annonsintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker något i stil med Falu Kopparberg ... ?

   Radera
  2. Högst aktuellt ämne faktisk - https://thenewstack.io/words-matter-finally-tech-looks-at-removing-exclusionary-language/

   Radera
  3. "This month the tech industry’s lexicon is seeing a small but significant shift: Common technical phrases, most notably “Master/Slave” and “Whitelist/Blacklist” that have been red-flagged as offensive, or even racist, sometimes for decades, are getting updates. Android and GitHub announced this week that it is starting to changing “master” designation to “main,” alongside Android, Gitlab and Splunk. Many orgs are also looking at replacing the concept of “whitelist” in both its documentation and in its APIs. Other companies and open source projects are following suit."

   Bra, tycker jag. Nu går det fort, varför reprimanden.

   Radera
  4. Don't you see that the whole aim of Newspeak is to narrow the range of thought? In the end we shall make thoughtcrime literally impossible, because there will be no words in which to express it.

   Radera
  5. Red-flag? Tänker ingen på de stackars indianerna?

   Radera
 6. Tvättade med ättika och vatten i somras. Funkade lika bra som målartvätt.

  SvaraRadera
 7. Alla som tror man tjänar på på en bostad p.s.s. som t.ex. en investering på börsen och därför argumenterar för höjda skatter på boende som om det fanns en avkastning, tänk ett varv till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det har man ju faktiskt gjort de senaste 20-25 åren ju. Jag blev t ex miljonär på det sättet utan att ha sparat en krona i aktier. Sen kan man förstår göra bra och dåliga bostadsaffärer.

   Radera
  2. Men du betalade säkert reavinstskatt.
   Jämförelsen är om du lagt samma pengar på börsen t.ex. indexfond med först köpesumman och sedan allt underhåll och driftkostnad, då hade du haft bra mycket nu efter 25 år. Då borde väl det vara rimligt med förmögenhetsskatt från första kronan för att likställa tillgångsslagen?

   Radera
 8. Tvättar huset ca vart 2-3 år med högrycksspruta med teleskop, så slipper jag klättra så mycket. Har även kört takpannorna med den när jag flyttade in, men efter det behandlat med moss/algmedel typ vartannat år eller så. Hel ommålning vart 10-15 år, vindskivor och fönsterfoder lite oftare. Olika sidor och delar slits olika fort. Södersidan är den som tar mest stryk av solen, så den får avgöra när det är dags.

  Det gäller att hålla efter så blir det inte så mycket jobb, och räcker med ett lager färg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra kåken hade plåtinklädda vindskivor, som nya efter 20 år. Rekommenderas särskilt om man har två våningar och vill slippa ställningar mm.

   Radera
  2. Jag trodde inte att högtryckstvätt var bra för fasadtvätt. Det stänkte för mycket fukt in i strukturen och mögel började växa innanför panelen. Jag använder trädgårdsslang och borste.

   Radera
  3. Går ju även att köra med vindskivor av cembrit (med trämönster) så kommer dom aldrig att ruttna. Syns ingen skillnad mot äkta trä när dom sitter där uppe.

   Radera
 9. Mangårdsbyggnaden har vitlackerad aluminiumpanel, sattes upp 1978. Lika fin idag. Tvättas med vattenslang och mjuk borste vart 3:dje år. Perfekt

  SvaraRadera
 10. Målade om i omgångar, grund och ett lager ena året, andra lagret sommaren därpå. Hyrde zip up ställning. Det är betydligt billigare och väldigt flexibelt, jämfört med att byggaf ställning runt. Men det förutsätter att man har plan yta runt huset som den kan stå på.

  SvaraRadera