Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-28

Enkät: Vem tror respektive vill du vinner amerikanska presidentvalet?

Vi kör om tidigare undersökning. Vem tror respektive vill du vinner amerikanska presidentvalet 2020? Svara nedan.
Den amerikanska flaggan vajar från Trump Tower i New York
Enkäten hittar du nedanför. Övriga presidentkandidater är förstås inte med, då de är oväsentliga. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på denna enkät, och kan inte koppla svaret till dig. Som vanligt alltså.

62 kommentarer:

 1. Vill Biden. Tror Trump försöker ogiltigförklara valet och orsakar en lång tid utan president efter 20 januari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte elektorskollegiet utse (tror det är i slutet av dec) så utser representanthuset president. Gäller dock att varje statsdelegation har en röst.

   Radera
  2. Det är svårt att ta valet på allvar när demokraternas kandidat är uppenbart dement.

   Radera
  3. Medimixus, till skillnad från republikanernas kandidat? Hur menar du nu?

   Nulli secundus

   Radera
  4. anonymous. Nja, republikanernas kandidat har trots allt gjort en hel del bra för världen. Uppfriskande med en politiker som talar klarspråk. Sen är väl inte han heller perfekt men knappast dement, ännu.

   Radera
  5. Klarspråk? Njae...
   "språk som dels är tydligt, dels är begripligt för de avsedda mottagarna" - Kan väl hålla med i den definitionen, ofta väldigt enkelt språk riktat till lågutbildade.

   Men samtidigt gör det ont att se "Klarspråk" användas om uppenbara lögner och ständig förvanskning av fakta eller historia. Även om det sägs på ett tydligt och fördummat sätt.

   Radera
  6. Donald är väll nominerad till Nobels fredspris?
   Bra med en president som för en gångs skull inte startar en massa krig.

   Radera
  7. Haha, nominerad av en islamofob som förutom nominerar hej vilt även tycker att Putin ska styra Norge, klimatförnekar och stulit miljoner från sina egna föräldrar (som inte vill sammankopplas med galenpannan).

   Jag kan bli nominerad till en Oscar men betyder inte att jag har någon chans eller bör vinna.
   Kul argument :-D

   Radera
  8. Klarspråk? Karln svamlar utav helvete. Gjort en hel del bra för världen? Han har ingen politik, han försöker bara berika sig och sina närmaste, och framställa sig som bäst. Du trollar.

   Visst är Biden dement och i den meningen ganska likvärdig i tydlighet, så man får väl se till vilka som står bakom.

   Radera
 2. Svårt att säga, Trump har faktiskt gjort mer för världsfreden än t.ex Obama, vad Biden kommer att göra vet man inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump kan tyckas ha åstadkommit en del kortsiktiga resultat, men på lång sikt tror åtminstone inte jag att hans styre gjort världen till en vare sig säkrare eller mer fredlig plats.

   Radera
  2. Biden kommer inte att åstadkomma någonting, för det blir Harris som tar över strax efter tillträdet. Valet står alltså som jag ser det mellan Trump och Harris.

   Jag tror och vill att Trump vinner, men hade hellre sett en annan kandidat än Trump som driver de frågor och den politik han driver, precis som med SD i Sverige.

   Radera
  3. Ja, upplägget med Biden-Harris luktar bait-and-switch lång väg.

   Radera
 3. Jag har ingen aning om hur det kommer sluta.

  Håller tummar och tår för Trump dock.

  MAGA2020

  SvaraRadera
 4. Den tänkte jag glatt svara "Trump" på, men sen sved det för mycket att hävda att jag vill ha någon av dem.

  De kunde gärna få komplettera sina valundersökningar med utslagsfrågan "oddsen för att du orkar släpa dig till valbåset?".

  SvaraRadera
 5. Jag är inget fan av Trump. Men jag både tror och hoppas att Trump vinner. Främst för att han har fått de ekonomiska hjulen att rulla rejält i USA. Men hade jag fått röstat i USA, vore mitt val Trump, för att han är den första presidenten på länge, som inte har startat ett nytt krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ibland verkar det nästan vara inböres dito

   Radera
  2. Jo, men det är väl marxisterna i BLM som startat det.

   Radera
  3. Visst är det nästan som att välja mellan pest eller kolera, men tyvärr måste jag nog hålla på Trump.

   Radera
 6. Tror Biden. Men jag trodde stenhårt på Hillary 2016, så jag är ju en kontraindikator.

  Eftersom varken jag själv eller någon jag bryr mig om bor i USA vill jag Trump. Karln är ju klart underhållande när man betraktar honom från säkert avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte minst kul är det att Trump kräver att Biden ska drogtestas före/efter de kommande valdebatterna, och att han själv i så fall låter sig testas. Detta pga att Biden ska ha uppvisat extremt ojämna prestationer vid tidigare debatter.

   Radera
 7. Tror Trump men hade önskat en konservativ av Margaret Thatcher-typ.

  SvaraRadera
 8. Jag kan ärligt inte förstå hur man som ickeamerikan kan hoppas på Trump. Ingen annan i hela världens demokratier skulle komma undan med en bråkdel av hans beteende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle du kunna lista det som du anser vara det mest anmärkningsvärda i "hans beteende"? På vilka sätt har det drabbat amerikanska medborgare och världen?

   Radera
  2. Att skriva 'jag kan inte förstå' - si eller så.

   Testa ställa frågor, för att förstå.

   Istället för att låta sitt ego dygdhetssignalera.

   Radera
  3. Nu skrev jag ju ”som icke ickeamerikan” eftersom jag inte vare sig har kunskapen eller vill låtsas att jag kan något ljupare om hur presidentvalet faktiskt påverkar USA medborgare utan min kommentar var mer från ett europeiskt/svenskt perspektiv.
   Men en liten lista kan jag väl göra ändå fast ni vet ju den redan men samtidigt antar jag att nedan är ok oavsett om man är president eller heter Nik eller Osquar!
   • Grab them by the pu**y. (Visst vi har haft det i Sverige också Stig Malm kallade ju S kvinnoförbund för fi**stimmet så då är det väl inget att ta upp på denna lista)
   • Fake news. (Kan man inte begära mer av en president än att på väldigt många för presidenten kritiska frågor svara med ”fake news”, många bloggkommentatorer kräver väldigt mycket mer svar av våra politiker tex).
   • Vurmandet för Putin (Oavsett om Trump troligtvis har rätt att Europa har åkt snålskjuts på försvarsutgifter inom Nato, så kan vi ju inte komma ifrån att det inte är bra om USA drar ner på sin närvaro här i Europa.
   • Idolen Putin. Kan Putin sitta kvar till 2036 borde det ju vara lätt fixat för mig med oavsett valutgång. (Inget citat medn oroväckande att redan nu och har gjort en tid pratar om valfusk).
   • I Kalifornien är de ju odugliga på att räfsa sina skogar (Så klimatfrågan finns ju inte utan det saknas räfsor).
   • Slår split i samhället. (Nån har redan skrivit det här på bloggen, verkar vara mer intresserad av inbördeskrig. Själv tycker jag att en en president eller statsminister skall vara en enande kraft)
   Och ja jag är höger i Sverige men kan fortfarande inte förstå hur Trump kommer undan så lätt, men det kanske kan förklaras med att jag inte reser till världens alla hörn så ofta och är en bonne helt enkelt.

   Radera
  4. Svensk media är om möjligt ännu mer vänstervriden än amerikansk dito och har inte i någon större utsträckning rapporterat om alla Demokraters missöden, inte minst Bidens...

   Som att han inte klarar av att ta guds namn i sin mun. lallade gud för "den där, ni vet". Sånt går ju hem i den kristna delen av USA...

   Alla Bidens rasistiska uttalanden... Hade Trump sagt en bråkdel av vad Biden sagt hade svenska redaktörer fått hjärtstopp.

   Vinklingen är stenhård i media och svensk media ska vi inte ens tala om, de rapporterar ju knappt vad Fox news säger, och resten av amerikanska högernyhetssidor är stämplade som "extrema"...

   Radera
  5. Oj, jag måste träffat precis rätt.

   I din långa relativisering finns, inte helt överraskande, inte en enda undran om varför.

   Radera
  6. Helt rätt, Osquar. Varför kommer han undan, hur har han lyckats med en så bra teflonkostym? Jämför med Bill som åkte på riksrätt för skön stund som endast involverade tre personer.
   Så varför eller, upplys mig gärna!

   Radera
 9. Biden har, i alla de valundersökningar som kommer, en så stor ledning att Biden vinst är en lågodsare (om än inte garanterat). De intensiva försöken från Trumps stabs sida att delegitimisera valet är väl deras hail mary. Den intressanta biten tycker jag är är hur det går i senatorsvalet. Där är det mycket jämnare, och det valet kommer till stor del avgöra vad som händer framöver.

  Om republikanerna behåller senaten och Biden blir president så kan man misstänka att det kommer bli väldigt likt Obama åren. Det kommer cementera ett djupt dysfunktionellt styre där det krävs att senaten och presidenten är från samma parti för att något skall bli gjort. På sikt är det oerhört skadligt för det federala systemet i USA, eftersom det kommer fortsätta förlora sin legitimitet.

  Om demokraterna vinner senaten (och presidentstyre) så kan man förvänta sig en enorm omdaning av politiken de närmaste åren. Räkna med att de kommer försöka lägga till delstater (DC, Puerto Rico och kanske Guam), vilket skulle minska den republikanska överrepresentationen i Senaten kraftigt. Man kommer antagligen också öka antalet domare i högsta domstolen och även öka antalet federala domare (det sista vore faktiskt riktigt bra hur som helst, eftersom de federala domstolarna är kroniskt underbemannade). Risken är i det läget överhängande att det republikanska partiet måste göra en enorm omställning för att bli relevanta igen, då de inte kan fortsätta leva på de strukturella fördelarna de tidigare haft.

  Vinner Trump presidentposten och republikanerna behåller senaten är risken att det om några år finns seriösa rörelser för att bryta ut demokratiska delstater ur unionen. Att ha ett federalt minoritetsstyre som driver en politik som inte majoritetsbefolkningen stödjer fungerar inte långsiktigt i ett land med en så stark demokratisk (ej partiet) tradition som USA. Den första delen av det kommer antagligen vara att man börjar helt sonika ignorera högsta domstolen som illegitim (det skulle inte vara första gången i USAs historia...).

  Att Trump vinner presidenten och Demokraterna senaten är extremt osannolikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hur demokratiskt är det att byta ut befolkningen för att få den politik man vill ha?

   Radera
 10. Tror Trump, men vill inte se vare sig honom eller Biden på posten... pest eller kolera brukar man väl prata om.

  Trump som fortsatt president är sannolikt negativt för de flesta amerikanska medborgarna, men för människorna i Mellanöstern med omnejd så är nog inte helt dåligt med ett USA som inte ska "hjälpa" till i regionen jämt och ständigt . Men det kam ju ändras det med

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Det intressanta är hur BLM protesterna och upploppen (med Antifa inslag) kommer påverka amerikanska väljare inför valet. Biden och Harris fortsätter stödja protesterna och har otroligt nog bidragit till att betala borgen för häktade, vilka på så sätt kunnat komma ut och fortsätta våldsamheterna. Tydligen är stödet för BLM idag klart lägre än före George Floyd incidenten.
  Rimligtvis borde väl flertalet amerikaner prioritera lugn och ro, lag och ordning, i deras städer och områden, men allt är möjligt i den galna värld vi lever i.
  https://www.reuters.com/article/us-minneapolis-police-biden-bail-idUSKBN2360SZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som Trumps stöd framförallt bland latinos, men även bland laglydiga svarta, har ökat pga detta. Det är ju inte så konstigt. Det är ju knappast den godhetsignalerande vita överklassen i sina etniskt rena enklaver som drabbas när demokraterna avskaffar poliskåren.

   Däremot minskar Trumps stöd bland vita pensionärer, som inte uppskattar hans taffliga hantering av corona. Sedan några veckor tillbaka har ju Trump tom ett sämre facit än Löfven.

   Radera
 13. Det här är enkelt - svenska journalister har hittills tagit det för självklart att Biden vinner stort. Svenska journalister är genomusla på att bedöma amerikansk politik i allmänhet och vinnaren i valet i synnerhet. De är en fantastisk tillförlitlig kontraindikator.

  Så Trump vinner.

  SvaraRadera
 14. Hoppas Biden dock befarar jag att Trump vinner. Efter en utdragen process.

  SvaraRadera
 15. Det är väldigt populärt att ha en åsikt om Trump.

  Man kan nästan tro att det handlar om flockbeteenden och med det bli accepterad i gruppen.

  SvaraRadera
 16. Tror det bästa för alla vore om Biden vinner presidentvalet och republikanerna behåller majoriteten i Senaten. Allt annat känns som bäddat för storskaliga konflikter.

  Delar av demokraterna har självradikaliserats, påhejade av pressen, och kommer sannolikt ha svårt att fredligt hantera ännu en trumpvinst. Omvänt så hotar diverse extremt kraftigt normbrytande och anti-demokratiska reformer (fler stater, fler domare i högsta domstolen) som mer eller mindre innebär en statskupp, vilket jag tror republikanerna, som är beväpnade upp över öronen, skulle ha svårt att acceptera.

  En Biden-vinst med en Republikansk senat skulle ge USA en möjlighet att de-eskalera och minska polariseringen. En konflikt med Kina känns nästan oundviklig och lyckas man ta sig förbi Trump utan att samhället går sönder så kommer nog uppmärksamheten riktas mer utåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa vore kanske dock om Biden vann och inte gick den radikala basen till mötes över huvudtaget, men jag vet inte hur sannolikt det känns.

   Radera
  2. Fast Boden kanske råkar avlida strax efter valet, eller avgår av hälsoskäl...?

   Radera
  3. Fler stater och fler domare i högsta domstolen anti-demokratiskt? Härligt 1984-språk.

   Radera
  4. Ponera att det omvända skulle hända. Republikanerna tillsätter 10 nya radikala domare som ger presidenten en blankcheck att göra vad han vill, och att man sedan ritar om Valkartan så att demokraterna omöjligen kan vinna.

   Demokraterna kan då varken vinna val demokratiskt eller bestrida besluten rättsligt. Vad tror du att de skulle göra i en sådan situation? Vad skulle de ha moralisk rätt att göra?

   Hur skulle du vilja beskriva detta?

   Radera
  5. Fler stater beror i stort sett på folkviljan. Det det är en jäkla skillnad på att utöka antalet platser – vilket skulle behövas så att en enskild domare inte får sådan betydelse – och att kuppa in folk som beslutar i ens favör. Republikanerna har redan kapat statsapparaten så som du beskriver.

   Radera
 17. Trump må vara en klantig företagare men bättre det än galna politiker, Obamas startade krig i Syrien tillsammans med IS och en gren av al-Qaida och ett koppel av frilansande terrorister från jordens alla hörn är nog det mest meningslösa krig jag känner till i modern tid, vad skulle det bli för fred med dessa aktörer.

  Förväntade sig fredspristagaren åka ner och sjunga Kumbaya my lord och We shall overcome med IS och nusrafronten och sen skapa demokrati.

  Men vad är krig och lidande värt i jämförelse med en man som uttrycker sig klantigt emellanåt, inte mycket tydligen.

  SvaraRadera
 18. Vem av de båda aktuella som vinner valet (vad nu att vinna egentligen innebär sett till det där gällande valsystemet) är, i alla fall ur undertecknads synpunkt, tämligen egalt eftersom det inte på något sätt förändrar den grundläggande maktstrukturen och samhällssituationen eller för den delen ej heller den rådande självbilden i USA.
  Det hela på ett utomorentligt sätt redovisat för ett antal år sedan av Emmanuel Todd i hans ytterst läsvärda Låtsasimperiet.

  Samt parentetiskt angående någon härovan som beskriver BLM-rörelsen som marxistisk ... Ett sådant uttalande kan endast ses som sinnesförvirrad gallimatias!
  Där finns inte en endaste tillstymmelse till Marx´tankegods i den rörelsen!

  SvaraRadera
 19. Handel med absentee ballots inom den somaliska minoriteten (enligt vad jag förstår) har avslöjats, med utmärkt filmdokumentation: "A Somali whistleblower working in the sheriff’s office helped O’Keefe record evidence of a cash-for-votes scheme."

  Denna historia borde vara mkt större än den gamla historien (från 2016, som grävts upp igen) om Trumps deklarationer.

  Man kan ju inte låta bli att se paralleller till Sverige.

  https://www.nationalreview.com/2020/09/new-project-veritas-video-voter-fraud-in-ilhan-omars-district/

  SvaraRadera
 20. Med dessa kandidater så borde Deez Nuts vinna.

  SvaraRadera
 21. Hmm det är lite paradox, vill man mänskligt vill man kanske Biden men har man aktier och kör buy and hold är det Trump.

  SvaraRadera
 22. Just nu är oddset 2.1 för Trump på Bettson mot 1.71 för Biden. Hyfsat jämnt ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ungefär en månad sedan var det 3.5 för Trump.

   Radera
 23. Du har många Trump supportar i kommentarsfältet. Man leds genast in på att tro att Mensabegåvningarna försvunnit eller numera är i minoritet här. Tidigare var det ju typ 99% som var överintellektuella. Vilket omkast det blivit, undrar varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bedrövligt med alla fascistpåhejare här.

   Radera
  2. De som skriker högst är varken i majoritet eller har rätt. De är bara skräniga fiskmåshöger.

   Radera
  3. Det är en sekt, vilket framgår övertydligt.

   Radera
 24. Jag tror demokraterna kommer stjäla valet med valfusk; annars tror jag Trump skulle vinna.

  SvaraRadera
 25. Som sagt, Trump lär sikta på att vinna i amerikanska högsta domstolen. Den där domaren som dog nyss blev ett guldägg för honom. Han/republikanerna kommer få in låtsaskompis-antidemokraten (hehu) och sen ropa fejk fejk fejk och låta domstolen avgöra resultatet, som kommer besluta att Trump vann.

  SvaraRadera
 26. Det borde funnits ett femte valmöjlighet "Bryr mig inte"

  SvaraRadera
 27. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag tror att Biden är mer senil än Trump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 28. Övertygad om att Trump vinner normala rösterna, men att demokraterna kommer fuska in mail in ballots i drösor så biden vinner. Trump kommer stämma, vinner Trump allt, så kommer Demokraterna stämma, allt för att fördröja utnämningen så pass länge att Nancy Peloci blir "interim president"..


  Läget är allt för infekterat för att det inte kommer bli våld när Trump blir omvald. Inte från Trump supporters sida dock.

  (Tror ni mig inte, kolla Project Veritas nyaste videos.. )

  SvaraRadera