Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-09-16 10:16

Den personliga och lokala Handelsbanken stänger 180 kontor i Sverige - avskedar 1000 personer

Handelsbanken, som på sin hemsida kallar sig för "en personlig och lokal bank" har bestämt sig för att "kraftsamla på kontoren" och stänger ner ca 180 av sina 380 kontor till slutet av 2021. Cirka tusen personer omfattas av en så kallad personalminskning.
Väntar på bussen vid Kungsan i Stockholm.

Enligt pressmeddelandet vill man fokusera på kontoren genom att möta efterfrågan från företags- och private banking-kunder, dvs de som har mycket pengar de inte själva orkar engagera sig i. Man får förmoda att denna inriktning kommer styra vilka bankkontor som kommer läggas ner, dvs på landsbygden. Lokal och personlig blir central och för rika.

Antagligen har en del av bloggens läsare bankfack hos Handelsbanken, så sätt igång att se er om efter alternativ, då oddsen att du blir av med ditt SHB-bankfack inte kan ignoreras.

Utan ett lokalt bankkontor med personlig kontakt och personkännedom kan man förstås om man drabbas av nedläggningarna som kund fråga sig varför man alls ska vara kund hos Handelsbanken. Med en anonym digital tjänst eller telefonbank behöver man knappast känna någon kundlojalitet.

Dessutom vill bara SHB ha dig kvar om du är en lönsam kund inom företag eller private banking.

Sekundärt så är det här lite skriften på väggen för fastighetsbranschen. Inte bara kommer allt fler jobb ske på distans och minska behovet av kontor - allt fler verksamheter blir allt mer digitala och behovet av lokaler där man möter kunderna minskar således.

Kvar i stadskärnorna finns snart bara de tre tjänster som inte går att genomföra helt online - tandläkare, frisörer och optiker.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Kollapsen fortsätter i stadig takt.

  SvaraRadera
 2. Glöm inte frisören =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, glömde att många (de flesta) inte klipper sig själva inom familjen.

   Radera
 3. HB sedan några år, de har ju som Lars sagt börjat med årsavgift. Får lönen till Revolut numera.
  Men vart betalar man räkningar utan en vanlig bank? Önskar Avanza haft den tjänsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har du gjort för att få lönen till Revolut? Eller gör du bara en automagisk överföring från SHB?

   Radera
  2. Går in på konto, vidare in på uppgifter. IBAN och BIC finns där, meddelade detta till arbetsgivaren.
   Får ca 1% mer i lön på detta sätt än till Handelsbanken då jag ej får i SEK. Mer än så om man avvaktar några dagar efter 25:e då kursen ofta blir lite bättre.

   Revolut är riktigt bra, men appen har blivit mycket rörigare.
   Ej provat Premium eller Metal.

   Radera
  3. Ah, internationellt jobb. Ja, det är ju rimligt isf.

   Radera
  4. Där jag jobbar får vissa anställda sin svenska lön direkt till Revolut, det är verkligen ingenting konstigt. Fast det verkar inte alla arbetsgivare tycka, under kontouppgifterna stod det tidigare uttryckligen att man som EU/EES-medborgare hade rätt att få sin lön utbetald till valfritt konto inom unionen. Känner inte till nuläget.

   Avgiftsfria betalningar erbjuder fortfarande Länsförsäkringar beroende på län, Skandiabanken och SveaBank. Nästan alla har också särskilda studenterbjudanden.

   Radera
  5. Bank-ID är ju nödvändigt. Det är bara 11 banker som utfärdar det. Av ovan 3 nämnda är det bara LF och Skandia som gör det. https://www.bankid.com/kontakt/utfaerdare

   Radera
  6. För BankID krävs oftast någon slags dosa vilket man ofta kan få loss bara man öppnar ett sparkonto. Om inte räcker det att teckna betaltjänsten och säga upp den men behålla dosan.

   Radera
  7. Som tur är finns nu freja ID som utfärdas genom legitimationskontroll hos ATG. Identiteten accepteras av fler och fler myndigheter. Det är ej ett monopol även om man kan känna så. Tycker fler ska skaffa Freja ID av princip.

   Radera
 4. En inte helt oväntad utveckling nej. Det är exakt som du beskriver, för _de flesta_ finns det ingen riktig poäng med fysiska möten med bankpersonal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tandläkare, optiker, måste man ju träffa, frisör, ja, om du ser nån mening med det dvs avkastning sexuellt eller via makt/pengar? Annars är det väl den vård/service som en humanoid ännu bara kan göra som står kvar? Och vem vill inte avskaffa dessa onödiga kostnader som kan gå till sinnlig njutning?

   Radera
  2. Bar. Restaurang. Café. Övriga nöjen. Sport. Gym. Musik. Saluhall.

   Det som åker är ju mest affärer och bank/försäkring och liknande. Det behöver ändå inte finnas i samma stora utsträckning fysiskt. Men ställen där folk frivilligt träffas för att umgås kommer finnas i stor utsträckning, och det är bra mycket trevligare med sådant i stadskärnan än t ex ännu ett Åhlens eller Stadium (eller för den delen stora bankkontor som man behöver besöka en gång i decenniet).

   Radera
 5. Intressant också att banken slutar göra avsättningar till pensionen via Oktogonen. Jag trodde det var en del av anställningsvillkoren och ett sätt att hålla nere lönerna genom förhoppning om en mycket bra pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligen var det mer ett sätt att öka lojalitet och engagemang. Går det bra för banken får oktogonen avsättning, får oktogonen mer pengar får löntagaren mer pension.

   Radera
 6. Då är det dags mao. Vad kan tänkas bli det första som dyker upp som alternativ för dem ute på landsbygden? Att även kunna få betalt till och betala räkningar med.

  Block chain-lösningar blir bara mer och mer intressant, speciellt som BTC aldrig blev någon sprucken bubbla. Tycker Covid var ett bra test. Nej, jag spekulerar inte i Crypto men jag ser att fler och fler använder det för betalningar och snabba överföringar. Mitt företag tar betalt i BTC stundtals så har varit tvungen att bekanta mig med det. Läser även att det inte längre bara är tomtar och troll som har detta i en portfölj, utan även tunga investerare.

  SvaraRadera
 7. Kombinera tandvård, optiker och klippning på semester i billigt land så får du "gratis" semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du provat? Allt eller något av det? Jag skulle jag inte våga. Bara frisörbesök kan sluta katastrofalt är min erfarenhet om man inte har den hårtyp folk är van vid.

   Radera
 8. I utvecklade länder tex Hong Kong kan man få nya glasögon på två timmar. Så branschen i Sverige behöver en spark i baken. Synundersökning kan göras automatiskt i en maskin, behövs ingen optiker för det. Finns på Synsam redan idag. Maskinen kan stå hos ett paketombud, sko/nyckel-service eller liknande. Bågar och glas får man väl köpa online.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du få hos Gekås också. Så du behöver inte sitta och åka ända till Hong Kong. Men kul ändå att Ullared och Hong Kong lirar i samma liga ;)

   Radera
 9. Har HB sedan ca 2år. Var betydligt lättare att bli förstådd där än av LF när man har enskild firma. LF fattade inte mitt bokslut utan envisades med att jag hade 35000 i lön för ett helt år fast jag satt in nästan en miljon privata pengar och gjort stora investeringar. Således inget lån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har omvänd erfarenhet av Handelsbanken, de spelar så dumma att man undrar om det är på riktigt. Erfarenheten av Länsförsäkringar är att de är mer verklighetsanpassade, mer bondförnuftiga.

   Det kan vara väldigt olika beroende på tjänsteperson och kontor.

   Radera
 10. Skulle inte mäklarkontoren kunna ha ett rum för detta i sin lokal och så kommer en bankanställd som annars jobbar på distans till mäklaren istället?
  Kanske inte skulle fungera säkerhetsmässigt.

  SvaraRadera
 11. Det är alltid tråkigt med uppsägningar och försämrad service men beskedet var väldigt väntat.

  Sist ut men rätt in i kaklet. Envist kontantkramande för att därefter bomma igen. En utmärkande bank på väldigt många sätt.

  SvaraRadera