Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-14

De borgerliga partierna bör tiga om sjukvården

Som bekant styrs inte landets offentliga sjukvård av vare sig riksdagen eller regeringen, utan av regionerna (fd landstingen). Då endast en av Sveriges regioner styrs av socialister bör alltså de borgerliga partierna tiga om hur sjukvården har skötts under exempelvis coronapandemin.
Styre i regioner 2018. Data: SKR
Oavsett vad rikspolitikerna försöker få det till så är det regionerna som styr över sjukvården, och riksdagsvalet handlar således inte om sjukvården. Och ute i regionerna ser det politiskt helt annorlunda ut än i riksdagen.

Under mandatperioden 2014 - 2018 så styrdes endast fem regioner borgerligt, medan 13 styrdes av socialisterna i vänstern och tre blocköverskridande enligt SKR:s definition, där Miljöpartiet inte räknas till något block.

Sedan 2018 styrs hela 12 regioner borgerligt, endast en av vänstern och åtta blocköverskridande.

Således bör de borgerliga tiga stilla om hur sjukvården hanterats under coronapandemin, undantaget möjligen för Region Västerbottens län. Det är inte regeringen som bestämmer att man ska säga upp sjukvårdspersonal men behålla tusentals anställda på HR och kommunikation, i kontorsbyggnader stora som sjukhus.
VG Regionen, åh ett nytt sjukhus!!! Nej, nytt kontor vid namn Regionens Hus för byråkrater, HR och kommunikatörer. Krondiket heter Västlänken.

För övrigt är det kommunerna som hanterar svenska skolan, inte regeringen och inte riksdagen.

32 kommentarer:

 1. Å andra sidan kan man knappeligen skylla på en politisk majoritet som suttit en mandatperiod.
  Det är såklart sant att alla partier som har haft majoritet är ansvariga men regionerna med sin organisation och kultur ändrar inte på sig i brådrasket.
  Det vore naivt att tro att 2 år sedan valet 2018 hade räckt att bygga upp eller rasera eventuell beredskap. Den fanns i den form den fanns 2018.

  Sedan håller jag med om att det finns för mycket icke produktiv personal i regionerna. Det innefattar även vårdpersonalen, de gör nog inte tillräckligt med nytta utan får lägga tid på att kämpa med olika problem.

  Sedan ser vi också hur tex Region Skåne inte höjt skatten (av politiska skäl) trots att utgifterna och åttagandet ökar. Konsekvensen blir såklart sämre vård.

  Men när de gäller Corona faller det mesta under krisberedskap och här har saknats både direktiv från ansvariga myndigheter men också en förståelse hos de organisationer som är ansvariga att sköta verksamheten , dvs regionerna.

  Så med tanke på hur landet ligger är det inte konstigt att det gick som det gick.

  Och de stora dödstalen kan härledas till äldrevården, som är kommunal. Och det är nog så att alla är lika goda kålsupare där oavsett politisk färg på styret.
  Den är helt enkelt fel organiserad, fel resurssatt och underfinansierad.

  Det kan kan kritisera FHM för är att inte dra slutsatsen att såsom äldrevården fungerar idag och är uppbyggd finns det små möjligheter att begränsa spridningen där.

  Eller är det ens deras uppdrag? Ligger det under MSB? Eller är det lokalt, dvs kommuner och regioner skall ha egen kompetens att dra slutsatser från FHMs regioner hur de skall implementera.  SvaraRadera
  Svar
  1. Bla, bla, bla.
   Det är borgeligt styre och det går inte att snacka bort.

   Radera
  2. Just Region Skåne höjde ju skatten 2019.

   Radera
  3. Ah, så då har Löfven rätt som säger att allt i Sverige är Alliansens fel?

   Radera
  4. Jo, efter många års rak skatt. Det finns såklart inte självändamål i att höja skatten utom i en vänsterpolitikers huvud.

   Det verkar som om det är ganska högt tryck generellt på att höja skatter och avgifter pga ökande kostnader.

   Radera
 2. Problemet med sjukvården är betydligt djupare än vilka som styr eftersom kaosrubrikerna duggar tätt för både röda och blå regioner.

  Problemet är tudelat. Den första delen består av att man har en helt abnorm andel anställda nu för tiden som inte gör ett skvatt, människor som bara sitter och säger åt vad andra ska göra och hur de ska jobba. Vänsterakademiker som sysslar med policies, arbetsmiljö, jämställdhet, osv osv i oändlighet.

  Den andra delen av problemet är att verksamheten är budgetdriven men lagstadgad nödvändig. Alltså läggs budget upp för att passa politiker, sedan fungerar själva verksamheten helt annorlunda. Måste man skära i kostnader för budget är det alltid personal på golvet det skärs i eftersom det är det enda man får/kan skära i, tidigare nämnda vänsterakademiker som sitter och vänder papper på någon HR-avdelning är saker man måste ha. Sedan får man ringa någon firma som sitter och hyr ut syrror för 250k/månaden för att fylla behovet av folk på golvet i efterhand, detta eftersom du enligt lag måste ha personal för att sköta vården. Budgeten exploderar och allt är katastrof i regionpolitiken och nästa budget ska det skäras i ännu mer.

  Krisförberedelser har ingen för det kostar pengar och skärs självklart bort i budgetarbetet.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det är inte beroende på styret. Bott i både röda och blå kommuner och de är lika goda kålsupare. Sjukvården borde ligga under staten istället för regionalt. Skulle spara enormt på administrativa tjänster som gått upp väldigt mycket i jämförelse med hur många som vårdar. Det är mer av ett systemfel. De kassa it-systemen som varierar och ska underhållas överallt blir dyrt 🙄.
  Att man från båda håll konstigt nog kommer undan med floskler om hur man ska satsa är konstigt tycker jag eftersom vi ju har facit i regionerna och ingen sida sköter det bra. Vissa oavsett färg är mer realistiska och har bra lösningar men det brukar bero på personlig kompetens mer än partitillhörighet. Sen allt bråk om det privata, en del privat vård är utmärkt skött och drivs av professionen annan mjölkar skattepengar samtidigt som försäkringspatienter går före vilket det enligt lag inte får göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, vi flyttar ansvaret till staten istället så löser det alla problem. Vilket skämt.

   Det borde privatiseras, på riktigt, det skulle lösa en hel del problem. Dock inte alla men problemen skulle näppeligen bli värre än de är idag med privat vård.

   Radera
  2. Det skulle lösa väldigt mycket är min åsikt.
   Full privatisering ger undanträngningseffekter för gamla multisjuka och andra icke snabba patientgrupper. Hur många entrepenörer vet du som drömmer om att starta ålderdomshem jämfört med hvb ex. Det funkar inte utan en extrem kontrollapparat. Sverige har inte förutsättningarna för det.

   Radera
  3. Ålderdomshem och HVB-hem är kommunala och ligger inte under landstinget/regionerna.

   Privat sjukvård lider av samma problem som pensionerna, vi betalar idag de som behöver vård idag och så hoppas vi att någon annan betalar den dagen vi själva behöver vård. Det är övergången till något annat som är problemet inte lösningen som sådan.

   Jag vill att kunderna/gästerna/patienterna/brukarna ska äga rätten att välja vård och kvalitet på densamma och ges möjlighet att rösta med knäna. Inte som idag där man är helt utlämnad till regionernas godtycklighet utan möjlighet att välja något annat. Valfrihet är bra.

   Radera
 5. Bra att du ifrågasätter och skriver om det ändå. Man skulle kunna göra en karta över Sverige per region med knäppa prioriteringar och styre. Finns gott om material i vårdfokus ex.

  SvaraRadera
 6. Sjukvårdsminister Lena Hallengren måste ha det bra på jobbet då allt ansvar ligger på landstingen?
  Men grundtesen i argumentation är att det finns en borgerlig kritik mot hur sjukvården bedrivs som inte är befogad. Alla regioner har sina utmaningar så det är svårt att jämföra rakt av, man får nog vara mer specifik i sin kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vad hennes jobb går ut på :)

   Nu är hon iofs socialminister och har ett vidare uppdrag än vården.

   Men risken är att hon, för atr skydda Partiet är inne och petar i detaljer som ligger på regionerna. Delar ut lite bidrag här och där tex.   Radera
  2. Tycker hon gör ett rätt bra jobb hittills. Vad är det ni inte gillat?

   Radera
  3. Jag ironiserade över första meningen i inlägget där det står att riksdag/regering inte styr över sjukvården, då borde det vara ett ganska enkelt ansvarsområde för en minister då man alltid kan peka på en region.

   Radera
  4. Jo, hon har ju ett lätt arbete minst sagt.

   Radera
 7. Även "de borgerliga" driver i sjukvårdsfrågan en socialdemokratisk politik. Fungerar jättebra sålänge man varken är skattebetalare eller i behov av vård.

  SvaraRadera
 8. Kartan stämmer ju inte. Västra Götaland har definitivt blocköverskridande. Tror det saknas några till också. Tips att kolla upp det igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blocköverskridande i det avseende att moderaterna tillsammans med alliansen styr med stöd av mp.

   Radera
 9. Ja uppenbarligen. Men det betyder ju inte att du behöver förmedla SKR:s ”lögn”. Föreslår att du kollar upp vem som styr västra götalandsregionen, så att du inte förmedlar felaktig info bara. Inget illa menat, men viktigt att det blir rätt tycker jag. Många som läser och litar på dina texter

  SvaraRadera
 10. Såg att du uppdaterade informationen om källa. Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Källan ("Data: SKR") har hela tiden stått där, inklusive i grafiken. Jag lade däremot till att SKR anser att MP inte tillhör något block.

   Radera
  2. Låter ju lite märkligt när de sitter med i regeringen, men det är väl iofs svårt att definiera block. Borde kanske mest bero på vad man gick till val på senast, gemensam valplattform men då är ju v aldrig med i socialist blocket..

   Radera
  3. Ok, bra med förtydligande om MP. Alltid intressant att läsa dina texter

   Radera
 11. Nu bör vi notera att Borgerligheten i Sverige är mer vänster än höger.

  Kan inte minnas att de har pratat om individens skydd mot statliga övergrepp på länge...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Em viktig påminnelse från Karl. Men oavsett höger/vänster/upp/ner , verkar inkompetensen(eller den onämbara korruptionen)vara den största likheten nuförtiden...

   Radera
 12. Gör som i Schweiz.

  Privatisera sjukvården och sen får folk skaffa privata förskringar. Schweiz har Euopas längsta medellivslängd (bortsett mikrostater) och där finns inga vårdköer som i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är Stöld: Om den dagen inträffar att en majoritet i Sveriges Riksdag består av partier som driver en sådan linje som den du föreslår så kommer säkert också så att bli fallet ... Dock kan jag i nuläget ej se en utveckling i den vägen.

   Radera
  2. @skatt är stöld. Ett önskvärt men ej sannolikt scenario, skulle bli alldeles för svårt för våra politiska makthavare att gödsla privata företag med skattepengar och belönas med styrelseuppdrag/föreläsningar och liknande. Företagen som vill gödslas och makthavarna som vill belönas är 2 enormt starka särintressen i vårat land, för tillfället och säkerligen för en lång tid framöver.

   Radera