Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-25 14:18

Därför kommer alla artiklar om sparare som handlar aktier efter en uppgång

Allt fler artiklar i media handlar om hur enskilda sparare med namn och foto tjänar pengar på aktier, vilket brukar vara ett tecken på att marknaden toppat. Men varför kommer dessa artiklar alltid efter en kraftig uppgång i marknaden? Svaret är lika självklart som enkelt.
Veckochart OMXSPI

De senaste veckorna har det varit en uppsjö artiklar i olika media om hur enskilda namngivna och fotograferade privatpersoner tjänat en massa pengar på aktier. Detta brukar vara ett tecken på att marknaden toppat och att det är dags för ett ras eller en krasch, men samtidigt kan det faktiskt finnas andra anledningar.

Varför dyker då sådana artiklar upp när marknaden är på toppen? Varför inte istället föreslå aktieköp när börsen kraschat och det är relativt sett billigare? Är detta en konspiration från storkapitalet som vill sälja av till småspararna?

Svaret är helt enkelt journalistisk darwinism. När börsen har kraschat så är det svårare att hitta någon privatperson som tjänat en massa pengar. Särskilt bland småsparare som oftare handlar i högriskaktier som drabbas värre vid krasch, och vice versa tjänar mer vid uppgång.

Så det är ingen konspiration. Media älskar tant Agda-historier med personen på gatan och vanligt folk som åstakommit något. Det är klickvänligt för en annan målgrupp än bara de närmast sörjande proffsen.

Sedan kan det förstås finnas någon PR-byrå som arbetar åt onlinemäklarna bakom kampanjen av artiklar om enskilda individer som tjänat stora pengar. För att leta på de tysta vittnenas kyrkogård är inte lika kul. Fundera på hur många som bränt sig på aktier, för varje sådan här enskild framgångsanekdot?

Blanda aldrig ihop din kompetens som sparare, trader och investerare med en stark trend på marknaden. Särskilt som du själv alltid är en anekdot, och inte säger något om hur det går för merparten.

"Faster Agda köpte aktier - gick 2% sämre än index" kommer vi nämligen aldrig få läsa som rubrik.

5 kommentarer:

 1. Jag tror det händer inte mycket på börs till USA är klart med val, börs är relativt på toppen, det är väl TINA (there is no alternative) som gäller framöver och Tyskland/Sverige har inte fått 30% skuld av BNP PGA vi har betald skuld. Det är nu verkligen inflationsriskt framöver tack för EU skuld och USA som har ingen ränta. Det är väl alltid ett cornucopia med tillväxt när vi inflera vår bytesmedel. Jag tror också det gå nere lite till, inte under mars nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland har varit knappt lite över 60% skuld av BNP innan kris...

   Radera
 2. Ja, när det skrivs rubriker om privatpersoner som tjänar storkovan är det ofta fara och färde. Än värre när ekonomiskt ointresserade börjar dela med sig av aktieråd...

  Å andra sidan, när folk börjar ropa att bostadsmarknaden ska krascha. Eller att det ekonomiska systemet drar sin sista suck. Då vet man att det är dags för en rejäl uppgång. Både på bostadsmarknaden och börsen.

  Nu tycker jag mig höra båda delarna samtidigt. Hur ska det tolkas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att pengar kommer att krascha?

   Radera
 3. Finns egentligen regler om journalistik inom börs ?
  Liksom många blogger/influencers skriver ,,jag har köpt idag..." sen gå det 5-10% sen skriver dom ,,jag har såld" och det gå nere igen. Men självklart köper ,,läsare" alltid sämre och förlora.
  Finns etiska regler för business bloggar ? Social aktierappar också, "buy what your personal favorite buys fully automated..."
  Gränsdragning för bloggare/nyheter, varje svensk nätbank har ett eller flera bloggar/influencerface idag som berätta. Des bra dels inte dels med roliga hängsle.

  SvaraRadera