Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-02

Dagens Industri: Skattesänkningar i höstbudgeten

Affärstidningen Dagens Industri hävdar att den stora höstbudgeten ska vara klar i en överenskommelse mellan S+MP-regeringen och JÖK-partierna C+L. Den ska innehålla stora skattesänkningar, och DI skriver vilka det kan handla om.
Allt åt alla, utom ...
Höstbudgeten ska alltså vara färdig, även om den inte är nere på pappret än hävdar DI. Bland annat ska det finnas "stora skattesänkningar". 

Liberalerna ville sänka bolagsskatten (=skatten på vinsten för aktiebolag) och Centerpartiet ville sänka arbetsgivaravgifterna, och bägge partierna ville se lägre skatter för låg- och medelinkomsttagare.

Något facit på vad som faktisk ska sänkas finns inte i DI:s artikel.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att de flesta satsningarna är tillfälliga, men det ser också ut att bli skattesänkningar på lönen, eller "mer pengar i fickan för vanligt folk" i form av "konsumtionsstimulanser" som en väg för att återstarta ekonomin. Detta talar för skattesänkningarn för just låg- och medelinkomsttagare, alternativt skattesänkningar för alla, men som ger störst effekt för de med lägst inkomst, t ex höjt grundavdrag.

Det nämns också "permanenta skattesänkningar på jobb och företagande" och finansministern säger att man tittat på "vilka delar som kan vara bra att tidigarelägga". Detta talar för sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter.

Det ska också blir satsningar på välfärd och grön återstart. Allt åt alla, helt enkelt. Kul med sänkt skatt för de som fortfarande har jobb och inkomst alltså.

Reformerna ska ligga på 100 miljarder.

Men inte ett ord om försvarsbudgeten, så man får väl anta att det blir noll extra pengar till försvaret. Och antagligen inte heller till rättsväsendet.
... till försvaret.23 kommentarer:

 1. Verkar gått relativt snabbt den här gången.

  Det blir en allt-åt-alla-budget, ska bli intressant att se hur den är formulerad. Säg 70 miljarder i ökade utgifter, mest statsbidrag och riktade stöd relaterade till corona, lite "gröna investeringar", lite höjda barnbidrag, och så 30 miljarder i sänkt bolagsskatt, centerns arbetsgivaravgifter, nytt infasat inkomstskatteavdrag (typ jobbskatteavdrag), och kanske att man puttar upp gränsen för statlig inkomstskatt lite mer än man annars hade gjort. Alla som jobbar kommer nog på något sätt få lite lägre skatt.

  Vissa av de här förslagen var redan ute på remiss, så ingen högoddsare att de får vara med i budgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya rotavdraget.

   Radera
  2. Kommer vi att få se början på skiftet från beskattning av arbetsinkomst till beskattning av kapitaltillgångar (fastigheter o.dyl.)?

   Radera
  3. Inte den här gången. Fastighetsskatten kommer i så fall i en större skattereform. C/L kommer hålla emot alla höjningar av skatt på kapital. Detta är en stimulansbudget så det blir sänkningar överlag, inte höjningar.

   Radera
 2. Min reflektion över "mer i fickan", frågan är om konsumtion eller sparandet ökar? Då sparandet enligt uppgift är rekordstort?!, ökar då viljan att handla eller spara? Om sparandet ökar uteblir väl den önskade effekten och boosten av ekonomin... iofs kanske beroende på vilka skattebetalare som sparar.
  Försvaret blir väl som vanligt karusellen som får betala för gungorna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även sparade pengar letar sig väl ut i ekonomin på något sätt. De är ju inte så att de är overksamma bara för att du har siffrorna på ditt konto. Motsvarande siffror finns ju på andra konton i banken, som förmodligen används under tiden. Vart dessa pengar kommer ut i ekonomin kanske någon ekonomisk bildad person kan redogöra för.

   Radera
  2. Ja, ditt sparande lånas såklart ut av banken till en BLT framför allt.

   Radera
  3. Ger man mest pengar till de med låga inkomster och marginaler lär det påverka konsumtionen mest De med höga inkomster och marginaler lär i dessa osäkra tider vara mest benägna att spara ett eventuellt tillskott.

   Radera
  4. Man kan göra som i Tyskland och sänka momsen tillfälligt.

   Radera
  5. +1 smidigt, rättvist och får omedelbar effekt på konsumtion

   Radera
  6. Varför inte ytterligare öka RUT-avdraget utöver det som redan föreslagits? Då kan vi få ännu fler Polska städerskor till Sverige som bor och betalar skatt i Polen?

   Mvh Centerpartisten

   Radera
 3. Det är väl bra att de medel som behövs för att uppfylla målen enligt den utredning som gjorts om Försvarsmaktens behov ligger utanför den årliga budgeten.
  Det är ju därför M,KD,L (och troligen SD och möjligen C) väljer att gå på tvären mot regeringen i dess försök att baka in det i statsbudgeten istf i en proposition gällande de satsningar som behövs.

  Men jag tror att priset C fick betala för sina riktade skattesänkningar (för att ha något att visa upp) är att stödja regeringens linje (inte Hultqvists), så M,KD,SD,L inte får egen majoritet för att lägga en separat satsning på Försvaret enligt de behov som listats.

  Detta trots att de så sent som i förrgår sa att de ansluter sig till oppositionens linje.
  Men de har såklart casus belli att hoppa av så fort SD har sagt att de stödjer oppositionen mot regeringen här.
  Hur vet man att en Centerpartist ljuger? Munnen rör sig...
  SvaraRadera
 4. "Grön återstart" låter väl typiskt på nysatsningar till försvaret? :) I lumpen benämndes allt (i och för sig då "prylar") som just gröna om det var en försvarsmakten-pryl. En grön dator = en seg dator som var skottsäker och EMP-skyddad till skillnad från bara "dator" som var en snabbare variant med lägre krav. Låt oss hoppas att grön återstart innebär ett sätt att dra igång samhället genom ökad spendering och utveckling av gröna prylar!

  SvaraRadera
 5. Brukar inte Herr Löfven envist hävda "alliansens skattesänkningar" som roten till de problem som finns i vårt land. Skall vi nu byta ut det mot "JÖK:ens skattesänkningar"?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför går han då med på dem? Det är helt ologiskt.
   Det är ju bara att säga fuck off, och gå ifrån bordet.
   (retoriska frågor, självklart vet jag varför han går med på det, han vill bilda regering, eller snarare hans parti)

   Alternativet för L är ju förhandling under galgen, det är ut ur riskdagen nu (vid regeringskris) eller senare (senast 2022). Alternativet för C är nog snart detsamma, utifrån Kristerssons senaste uttalande.

   Blir intressant när S har arbetat upp mod nog att börja förhandla med SD. Då kan nog MP/C/V/L ta ett steg åt sidan till utvisningsbåset.
   De samlar inte ens var fjärde röst och kan därför inte påverka annat än som vågmästarpartier och troligen börjar den eran inom svensk politik gå mot sitt slut.
   Att de skulle kunna samsas om sakpolitik, annat än att de är emot SD verkar vara osannolikt.

   Radera
  2. Javisst är det så. S jobbar med allt som rör sig och kan ge ministerposter. Även tyvärr med V. Om fokuseringen på problemen med kriminalitet och skjutningar fortsätter ligger JÖK partierna illa till. S och SD är ju ganska lika på många punkter som väljarna flyter mellan. Att Löfven vill "skydda" oss från SD är lite som han vill skydda oss från sig själv. Men S kan ändra sig även där och börja ta stöd av SD om det ger ministerposter.

   Radera
 6. "Varför går han med på dem?" Han har inte gjort det, vanligtvis har det kohandlats ett avtal med skattehöjningar som C godtar i utbyte mot att få presentera just dessa idag. Finns säkert ett paket från S/MP med förslag som läggs fram i vårbudgeten rörande beskattning av ägande och grön skatteväxling. Det pratas inget om rättsväsende och brottslighet t.ex. från något JÖK parti

  SvaraRadera
 7. Vilka utgifter ska de dra ner på?

  Inga gissar jag, vilket gör snacket om skattesänkningar till en stor bluff. Folk kommer bara få betala senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom vården sker besparingar.

   Radera
  2. Sjukvården hanterar av landstingen.

   Radera
 8. Gigantiska kinesiska fiskeflottor rensar tydligen haven på fisk, så snart har vi väl en skatt på 5 spänn per sillbit här i Sverige. Gungor och karuseller.

  SvaraRadera
 9. Gissar på höjt bostadsbidrag så vi har råd att trissa boendekostnaderna lite till.

  SvaraRadera