Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-09-10 15:36

C+L: Skattesänkning om 125 kronor i månaden i höstbudgeten

Regeringens stödpartier presenterade idag de så upphaussade skattesänkningarna man fått regeringen att gå med på i höstbudgeten, som ska gälla från 2021. Dessa innebär en skattesäkning på 125 kronor i månaden för den som jobbar heltid, och 250:- i månaden år 2023. Därtill ska låga inkomster få ytterligare skattesäkningar på några tjugolappar i månaden.
Pengaregnet.
Det blev alltså en tummetott av C+L:s kohandel med regeringen. Av de hundra miljarderna i satsningar är 13.5 miljarder kronor (GSEK) skattesänkningar.

En del mediakanaler (läs SvD) har felaktigt postat att det skulle vara en skattesänkning på 1500:- SEK i månaden för 2021 om man jobbar heltid (månadslön på 20000:- eller mer, lägre skattesänkning för lägre inkomster än så), men det handlar om per år och är alltså 125:- SEK per månad.

Sänkningen höjs 2022 och kommer 2023 vara 250:- SEK per månad. Dessa sänkningar är permanenta.

Därtill införs en ytterligare sänkning på 5 GSEK 2021 och 2022, som ska rikta sig mot personer med låga inkomster och inte gälla vid högre inkomster. Denna sänkning är tillfällig pga coronakrisen och handlar om skattningsvis mindre än 100:- SEK i månaden.

Med dessa små eftergifter från socialisterna kan nu C och L rädda ansiktet och hävda att de fått igenom skattesänkningar, men enbart MP:s utgiftshöjningar inom grön omställning är antagligen högre än detta och det partiet har därmed fått mer i budgeten än C+L, trots att dessa har större mandat i riksdagen.

Källor: Liberalerna och Centerpartiet, som fick presentera detta som en seger idag.

35 kommentarer:

 1. Inte ens en pizza och en fanta nu när mitt lokala stammishak höjt min favorit med scampi och sparris till 100kr.

  SvaraRadera
 2. För oss som är födda på 80-talet kan konstateras att det alltså motsvarar 250 Bugg - i månaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jenka, Shake eller Chock skall det vara. Mixat med Refreshers. Oh those were the days.

   Radera
  2. Beredd att hålla med men i mina trakter var det ändå Bugg som gällde vid omräkningar.

   Radera
  3. Krokodiltårar är kanske den bästa valutan här - 2500 stycken på det glada 80-talet

   Radera
 3. L är ett steg närmare avgrunden. Varför vänta till 2022, gör bokslut och dela ut väljarna nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det snackas alltid en massa skit om att partierna är slut och kommer åka ur riksdagen, men det händer nästan aldrig. När hände det senast t ex? I början på 90-talet med Ny Demokrati?

   Radera
  2. 94 var det så mitten på 90-talet är väl närmare sanningen.

   Radera
  3. Väljarna får pengarna till Midsommar 2022, så påminner man väljarna om att vi gav er pengarna, kom ihåg det i september....

   Radera
 4. Så en dryg hundring i månaden kostar det att finansiera försvarsberedningens förslag jmfrt med vad finansministern är beredd att släppa till.
  Till vilket nummerswishar jag?

  SvaraRadera
 5. Läs gärna omstartskommissionen förslag om vad som behövs göras i framtiden.Sen får vi se om folk kommer att hålla i pengarna eller betala av på skulder eller spendera. Det här bara ett försök att kicka igång ekonomin och tror man sen inte att Coronaviruset är besegrat kan detta komma att bli en dyr affär. Personligen tror jag att detta kommer att kosta mycket mer än finanskrisen gjorde.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Så hur mycket mer den som får en löneförhöjning från 39999 kr/mån till 40000 kr/mån efter skatt?

  SvaraRadera
 8. Glöm pizzan, det lär komma ett antal nya skatter. Köp aldrig en bil av Annie...

  SvaraRadera
 9. Hur skall det då finansieras, för det finns väl inte en bunt pengar som någon inte anser sig behöva någon annanstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Effektivisera" såklart.

   T ex så har min lokala kommun nyligen sett till att brandpersonerna alltid är tillräckligt många på ett skift för att kunna påbörja rökdykningsinsatser direkt, jättebra såklart, men de har inte anställt mer personal... Vilket innebär tätare skift och det är ju säkert poppis.

   Radera
  2. Det är bra, men stackars brandpersoner. Plåga kommunerna på effektiviseringar känns rättvist. I vår kommun finns det många hål att spara in på som inte behöver grävas😀

   Fast man kan känna viss oro för att pengarna ska tryckas upp som palliativ skuld på Ebberröds bank eller att skattesänkningen äts upp av någon annan ny innovativ skattepålaga. 😕

   Radera
 10. Det kommer en runda för företagen också om några dagar. Så C+L kan sägas ha fått igenom små inkomstskattesänkningar för löntagare och några små skattesänkningar för företag.

  Ungefärlig höftning gissar jag 25-30 mdr totalt i skattesänkningar och 65-70 mdr totalt i utgiftsökningar, där en hel del vigs åt MP för att de ska vara lojala nåt halvår till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte egentligen allt detta en nödvändig stimulans av ekonomin p.g.a. Corona som var helt nödvändig även om S var ensmama på tronen? Nu paketerar man det som en eftergift/förhandlingsseger inom vänsteralliansen

   Radera
  2. Absolut. Fast vänstern hade hellre sett mer offentlig konsumtion (det som presenterades i måndags), samt kanske högre barnbidrag (kanske kommer nästa vecka), då t ex barnbidrag i högre grad kan tänkas stimulera konsumtionen än en bred skattesänkning.

   Vi blev iaf av med värnskatten i år, och den sedvanliga "KPI + 2%"-höjningen av skiktgränsen räknar jag med kvarstår, även om man tyvärr inte lyckades putta upp den mer i årets förhandlingar. Alltid nåt. Att det skulle bli större sänkningar än så när så mycket handlar om behov i vård/omsorg/polis/försvar är tyvärr inte troligt...

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Det var ju bra men frågan är hur mycket kommer el , bensin , fordon , plast , kläd mm skatterna att höjas för att rädda välfärden , miljön , våra barnbarn mm . Hur mycket kommer vi förlora varje månad ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det största och viktigaste vi har att förlora är miljön, klimatet och vår natur och med tanke på hur mycket bl.a. fossilfordon, fossila bränslen, elproduktion, plast och mikroplaster förstört och fördärvat för i stort sett varenda levande organism på vår planet nu både på land och i vatten så får vi väl verkligen hoppas att skatten höjs för den typen av aktiviteter ordentligt.

   Radera
  2. Välfärdsmodellen vi haft är död, politiker och befolkningen har ännu inte insett eller accepterat det. Utgiftsposterna bara ökar emedans underlaget för skatt minskar-vi är på väg att bli som Sovjetunionen som förtvivlat höll fast vid ett sysstem som långsamt förtvinade. Det behövs ett kraftigt omtag vad gäller välfärdsmodellen och mindre av politiska kostsamma åtgärder som bygger på att frälsa världen från alla möjliga problem.

   Radera
 13. Mitt hopp för Sverige börja tryta. Får man driva företag och äga fastigheter i Sverige om man skriver sig på Åland?

  SvaraRadera
 14. Dessa skattesänkningar är inte ett hot mot välfärden. Det är bara oppositionens skattesänkningar som är ett hot mot välfärden.

  Mvh Sveavägen 68

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm en analys som Viktor Barth-Kron presenterade förra veckan. Grattis till sist på bollen.

   Radera
 15. Inte värt att börja jobba 2021 heller alltså? Det skulle ju vara för batterilageravdraget isf :/

  SvaraRadera
 16. Skall tänka på de snälla C+L vid en lunch i månaden. Den har ju de fixat.

  Alla klankar på Lövfen, men nog kan han förhandla alltid.

  SvaraRadera
 17. Haha ja jag läste också medierapporteringen om detta igår, bla di.se skrev "1500 kr i månaden" och tänkte bara att hot damn nu kommer helikopterpengarna!

  1500 om året känns som ganska så mediokert fläsk.

  SvaraRadera
 18. Förstod jag det hela rätt när jag lyssnade på studio ett igår så kommer skattesänkningen med skatteåterbäringen 2022 i form av en klumpsumma pga "administration". Visste jag inte bättre skulle jag tro att upplägget är ett försök till påverkan inför valet i september....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om Ls "extra jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare" som inte är utrett ordentligt (man vill ha ett jobbskatteavdrag som trappas av snabbare eller nåt sånt) -> hinner inte bli lag i tid. Så då blir det en knölighet med engångssumma i mitten 2022 som egentligen är återbäring för 2021.

   Radera