Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-11

Bloggstatistik - fredag eftermiddag, och nu försvinner läsarna

Det är nu lunch vid fredag, och med det försvinner bloggens läsare för veckan, för att återvända på söndag kväll. Jag har observerat detta tidigare, men upptäckte precis att Google Analytics hade en fin värmekarta över veckans dagar, som bekräftar bilden. Lite bloggstatistik nedan.
Fördelning årets besökare på tider, länder och plattformar.

Som jag tidigare skrivit några gånger, så läses bloggen främst på arbetstid, medan trafiken går ner vid fredag lunch, för att inte återhämta sig på söndag kväll när folk återigen sätter sig vid datorer för att kolla vad som hänt över helgen.

Mönstret i grafiken från Google Analytics ovan baserar sig på trafiken sedan årsskiftet.

Sedan är det tydligen en liten spik på fredag vid 15-tiden, kanske för att folk avslutar arbetsveckan lite tidigare, men sedan dör trafiken ut, och är soma llra lägst på lördagar. Man ser också en ökad benägenhet till sovmorgon på lördagar och söndagar, även om det bara skiljer sig en timme. Däremot är fredag-måndag, samt onsdag, dagar man läser bloggen in efter 24-snåret, vilket man inte gör på tisdagar och torsdagar.

Jag har anpassat mig lite till detta och postar därför inte något direkt tidig morgon på lördagar och söndagar, men drar igång inläggen med lite högre frekvens igen på söndag eftermiddag.

I övrigt ser ni landsfördelningen, där Sverige står för 94.3%, ganska väl överensstämmande med att 3.7% i kommunenkäten uppgav att de satt utomlands. USA är näst störst med 4.0% av trafiken, följt av Finland med 0.08% och Norge på 0.7%. Sedan hittar man Storbritannien och Förenade Arabemiraten (Dubai) på 0.4%, och sedan Tyskland, Danmark och Spanien under det på mindre än 0.4% av läsarna.

Det är numera avgjort vanligast att man läser bloggen på mobil, hela 63.5%, följt av dator med 31.8%, medan surfplatta förblir ovanligt på 4.7%. Det såg helt annorlunda ut när jag började blogga, men just nu vill inte Google Analytics ge mig statistik längre än 2014 för likvärdiga data. 2016 var dator fortfarande 41.8%, och mobiltelefoner 47.3%, medan surfplattor var större på 10.8%. 2015 var datoranvändandet 44.88% och mobilerna 48.68 och surfplattorna 12.45%. 2014 var datoranvändandet 55.73%, mobil 29.84% och 14.43% för surfplattor. Man kan anta att större mobiler har bidragit till att konkurrera ut surfplattorna, och även datorerna. Idag kan man göra sitt privata surfande på mobilen när man är på jobbet, och slippa synas i arbetsgivarens brandväggar. En del större svenska arbetsgivare har ju även blockerat den här bloggen.

Så ser det ut, vilket alltid kan intressera något. T ex mig.

12 kommentarer:

 1. Givetvis kör man VPN i sin mobil så att man anonym kan använda jobbets öppna Wifi för att läsa ifred

  SvaraRadera
 2. "En del större svenska arbetsgivare har ju även blockerat den här bloggen." Vilka då? Eller vill du inte outa? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var blockad av Volvo ett tag vet jag, vet inte om det gick över.

   Radera
  2. Är nog inte ett medvetet val av företaget, snarare är det någon automatisk regel som löst ut. Har ibland haft sidor blockade synbart helt utan anledning på mitt jobb (inte Volvo). Det mesta är dock öppet, och man blir lika förvånad någon gång per år man när får upp fönstret med att en sida är blockad. Gissar att det kan ha varit någon otillbörlig reklam som förorsakade blockeringen. Blockeringen brukar försvinna efter någon dag.

   Radera
 3. Såg annars att Sverige har gått om Kina i antalet Corona smittade för andra gången. Nu måste väl siffrorna stämma.
  Sarkasm. Inget behov att bli upprörd eller svara på inlägget.

  SvaraRadera
 4. För min del är det fortfarande arbetstid, så jag kan med gott samvete läsa bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det får väl gå som omvärldsbevakning, men borde nog sluta jobba nu..

   Radera
  2. Ja, nu har jag stängt ner för helgen.

   Radera
 5. Syns även vid som använder RSS-läsare i statistiken?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är uppkopplad via Tyskland på jobbet även om jag fysiskt sitter i Göteborg. Ibland lite störande när all googling ger tyska svar.
   Vårt bolag är för litet för att orka fippla med blockerade sidor.
   Det var lite irriterande ibland på tidigare arbetsgivaren. Tex gick det inte komma in på Torsbo Handel för att kolla öppettiderna då siten klassades som vapen. (Vilket ju är helt rätt)

   Radera