Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-21

Blandade asiatiska börser efter blandad börsvecka

I de asiatiska tidszonerna är börsutvecklingen blandad under morgonen, efter en blandad börsvecka. Det verkar inte längre finnas en gemensam riktning för världens marknader, vilket talar för att marknadens återhämtning från coronakraschen nu är över och det är dags att räkna på det igen.
Veckochart S&P-500
Förra veckan var med -1.12% den tredje negativa veckan hos husse S&P-500, men detta gällde inte Stockholmsbörsen, som numera smitit från husses koppel. OMXSPI steg istället hela +2.38%.

Veckochart OMXSPI

Man kan fundera kring den här splittringen, som också sker samtidigt som marknaderna återhämtat sig från coronakraschen i mars. Kanske är det så att man nu börjat räkna på fundamenta igen och därmed går index lite olika världen över, efter att i ungefär ett halvår bara varit fokuserade på att stiga till forna nivåer.

Dollarn försvagades också förra veckan, vilket stärker nedgången mätt i svenska kronor, och dollarn faller även nu på morgonen, på grund av att svenska kronan stärks även mot euron, samt danska och norska kronan. Kort sagt är det den svenska kronan som stärks.

Guldpriset är därmed ner och ligger nu runt 548:- SEK per gram, även om priset i USD ligger runt 1950:- per troy ounce.

I Asien startar veckan blandat, så återigen finns det ingen entydig linje på marknaderna.

Australiens ASX 200 går -0.65%, Hong Kongs Hang Seng -1.04%, japans Nikkei 225 går+0.18% och Singapores Straits Times +0.28%.

Hur Stockholmsbörsen öppnar har åtminstone jag ingen aning om. Vi har två positiva börsveckor bakom oss och ligger nu på nivåerna där det smällde i februari-mars, vilket bör vara ett motstånd på uppsidan. En negativ vecka vore inte överraskande, men kanske spräcker vi bara taket och rusar vidare uppåt? Går det inte upp, så går det ner och gör det ingetdera står det stilla. Morgonens visdomsord.

2 kommentarer:

  1. Har du tid att kolla får du gärna jämföra olika länders börser den senaste månaden med den lokala coronautvecklingen.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera