Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-28

Avslöjanden om Trump har obefintlig påverkan på valutgången

Det börjar nu komma en serie nya avslöjande om USA:s president Donald Trump inför presidentvalet, men dessa har i praktiken obefintlig påverkan på valutgången. Trumps väljare påverkas knappast av några som helst avslöjanden, utan stärks snarare i sin övertygelse om Den Store Ledaren (TM) och att självaste presidenten är emot the goobermint och på deras sida. Det som istället avgör är valdeltagandet, där det nu gäller för Trump att få så få som möjligt till valurnorna, utom hans sektliknande följare.
Trump Tower i New York efter valet 2016
Donald Trump ligger massivt efter i de amerikanska opinionsundersökningarna, men dessa handlar om antalet väljare som stöder honom respektive de andra kandidaterna, inte hur de är fördelade mandatsmässigt. Trump förlorade även majoritetsrösterna i presidentvalet 2016, och hade även då, likt Stefan Löfven (S) i Sverige bara ett minoritetsstöd av väljarkåren. Men i USA avgör elektorsrösterna utifrån vilka delstater man vinner, baserat på ett uråldrigt system från innan ens telegrafen var uppfunnen. Samtidigt innebär det amerikanska maktdelningsystemet att majoriteten i de stora städerna inte kan köra över minoriteten på landsbygden hur som helst, likt de kan i Sverige, så det finns fördelar med systemet, Trump till trots.

Trump vann valet 2016 på nonsensargumentation och valmanipulation via Facebook och externa ryska påverkansoperationer på Kremls initiativ, men framför allt genom att lurat i den amerikanska landsbygden och outbildade rasistiska underklassen att han lyssnade på deras problem och stod på deras sida. Och det har de gjort sedan dess.

Inga former av avslöjanden kommer att hjälpa. Mekanismen är det samma för SD i Sverige, där inga avslöjanden om sexuella övergrepp, våldsbrott, ekonomisk brottslighet eller helt öppen nazism från partiets politiker påverkar opinionsstödet för partiet det minsta. Likt för den senildemente inkompetente skattefuskande sociopaten seriekonkursaren och narcissisten Trump spelar sådant ingen som helst roll för SD. Tvärt om stärker det bara sektens övertygelse om att alla andra är ute efter dem, och ingen annan förstår dem.

Således kommer de kommande veckornas avslöjanden inte avgöra presidentvalet i USA.

Det som kommer avgöra är valdeltagandet. Trumps sektmedlemmar kommer gå och rösta oavsett. Trots allt existerar inte Covid-19 och är bara en konspiration av ödlemänniskorna. Det avgörande är att hindra de som röstar på Biden från att lägga sin röst.

Opinionen kan vara hur som helst - går inte Bidens väljare till valurnorna så vinner Trump ändå. Och det räcker oavsett att Trump vinner i rätt delstater, vad majoriteten av amerikanska folket tycker har inte med saken att göra.

Den senaste amerikanska opinionsundersökningarna ger Biden 49% och Trump 41% (Siena College/Upshot), Biden 50% och Trump 41% (Ipsos/Reuters) eller Trump 43%, Biden 49% (ABC News). En solid ledning. Washington Posts opinionsundersökning ger rent av Biden 54%. Oavsett avslöjanden leder redan Biden stort.

Men detta spelar ingen roll.

När väl Trump eventuellt förlorar, så ska han också acceptera valresultatet. Det finns idag inget som talar för det. Han kommer blåsa på med fake news och hans sekt kommer stödja honom i detta. Istället får valet avgöras i domstol, om det nu ens hjälper. Avgörande blir i slutändan de väpnade styrkornas lojalitet - följer de författningen eller överbefälhavaren? Kommer de bära ut den skrikande jättebebisen, eller skydda honom?


Valet sker den 3:e november, och elektorerna reser som det gjort sedan 1700-talet med häst och vagn från sina respektive delstater för att komma fram till Washington för att lägga sina elektorsröster den 14:e december. Den 20:e januari svärs eventuell ny president in.

53 kommentarer:

 1. Personligen ger jag Biden 10% chans att vinna.

  Jag ger även Trump 20% chans att vinna Kalifornien.

  Oroligheterna som befarades i Portland under helgen verkar nästan helt uteblivit. Om de två grupperna öppet fått börja slåss på gatorna så hade Biden varit en stor vinnare på det.

  Vidare så bör du tona ned skriverier Ryssland och Trump. Utredning om oegentligheterna i de utredningarna kommer troligen att släppa utvald information innan valet. Verkar inte vara någon trevlig läsning varken för Biden, Clinton eller självaste Obama. Förhören från maj var rätt avslöjande om att det varken fanns vittnen eller någon hård fakta. Bara hörsägen.

  Tyvärr pekar det mesta på att även NY-Times avslöjande om Trumps skatter är hörsägen och egentligen saknar underliggande fakta. Det hela känns som WMD retoriken för att gå in i Irak 2003, förhoppningar och "utvalda vittnesmål" för att skapa det narrativ man önskar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men just deklarationsfrågeställningar borde väl gå att få fram fakta på? Det borde rimligen vara så långt från hörsägen som man kan komma. Det är väl bara för Trumpis att hosta fram pappren på bordet, så är ju saken ur världen.

   Radera
  2. USA är ju världsledande som drama queen bland länder, så det är väl rätt passande att det leds av en riktig drama queen också.

   "You have people in the IRS — they’re very — they treat me very, very badly. But they’re under audit. And when they’re not, I would be proud to show you. But that’s just fake news. The New York Times tried it — the same thing." - POTUS

   Det är sånt som bara en riktig naturbegåvning kan formulera.

   Radera
  3. Det är intressant hur skattefrågan fortfarande kan vara så stor. De som röstar Trump bryr sig inte om hur han betalat skatt.

   Trump har sannolikt bidragit mer pengar till statskassan än biden, Clinton och Obama tillsammans.

   Radera
  4. Han är ju seriekonkursare. Det är därför han inte betalar skatt. Man får sprida ut förlusten över många år som skatteavdrag. Men, han vill inte att detta skall komma ut för då spricker hans uppblåsta bild som master of the deal inför sina följare.

   Radera
  5. Trump är väl den första president i modern tid som faktiskt minskat sin nettoförmogenhet under presidenttiden...

   Radera
  6. @Osquar, borde inte Bush varit med i uppräkningen? Han var väl ändå president mellan Clinton och Obama.
   Sedan undrar jag vad du har för faktabas för din sannolikhetsbedömning.

   Radera
 2. Det kan också var så att väljarna bryr sig om sakfrågorna mer än om politikern är nazist, alkis, spelberoende och kriminell.

  I USA vill väldigt många förbjuda abort, ha oreglerade skjutvapen och noll i sjukförsäkringsavgift. Och är det bara The Donald som erbjuder det röstar de på honom även om skulle vara… misogyn.

  Och tror SD-väljarna att M och S när valet väl är klart kommer att göra upp med MP, C och V i frågorna SD-väljarna tycker är viktigast så kommer de att rösta på SD. Oavsett vad Jimmi och resten av SD-gänget avslöjas för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så är det! Det spelar liksom ingen roll att det finns SD-väljare som till och med har gått högstadiet. Flera även med flera år i varje årskurs!

   Radera
  2. Dock vill majoriteten amerikaner ha tillgång till abort, reglering av skjutvapen och offentlig vård.

   Radera
 3. Kan inte ett lågt valdeltagande samtidigt straffa Trump?

  Tänker att Trump lockade många människor till valurnorna som vanligtvis inte röstar då han var så ovanlig.

  Blir det ett "vanligt" val där bara "vanliga" republikaner och demokrater går och röstar så kanske det blir svårt för Trump att vinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars är det som du säger - ett lågt valdeltagande och en högre tröskel för att få rösta (t ex inte möjligt att poströsta) gynnar republikanerna men då gäller det "vanliga" republikaner - inte populister som Trump.

   Radera
  2. Det var t ex högre valdeltagande 2016 när Trump vann än när Clinton vann första gången.

   Radera
 4. Verkar som valet inte alls handlar om demokraternas presidentkandidat. Spelar deras politik ingen som helst roll längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet, om man nu bryr sig, är väl att det just handlar så mycket om kandidaterna själva och mindre om deras politik.

   Radera
 5. Det som nämns i texten ovan om "skandaler" och liknande stämmer bra inte bara på Trump och SD utan på alla politiska partier i vårt land, en "skandal" uppslagen på kvällstidningarna brukar aldrig ge några varaktiga effekter på stödet för det drabbade partiet, de som reagerar är väl ofta de som aldrig skulle rösta på just det partiet eller personen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till framtiden... Med dagens mobiltelefoner, internet, kameror överallt osv så finns det snart inga vettiga personer kvar i politiken. Bara de mest slätstrukna kommer sakna skandaler.

   Radera
 6. Civil war or revolution?! Intressanta tider vi lever i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite väl spännande kanske men finns det något som talar för att Trump kommer sitta kvar ifall han förlorar valet? Att Hillary Clinton sagt att han ska bort oavsett vad som händer är en annan sak.

   Radera
  2. Trump har militären på sin sida om man ska hårddra det.

   Radera
 7. Jag har lite svårt att förstå detta nästan perversa intresse av USA och Trump från Svensk media. Det borde finnas mer att rapportera från vårt närområde och Europa som påverkar Sverige och Svensk ekonomi betydligt mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk skrivs med gemen bokstav på svenska.

   Radera
  2. Tack för påminnelsen att läsa före publicering.

   Radera
  3. Utmärkt att bloggarjäveln är noga med språket - så författare han är. Får jag då även efterlysa en omformulering av sista meningen i tredje stycket av ovanstående blogginlägg (det som står i fetstil och inleds med "Trump vann valet 2016...")? Den innebär ett mycket märkligt syftningsfel om man läser den föregående meningen...

   Radera
  4. @Epikurist
   Jag håller med dig, svenska MSMs USA-rapportering är fullständigt bedrövlig och har mer gemensamt med Nordkoreas propaganda än nåt annat.

   Jag vill veta vad som händer i USA och hur det påverkar sverige, och i slutändan mig. Den rapporteringen och analysen är fullständigt frånvarande.

   Istället får jag en förbannad massa propaganda nedkörd i halsen om hur onda Trump och republikanerna är...

   Radera
  5. Trump och republikanerna är onda, men det är ju ingen nyhet, så jag kräks över frosseriet. Känns som att de går på sin egen myt om USAs förträfflighet och ska samtidigt avleda det svenska folket från de kraftigt växande systemförstörande problemen på hemmaplan och mediernas roll i det.

   Radera
  6. Tomtens brorson: Det är mer din tro som gör Trump, republikaner och andra meningsmotståndare till onda. De är inte fascister bara för att de inte är Antifa. Det brukar vara farligt att dela upp samhällen i vi och dom och sedan använda terror och propaganda för att få över andra till sin sida.

   Radera
 8. Din slutkläm angående de väpnade styrkornas lojalitet är tyvärr inte korrekt, den alltid läsvärde Fred Kaplan skrev en artikel angående just den frågan - https://slate.com/news-and-politics/2020/08/trump-military-civil-military-coup.html?via=recirc_recent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, i en demokrati funkar det inte så, Trump kan låsa in sig i vita huset om han vill, men om det står klart att Biden blir president så är det Biden som ger order till statsapparaten, inte Trump. Ingen, utom då möjligen hans personliga stab, kommer lyssna på honom. Enda sättet för Trump att behålla makten efter en ev. valförlust kommer att bli om militären med vapenmakt ser till att det blir så, och det. kommer. inte. hända.

   Så nej, det där är ett fantasifoster som vänstern sitter och masturberar till. Och folk kallar Trumps väljare foliehattar och sektmedlemmar...

   Radera
  2. Trump bidrar lite genom att vägra att i förväg tala om att han avgår om han förlorar, utan vi får se.. Som om det ens är hans beslut.

   Radera
  3. Tror inte Trump är så korkad att han tror det skulle fungera. Snarare är det väl en signal om att Trump tänker slåss in i kaklet för Presidentposten om valresultatet går emot honom och det finns minsta tveksamheter runt resultatet.

   Som sagt, demokraterna har ju svurit att bestrida valresultatet om det går emot dem (och som de gjort varje presidentval de inte vunnit utom två sedan 1968), så det är ju knappast oväntat att Trump inte vill lova ett skvatt.

   Som det är just nu ät ju nyheterna jävligt vinklade, man kan tro att sverige är USAs 51sta delstat trots att bara en handfull som möjligen sitter med amerikanskt medborgarskp och rösträtt...

   Radera
 9. För mig är den en gåta att ett land med över 300 miljoner invånare inte lyckas få fram 2 bättre presidentkandidater än Biden och Trump.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis samma tanke här.

   Radera
  2. Det kommer framtidens historiker ta fram som en stark bidragande orsak till västerlandets förlust av ledartröjan i världen, ja.

   Radera
  3. Det är så det blir med majoritetsval och antidemokratiska vallagar. Inget mysterium alls.

   Radera
 10. Känns som om Trump tar detta, misstänker att medelklasssen är trötta på att gulla med våldsamma upplopp som verkar vara poppis i diverse städer (såvitt jag vet främst i demokratiskt styrda städer) i USA just nu.

  Jag däremot bryr mig inte så mycket om vem som vinner valet i USA, svensk media kanske borde lugna sig med USA och fokusera mer på Sverige, men det är ju trots allt så bekvämt att köra google translate på en artikel från CNN och publicera för lite ryggdunkningar från kollegorna på redaktionen.

  SvaraRadera
 11. Det låter nästan som att du har lite agg mot Trump och de som röstar på Trump.

  En intressant slump är att denna nyhet släpps dagen innan debatten.

  SvaraRadera
 12. Intressant det här med "fake news" som Trump hela tiden trummar ut. Hur trovärdigt är det? Om en svensk statsminister (oavsett färg) skulle köra med den taktiken, så skulle jag sluta lyssna. Men det är tydligt att många där gillar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ironin är ändå att det är msm som kom på uttrycket, men det var motståndarna som fick mest nytta av det. Nu finns fake news överallt iofs, men det är lite extra känsligt när just msm blir tagna med byxorna nere. Att sajter som avpixlat osv kommer med vinklingar och lögner är inte så förvånande, att SVT gör det är lite värre, då SVT inte är frivilligt utan vi tvingas betala för det.

   Radera
  2. Nja, att SVT skulle stå för lögner håller jag inte med om. Alla medier vinklar dessutom i någon mån. Jag betraktar SVT som vilket annat seriöst medium. Varken mer eller mindre. En källa i en viss hög som jag utan fördomar kritiskt bevakar, helt enkelt.

   Radera
 13. "It's the economy, stupid!" var det väl någon som sa en gång och faktum är att under Trump, för covid-19, så gick amerikanska ekonomin bättre än på mycket, mycket länge.

  Demokraterna har ju svurit att ifrågasätta valresultatet om Trump vinner, så det är väl fullt förståeligt att han inte tänker lova att frivilligt lämna om han förlorar och valresultatet är det minsta tveksamt...

  Det är mycket sandlådenivå och tit-for-tat i politiken just nu...

  SvaraRadera
 14. Att han inte betalar någon skatt kan väl knappast vara något scope, borde väl vara rätt uppenbart att det finns något skäl till att han inte följer traditionen att publicera. Indirekt har han väl även erkänt att det stämmer, tycker allt jag sett honom kalla fake stämmer.

  SvaraRadera
 15. "...genom att lurat i den amerikanska landsbygden och outbildade rasistiska underklassen..."

  Den arroganta och föraktfulla attityden gentemot stora delar av ett lands befolkning är minst sagt otrevlig. Vi hörde samma sak om brexitväljarna och de Gula Västarna i Frankrike. Den logiska slutsatsen av den inställningen blir att återinföra en viktad röstskala, där till exempel en bondläpp med 8-årig folkskola tilldelas 1 röst medan en journalist, artist eller romanförfattare, med andra ord landets intellektuella elit, väger 40 röster.

  Här en intressant 3D-graf över valresultatet 2016 i USA: http://metrocosm.com/election-2016-map-3d/ . Det ser likadant ut i Frankrike. De områden som är röda på 3D-kartan motsvaras här av la France périphérique, där nästan 2/3 av fransmännen bor. President Macron fick i första valomgången mindre än 20% av samtliga röstberättigas röster. Macron delar bloggarens förakt för oss landsbygdsbor. Upplysningsvis, franska deplorables består inte av rasist-fascist-putinister, utan till över 60% av "tous pourris", personer som medvetet avstår från att rösta därför att de tycker att alla politiker är lika djävla ruttna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i USA och Frankrike är det väl ändå lite rasism med i spelet? Förstår faktiskt inte hur man kan tolka Trumpismen på annat sätt än att den är rasistisk. Men om du kan förklara på vilket sätt jag har fel är jag idel öra. Även Front Nationale eller vad de kallar sig nuförtiden är väl rassar?

   Jag menar naturlgitvis inte alla som bor på landet är rasister, Gud förbjude, men som man säger over there "All Trump supportes are not racists but all racists support Trump".

   Nulli secundus

   Radera
  2. @Anonymous

   Du är medveten om att USAs extremhöger har ställt sig bakom Biden?
   https://gazette.com/opinion/editorial-a-racists-endorsement-of-biden-comes-as-no-surprise/article_4058411e-e6f8-11ea-a8d2-633192d81b82.html

   Börjar du gräva lite i den progressiva vänstern så inser du nog hur skruvade dessa är, med återinförande av segregering osv. Se bara hur de hade ras-sgregerade zoner i CHAZ, försökte etablera ett café för bara vita på ett universitet etc. Så frågan är väl vilka som är de riktiga rasisterna...

   Vänstern har ett obehagligt lättvindigt sätt att kasta termen omkring sig, och folk som inte synar dem fattar inte vad som egentligen pågår.

   Radera
  3. #anonymous2020-09-28 17:44"

   Hur definierar du rasism? Är det ett biologiskt begrepp eller är det snarare att inte dela den gemensamma svenska värdegrunden? I min kommun (215 inv) finns det mig veterligen bara en aktiv medlem av Rassemblement National. Det är en marockanska som inte gillar islam. Damen i fråga delar definitivt inte postulatet att islam är fredens och kärlekens religion. Är hon rasist?

   "Förstår faktiskt inte hur man kan tolka Trumpismen på annat sätt än att den är rasistisk." Den raden antyder att du är väl insatt i Trumps mentalitet och politiska agenda. Var vänlig ge ett konkret exempel på hur han är rasist.

   Radera
  4. @Greenious:
   Fast det är ju ingen progressiv vänster, din lögnare. För att vara trött på rapportering om USA är du väldigt investerad i att baktala och vilseleda kring allt och alla som ogillar Trump.

   Radera
  5. @Lars Mellblom:
   Om du inte kan se rasismen hos USAs president och hans rörelse spelar det ingen roll vad jag skriver.

   Som Snorre brukade säga:
   Vett behöver,
   den som vida färdas;
   lätt är hemma vadhelst.
   Mång ögonkast får,
   den som intet förstår
   och sitter med kloka tillsammans.

   Nulli secundus

   Radera
  6. @Greenious
   Vad är det som pågår tycker du då? Och vem är "vänstern" i denna diskussion? Är det jag det?

   Nulli secundus

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Oddsen hos spelbolagen verkar ligga jämnare än opinionsundersökningarna.
  En Trumpvinst kommer inte överraska mig det minsta.

  SvaraRadera
 18. Att minoriteten istället kan köra över majoriteten är knappast fördelaktigt. Och det var synd att ett annars bra inlägg besudlades med SD-tourettes.

  Trump lär sikta på att vinna i amerikanska högsta domstolen. Den där domaren som dog nyss blev ett guldägg för honom. Han/republikanerna kommer få in låtsaskompisragatan och sen ropa fejk fejk fejk och låta domstolen avgöra resultatet, och den kommer besluta att Trump vann.

  SvaraRadera
 19. Är det nån som är senildement på riktigt så är det Biden.

  SvaraRadera