Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-17 09:54

Apples bidrag till pandeminhanteringen - handtvättimer i Apple Watch

Med nysläppta versionen av Apples WatchOS så införde Apple funktionen handtvätt, som är en automagisk timer som ser till att du tvättar händerna i minst 20 sekunder, och därtill kan påminna dig att tvätta händerna när du kommer hem.
Handtvätt på Apple Watch.
Apple släppte iPadOS 14, iOS 14 och WatchOS 7 i tisdags, och i den senare var en ny funktion handtvätt, som man kan aktivera under appar.

Den detekterar om du tvättar händerna, och startar då en 20-sekunders timer som räknar ner och säger till när du tvättat dina händer coronahygieniskt i minst 20 sekunder. Det går också att ställa in så den säger till dig att du ska tvätta händerna några minuter efter att du kommit hem.

Apples lilla bidrag till pandeminhanteringen.

Nu finns det säkert rekommendationer om att tvätta händerna allt ifrån noga till 20 eller rent av 30 sekunder. I praktiken detekterar inte Apple Watch handtvätten direkt, så det blir nog mer än 20s, men även det känns som en evighet. Antagligen tvättar de flesta av oss händerna kortare än rekommendationen, så funktionen i Apple Watch kan nog bättra på handtvättiderna.

Apple släppte även som väntat en ny generation Apple Watch 6 och en ny iPad Air och iPad. Intressant är att nu även iPad Air fick USB C-kontakt istället för Apples Lightning, även om den billigare men ruggigt prisvärda iPad fortfarande har Apples Lightning-kontakt. Det finns krafter som lobbar för att EU ska införa krav på standardiserade telefonladduttag, t ex ålderdomliga mikro-USB eller mer moderna och framtidssäkra USB C. Än så länge är det dock bara hignivåerna av iPad-serien som har fått USB C, men det är en god gissning att även de dyraste versionerna av iPhone kommer få denna framöver. Finns egentligen ingen anledning att ha något annat än USB C idag, som antagligen blir framtida standard, även om gamla USB kommer leva med oss i många år till.

8 kommentarer:

 1. Standardisering av USB-kontakter vore en dröm. Hatar när vissa företag ligger efter, köpte en GPS i höstas som kör USB-mini och kom med världens kortaste sladd. Som tur var hade jag några gamla usb-mini liggandes. Annars tror jag samtliga techprylar i mitt hem gått över till usb-c.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabbt konsumerat av dig isf. Har massor med prylar som kör USB fortfarande. Och kommer ha det 10+ år till.

   Radera
  2. Formatet har ändå funnits sedan 2014. Sen äger jag nog väldigt få elektroniska usb-prylar. Mobiler, nintendo, brusreducerande hörlurar, gps, powerbanks och portabla högtalare. Båda de sista får man gratis i olika sammanhang hela tiden som gåvor, så där har jag ganska hög konsumtionstakt.

   Radera
 2. Att man sen ska ta av klockan för att tvätta händerna (& handled) är ju något som inte riktigt nått fram. (eller rekomenderats tydligt)

  SvaraRadera
 3. Det där med tvättiden kan man ju anpassa efter risken, så att man tvättar sig extra noga och länge om man potentiellt är kontaminerad av corona (varit/är ute på vift), medan man kan ta det lite lugnare om man befunnit sig hemma och tvättar sig av andra anledningar. Handkräm kan dock behövas då man torkar ut huden vid extra noggrann handtvätt ofta.

  Man kan också fundera över hur det går om man tvättar bort de symbiotiska bakterierna som lever på huden och är första försvaret mot illasinnade bakterier och svamp. Kan tänka mig att man kan få problem av överdrivet tvättande, som eksem, svamp och liknande.

  SvaraRadera
 4. Tvätta händerna om du vill försämra ditt immunförsvar och ta kål på de goda bakterierna som skyddar dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite onyanserat, handtvätt har räddat fler liv än någon medicin någonsin gjort:
   www.sandoz.com/stories/access-medical-information/washing-hands-saving-lives-surprising-health-benefits-clean-hands

   Radera
  2. På läkarutbildningen så fick vi göra laborationer för att undersöka effekten av mekanisk rengöring med vatten, tvål och vatten och sprit i olika koncentrationer. Rätt intressant övning faktiskt. Även med resistenta stammar. Efter rengöring, provtagning och odling.

   Anekdotiskt men själv upplever jag att jag har blivit sjukare oftare sedan jag började tvätta händerna mer noggrant. Kan så klart bero på otaliga faktorer (såsom ökande ålder). Sedan beror det så klart på vilka bakterier och virus som man kommer i kontakt med. Överlag kan man säga att en förkylning då och då är ett pris man bör betala för att undgå värre smittor, men YMMV. Har bytt den vita rocken mot ESD skyddande dito.

   Ordentligt utförd mekanisk handtvätt när man har tillgång till rent vatten och tvål bör vara norm för vanligt folk. Handsprit när man inte har det.

   Radera