Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-09-26 07:33

Andra våg Covid - ökar snabbare i många länder än i våras - vågar man stänga ner ekonomin en andra gång

Det ser allt mer ut som att den befarade andra vågen av coronaviruset SARS-CoV-2 och den tillhörande sjukdomen Covid-19 har dragit igång. Många europeiska länder har nu fler fall per capita än man hade under paniken i våras. Frågan är om myndigheterna vågar stänga ner ekonomin en gång till nu när många företags buffertar förbrukades i våras? Och var är vårens protester mot Sveriges hantering nu?
Bekräftade fall av Covid-19 per capita, sedan smittan passerade en per en miljon capita i respektive land. Sju dagars rullande medelvärde per en miljon invånare. Grafik från Our World in Data
Sommarens nedgång i smitta är nu över. För många länder är nu smittan än ens toppen värre än i våras. Allra värst rapporteras siffrorna vara i Israel med +619 fall per dag och miljon invånare. Spanien ligger på +240, Frankrike på +178, USA på +131, Nederländerna +125, svärjisarnas hyllade land Ungern på +89 och det hyllade Danmark på +87, Belgien +79, Österrike +77, Storbritannien +73 och Schweiz +46. Sverige ligger på +32.

Siffrorna är högre än när pandemin härjade som värst i våras i bland annat Frankrike och Spanien, och en lång rad andra länder har nu också fler bekräftade fall. De flesta länder hade en extrem uppgång initialt, medan t ex Sverige lyckades platta ut kurvan och sprida ut fallen över tiden. Även i Sverige har nu fallen ökat igen, och det är rimligt att anta att vi ligger efter tidsmässigt sedan sjukdomsutbrottet enligt grafen ovan. De två pucklarna i mitten är Sverige respektive USA, där USA är i orange och Sverige i gråblått. Att den svenska strategin skilde sig från de flesta andra länder syns tydligt på hur sjukdomsfallen spridits ut under tidslinjen, vilket lämnade Sverige öppet som propagandaland att peka på, eftersom vi fördröjde vårt utbrott, så många andra länder hade blivit av med sin puckel vid det laget.

Men nu är den tillbaka. Som jag bloggat om tidigare tröttnade allmänheten på restriktioner, som antingen lyftes eller ignorerades, och nu när sommarens friska luft och eventuellt virusdämpande sol bytts mot att vara tillbaka inomhus på arbetsplatserna är pandemin igång igen. 

Och det ser ut att bli värre, i bemärkelsen fler smittade per capita, denna höst.

Det handlar inte heller om att man testar mer, annat än i Danmark. Ja, testning har ökat, men inte tillräckligt för att förklara hela skillnaden mellan i våras och nu. Även Sverige testar mer nu, men har trots det färre fall än i våras.

Andel fall som avlider har också minskat, kring vilket det finns olika hypoteser, som att det mestadels är personer från riskgrupper, framför allt äldre som dog i våras, och rimligtvis de som hade svagast försvar mot sjukdomen. Därmed avlider inte lika stor andel nu. I själva verket är antalet dödsfall officiellt en bråkdel av i våras, även om smtitspridningen är högre. Överdödligheten i exempelvis Sverige är borta och har bytts mot viss underdödlighet. Enligt Euromomo är antalet dödsfall alla orsaker per capita tillbaka på normala nivåer i alla länder utom Belgien, Spanien och Portugal, som har låg överdödlighet.

 Kanske är inte sjukdomen längre att betrakta som en dödlig farsot, utan dödsfall har förvandlats till undantag och Covid-19 till en svår förkylning? Att inte lika många dör och att antalet test delvis kan användas för att avfärda denna andra våg lämnar möjligheten för makthavarna att inte dra i handbromsen denna gång.

Kom ihåg att i våras fanns det fortfarande buffertar hos en del företag och i ekonomin i stort - men den bufferten är på många håll nu borta. En andra massiv nedstängning skulle riskera att krossa ekonomin helt och göra enorm skada.

Samtidigt är vi förberedda denna gång. Strukturer för distansarbete finns på plats och marknaden kommer antagligen inte agera med panik denna gång, utan kanske en mer ordnad nedgång baserat på fundamenta hos de företag som riskerar slås ut.

Och företagen är inte intresserade av att stänga ner igen. Man hade råd med några månader en gång, givet statliga krisstöd, men vill inte tappa tempo i sin verksamhet igen.

Samtidigt kanske vi just nu fortfarande är i ett läge motsvarande februari förra året. Att det stora utbrottet fortfarande ligger framför oss. 

Statistiken kan tolkas lite hur som helst, men generellt har kritiken mot Sverige både internationellt och internt tystnat rejält De som ylade som högst kanske tar det lite lugnare denna gång. Det finns rätt många som med facit på hand hade rejält fel, t ex de som hävdade att det skulle vara miljarder smittade och hundratals miljoner döda till slutet av mars efter att ha upptäckt exponentialfunktionen. Vi får se om alla pandemiexperter håller en lägre profil denna gång.

Men än så länge är det bara september. Vi får se vad hösten 2020 har att erbjuda. En sak kan vi vara säkra på - hösten kommer inte bli som våren. Om det är bra eller dåligt återstår att se.

Varje enskilt dödsfall i Covid-19 är naturligtvis en personlig tragedi för den drabbade och deras anhöriga, och att bli svårt sjuk i pandemin är extremt plågsamt och kan lämna djupa fysiska och själsliga spår. 
Verkar inte som masktvång i Frankrike haft någon effekt relativt tvångslösa Sverige. Här utefolket (Arne Ankas definition, innefolket är där inne) i S:t Tropez i augusti.

113 kommentarer:

 1. Om man ser till historiska pandemier så har de klingat av först när tillräckligt många är immuna och tyvärr resten dött, typiskt ca 60 % av befolkningen. Forna myndigheter hade dessutom en annan syn på karantänsbrytare än vad som är möjligt idag. Vaccin tror jag tyvärr ligger många år framför oss så ett troligt scenario är att det blir ett slags normalläge där få bryr sig om restriktioner och ganska många insjuknar och det är något som vi kommer vänja oss vid. Samhället återgår till ett slags normalläge, i tredje världen har man levt med dödliga sjukdomar som en del av vardagen, nu blir det lika för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera år? 9 st vaccin i fas3 nu. Okänt hur effektiva än så länge, framför allt på äldre, men det blir sannolikt ett verktyg i lådan som dämpar pandemin.

   Radera
  2. En Fas 1 till Fas 3 tar normalt 2-3 år, kanske ännu längre för att ställa in optimal dos, få tillräckligt stort underlag för effekt och biverkningar.
   Det kanske är så att det är viktigare att slå ner sjukdomen och då medvetet ta en risk att man inte har den fulla bilden av ev. biverkningar. Finns också mycket prestige och framför allt pengar i att vara först så de brukar betyda att man genar lite här och var.

   Radera
  3. Eftersom vi nu är i fas3 med 9 st (och många fler i 1&2) så har det ju de facto inte tagit 2-3 år. Visst, det handlar om risk/reward. 10% av insjuknade får långtidscovid, mycket okänt kring kring dessa..

   Radera
  4. Det är nog svårt att sia exakt om mam har skarvat eller om man har verkligen förkortat 2-3 år till färre.
   Det finns ju en uppenbar risk för att skarvning är lockande, samtidigt som forskarvärlden och den medicinska forskningen, plus Big Tech teknikbolag mm verkligen gått samman i samarbeten.
   Tror det det tidigare varit så mycket samtidigt som arbetats för att bekämpa en sjukdom. Allt från superdatorkluster till samarbete över gränserna långt mer än vanligt vad det ser ut som.

   Radera
  5. Det är nog blandat, uppenbart att ryssarna rundat flera hörn, medan AstraZeneca ger ett seriösare intryck. De kunde dock varit öppnare om pausningen som var nyligen.

   Radera
  6. Vilka historiska pandemier i närtid tänker du på som har dödat 60% av befolkningen? Spanska sjukan var väldigt extrem och där dog endast 3% av jordens befolkning.

   Eller tänker du på digerdöden på 1300-talet? Jag är tveksam till att vi kan få en lika dödlig pandemi i modern tid. Näringsbrist som en följd av återkommande svält och fattigdom samt obefintligt hygien gjorde sannolikt att majoriteten av befolkningen på 1300-talet hade ett betydligt svagare immunförsvar än människor i genomsnitt har idag. Lägg på dålig förståelse för hur sjukdomar smittar och du får de förutsättningar som krävs för en så dödlig pandemi.

   Radera
  7. Oxford Universitet tar fram ett vaccin som även triggar T-celler. Det verkar mycket lovande och kan ge väldigt lång immunitet, och eventuellt en viss korsimmunitet mot liknande virus.

   Radera
  8. @bravecake-var väl inte riktigt så han skrev att 60% måste dö. Utan 60% måste bli immuna innan pandemin klingar av. Samtidigt är 3 % döda av befolkningen i nedre uppskattningen (3-6%). Däremot resten dött låter lite väl mycket. 40 % ?

   Men ja det låter lite flummigt då enbart ca 33 % av befolkningen anses ha smittats av spanskan innan den klingade av. Varför 60%? Då spanskan var en _vanlig_ influensa samtidigt som smittan spreds lika eller snabbare än coronan kan man ju dra slutsatsen att corona sprids lika som en influensa där få har immunitet.

   Radera
  9. En anledning till långa studier är att få kontroll på långtidseffekter, kanske ok att alla får grönt hår efter 3 år men mindre roligt med allvarligar problem. Men som ni säger, seriösa företag ihop med kontrollmyndigheter i stabila demokratier ska man lita på.

   Radera
  10. Hur stor andel av befolkningen som måste vara immun för att pandemin ska upphöra beror på virusets reproduktionstal, med högre reproduktionstal så krävs högre andel immuna i befolkningen för att få stopp på det. Jämfört med influensa så har coronaviruset ett betydligt högre reproduktionstal, men den är också stabilare än influensavirus. Spanska sjukan härjade under flera år och kallades till en början för tredagarsfebern eftersom den var ganska mild. Hur många som drabbades av den är således inte helt lätt att veta, och även dödssiffrorna är i många fall rena gissningar.

   Viruset som orsakade spanska sjukan var ett influensavirus typ A, H1N1 (i likhet med svininfluensan 2009).

   Radera
 2. SCB´s dödsstatisktik visar aktuellt ingenting konstigt, dock kommer många rapport fram om felbehandlingar våras, till exempel i äldreboende med för lite personal och olagligt frihetsberövning. Inte bara visa aktuellt dödsstatistik aktuellt ingen överdödlighet men skulle nån faktiskt jämföra 2014-2018 emot 2019-20 skulle vi aldrig ta in danska eller finländare, eller tyska :P PGA underliggande misstänkta sjukdomar. Och absolut inte US medborgare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att stänga gränserna är rätt idiotiskt när smittan redan finns i landet. Inresande är så få och antalet sjuka så få, att om man bara avvisar alla med feber från t ex flyg så kommer inte smittan att spridas mellan länder. Säg att det kommer 10 000 turister till Sverige en vecka. En promille, dvs 10 av dessa bär på coronaviruset. Samtidigt bär en promille, dvs 10 000 svenskar på coronaviruset. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

   Radera
  2. Men om det kommer 10 000 tyska bögar då?

   Radera
  3. sälen: I sådant fall torde kopplingen till Covid19 inte vara alldeles självklar om i övrigt social distansering upprätthålles.
   Men sett i ljuset av nuvarande pandemi och därmed koppling till en liknande diskussion för cirka 35 år sedan så ganska märkligt tyst om att fortfarande i nutid smittas cirka 7.000 personer per dag av HIV och 5.700 personer avlider varje dag i samband därmed. Antalet smittade globalt beräknas till 37.000.000 samt antalet avlidna i samband därmed till 35.000.000.

   p.s. Siffrorna ovan förvisso hämtade från Wikipedia men med så pass omfattande referenser till etablerade/publicerade forskningsresultat att de sannolikt kan bedömas vederhäftiga.

   Radera
  4. p.p.s för undvikande av missförstånd naturligtvis alla siffror härovan gällande globalt.

   Radera
 3. Ja, det verkar onekligen som att det här inte på långa vägar är över och som fortsatt gäller att hålla avstånd, visa hänsyn till varandra, tänka på handhygien och stanna hemma när du är sjuk. Jag hoppas att folk fortsatt tar sitt ansvar när det kommer till detta.

  Vid inhandling av mat och varor så är det ypperligt att nu börja med vanan att handla matkassen online om man inte gjorde det i våras och att konsekvent beställa hem saker med lantbrevbärare eller rent allmänt handla det du behöver online istället för att besöka fysiska butiker, utöver att jobba hemifrån om man kan, och stötta även din lokala näringsverksamhet med några stödinköp. Vi vill ju ha levande småstäder och stadskärnor även efter detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt långa kötider i våras på att handla online, de hade väl inte kapacitet som motsvarande den kundtillströmningen som skedde. Hur är det nu?

   Radera
  2. På ex MatHem finns det gott om tider, rejält utökad kapacitet mot i våras.

   Radera
 4. Nej, det är inte över. Vi har 6000 döda ungefär och därmed en bit kvar till de 10-20000 som kommer dö I covid19 eller av andra sjukdomar som förvärrades av covid 19 (vilket då innebär att covid 19 inte är ett problem enligt de som hävdar att det inte är så illa)

  Men vi kommer se begränsade nerstängningar så länge sjukvården hänger med. Först när kritiska samhällsfunktioner börjar fallera på allvar blir det aktuellt med större nerstängningar.
  . Innan dess blir det mindre eller lokala restriktioner med riktade insatser.

  Fördelen nu är att kunskaperna om infektionen vuxit och många fler räddas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kommer dina siffror ifrån? Vi har en tydlig underdödlighet nu som naggar på 6000 siffran i rapp takt. Att ohälsosamma gamlingar dött är förstås tragiskt även ifall de bär ett stort egenansvar för sin hälsa. Bättre så än att oskyldiga barn. drabbas. Allt är förstås relativt som Galileo Galilei sa, men det glöms lätt bort i naiviteter och när överdrifter sätter klor.

   Radera
 5. Överlevnaden blir antagligen större när man slutar morfin i höga doser till gamlingar med andningsbesvär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 låter som ett framsteg i behandligen..

   Radera
  2. In order to save the village we had to destroy it...

   Radera
  3. Man ger inte gamlingar morfin utan anledning. De ges mot svår hosta och smärta. Rätt doserat är det relativt ofarligt även för gamlingar.

   Radera
  4. Ger du morfin till gamlingar med corona så är det nästan aktiv dödshjälp, då morfin är andningshämmande. Snarare så ska man vid corona i god tid sätta in syrgas, i kombination med andra läkemedel.

   Radera
  5. Syrgas har tagits bort i svensk sjukvård. Inte ens räddningstjänsten får ha syrgas med sig läbgre. Vid drunkningsolyckor kan man inte rädda liv.

   Radera
  6. Edis, Din djupa kunskap kan ju rädda liv. Varför tar du inte ditt ansvar?

   Radera
  7. När tröskeln för aktiv dödshjälp nu har sänkts rejält i Sverige för covid-patienter, kan man inte utvidga den möjligheten även till andra svårt sjuka, som önskar dö och därmed spara pensionspengar och vårdkostnader till den svenska staten.

   Radera
  8. Varför har syrgasen dragits in från räddningstjänsten? Syrgas finns ju inte på äldreboenden, heller. Jag jobbade förut som medicinteknisk ingenjör på ett stort sjukhus och sprang efter "syrgas-kärran" för jämnan och lät vårdpersonalen administrera syret till patienter med andningsbesvär. Sedan drogs syrgasledningarna i väggarna och syret fanns tillgängligt, även om syrgasvagnen inte hittades. Det borde vara en mänsklig rättighet att få syrgas, när man drabbas av lufthunger.

   Borde vi sluta även med hjärt- och lungräddning? Om man hittar en "hjärtstartare" så använder man den, annars ringer man 112 och låter någon annan ta tag i det. Eller som min f.d. arbetskamrat (ej på sjukhuset) sa, att "hjärt- och lungräddningen ska man överlåta till proffs, det är ingenting för lekmän".

   Radera
 6. Dödsfall, vårddagar på sjukhus samt IVA vård bör ju rimligtvis minska. Något måste ändå sjukvård, myndigheter och befolkning har sugit åt sig av kunskap om sjukdomen under den här tiden som påverkar antal drabbade samt utgången för de insjuknade.

  (Hoppas jag)

  Det är min övertygelse

  SvaraRadera
 7. Nu finns det åtminstone viss kunskap. Och därmed, betydligt bättre förutsättningar. Att svårt sjuka i Covid-19, kommer att klara sig. Hade man i mars, haft samma kunskap. Så hade inte Sverige, stuckit ut på samma sätt nu. Angående antalet avlidna. Det gör också, att våra grannländer. Inte kommer att komma ikapp oss, i antal avlidna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med rätt behandling har man redan lyckats bota nästan samtliga svårt sjuka patienter på vissa håll. Men den behandlingen är ännu inte tillgänglig för alla, pga för få läkare, som har utbildats i metoden eller brist på viktiga kemiska substanser.

   Radera
 8. Nah, nu kör vi. Låt dom veka gå under.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du riktigt, riktigt säker på att du tycker det är en bra idé från ett personligt perspektiv?

   Radera
  2. Men det handlar ju om andra, inte om en själv. Hur svårt kan det vara. Bara andra!

   Radera
  3. Snart runtom i världen: Flakbilar åker runt på gatorna och vrålar via megafoner: "Bring out your dead!"

   Radera
 9. Vi får nu en hel säsong av C-19, det borde innebära en betydligt större volym av smittade och därmed fler som behöver sjukhusvård. 1000+ smittade per dag om 2-3 veckor och nya restriktioner för att platta kurvan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Vi kom lindrigt undan i vintras och våras, eftersom sjukdomen kom till Sverige utifrån och det fanns ganska få fall här. Nu finns redan smittan i Sverige, förutom det som kommer hit utifrån.

   Radera
 10. Som jag alltid har sagt. Lock down/isolering fungerar inte. Alla länder som kör med lock-down fördröjer bara utfallet. Dom får i slutändan samma antal dödsfall som länder som inte kör med lock-down. När vi sumerar om 5-10 år har vi facit i hand hur resultatet blev.

  Viruset kan ta sig in över gränsen via varutransporter, mat-transporter, gods-transporter, paket-försändeler via flyg (DHL, FedEx, etc). Lycka till att hålla gränserna vattentäta, så länge du har handel med andra länder så kommer viruset smita in via någon väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl just att fördröja utfallet som var poängen, även om en del länder drog i handbromsen på tok för tidigt.

   Radera
  2. Beror på. Jag förstår inte vad man ville i de länder som körde med stängda gränser och utegångsförbud. För att sen häva det när man nått ner till låga nivåer på nya fall. Känns överdrivet om man inte ens vill få ner spridningen till noll. Sen om man tittar på statistik så såg du it din att en del länder kunde nåt dit med några veckor till varför sluta då? Ja ett problemet är ju vad man gör sen, stängda gränser är något de flesta länder vill undvika att vara själv smittfri ger en del andra problem om det ska förbli så.

   Radera
 11. Kan lägga till detta: Under perioden 23 april-22 maj erbjöds personalen på Karolinska Universitetssjukhuset möjlighet att delta i en studie av exponering för SARS-CoV-2. Cirka 12,928 medarbetare deltog i studien där de testades för antikroppar mot SARS-CoV-2.

  Totalt visade 11% av de som deltog i studien specifika antikroppar. Påvisade antikroppar hängde i hög utsträckning samman med tidigare och ofta långa sjukskrivningar.

  Studien visar att 11% av medarbetarna hade specifika antikroppar mot SARS-CoV-2. Viss skillnad mellan anställda utan och med patientkontakt kunde påvisas, 9,7% respektive 12,2% positiva.

  Mellan olika avdelningar visade studien relativt stor skillnad. Från 2,8% positiva till 26,4% positiva. påvisade antikroppar var vanligare bland medarbetare på avdelningar som vårdat patienter med covid-19. De verksamheter som bedömts ha högst smittrisk; till exempel inom intensivvården och på infektionskliniken, hade dock lägre andel smittad personal även i jämförelse med de anställda som inte haft någon patientkontakt.

  -Sammanfatningsvis bedöms studien ha givit viktig information om smittriskerna och det skydd som behövs för att undvika smittspridning bland vårdens medarbetare. Resultaten tyder på ett mycket effektivt förebyggande arbete och särskilt i högriskverksamheterna, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi FoUU-chef, Karolinska Universitetslaboratoriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det påstås att covid smittar ofta mellan personalen på sjukhus, alltså under kaffe- och lunchrasten. Det vanligaste sättet att få kaffekoppen eller tallriken ren är att skölja av den under rinnande vatten, kanske med en droppe diskmedel.

   Det sägs att handdisk ger en bättre bakterieflora i magen än maskindisk, pga att man får "en bajsdonation" från sina arbetskamrater. Men man kanske får även en liten korona-dos som bonus?

   Radera
 12. Dödlighet i nivå med säsongsinfluensa och sannolikt är det där covid-19 hamnar med tiden, men lyckad kampanj blir det från läkemedelsbolagen om än en grandios räkning att betala, folk är så uppskrämda nu så dom kommer vilja dia vaccin direkt ur Bill Gates tuttar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säsongsinfluensan hade förmodligen inte haft samma mängd döda och svårt sjuka om samma restriktioner som för Covid 19 Införts. Därför tror jag slutsatsen av jämförelsen blir fel.

   Radera
  2. Haha - kul beskrivning! Nu håller de på att vänja in begreppet "tvångsvaccinering". Fast bara i samband med "särskilda situationer". Än så länge.

   Radera
  3. Balkongståarn, det blir givetvis fel att jämföra. Tror var ett slarvigt valt ord av mig.

   Radera
  4. Äh, det är bara att elda upp alla 5G-master så är problemet löst. Eller var det fel konspirationsteori? Ödlemän, Bill Gates, vaccin-autism och George Soros gör mig lite förvirrad.

   Radera
  5. Corona kommer med stor sannolikhet hamna nära influensa i dödlighet. Om några säsonger när många byggt upp immunitet och andra har utan immunitet ett i någon mån förberett immunförsvar. Snart finns troligen även vaccin som rimligen bör begränsa dödsfallen för corona på ungefär samma sätt som för influensa

   Radera
 13. Ja. Kina var ju först ut att bevisa att lock-down/isolering inte fungerar för att stoppa spridningen. Eller vänta nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopia?2020-09-26 10:52
   Tror du på Kinas och diktaturens siffror är du dummare än tåget. Sorry.

   Radera
  2. Bara att jämföra dödstalen per capita, mellan Sverige och Finland, Norge, eller Danmark. De stängde ner, Sverige gjorde inte det.

   Radera
  3. Knepigt att bara plocka ut en faktor och använda den för jämförelse. Framförallt då den faktorns korrelation med utfallet ser helt olika ut beroende på vilka länder du tittar på.

   Radera
  4. @Tidigare M, ja fast de flesta som dog levde ju redan på nåder. Vilket vi nu ser i statistiken för underdödlighet. Tragiskt ändå förstås, men slutsatser får nog dras långt senare. Då kanske man ska bryta ned siffran lite, t ex förlorade levnadsminuter per capita p g a att Covid-19 lett till döden.

   Radera
  5. Niklas
   I mars, april. Behandlade man bara med syrgas, eller respirator. Eller som i fallet på många äldreboenden, gav morfin istället för syrgas.

   Nu vet vi att tidigt insättande, av höga doser blodförtunnande. Samt dexametason, tydligt minskar risken för död i covid-19 hos svårt sjuka. För varje vecka som går, ökar kunskapen om hur covid patienter ska behandlas på bästa sätt. Därför sjunker antalet döda, i förhållande till antalet smittade.

   Radera
  6. Men något absolut facit, har vi inte ännu. Det lär nog dröja några år! Kunskapen ökar, för varje vecka. Men det är fortfarande mycket. Vi tror, vi bedömmer, mycket talar för osv...

   Radera
  7. Tidigare M. Fare enought. De gjorde massa annat än att bara stänga gränsen. Sverige stängde inte men alla andra gjorde det. Blev det bättre med en stängning eller finns det andra åtgärder som är mer effektiva?

   Radera
  8. Som sagt, finns det inget facit ännu. Men våra grannländer, som stängde ner helt i början. Köpte sig tid. Nu finns det mer kunskap, om behandling av Covid. Därför tror jag, att de aldrig kommer att komma ikapp Sverige i döda per capita!

   Radera
  9. Cornucopia:
   Snarare dummare än tåget om man tror att officiella siffror är det enda att gå efter för att få en bild över hur situationen ser ut i Kina. Kineser har Internet. Och som vi märkte i jan/feb/mars så är det många av dessa som gladeligen delar med sig över hur situationen är i Kina, även om det är till regeringens nackdel. Någon får gärna lägga fram bevis som visar på att det är stor spridning i Kina, för jag är vanligtvis en Kina-kritiker så det passar bättre in i min världsbild.

   Radera
  10. Nä det är fullt möjligt att de inte kommer ikapp ifall man isolerat bara tittar på denna siffra. England som var jämnsides till en början som S, men som sedan totalvände med nedstängning gick det ju inte bra för. Det hyllade landet Danmark, har nu en tydligt högre smittspridning än andra sidan bron vilket lett och troligen leder till ytterligare/återinförda restriktioner. Vi får se hur det slår mot deras ekonomi nu framöver.

   Radera
  11. Som jag ser det. Var det tidig nedstängning, som var nyckeln. Att stänga ned helt, Nu? Jag tror inte det får samma effekt. Nu finns redan smittan inom de flesta länder. Covid sprids inte heller på det sätt, som andra luftvägsvirus normalt gör. Så lokala nedstängningar, vid större lokala utbrott. Bör vara bättre i dagsläget, tror jag personligen.

   Radera
  12. Poängen med nedstängning var ju att vården skulle få kapacitet och i den meningen är ju åtgärden lika effektiv nu ifall kapacitet är ett problem. Att stoppa smittan vet vi ju redan är i stort sett omöjligt i praktiken.

   Radera
  13. @Joakim. Ja det ingick i strategin, nu nådde vi verkligen inte taket. Utan nu är det snarare så att vi ska hjälpa andra länder med sämre strategi och förutsättningar.

   Radera
 14. Covid är bara en upphausad influensa vilket bevisas av denna andra våg med masstestning utan dödsfall.

  SvaraRadera
 15. Sägs finnas bevis för att UVC belysning tar död på virus partiklar i luften helt utan att skada oss människor. Att vi inte får se det installeras på all kollektivtrafik samt kontor där man sitter tätt. Eller så är det fejk forskning jag läst.

  På tal om antalet smittade så borde det väl varit höga siffror om man inte vidtog några som helst åtgärder?

  Ang dödligheten har det väl främst att göra med att man nu vet att det är mer likt en blodkärlssjukdom (koagulationsrubbning) och inte ARDS, och därför kan behandla bättre.

  Lite goda nyheter.
  Finns för övrigt nån studie (har dock inte läst den själv), där 50 pers fick 50000 IU i aktiv vitamin d form, en enda hamnade på intensiven efter det, ingen dog. Kontrollgruppen hade 26 patienter och fick exakt samma behandling som dom första 50 förutom det aktiva d vitaminet. 13 hamnade på intensiven och 2 dog. P värdet är nog under 0.001 på det. Nåja, hoppas jag inte sprider fejk news. Lätt att va nyttig idiot idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med UVC kan stämma. Men det gäller att vara specifik.
   Det är inom kategorin UV-ljus som det finns en underkategori som kallas Far-UVC. Allt detta är UV-ljus på våglängder som inte vanligtvis tar sig igenom atmosfären. Detta ljus är vanligtvis skadligt för människor och växter. Vissa av dessa frekvenser används redan för sterilisering. Men då är detta för intensivt. Men alla frekvenser är inte det. 222 nm verkar dock skada bakterier och virus men inte ta sig igenom hud. Finns ett japansk företag som då redan tillverkar lampor på den frekvensen. Tanken är då att man kan minska farliga virus och bakterier i omgivningen och på ett mer för människor och växter samt mindre djur ofarligare sätt sterilisera djukhusmiljöer iaf.
   Det är forskning vid Columbia University, icke-länk:http://www.columbia.edu/~djb3/Far%20UVC.html

   Forskningen har funnits sedan innan Coronaviruspandemin, men jag antar att det inte biter på konspirationstepretikerna utam tvärtom just det och att det är från USA blir triggande.
   Idén är ju långifrån ny, svårigheten är att hitta om det fungerar på ett ofarligt sätt för övriga omgivningen.
   Rengöra med UV-ljus av rätt intensitet är i sig inte nytt.

   Radera
 16. "Det handlar inte heller om att man testar mer, annat än i Danmark. Ja, testning har ökat, men inte tillräckligt för att förklara hela skillnaden mellan i våras och nu."

  I Frankrike testade man 700 personer per vecka i mars. Den senaste siffra jag såg var 1,3 milj tester per vecka nu i september. Självfallet hittar man fler personer som är eller har varit smittade om antalet tester är så mycket större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom ger PCR tester massor med falska positiva resultat. Det går lika bra att singla slant.

   Radera
  2. Och franska läkare får en belöning på 50 euros för varje nytt rapporterat fall.

   Radera
  3. Balkongståarn
   Dela gärna med dig av din(a) källor, på det där! De första testerna som kom, hade absolut lägre träffsäkerhet än idag. Men de tester som används, sen före sommaren. Har en träffsäkerhet på mer än 99%. Att singla slant, ger bara 50 procents träffsäkerhet. Så låg, har träffsäkerheten på testerna. Inte varit i närheten av, någonsin!

   Radera
 17. Stängd ekonomi? Kolla bostadpris,nu är ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bostadspriserna stiger samtidigt som BNP faller och arbetslösheten stiger är i min mening inte ett sundhetstecken.

   Radera
  2. Inte så konstigt, aktierna går upp, räntan förblir låg och de flesta är positiva inför fortsatt uppgång.

   Radera
  3. Fast den stora merparten nya arbetslösa är ju trots allt ungdomar och folk i servicesektorn. Det är inte primärt den gruppen som köper bostad ändå. Särskilt inte villor som gått starkare än bostadsrätter.

   Man kan ju givetvis diskutera hur "sund" hela svenska bostadsmarknaden är, pandemi eller ej, men att den är stabilt uppåtgående i det här skeendet är inget märkligt i mina ögon.

   Radera
  4. Senaste månaderna går dock bostadsrätter bättre än villor, vilket är förväntat då optimismen är på topp och en bostadsrätt har högre hävstång.

   Radera
  5. Vad man personligen tycker är rimligt eller ej ska man inte fatta beslut efter. Bättre att gå efter korrelerande fakta men samtidigt adaptera sin modell utifrån verkligheten/framtiden. Betydligt enklare än med aktier då marknaden är så trög.

   Radera
  6. Nej. Villor har gått näst intill dubbelt så starkt som bostadsrätter sett över hela riket de senaste 3 respektive 12 månaderna. Se https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/#/bostadsratter och https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/#/villor.

   Så jag skulle snarare säga att optimismen inte är "på topp" utan man är lite konservativ med bostadsrätter, men man ska prompt ha sin villa eller fritidshus till varje pris!

   Radera
  7. Du har rätt, tittade på Skåne. Som inte drabbats så hårt av Covid-19. Optimismen är hur som helst på topp enligt senaste indikatorn.

   Radera
  8. Arbetslösheten minskar dessutom. Men det är kanske normalt för säsongen? En fortsatt säsongmässig uppgång är att vänta de närmsta åren för bostadspriserna, givet förutsättningarna idag. Det räcker ju att kalkylräntan fortsätter att sänkas så går priserna upp motsvarande, med allt annat lika. Men visst, nån gång vänder det nedåt.

   Radera
 18. Ohh.. VACCINET... What can possibly go wrong with this perfect plan..?

  Tänk om vaccinet är designat för att förvandla folk till regeringstrogna och totalt lydiga zoombier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om internet är fullt av subliminala meddelanden som sakta men säkert gör dig till soldat i Putins zombie-armé? Bäst att sluta använda internet och vira lite aluminiumfolie runt huvudet för skydda mot wifi för säkerhetsskäl. Jag menar, vi måste ju använda oss av försiktighetsprincipen, eller hur?

   Radera
  2. Herregud - vet du inte att foliehatten fungerar som parabol och KONCENTRERAR strålning? Precis de våglängsband som är bokade av regeringar dessutom!

   Radera
  3. Behövs inte i Sverige. Vi är redan lydiga Zombies. Och det är vi av den enkla anledningen att vi litar på Tegnell et al. Vi är en outlier. Vi har satt upp en management-struktur som är helt unik i världen. Vi har till och med lagstiftat för att skydda den. Jag säger inte att det är dåligt, snarare tycker jag att det är bra. Lag är det som styr ett land. Och jag tycker att vi är det bästa landet i världen.

   Radera
 19. Att antalet fall beror både på omfattningen av och typen av strategi för tester är väl tämligen självklart. Att dödsfallen börjat öka igen i t ex Frankrike och Spanien är väl mer oroande enligt mig.

  SvaraRadera
 20. Lock down eller inte, först protestera Svenne&Lotta emot lock down, när smittan väl sprids o sjukvården ev kollapsar under trycket kan de protestera mot det. Handlar inte lock down om att ha ett hanterbart antal att vårda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Titta på Sverige och antal patienter inlagda och i intensivvård, fruktansvärt skrämmande siffror jämfört med grannländerna som gjorde lockdown tidigt. Och ännu värre jämfört med andra som tex Nya Zeeland och Singapore som med disciplinerad lockdown och smittspårning klarat sig ännu bättre.Och fördröja förloppet tills vaccin kommer.
   Nu är iofs Sverige bland världens sämsta länder hittills gällande Coronahantering. Där man tex får göra smittspårning själv, unikt.

   Radera
  2. Nu fick vi ju in mycket mer smitta än grannländerna, så vi hade helt klart olika förutsättningar. Flunsan innan var mild, så många som normal sätt skulle gått hädan gjorde det först i Corona. Sist jag tittade så var underdödligheten 188 stycken på en vecka. Ålder är dessutom en stor riskfaktor och Svenskar lever nåt extra år jämfört med våra nordiska grannländer.

   Radera
 21. Ett virus som muterar kommer med tiden att landa på en nivå där det har egenskaper som att spridas bra men inte vara alltför skadligt.

  Det finns således en optimal nivå för virus mellan att spridas effektivt och skadegraden. För vanliga förkylningsvirus är den optimala nivån nådd. Man blir precis lagomt påverkad så att går till jobbet lite hostig och snorig och smittar andra. Hade man blivit för sjuk hade man stannat hemma och inte smittat någon, vilket inte är optimalt för viruset.

  Det här coronaviruset kommer med tiden att gå samma väg. Virusgrenar som sprids lättare och inte skadar för mycket kommer att konkurrera ut de andra grenarna.

  I princip skulle det kunna vara vad vi ser nu, med färre dödsfall men högt smittal. Dock hävdar de som kan något att det inte är så, än. Men, det återstår att se nu under hösten. Man har ju haft rätt mycket fel hittills om viruset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, att döda värden är en kass överlevnadsstrategi. Tror redan nu det är mildare varianter som sprids.

   Radera
  2. Finns ingen strategi i det naturliga urvalet.

   Radera
  3. Det naturliga urvalet kommer att gynna ett virus som har egenskapen att spridas jättebra men inte vara dödligt. Just nu har vi ett virus som är dödligt för en del. Det är inte säkert att det räcker för att viruset skall mutera till en snällare variant. Ur virusets synvinkel kanske det inte spelar någon roll om några dör.

   Radera
  4. Det finns inget syfte i naturliga urvalet. Man kan också se det som att de människor som har en egenskap att tåla detta virus är de som gynnas. Å andra sidan dör främst äldre människor som redan fortplantat sig så då förs inte egenskapen vidare osv.

   Radera
  5. Hur svår covid man får, beror delvis på ärftliga faktorer, dvs generna. Vissa folkgrupper, som t ex Nordamerikas och Sydamerikas indian-stammar, är väldigt känsliga för covid och även många unga individer omkommer i covid. Det som 500 års kolonialvälde med massmord inte förstörde, decimeras nu kraftigt av covid.

   Radera
 22. Antal smittade i Stockholm och storstäder kommer kanske öka från dagens läge, men antagligen inte bli katastrofalt. Immuniteten kan antas vara så hög i Stockholm att det hastigheten hela tiden bromsas.

  Det verkar som att i varenda vänskapskrets under 50 år har ca 1/3 haft det (bekräftat eller inte). Fler har antagligen blivit exponerade men varit skyddade av någon sorts tidigare immunitet. Även att vara sjuk i flera veckor är ganska lindrigt jämfört med konsekvenserna av restriktionerna. Försiktigheten bland yngre generellt i Stockholm har varit låg sedan juni/juli.

  Notera att mer än 0.1% av Stockholms hela befolkning har avlidit hittills, i huvudsak äldre. Lek med siffrorna. Om vi antar ett värsta scenario att total dödlighet är 0.5% så har 20% av befolkningen i Stockholm haft smittan. Gissningvis är defacto immuniteten mycket högre än så bland yngre utåtriktade, där dödligheten i stort är obefintlig.

  Om äldre är skyddade/isolerade under vintersäsongen är det möjligt att immuniteten når minst 50% till maj/juni, utan signfikant dödlighet.

  Det billigaste sättet för samhället att lösa problemet hade varit att ta bort alla restriktioner och rekommendationer för folk under 50 års ålder, särskilt över sommarmånaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det faktum att vissa inte ens får symtom, och många bara lindriga symtom tyder på att de finns en viss motståndskraft mot det nya viruset, så det är inte helt nytt ur immunförsvarets vy. Spekulationerna som verkar helt rimliga är korsimmunitet från tidigare möten med virus av coronatyp, alltså vanliga förkylningsvirus.

   Det senaste är att av de som blir jättesjuka har många genetiska defekter som förhindrar immunförsvarets första försvar, interferon. Antingen produceras det inte korrekt, eller så har de antikroppar mot sitt eget interferon, en riktigt dålig combo.

   Radera
  2. Umeå universitet har testat alla studenter nu i september. Av 16000 student var det endast 5 st som var positiva för antikroppar Covid19 vilket förvånar experterna. Studenterna kommer från hela landet och detta visar en väldigt låg immnunitet.

   Radera
  3. Hade det varit låg "immunitet" så hade vi haft miljarder smittade nu, "immunitet" existerar egentligen inte utan antikroppar ger ett starkt skydd, men det ger även friska T-celler B-celler osv, och dom sistnämnda kan inte testerna mäta.

   Radera
  4. Enda pålitliga siffrorna är dödstal.

   Radera
  5. Vi är bara 8-9 månader in i pandemin sä det är fullt möjligt med miljarder smittade innan detta är över.

   Radera
  6. Nej de pålitliga siffrorna är överdödlighet. Svaret där har vi ej.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Danmark börja nu som Sverige också visa dagligt dödstal.
   Det verkar vara sant att Danmark har inte haft nån överdödlighet i år.
   Samtidigt lever man inte lika långt i Danmark och jag vet inte om de har också haft stor underdödlighet 2019 som Sverige har haft.
   https://www.statbank.dk/DODC1

   Radera
  9. Sjunkbomben: Testerna på UmU var väl pågående infektion, inte antikroppar?

   Radera
 23. Det blir intressanta veckor framöver. Hittills ser det ut som att antalet sjukdomsfall inte ökar alls lika mycket som antalet bekräftat infekterade. Pga eftersläpning 2-3 veckor så kan det ta någon vecka till innan vi verkligen ser hur det ser ut men tendensen är att viruset blivit lite snällare......

  SvaraRadera
  Svar
  1. ........vilket i så fall borde resultera i andra nivåer av politiska åtgärder än tidigare........

   Radera
  2. Tyvärr är ju viruset snällt mot de allra flesta, så om några dör spelar inte så stor roll för viruset. I princip borde det i teorin bli snällare, men det är inte säkert, utan kanske landar det på marginalen.

   Radera
  3. Ja vi får se ifall underdödligheten fortsätter under hösten och vintern. Eftersom jag bor i Skåne så följer Danmark och deras av internetexperterna hyllade modell, ser tyvärr inte så lovande ut idag. Ska bli intressant att se de ekonomiska konsekvenserna blir under hösten o vintern.

   Radera
  4. Det påstås i media, att antalet sjuka i covid kommer att öka dramatiskt under oktober-november. Det beror på att vi är mer inomhus i nära kontakt med andra, har mindre D-vitamin lagrat i våra kroppar och att viruset flyger längre och svävar bättre i luften som aerosol, när det är lägre luftfuktighet.

   I så fall är det verkligen läge att preppa (innan andra hinner göra det) med nödvändiga saker, förutom mat och dryck. Fylla frysboxen med mat och dryck, utöver det som ryms i den ordinarie kylen och frysen. Det mesta av preppen är redan avklarade. I princip gäller det att ha ett halvårs matförråd + toapapper etc. lagrade.

   Nu är vi inte längre beroende av slamsugningar, eftersom vi fick (=påtvingades och det kostade 300.000 kr) kommunalt VA, men på slutet var beställningstiden så lång som fyra veckor och tanken hinner bli knökfull innan den blir tömd.

   En gång hade vi en situation innan vi hade byggt vår "Kungliga Toalett", ett lyx-utedass. Vi hade grävt ut stora gropar vid infarten för gjutning av grindstolps-fundamenten och kunde inte beställa slamsugning. Då fick vi kissa i en hink och hälla i vatten och ge till häggmispel-häcken (dvs från "häck till häck").

   Vi tog sedan tre sidor från en lokaltidning och bajsade i mittuppslaget och paketerade, för att läggas senare i latrin-komposten (tyvärr förmultnade inte tidningspapperet), vi kallade dem för "Gissa bajset-paket" enligt Jonas Leksell i barnprogrammet.

   Radera
 24. Flygbolagen har börjat ställa in resor igen. Skulle träffa en vän från Tyskland, i Polen, Krakow.
  Båda våra flyg dit blev inställda, förra veckan.
  Verkar som om Polen (och många andra länder) infört inreserestriktioner igen.

  SvaraRadera
 25. Det finns likheter med spanska sjukan i förloppet. Det verkar som den värre våg2 av spanska sjukan drog igång på allvar i slutet av sep 1918, första vågen började i feb 1918 sen fortlöpte det till juni 1920.

  SvaraRadera