Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-01

Allvarlig rysk kränkning av danskt luftrum med jaktflyg över Bornholm

Ryska Federationen genomförde i fredags en allvarlig kränkning av danskt luftrum över Bornholm, när man följde efter ett amerikanskt flygplan som deltog i en sedan länge planerad träningsaktivitet.
Ryska långräckviddiga jaktplanet Mig-31. Kränkningen genomfördes av Su-27, men bloggen har inga egna foton på det flygplanet.
Nato genomförde igår den planerade träningsaktiviteten Allied Sky, där sex amerikanska B-52 flyger över alla 30 Natomedlemmarna under en dag, och tränar och samverkar med runt 80 av alliansens flygplan, för t ex eskort och lufttankning.

På väg från Baltikum och tillbaka till Danmark hans de amerikanska flygplanen ikapp av ett ryskt Su-27 jaktplan, som sedan följde efter de amerikanska planen in över danskt luftrum över Bornholm. Danskt jaktflyg i beredskap gick upp, men det ryska jaktplanet vände om innan de hann fram.

Nato skriver att "det obehöriga intrånget i suveränt luftrum är ett väsentligt brott mot internationell lag. Fredagens incident är den första av sin sort på flera år och innebär ryska provokationer på en ny nivå."

Bornholm hanteras av svensk civil flygtrafikledning, men kränkningar ska förstås hanteras av respektive land eller deras allierade och inte av Sverige.

30 kommentarer:

 1. Om Nato hade gjort samma sak, tex följt efter ryska bombplan in över ryskt luftrum, vad hade hänt då?

  Det är uppenbart att ryssen testar hur långt de kan gå. Kanske man skulle skjutit mot planet när det gick över gränsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om NATO hade gjort samma sak hade Ryssland blivit tokiga, så klart. Och börjat flytta runt diverse Iskander-enheter och hota med kärnvapen.

   Nu framgick det inte exakt hur nära B-52:an de flög när de kränkte luftrummet (bilder på hur nära de flög vid andra tillfällen finns ju dock). Om de flög så nära B-52:an som framgår av diverse foton, på relativt hög höjd, hade man ju behövt använda de lite större robotarna för att skjuta ner dem för att ens nå upp till den höjden i tid om än alls. Dessa är radarstyrda och inte supersmarta. Sedan ett visst sådant robotsystem råkade skjuta ner det radiostyrda flygplan som i sin tur bogserade det riktiga målet på en lååång lina (200m+) bakom sig blev det inget mer skjutande det året.

   Hade man använt dessa hade det funnits en överhängande risk att dra med sig alla tre planen i samma smäll. Robotarnas verkan är främst splitter som medvetet skjuts ut en kort tid innan roboten når fram alternativt precis vid sidan av målen när den passerar förbi om den missar. Det är inte direkt millimeterprecision med något som kommer i överljudsfart och ska träffa något annat som eventuellt också gör det. Och sådana grejer vill man inte ha händandes inom några fåtal 10 meter från vänligt sinnade flygplan vill jag lova.

   Radera
  2. Mer spännande vore väl att skjuta ner det, låtsas som ingenting och när protesterna från Ryssland kommer så säger man bara att man inget vet och att det måste ha varit "oroade medborgare" som gjort det och att man ska "utreda det inträffade"...

   Radera
  3. Turkiet vågade skjuta ner Ryssen i deras luftrum för ett par år sedan har jag för mig, då kan andra våga.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Var väl inte ens turkiskt luftrum, utan över turkiskt proklamerat ockuperat territorium ("säkerhetszon") i Syrien.

   Radera
  6. Den ska ha passerat turkiskt luftrum om jag förstått det rätt.
   [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/Sukhoi_Su-24_shootdown_Syrian-Turkey_border.svg/1920px-Sukhoi_Su-24_shootdown_Syrian-Turkey_border.svg.png[/img]
   [html]https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-turkey-usa/u-s-backs-turkeys-explanation-of-russian-air-incursion-idUSKBN0TJ1TN20151130#H3dm3ACU45t7oZrh.97[/html]

   Radera
 2. Kanske dags att sluta köpa Rysk olja? 2019 köpte Sverige 27% av importen från Ryssland enligt Energimyndigheten. Olja och gas finansierar den Ryska upprustningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags att kräva ursprungsmärkning på bensinstationen? Så att den medvetne medborgaren kan vara oroad och välja sin pump, och vi andra väljer andra pumpar.

   Men det är väl ungefär lika krångligt som att räkna ut vem som kickat igång de elektroner som susar runt kring min elmätare.

   Radera
  2. Det är väl ingen dum idé egentligen. Kan man på något sätt få fram det, så är jag den förste att bojkotta rysk diesel och bensin. Go for it, EU.

   Sen att Kreml i sedvanlig ordning kommer att se denna bojkott som ett anfall med massförstörelsevapen, är en annan sak.

   Radera
  3. Grønn benzin? Ja takk!
   :-)

   Radera
  4. Bara kolla mackarnas hemsidor text om ursprung. St1 som jag tankar till 99% på kör nordsjöolja. Preem är största importören av rysk olja men de har också stora raffinaderier och säljer till andra. Statoil 30% ryskt osv.

   Radera
  5. Ett enklare sätt är att tanka etanol. Det är min egen lilla "Putin-bojkott".

   Radera
 3. Om jag minns rätt lyfte danskt jaktflyg under "påsk incidenten" när svenska flygvapnet var påskledigt.
  Med det sagt hade det väll varit klädsamt om vi gjorde samma ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Kallinge hunnit ikapp på full speta?
   Hade varit något om Frederiksen ringt Löfven och sagt att kan ni skicka upp en rote och skjuta ner "skidderoeven"? Och pretty please, snabba på för han drar österut med en väldans fart.

   Fast polackerna måste ha några F16 närmare?

   Radera
  2. Varför skulle JAS i Kallinge starta?

   Radera
  3. För att ryska stridsflygplan öster om Köningsberg är en direkt krigsförberedande handling?

   Radera
  4. Väster såklart. Fast egentligen även norr och syd också..

   Radera
 4. Hur miljövänligt är detta? Borde sluta genast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektrojaktrobotar ... paa solel og vind, for pokker! Med bio-krudt selvfølgelig.

   Radera
  2. Miljövänligt, inget MÖP-muppar tänker på förstås. Så länge de får flyga sina julformation för extremt viktig "övning", så är alla nöjda.

   Radera
  3. Hur mycket betalar Putin dig, Niklas?

   Radera
 5. Ansedda tyska "Die Welt" skriver att Erdogan i dagarna beordrat sina generaler att antingen sänka ett grekiskt fartyg alternativt skjuta ner ett grekiskt plan. Allt för att kunna överleva politiskt. Erdogan är pressad av en katastrofalt dålig ekonomi med hög arbetslöshet. Detta kan förklara varför tyskarna plötsligt intagit en hårdare ställning mot turkarna. Förklarar också varför Frankrike fortsätter att skicka ytterligare Rafale plan samt hangarfartyg till Kreta. Min gissning är att Erdogan drar tillbaka sin flotta och som tack får han x miljarder EUR. Det är skönt att Macron har stake att syna Erdogan, i motsats till övriga impotenta EU-länder.

  http://en.protothema.gr/die-welt-sink-a-greek-ship-or-shoot-down-a-fighter-erdogan-asked-his-generals/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir man förskräckt av fransmännen, ibland faktiskt riktigt imponerad. De scrappade (fast mot betalning) Mistral skeppen som skulle använts mot Gotland tex.
   Å andra sidan gör de inget som inte tjänar La France. Men ibland, när nytta sammanfaller så...

   Frankrike flexar musklerna mot Erdogsn, Tyskland (och the "frugal 4") öpnnar plånboken och tar en checkkredit.

   Det ligger nog lite i att Frankrike är enda trovärdiga kärnvapenmakten i det demokratiska, fria Europa just nu.

   Radera
  2. Erdogan kastar ju människor mot Europa. Han fattar att det är det bästa vapnet mot en liberal. Människan som så varmt tas om hand, idealiskt, får sedan höra den liberala sagan och blir tyvärr ofta offer för densamme. Eller dennes barn. Och då har Erdogan en ny soldat. Erdogan har en saga om Herren redo. Vi har lite demokratisk bajsmacka åt alla. Lite skit rensar magen.

   Radera
 6. Vad gör ens rysk flyg över Bornholm? Även om annat flyg var nära dom kan aldrig någonsin ha vid Borgholm att göra, det förstås alla som kollar en karta.
  Varför inte ge igen med samma medicin till ryssen. Skjut ner ett singalspaningsplan för dom, sen skjuter vi ner deras räddningsflyg å sen kör vi upp en ubåt rakt i Leningrad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och följer upp med en salva ICBMd och SLBMs?
   Visst, skall bara övertyga Trump :)
   Om vi har för avsikt att slippa skrotningspremien kan vi köra in en ubåt till Leningrad.

   Om Nato/SE/FI flyger "hårt och stridsmässigt" när ryssen närmar sig kommer det kanske leda till acceptabla förluster? Det är en tidsfråga innan någon blinkar och drar iväg en robot, alternativt gör en manöver som orsakar en krash.

   Det blir ett jävla liv, men i slutändan lugnar det sig ett tag åtminstone.

   Radera
  2. Sovjet gjorde en markering vad gränsen går, hade dom inte gjort det hade säkert vi flygit närmare å närmare med DC 3an likt ryssen gör mot oss. Det blev inget världskrige av den nedskjutningen så varför skulle det bli det nu

   Radera
  3. Det var lite andra tider då. Inte för att jag tror det blir ett världskrig pga man skjuter ner ett stridflygplan som korsar gränsen.

   Radera