Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-09-03

Aftonbladets Lindberg vs Löfven om kriminalpolitiken: Verkligheten viktigare än politiska uttalanden

Scoialdemokratiska Aftonbladets ledarsida fortsätter under Anders Lindbergs chefsredaktörskap på rakt kollissionskurs mot den inkompetenta regeringen Löfven kring kriminalpolitiken. Han konstaterar i en intervju i Expressen att regeringens åtgärdsprogram inte betyder något, utan det är vad som hänger ute i verkligheten som räknas. Den här bloggen kan konstatera att om politiska utspel och debatter hade hjälpt mot den grova kriminaliteten, så hade Sverige inte haft någon brottslighet alls.
Har ingen aning.
Statsminister Löfven försöker komma dragandes med regeringens uppenbarligen verkningslösa åtgärdsprogram mot grov kriminalitet, men sågas i ett svar från Anders Lindberg i Expressen. Lindberg:
"Däremot vill vi föra ett samtal med regeringen om varför ingenting händer ute i verkligen. Jag tror att vad som händer ute på gator och torg är viktigare än att regeringen lägger fram olika program. Folk vill se en förändrad verklighet."

Och bättre blir det inte heller i praktiken. Sjukdomsinsikt saknas helt hos politiker i alla läger och färger, där t ex Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell debatterar justitieminister Morgan Johansson (S). Debatten handlar inte om att lösa några som helst problem, utan bara om att göra tomma uttalanden för att locka väljare och opinion i frågeställningen. Skulle debatter lösa kriminaliteten skulle vi inte längre ha någon brottslighet i Sverige.

Riksdag och regering stiftar lagar, som man rimligtvis vill ska tillämpas, efterlevas och upprätthållas. Det borde alltså enbart råda politisk konsensus kring att brottslingar ska lagföras och låsas in, men tydligen inte.

Om riksdagens partier inte bryr sig om huruvida svenska lagar tillämpas i Sverige, så avskaffar man förslagsvis de lagar man inte vill få att fungera. Onödigt att låta mord vara olagligt kan tyckas, när man ändå inte har lust att straffa någon för det - något hårddraget.

Anders Lindberg följer idag upp på bästa ledarplats i Aftonbladet där han konstaterar att Sverige förlorar kampen mot tungt kriminella och att kriminalpolitiken utgår från ett Sverige som inte längre finns, gamla Vi på Saltkråkan-Sverige, där även skurkarna Ruskprick och Knorrhane är godhjärtade och egentligen vill väl.

Lindberg:

"Allt med en bakgrundsmusik av politiker som lovar hårda tag och viftar med olika symboliska, men sannolikt ganska värdelösa, åtgärder."

Som socialdemokratisk ledande ledarskribent på Sveriges näst största tidning (Expressen är numera större på grund av att de tidigare haft en annan vinkel på sin rapportering än det förut regeringstrogna Aftonbladet) är kritiken blytung och visar på den kraftiga helomvändningen mot höger inom socialdemokratin. Även Göran Greider på Dalademokraten pratar om motsvarande och kräver tio års stopp för all invandring i samma stycke som han rasar över den grova brottsligheten. Det är ett enormt kliv för en socialdemokrati som nu byter rött mot rödbrunt.

Det går fort i svensk hockey när det väl vänder. Kvar som ointresserade av att lösa den tunga krminaliteten är möjligen V och MP, då Aftonbladet nu testar att fiska i de tidigare så grumliga vattnen, så inte regeringen ska behöva göra det först. Först behöver väl även tvångsfinansierad statsmedia som SVT och SR vända i frågan, innan MP vågar göra det.

Däremot är inga politiker (nej, inte heller populisterna i SD, som även de bara är intresserade av makt, inte av att lösa de problem som får folk att rösta på dem - istället samarbetar man enligt Sydsvenskan med gängmedlemmar för att dra igång upplopp i förorten och sedan erbjuda sig själva som lösningen, helt enligt NSDAP:s spelbok på 30-talet) förmögna att vidta några fungerande åtgärder, annat än att vräka ur sig floskler i debatter och intervjuer, eller klubba populistiska och helt verkningslösa åtgärdsprogram.

Samtidigt ska man komma ihåg att för så kallat vanligt folk har inte så mycket ändrats. Trygghetsundersökningarna visar på ökad eller bibehållen trygghet, även i Skåne, och den allmänna brottsligheten och risken att utsättas för brott minskar för vanligt folk. Sverige står sig också väl i internationella jämförelser på en lång rad punkter (och kom ihåg att de landsförrädare i SD-svansen som drömmer och ropar efter Putin tydligen missat att mord per capita är 7x så högt i Putins Ryssland, 1.08 i Sverige vs 8.21 i Ryssland). Senast idag rapporteras det att Sverige fortfarande är det tionde bästa landet i världen för barn att växa upp enligt FN - något att ha i åtanke för de som tänker flytta, ni vet inte nödvändigtvis om problemen i andra länder, särskilt inte när rapporteringen inte är på svenska eller engelska.

Men det betyder inte att man inte ska sätta ner foten - hårt och permanent - mot tung kriminalitet. Som någon politiker en gång sade är det olagligt att bryta mot lagen i Sverige. Vad som bara inte nämndes var väl att man då också ska straffas. Det är fascinerande hur riksdagen medger att man förlorat makten, då man inte är intresserad av att i verkligheten straffa folk för lagbrott.

Men inget sker ute i verkligheten. Vi har åratal av verkningslöst debatterande att se fram emot. För definitionen av idioti är att upprepa något och tro att man får annorlunda resultat. Och politiker är som bekant idioter, vars enda merit är att fjäska och rövslicka sig upp till toppositioner i de privata klubbar de politiska partierna utgör.

Och du, den som tror att mer av samma, dvs politiker, ska lösa problemet är också en idiot.

Det som ska lösa problemet med brottsligheten stavas polis, åklagare, domstolar och kriminalvården. 

Det är de som ska göra jobbet, inte vare sig riksdag eller regering. De gör jobbet trots regering och riksdag, inte tack vare. Sedan behöver det även ske sociala åtgärder i utsatta områden för att få stopp på nyrekrytering till promillen kriminella, men det är underordnat att först bunta ihop och låsa in - man löser inte befintlig kriminalitet med saft och bullar. Det vet politikerna också, men att erkänna det vore att medge att de själva är en del av problemet, inte en del av lösningen. Så vi får se brottsligheten försöka lösas via debatt, som vanligt.

Icke-länkar till Expressen och Aftonbladet nedan. På grund av den ännu okända svenska tillämpningen av EU:s så kallade länkskatt kan jag inte länka till bidragsmedia, då dessa ska få betalt för länkar och det kommer gälla retroaktivt.

www.expressen.se/nyheter/stefan-lofvens-ilska-ett-forbannat-gift/

www.aftonbladet.se/ledare/a/6jpeXo/vi-forlorar-kampen-mot-tungt-kriminella

61 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Tycker du är väl hård mot politiker, de är en viktig del av vår demokrati även om det hade varit enklare med en som vet och kan allt om hur man sköter ett land som envåldshärskare (finns massor av kandidater, minst en vid varje fika på varenda arbetsplats i Sverige).
  Om man sen ser till alla kommunalpolitiker undrar jag om det är makt som driver dem där de sitter på ett kommunalfullmäktige möte en tisdag 2130 som gud glömde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så problemet finns bara i tanken och därför olösbart? Då är Cornus förslag att avskaffa onödiga lagar det enda vettiga.

   Radera
  2. Nja, vad jag menar är att man ska vara försiktig med att slentriangnälla på politiker. Vi ska vara glada över att det finns de som vill ta makt och det ansvar det innebär så att vi andra kan snyta snoriga ungar, spela paddel och gnälla. Annars lovar jag att det inte är svårt gå med i ett parti och sefan sitta på det där fullmäktigemötet och diskuteta kommunens konstbudget.

   Radera
  3. "Vi ska vara glada över att det finns de som vill ta makt"

   Problemet är att de flesta INTE vill ta politisk makt och vi med dagens system i princip har att välja mellan ett antal pellejönsar som inte ser någon annan möjlighet till karriär än politiken. Vi hade haft oändligt mycket bättre politiker om vi hade lottat ut riksdag- och fullmäktigeplatser.

   Radera
  4. Jag lovar att inte slentrianmässigt gnälla på politiker när de slutar att slentrianmässigt slösa mina skattepengar på t.ex. kommunens "konstbudget".

   Intressant att du skriver "ta makt" förresten. Mer korrekt vore väl att "representera"? All makt utgår från folket eller hur? Men det säger kanske en del om din demokratisyn...

   Radera
  5. Håller med Carmania. De absolut flesta som blir politiker hade inte kommit någonvart i t.ex. näringslivet (eller någon annanstans förmodligen). Kanske gör vissa till och med ett medvetet val i stil med att de vet att politiken är den snabbaste, enklaste och kanske enda vägen för dem till en bra lön och position med lite makt. Tror att ytterst få går in i politiken pga. ett genuint intresse och vilja att förändra.

   Ett annat sätt än att lotta hade väl varit att införa begränsningar för hur länge politiker får sitta (även i t.ex. riksdag, kommunfullmäktige). Då blir vi kanske av med en och annan karriärpolitiker i alla fall.

   Radera
  6. @Nitell, helt rätt "ta makt" låter inte bra, representa är bättre och mer i linje med vad jag menade.

   Radera
 3. Men om politikerna bara har makt, men inget ansvar, vad får vi då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tex en viss Centerpartist MO som var inblandad i katastrofala affärer som Postmord, Nuon och Vattenfall? Katastofala affärer och väldigt lite ansvarstagande, vägrade ju tom att infinna sig till KU. Ja håller med dig om att det är för jäkligt och det finns ju många fler fall där topppolikerna belönas med ett ännu bättre betalt jobb på nån lobbingfirma vilket är minst sagt provocerande. Å andra sidan hur ska vi göra för att ställa politiker till svars, tror int MO pengar räcker för att betala tillbaka skadan, FR kan inte fixa tillbaka den tid som försvaret har förlorat pga hans inställning att försvaret är ett särintresse? Hur vi ska ställ politiker till svars kan vi diskutera i små grupper.
   Men min poäng är att slentriangnäll på politiker är dåligt och ofta visar det endast at den som slentriangnäller är den minst lämpliga makthavaren, släntriangnäll menar jag är skadligt för vår demokrati. Kritisera mer än gärna en specifik politikers åsikter eller ställningstagande det vitaliserar vår demokrati.

   Radera
  2. @ T
   Ja, där har du lite att fundera över.

   Personligen har jag övegett tron att vi har de politiker vi förtjänar.
   Snarare tror jag att vi får de politiker som systemet gynnar.

   Sen är det inte enbart politikerna som stället till det.
   Tjänstemän som driver sina personliga agendor ställer till med ännu värre skada.

   Radera
  3. Håller med om enskilda tjänstemän på särskilt vissa myndigheter ställer till med än värre skada än politiker, kanske kommer det ett blogginlägg inom ämnet så diskuterar vi vidare och då kommer jag nog inte vara så förlåtande som jag kanske varit i denna tråd.

   Radera
  4. Ibland när man har kontakter med tjänstemän på olika myndigheter och, kanske framför allt, kommuner blir man nästan mörkrädd. Är det dessa personer som sitter o myndighetsutövar...

   Radera
 4. Vart talar Greider om invandringsstopp i tio år? Hittar inget sådant i hans ledare från 1/9 iaf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns i en tweet från 28/8.

   Radera
  2. "Klanstyrda parallellsamhällen, vägspärrar upprättade av gäng, skjutningar, övergrepp: Det enda som hjälper på sikt är massiva sociala investeringar, ny icke-segregerande skolpolitik samt, tyvärr, stramare migrationspolitik (särskilt arbetskraftsinv) under iaf ett årtionde."

   https://twitter.com/GreiderDD/status/1299280708830101507

   Radera
  3. @Martin.

   Det hade varit intressant att veta veta vad för praktiska åtgärder han hade tänkt sig.

   Mer fritidsgårdar och konstinstallationer i de utsatta områdena?


   Radera
 5. Riksdag och regering har ändå ansvar att stifta lagar så brottslingarna kan fällas. Det väldigt aktuella exemplet Danmark vs. Sverige och de hyllningar till danska rättsystemet som kunde fälla bovarna beror enkom på de lagar stiftade av respektive demokratiskt valda. I Danmark får du inte ungdomsrabatt när du är 22 och mördar någon. I Danmark kan du bli häktad om du är under 18. I Danmark får du högre straff om du begår brott i ett gängs namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ska vi förvara dessa kriminella element?
   Det är fullt i fängelserna.

   Radera
  2. Man får skicka ut brottslingar med mildare straff med boja, ganska vanligt tillvägagångssätt. Eller börja släppa folk lite i förtid. Givet att förändringen sker imorgon som leder till mycket fler fängelsekunder.

   I en ideal värld planerar politiker och ger budget samt direktiv i förväg. Precis som med exempelvis elförsörjning, försvarsmakt, inblandningsgrad ej fossila bränslen i fossila bränslen m.m.

   Radera
  3. @Tim,

   Jag gillar ditt sinne för ironi.

   "I en ideal värld planerar politiker och ger budget samt direktiv i förväg. Precis som med exempelvis elförsörjning, försvarsmakt, inblandningsgrad ej fossila bränslen i fossila bränslen m.m."

   Du fick mig verkligen att skratta.

   "I En ideal värld" detta räddade min dag.
   Tack så mycket.

   Radera
 6. Nej, nu får vi kavla upp skjortärmarna och ta tag i det här. Jag tycker att regeringen bör tillsätta en kommission för att komma tillrätta med den här gängkriminaliteten!

  SvaraRadera
 7. Mycket, mycket bra.
  Vilken insikt i vanligt folks vardag som måste drabbat Lindberg? Hur gick det till?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Så är det. Min fru betraktar numera Malmö som en NO GO ZONE. Staden ska undvikas om man kan. Sedan bor vi i vår trygga lilla Lomma. Men på sommaren dras gängen till stranden.
  Då blir det ovant och läskig för många här. Oj oj vad det pratas i vyn. Jag som har bott många år i Sydamerika är det mer normalt med gäng. Man lär sig leva med dem.
  Saken är, min personliga tro, är att folk inte är mot utlänningar men mot kriminella som tyvärr oftas är utlänningar. Då pratas det tyst om det för att inte betraktas som rasist.

  SvaraRadera
 10. Det där med att SD samarbetar med upploppsmakarna som du skriver att sydsvenskan har rapporterat om, har du någon ikkelänk alternativt möjligheten att skriva ut rubriken så man kan hitta det själv? Låter i min mening som en absurd grej samt att det borde då kavlas ut på alla nyhetssidor

  SvaraRadera
 11. Det som göder gängkriminaliteten är narkotikan. Så länge man kan tjäna pengar på att sälja narkotika, så kommer det finnas de som vill göra det (och ha revir att försvara).

  Inget riksdagsparti vill göra något för att minska kriminellas möjlighet att tjäna pengar på illegala droger. Att straffa dem hjälper inte, då det bara driver upp priset och lockar in fler att sälja och smuggla.

  Det enklaste är att man tillåter legal tillverkning och försäljning. Det går att diskutera exakt hur det ska ske, men det skulle drastiskt minska brottsligheten. Det skulle också fria upp resurser i rättsväsendet, så mer tid kan spendera på att lösa andra brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gängens i särklass största inkomstkälla är försäljning av cannabis. Finns en ganska gedigen polisrapport om detta.

   Som annonser inför omröstning i någon delstat i USA sade:

   "Make cannabis sponsor hospitals instead of gangs"

   Radera
  2. Är ni så naiva att ni tror att gängmedlemmarna klipper sig och skaffar ett jobb om man legaliserar cannabis. Bitch, please.

   Kriminaliteten har t ex ökat i Portugal efter legaliseringen.

   Vad som kommer ske är att organisationerna kommer leta upp nya sätt att tjäna pengar, som inte är på de som (någorlunda frivilligt) knarkar, utan på så kallat vanligt folk.

   Radera
  3. Finns det något lyckat exempel på att legalisering av narkotika har minskat kriminalitet och andra problem som följer i narkotikans spår? Portugal nämner Lars här ovan som ett möjligen misslyckat försök, men finns exempel på lyckade försök?

   Radera
  4. Inte i USA iaf. Den organiserade brottsligheten påverkades inte.

   Kom för övrigt ihåg att det finns pengar att tjäna på att sälja till minderåriga, kvälls- och nattetid, på krogen etc. För det släpps inte fritt överallt, oreglerat dygnet runt och till alla åldrar.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Angående de som är för legalisering menar jag antingen är brukare själva eller antar att de själva inte kommer att beröras personligen.

   Tänker själv att jag har barn i tidig tonår där jag förr eller senare måste fightas med de vanliga drogerna som tobak och alkohol, det räcker mer än väl för mig. Skulle inte stå ut med att mina barn röker på och staten tillåter det och få höra av barnen att man inte ska lägga sig i för att det är deras rättighet.

   Radera
  8. Man kan också diskutera vad polisen ska lägga sina resurser på.
   Det kanske är lättare och behagligare att springa runt och lagföra några hashtomtar regelbundet.

   Radera
  9. Det finns för många aspekter som påverkar kriminalitet för att kunna säga definitivt om legalisering minskar eller ökar kriminalitet eftersom det finns andra bakomliggande trender som påverkar samt att det spretar från plats till plats (i USA ökade mängden mord i stater som legaliserade, men samma ökning skedde även i stater utan legalisering och pågick delvis redan innan legaliseringen).

   Det man kan säga definitivt är att staterna får in enorma mängder skatt på detta samt att uppklaringsgraden har ökat för övriga brott.

   Radera
  10. T: Jag tror inte du förstår hur otroligt lätt det är att få tag på narkotika. Den stora skillnaden i din historia är huruvida du vet eller inte vet om ifall ditt barn brukat cannabis. Personligen skulle jag föredra att veta, för då kan jag vara en del av diskussionen kring hur det påverkar.

   Radera
  11. Tim: Men jag har iallafall inga illusioner om att mina barn är bättre än andras ungar, och ger dig rätt att kan underskatta tillgången.

   När jag var tonåring var det hembränt som gällde, och det tog man ju faktiskt död på med laglig billig sprit från Tyskland... nej nu finns risken att jag börjar motsäga mig själv för mycket så jag stannar här

   Radera
 12. "För definitionen av idioti är att upprepa något och tro att man får samma resultat."

  Korrigera?

  SvaraRadera
 13. För de som tror att brottsligheten inte blivit värre, kan denna vetenskapliga artikel vara intressant:

  https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s41887-020-00041-4.pdf?fbclid=IwAR1i5mulU8vsLqhmSfEAr3NBW8PddiP9fE7TRyx2BXswgyDZW1QqN7i9aBk

  Se figur 3.

  SvaraRadera
 14. Avskaffa alla straffrabatter, punktmarkera de tyngsta förövarna och inför stenhårda straff för livstilskriminella och gängkriminella.

  Löser så klart inte allt men är ett steg i rätt riktning.

  SvaraRadera
 15. Om Skatteverket och Kronofogden hade haft en kompetent ledning hade även de varit viktiga spelare i kampen mot den grova brottsligheten.

  SvaraRadera
 16. Vad skulle få gängledarna som lever ett jetsetliv med lyxbilar, flotta krogbesök, feta guldhalsband, lyxklockor, läckra brudar m.m att klippa sig och skaffa sig ett vanligt heltidsarbete för att tjäna 26 000 kr i månaden före skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Formodligen om några av deras kompisar blev inlåsta på livstid (på riktigt) i något halvtaskigt fängelse i Baltikum (som kriminalvård hyrt platser på).

   Radera
 17. Måste hålla med blogginlägget här, första steget måste väl ändå vara att lagföra och låsa in (under lång tid) nuvarande aktivt kriminella element som i inlägget diskuteras?

  SvaraRadera
 18. Ytterligare ett tecken i tiden är att de S-märkta trollen som annars blixtsnabbt brukar kommentera allt som rör Socialdemokraterna här, nu visar på sin frånvaro. Men Chiefen et al har väl beordrats radiotystnad av de högre hönsen på Sveavägen 68.

  Om 3-2-1 så kommer det givetvis ett svar från dessa tangentbordskrigare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nom-de-Guerre: Om det är undertecknad som avses med Chiefen så står han ej i radiokontakt med Sveavägen 68, har aldrig så gjort och kommer så aldrig att göra. Faktum är att densamme ej ens är medlem i SAP, eller överhuvudtaget något annat parti.

   Radera
  2. Men kommentera sakfrågan göres icke...!

   Radera
  3. AGGE: Och vilken var sakfrågan?

   Radera
  4. Den står i blogginlägget ovan.

   Radera
  5. Scipio: Min replik var ställd till No de Guerre i anledning av hans egendomliga förmodanden ... Icke en kommentar till Wilderängs text i blogginlägget.

   Radera
 19. Danmark visar vägen med livstid för gängrelaterat mord och 20 år för de minderåriga som var inblandade i samma härva. Inget daltande. De åtalade skrattade och fjamsade under rättegången, men tystnade fort när domen föll. Hårdare straff löser inte alla världens problem, men det skulle lösa några av de riktigt stora problem vi har i Sverige nu.

  SvaraRadera
 20. Danmark som har en bättre situation styrs också av politiker så det finns visst handlingskraftiga politiker, det är ju svenska folket som röstat fram de vi nu har i ledande ställning.(det finns socialdemokrater som haft annan åsikt än nuvarande men de har ju inte fått komma fram

  Att hävda att det finns ett samarbete mellan SD och gängkriminella för att ställa till kaos ad modum 30-talet är ett inlägg på foliehattsnivå, där vill jag se vad sydsvenskan har för bevisning, skulle SD ha gjort detta är det en riksnyhet,om inte närmast förtal.

  För övrigt intressant att herrarna Lindberg(fint namn förresten), Greider mfl kan byta åsikt så markant och fortsätta skriva, hade jag själv drabbats av en insikt som fick mig att ändra åsikt på det sättet skulle jag skämmas så mycket över tidigare alster att jag skulle dra mig undan debatten länge och lämna den till andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kovändning är en gammal socialdemokratiskt paradgren.

   Verkligheten håller väl ändå på att hinna ikapp de mest ihärdiga förnekarna inom sossarna. Fotfolket i arbetarklassen har redan sett och förstått och bytt valsedel. Allt fler vet orsakerna till den ökande kriminaliteten, och det stavas inte brist på jämlikhet eller brist på skattepengar även om många v-kvinnor hellre vill förklara det med intersektionsanalys än rena rådata.

   Radera
 21. Intressant det där om ifall brottslighet ökar eller inte. På totalen ser det onekligen ok ut, samtidigt som många uppenbarligen upplever den som betydligt värre. Forskare på Cambridge univ. har därför tagit fram ett brottsindex som tar hänsyn till hur grovt brottet är , särskilt ur individens perspektiv (mord, rån osv), och då ser det istället ut som att brottsligheten ökat kraftigt. Har ett diagram ifrån rapporten men tyvärr går det inte att lägga upp här, men den som vill kan nog lätt hitta rapporten på webben eller i sociala media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bild här https://twitter.com/ManneGerell/status/1295359982888787969?s=20

   Crime harm index för den som vill söka, flera media har plockat upp detta senaste dagarna.

   Radera
 22. En tanke som jag hörde nyligen, om hur val och demokrati och partipolitik borde se ut. Vi skulle inte rösta på politiker och partier, det blir bara tomma löften. Vi skulle rösta på budget. Vill du lägga pengar på försvaret, rösta på det. Vill du lägga pengar på sjukvården, rösta på det. Och så vidare. När rösterna räknats samman vet vi hur statsbudgeten ser ut, och vad som ska uträttas. Sedan får departementen uträtta det. Varför gå omvägen via en massa politiker som berättar för oss vad dom vill? Det intressanta är ju vad vi väljare vill. Skicka det uppdraget direkt till dom som gör jobbet.

  SvaraRadera
 23. Det spelar inte så stor roll hur man lägger upp statistiken. De som är lite äldre har växt upp i ett land där det är sällsynt att någon blir skjuten och nu händer det flera gånger i veckan ibland. Den äldre generationen hade det fattigare och hade sämre möjligheter än man har nu ändå byggde de folkhemmet. Klart de tycker det är bs när man menar att det är samhället som svikit ungdomar i fattiga miljöer.
  Det är lagstiftningen som måste ändras och det från politikerna. Ändra lagstiftning så att man inte kan förbereda sig på bevis och ta bort rabatter på straff. Hårdare straff för gäng.
  Att fria droger skulle funka är rent snömos.

  SvaraRadera
 24. S ar väl gjort sin hemläxa och kommit fram till att ska de sitta vid makten nästa val så gäller det att byta ut MP mot SD som äktenskapspartner. SD är ju ändå i grund och botten rasistiska Folkhemssossar, så de är ganska nära varandra ideologiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt verklighetsfrämmande för mig - med den brunsmetning av SD som Löfven & Co ägnat sig åt i åratal, skulle det nog bli kryss i mössan för de egna anhängarna om man plötsligt skulle göra en sådan helomvändning. Av avgörande betydelse blir Mp:s vägval i samband med vem som blir nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövins avgång, både person och vilken inriktning av politiken, som signaleras av valet kan avgöra om Mp ö.h.t. finns med i riksdagen nästa period.
   När det gäller kriminalpolitiken borde Sverige lära sig mycket av de danska åtgärderna mot gängkriminalitet, skillnaden i hantering har ju blivit aktuell i samband med rättegången därstädes mot svenska gängkriminella. Inte så mycket saft och bulle-politik där och inte heller så många ungdomsrabatter.

   Radera